Siste man ur Sverige ombedes att släcka ljuset
Sitter just och tittar på Uppdrag Granskning (1) och ser hur svenska ungdomar emigrerar till Norge. Det är alltså inte motivationen att arbeta som ”uppmuntras” av den sedan 1990-talet framadministrerade arbetslösheten i Sverige och på grund av Alliansens sparkandet på de arbetslösa. Arbetsmotivationen finns där utan piskan. Nej det är motivationen att emigrera som ökar.
Lustig nog kommer jag att tänka på den förra epoken i vår historia med liberal låt-gå-politik, då när svenskt havre exporterades för att hålla igång Londons hästar medan svenskar svalt och utkomstmöjligheterna här hemma var usla. Den gången ökade också motivationen att emigrera, fast till USA. C:a 1,3 miljoner svenskar flyttade från Sverige under senare delen av 1800-talet och i början av 1900-talet.
Får Alliansen också höjt pensionsåldern ytterligare ett par år,(2) som man hotar med nu, så motiverar det säkert ännu flera ungdomar att emigrera eftersom det blir ännu svårare att få ett arbete med betydligt fler människor som behöver de allt färre jobben. När Alliansen sedan sett till att nästan hela ungdomsgenerationen emigrerar, ja då finns det förstås inte så många kvar i Sverige för att arbeta den dagen bara vi gamlingar finns kvar.
Kanske dags snart att sätta upp en ny skylt vid utfarterna från landet:
Siste man ur Sverige ombedes att släcka ljuset
(Nåja)
/Kerstin
Länkar:
1) Svenskar utnyttjas av de norska bemanningsföretagen, Uppdrag Granskning
2) Höjd pensionsålder ska utredas, AB
- Emigrationen från Sverige till Nordamerika, Wikipedia
09/02 22:56 at 22:56
För er som är trots allt är sugna på att åka till Norge och jobba så kan jag rekommendera en väldigt bra gratis guide till jobb, skatter, löner och mycket annat i Norge.
http://www.jobbainorge.se/
09/02 23:02 at 23:02
Så länge jag kan komma ihåg har unga svenskar åkt till Norge för att arbeta. Sverige tappade sitt ekonomiska försprång under 70- och 80-talens vanstyre och när jag tog studenten på 90-talet var det Norge som gällde för den som ville tjäna extrapengar.
Det är så enkelt som att om du ändå ska göra skitjobb så kan du få bra betalt för dem. Då åker svenskar till Norge och jobbar innan de kommer hit igen och pluggar eller skaffar sig andra jobb; och vi kan ha arbetskraft från Polen eller baltikum. Inget fel i det – vuxna människor gör sina egna val och kan välja vad som passar dem bäst.
Dagens uppdrag granskning var rent trams.
09/02 23:08 at 23:08
Norge:
Så chikt. Vi har en regering som mer eller mindre kastar ungdomarna ur landet, och andra som hjälper den att emigrera.
Henrik:
Jag säger väl just det, att sedan man de senaste 20 åren sett till att administrera fram en hög arbetslöshet så har detta pågått. Och jag minns nog längre tillbaka än du, nämligen en tid då det fanns hur mycket jobb som helst i Sverige, och vi hade en väldigt låg arbetslöshet fram till omkring 1990.
Och att hävda att alla de som reser till Norge väljer själva är väl att vränga till verkligheten väl mycket. Vi har en enorm arbetslöshet bland ungdomar idag, och då handlar det inte om ”egna val”, då handlar det om tvång.
10/02 14:13 at 14:13
Ljuset kommer vara släckt långt tidigare. Ingen har råd att betala elräkningen
10/02 15:04 at 15:04
[…] Martin Moberg om moderat fernissa till äldreomsorgen, Veronica Palm om en utmaning, Motvallsbloggen om utvandringen, […]
10/02 15:50 at 15:50
Larry:

10/02 16:27 at 16:27
Frankrike blir det nog för min del. De har också en skitregering, men de har åtminstone ett folk som vet att försvara sig.
10/02 17:54 at 17:54
Nej, nej, siste man behöver inte alls släcka ljuset. Det är nämligen redan släckt när han går därför att de företag som fått köpa elproduktionen och eldistributionen anser att det inte längre är lönsamt med elektricitet till de lågavlönade svenskarna som envisats alltför länge med att bo i ett land där mörker och kyla råder under en stor del av året.
