Idag talar många amerikanska liberaler (som är vad vi skulle kalla socialdemokrater) om Ike Eisenhowers varning, då han avgick, för det militärindustriella komplexet. Idag anses han ha varit väldigt framsynt med denna varning.

Det är dags att åter plocka fram Tage Erlanders varning och oro som han uttryckte när han avgick, nämligen hans oro och varning för de multinationella företagen. Detta var en lika framsynt och dessvärre idag lika besannad oro som Eisenhowers.

Idag ska Juholt avgå. Enligt Ekot klockan två ska han hålla en presskonferens och få tillkännage sin avgång själv, men någon eller några i VU har därmed redan glappat till SR om att denna avgång i själva verket är VU:s påbud. Han fick inte själv tillkännage sin avgång. Snyggt svikarjobb från några i detta VU, ovanpå alla andra svek från partitoppen som Juholt har utsatts för. Det är bara att konstatera att det finns alldeles för många inom den socialdemokratiska ledningen idag som inte har en susning om vad solidaritet innebär och som ser partiet som en konkurrensplattform för egna karriärer inom storföretagen. Vem kan sen ha något förtroende kvar för detta parti?

Jag lägger här in ett inlägg som är en kommentar jag gjorde på Lena Sommestads blogg för någon timme sen, endast något reviderat:

Det börjar bli allt tydligare att Sverige blivit precis som USA, där varenda någotsånär informerad och politiskt kunnig person vet vilka det är som styr, nämligen de stora korporationerna/multinationella företagen. Det verkar vara så illa även i Sverige idag, att amerikanska korporationer inte bara tillsätter den amerikanska presidenten och regeringen utan att de även bestämmer över svensk politik, ja över hela EU:s politik. Det är numer svängdörrar mellan de amerikanska korporationerna och det svenska politiska systemet också alltså.

Vi har höger-PR-firmor som betalar socialdemokrater för att verka för högerpolitik inne i det socialdemokratiska systemet och som ägnar sig åt smutskastning inom sitt eget parti och som ägnar sig åt att kasta partikamrater åt vargarna, alltså åt medias destruktiva propaganda.

Vi har sett hur svenska politiker arbetar direkt åt amerikanska politiska intressen. Bildt var lobbyist åt USA vad gällde att sätta igång Irakkriget och för att få europeiska länder att ställa upp med soldater i detta krig.

Vi har sett hur en tidigare svensk socialdemokratisk partiledare och statsminister, anställts av en höger-PR-firma sedan han gjort sitt inom svensk politik, avskaffat arvskatt, sänkt skatter för de rikaste, höjt pensionsåldern,privatiserat viktiga delar av svensk infrastruktur etc. etc.

Vi ser hur den man som var med och genomförde Novemberkuppen, med finansavregleringarna  i mitten av 80-talet, Erik Åsbrink, nu fått anställning som rådgivare åt Goldman & Sachs.

Det sades, men vet inte om det faktiskt är så idag, att Maud Olofsson skulle bli rådgivare åt det amerikanska utrikesdepartementet (vad ska hennes rådgivning handla om – om detta blir eller redan är en verklighet?).

Svenska politiska partier, från höger till vänster, anställer amerikanska spin doctors för sina valkampanjer och vi har fått hit samma intensiva smutskastningspolitik som man haft länge i USA.

Vi är numer helt integrerade i The New American Century, med allt vad detta innebär av eländen för de flesta av oss framöver, av rivning av vårt svenska demokratiska system och vår välfärd, av deltagande i de nykoloniala krigen runtom i världen. Nu lever vi i en amerikanskstyrd korporakrati och samtidigt en mediokrati där storkapitalets media bestämmer vilka politiker som ska avsättas, tillsättas och belönas för gjorda insatser. Den svenska Demokratin är död.

Så glad att jag har min framtid bakom mig, att jag fick leva mina bästa år i världshistoriens bästa kompromiss. Det Sverige och den värld som nu växer fram vill jag inte leva så många år i.

/Kerstin

PS: Så har jag just hört Juholt säga det som VU redan annonserat, att han avgår. Mediokratin vinner ännu en seger över demokratin. Media har återigen, och modigt, ställt upp på maktens sida.

Dagen har varit min sorgligaste födelsedag någonsin.
/DS