Förra året var hälften av Sveriges kärnkraft avstängd i vintermånaden december. När kylan slog till i mitten av månaden rusade prisnoteringen på elbörsen Nord Pool up till den högsta noteringen sedan börsens start, med över 14 kronor per kilowattimme under en timme på dagen och 2:60 i medelpris för hela dygnet. Dygnsmedelpriset var alltså mer än fem gånger så högt som det normala priset på vintern.

Sedan fortsatte det att vara kallt även i januari och februari, vilket tycktes överraska många (5). Samtidigt fortsatte problemen med kärnkraftverken. Planerade återstarter sköts upp på grund av säkerhetsförelägganden som måste åtgärdas, krångel vid uppstart, och ombyggnader för effekthöjning som dragit ut på tiden. I januari och februari inträffade nya ”spikar” i elpriset. De medförde att även elpriset för vanliga konsumenter (för dem som har avtal med rörligt pris) nådde ett all-time-high.  S.k. rörligt pris baseras ju på elbörsens genomsnittspris för en månad.

I media beklagade sig direktörerna för Vattenfall, Fortum och E.ON. De påstod att deras bolag förlorade miljarder i inkomster för att kärnkraftverken inte kunde användas. Men tittar vi på delårsrapporterna var det tvärtom. Fortum har ökat både intäkter och vinst kraftigt första kvartalet i år (1).

E.ON, som är huvudägare till de krånglande reaktorerna i Oskarshamn, ökade vinsten i sitt svenska bolag med drygt en miljard det första halvåret (2).

Vattenfall, ägare till långtidsavstängda reaktorer i Ringhals, hade en enorm vinst på sin nordiska verksamhet det första kvartalet i år. I översikterna doldes denna vinst av nedskrivningar på tillgångar i Tyskland (3,4).

Även i år kommer kärnkraftverk att vara avstängda när vintern börjar. Normalt brukar man stänga av kärnkraftverken för den årliga revisionen under perioden maj – augusti, när tillgången på vattenkraft är god och elkonsumtionen låg. I år har kärnkraftverkens ägare beslutat att de flesta i stället ska ställas av under tiden september – november. Här är listan på stopptider för de tio kärnreaktorerna:

Oskarshamn 1: 15 augusti – 21 september

Oskarshamn 2: 24 oktober – 12 november

Oskarshamn 3: 10 oktober – 8 november

Forsmark 1: 8 – 26 augusti

Forsmark 2: 27 augusti – 11 september

Forsmark 3: 12 september – 19 oktober

Ringhals 1: 3 oktober – 10 november

Ringhals 2: Ingen revision i år.

Ringhals 3: 28 augusti – 5 oktober (Återstart med låg effekt under lång tid.)

Ringhals 4: 17 juni – 21 juli

Uppgifterna har hämtats från hemsidorna för OKG resp. Vattenfall.

Enligt plan ska alltså tre av reaktorerna vara avstängda en bit in i november. Om vi har otur, och kärnkraftens ägare har tur, så kommer även årets revisioner dra ut på tiden och återstarten fördröjas p.g.a. oförutsedda turbinvibrationer eller förelägganden om att åtgärda säkerhetsproblem. Om vi sedan får tio grader kallt under några dagar kommer elpriserna att återigen rusa upp till helt oförutsedda höjder, elintensiva företag kommer att tvingas stoppa produktionen när elen är som dyrast och De Tre Stora Elbolagen kommer att notera nya vinstrekord. Och det är vi vanliga elkonsumenter som betalar dessa vinster.

/Dan Gmark

Länkar
1) Fortum redovisar 19 % högre intäkter och 8 % högre vinst första kvartalet
2) Eon Sverige redovisar 19 % högre intäkt och 1,1 miljard högre vinst första halvåret
3) Dagens Industri skriver om Vattenfalls verkliga vinst första kvartalet
4) Artikel på DN Debatt om Vattenfalls övervinster
5) Den kalla vintern blev en överraskning även för järnvägen
– Borås Tidning befarar elprischock i vinter
- Elprisbloggen
- Bojkotta elproducenterna, Motvallsbloggen, 17/12 2009
- Vi är offer för giriga kraftbolag, Motvallsbloggen, 26/01 2010