10/02 20:00 at 20:00
Tiderna förändras. Under 50- och 60-talet kom folk hit för att jobba i industrin. Under 90-talskrisen försvann drygt en halv miljon jobb i Sverige. Idag går det inte att jämför Sverige med Norge. Norge är Nordens Saudiarabien med en arbetslöshet på 2.5 procent. Men Norges tid som oljestat är på upphällningen eftersom deras oljefält sinar i snabb takt.
Oavsett regering kan inte Sverige springa runt det faktum att vi har svårt skapa arbete åt befolkningen. Ett problem vi delar med alla andra länder i Europa.
Vem av er kommentatorer i denna blogg kan tänka sig att anställa en ungdom? Räck upp en hand!
10/02 22:12 at 22:12
Sverige och EU har inte svårt att skapa arbete åt befolkningen, Sverige och EU vill inte skapa arbete åt befolkningen. Makthavarna i Sverige och EU lever i den föreställningen att man måste hålla en betydande del av befolkningen i arbetslöshet för att den inte ska bli oregerlig, befolkningen ska disciplineras med hög arbetslöshet och svepskälet för detta är att påstå att inflationen skulle skena om man inte gör så. Kapitalets klasskrig har varit mycket framgångsrikt. Det är inte så att man inte vet hur man skapar en ekonomi med full sysselsättning, arbetslösheten är trots allt medvetet skapad med den ekonomiska politik som förts.
Detta är ingen hemlighet att det förhåller sig så det är officiell politisk ideologi.
Norges oljeinkomster avgör hur mycket Norge kan importera, hur mycket de importerar utöver vad deras ”ordinarie” export medger vet jag inte. Men om nu oljeintäkterna skulle sina på stört får de förstås anpassa sin import till detta. Norge behöver inte någon valuta från utlandet för att hålla igång sin hemmaekonomi och jag förmodar att det är i Norge som här att hemmaekonomin är den helt dominerande delen för sysselsättningen.
10/02 23:20 at 23:20
lasse:
Precis så är det.
Bosse:
Vill du påstå att det inte finns något mer att göra i Sverige? Vill du hävda att det inte behövs en enda person till i skolan, i hemvården, i sjukvården? Vill di hävda att ingenting behöver göras för att förbättra vår infrastruktur, järnvägen exempelvis?
Sanningen, utöver det som lasse talar om en ekonomisk politik som prioriterar lång inflation framför sysselsättning och goda liv för alla medborgare, är att den här regeringen föredrar att sänka skatten, och framför allt för de mest välbärgade, framför att se till att landet fungerar väl.
Svälj inte den nyliberala propagandan rätt upp och ner.
11/02 09:18 at 09:18
Undrar om även Egyptens regering har haft som officiell ideologi att om man håller folk i arbetslöshet revolterar dom inte?
11/02 09:53 at 09:53
Kerstin – massor behöver göras. Vad jag hävdar är att inget politiskt parti har en agenda för full sysselsättning med anständiga löner. Problemen är strukturella och gäller generellt för hela den gamla världen. Den marknadsekonomi som tidigare kunde generera full sysselesättning i Sverige klarar inte av det längre. Varför tror du att Partiet inte förmår att skissa på en framtidsplan för full sysselsättning? Jag tror inte att det beror på att ledningen är ”ond” och att den ”vill” att många svenskar ska vara arbetslösa. Den är bara tomhänt på idéer om framtiden eftersom de gamla recepten inte längre fungerar.
Partiet behöver en blomstrande marknadsekomi för att ha råd att sjösätta arbetsskapande reformer. Någon sådan blomstrande marknadsekonomi var det länge sedan vi såg röken av. Jag köper sannerligen inte den nyliberala propagandan. Men jag efterlyser ett trovärdigt alternativ på den rödgröna sidan.
12/02 00:00 at 00:00
Jan Wiklund:
Det har Egypten inte haft, precis som alla andra länder har man organiserat fram hög arbetslöshet och en ofantlig ojämlikhet, samt behandlat folk väldigt illa – och då går det förr eller senare så där, folk som inte har något kvar att förlora ilsknar till på allvar till slut.
Bosse:
Jo det har förstås med vilja att göra, vad politiker vill. De behöver exempelvis inte sälja ut alla offentligt ägda verksamheter, som årligen drar in pengar till statskassan, som kan användas produktivt av staten. De behöver inte sänka skatter (framför allt för de rikaste) som framför allt den här regeringen gjort.
Alliansen har sänkt skatter med (minst) 100 miljarder, troligen mer idag. Hela den svenska skolan kostar 80 miljarder/år, försvaret kostar 40 miljarder. Det hade gått att skapa arbetstillfällen för de där pengarna istället för att låta den megarika eliten spekulera mot folk med pengarna. Man hade kunnat anställa fler lärare, byggt ut järnvägen, nämn vad som helst, och det hade skapat massor av arbetstillfällen som i sin tur hade genererat mer arbetstillfällen.
Så vad du än säger, du har köpt det nyliberala struntpratet och drar helt fel slutsatser, men du är förstås inte ensam.
Och sanningen: Sverige som nation har aldrig varit rikare än idag så det är inte där skon klämmer. Dessutom kan man inte jämföra den egna plånboken med ett lands ekonomi. Det finns ingenting, annat än politikernas bristande vilja eller deras bråddjupa okunnighet om nationalekonomi, som hindrar att man för en politik för alla medborgare och inte försämrar levnadsvillkoren för en massa människor.
12/02 09:28 at 09:28
Bosse:
”Jag tror inte att det beror på att ledningen är “ond” och att den “vill” att många svenskar ska vara arbetslösa. Den är bara tomhänt på idéer om framtiden eftersom de gamla recepten inte längre fungerar.”
Det talar emot fakta, det finns en rad uttalanden från framträdande S-potentater att man är nöjd med den NAIRU-politik som förts och att den infördes som en medveten förändring av den ekonomiska politiken. Man tycker alltså att den politik som medvetet skapar hög arbetslöshet är bra. Så kan man förstås inte uttrycka sig på första maj och olika högtidstal. Når dessa potentater ”bekymrar” sig över arbetslösheten är det värsta sortens dubbelmoral och hyckleri. Den politiska falskheten när det gäller arbetslösheten vet inga gränser.
Det är inte så att gamla recept inte fungerade, de gamla recepten övergavs av andra skäl. Sverige är fullt av myter och rena lögner om den moderna ekonomiska historien, det är inte så att vi bedrev någon extrem stimulanspolitik fram till 90-tals krisen. Över tiden sen slutet av 70-alet till 2000 bedrev vi en av OECD:s hårdaste åtstramningspolitik, vi var i en absolut botten placering när det gällde den totala konsumtionsutvecklingen (privat + offentlig) och reallöner. Att gömma arbetslösa i olika sorters ”arbetslinjer”, åtgärder och förtidspensioneringar är inte Keynesiansk politik, Keynes skulle förmodligen bli mycket förvånad om sådant tillskrevs honom. Keynesiansk politik handlar om att stimulera efterfrågan så folk kommer i arbete, alltså raka motsatsen till att strama åt efterfrågan som varit fallet här i landet sen slutet av 70-talet. Av detta faktum framgår också att inflationen som varit inte kan ha berott på att efterfrågan slått i taket.
12/02 09:45 at 09:45
När det gäller det här med skatter kan man notera att världen sen Breton Woods fall lever i ett fiat-monetärt system . Pengar skapas ur tomma intet med en knapptryckning.
”[A] government cannot become insolvent with respect to obligations in its own currency. A fiat money system, like the ones we have today, can produce such claims without limit.”
Alan Greenspan
Scott Pelley (60 minutes): “Is that tax money that the Fed is spending?”
Ben Bernanke: “It’s not tax money. The banks have accounts with the Fed, much the same way you have an account in a commercial bank. So, to lend to a bank, we simply use the computer to mark up the size of an account that they have with the Fed.”
1946 skrev Beardsley Ruml, tidigae Chairman of the Federal Reserve Bank of New York en artikel i American Affairs där han noterade att i det systemet de då hade (fiat monetärt) när man övergivit guldmyntfoten att pengar fungerade och opererade på ett helt anat sätt än i ett system med guldmyntfot.
”...inconvertible currency, a sovereign national government is finally free of money worries and need no longer levy taxes for the purpose of providing itself with revenue… It follows that our Federal Government has final freedom from the money market in meeting its financial requirements… All federal taxes must meet the test of public policy and practical effect. The public purpose which is served should never be obscured in a tax program under the mask of raising revenue. ”
Den primära funktionen för skatter I ett sådant system är att makulera köpkraft hos medborgarna för att reglera penningvärdet. Det kan förstås också fungera för omfördelning så resultatet av den produktiva förmåga landet har görs tillgänglig för alla medborgare. Kan förstås också användas för att mota ciss konsumtion, tex alkohol, tobak mm som anses vara skadligt för folkhushållet om det konsumeras i för stor mängd.
Så fungerar det grundläggande idag men man har byggt upp ett artificiellt regelverk runt detta som ska ge illusionen av att det fortfarande fungerar som när man har guldmyntfot.
Taxes For Revenue Are Obsolete
12/02 09:46 at 09:46
Nu när det här med offentliga underskott är på tapeten som vägen till undergång kan man fråga sig varför t.ex. USA inget gått under för länge sen, de har närmast haft underskott som norm i mer än 100 år. Varför Japan, Singapore och många andra har låga räntor trots höga statskulder.
Vem tar ratinginstitut som Moodys på allvar efter finanskrisen? De höll också på att nedgradera Japan för så där en 10 år sen med noll effekt på den Japanska räntan eller förmåga att låna.
Som den japanske finansminstern sa då när Moodys hade nedgraderat Japan till A2 under Botswana, Chile och Ungern (bara detta borde få normalt tänkande människor att inse vilka skojare det är fråga om).
“They’re doing it for business. Just because they do such things we won’t change our policies … The market doesn’t seem to be paying attention.”
Det operative faktumet i ett fiatmonetärt system är som Greenspan säger, han må ha varit en mindre bra Fed chef men det fråntat inte honom att trots det vet hur fundamentet för systemet är.
”[A] government cannot become insolvent with respect to obligations in its own currency. A fiat money system, like the ones we have today, can produce such claims without limit.”
Alan Greenspan
Här har vi förklaringen till att euroländer utan egen valuta har så mycket högre ränta än länder med egen.
Eller som den senaste monetära gurun i imperiet nyligen sa:
Scott Pelley (60 minutes): “Is that tax money that the Fed is spending?”
Ben Bernanke: “It’s not tax money. The banks have accounts with the Fed, much the same way you have an account in a commercial bank. So, to lend to a bank, we simply use the computer to mark up the size of an account that they have with the Fed.”
12/02 17:39 at 17:39
Kerstin – du skriver att Sverige som nation aldrig varit rikare än nu. Det är möjligt att du har rätt. Det är också möjligt att du har fel och att den rikedom du syftar på är ett luftslott.
Faktum är att svenska folket aldrig varit mer skuldsatt än det är idag. Statens relativt ”goda” finanser motsvaras av folkets enorma privata skuldsättning.
Här en länk till en intressant artikel om det där med svenskarnas skuldsättning:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/den-svenska-skuldbubblan.html
För bara några år sedan betraktades Irland som Europas tigerekonomi. Överskott i statens affärer och ett härligt snurr i ekonomin. Hur det gick vet vi. Kanske kommer det att gå likadant för oss?
http://kvantitativt.blogspot.com/2011/01/irland-sverige-4-ar.html
Häromdagen lyssnade jag på Ekots lördagsintervju med Veronika Palm. Hon vill värna välfärdssamhället, om detta råder inget tvivel. Men jag tycker att det ekade ganska tomt när Thomas Ramberg ställde de tuffa frågorna. Hon är ett par nummer för liten. Men viljan är det sannerligen inget fel på.
Den enda politiska person som möjligen kan få rätsida på Partiets kräftgång är nog Sommestadskan. Men jag misstänker att hon inte har tillräcklig uppbackning från Partiets nomenklatura.
12/02 18:10 at 18:10
Bosse:
Och att Sverige är skuldsatt just nu beror på att man tvingar alltfler till skuldslaveri genom att sälja ut hyresfastigheter.
Men likafullt, lägenheterna finns där, är ett kapital, det här handlar också om att bankerna skinnar folk och att vårt ekonomiska system uppmuntrar till spekulation, och i varje bubbla berikar sig bankerna ännu mer. Risken med dessa lån är att låntagarna inte kan betala räntor och lån, vilket de inte kan om de blir arbetslösa, och vilket också beror på att lönerna står stilla – i stort sett. Det handlar helt enkelt om en ofantlig omfördelning av landets tillgångar från vanliga människor till de superrika eliterna.
Men jag tror som du, att Sommestad inte har tillräckligt stöd- Hon är helt enkelt för kunnig och S har under de senaste decennierna nogsamt gjort sig av med alla som har lite bättre kunskaper och utbildning.
13/02 13:17 at 13:17
Bosse:
lasse har kommit med en kommentar till som nog är svar på din senaste kommentar ovan (nr 18), fast på nästa inlägg, handlar om svenska folkets lånande alltså. Här finns den kommentaren (nr 5).
13/02 13:33 at 13:33
OK!
Som vanligt har lite svårt att förstå signaturen ”lasse” och hans utläggningar. Han besitter kanske en djup insikt som jag saknar