Invandringen är bra för Sverige. Så skulle man kunna sammanfatta resultatet av den rapport om invandringens effekter som Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren har publicerat som bilaga till Dagens ETC. De har systematiskt gått igenom de påståenden om invandrare och invandring som förs fram av anhängare till SD och bemöter dem med hjälp av bland annat statistik från OECD.

Jag har läst många rapporter och utredningar om invandring och brukar kunna hitta fel eller ogrundade påståenden i de flesta, men i denna rapport kan jag inte finna något att slå ner på. De kommer fram till att Sverige har haft nytta av invandringen på många olika sätt, precis som andra utvecklade länder med lika stor eller större invandring. Detta är i och för sig ingen stor nyhet, det är snarare så att de med sin undersökning bekräftar vad som tidigare är känt. I dessa tider är det emellertid viktigt med en rapport som slår fast att det inte är “volymen” på invandringen som är problemet, utan hur vi har organiserat samhället. Har man en nyliberal politik som förutsätter hög arbetslöshet, så kommer de grupper som är nya på arbetsmarknaden att drabbas hårdast. Och dessa är naturligtvis ungdomarna och invandrarna.

Men om vi bortser från allt annat, går invandringen med vinst eller förlust, rent pengamässigt, för statskassan? Här visar det sig att OECD nyss har kommit med en rapport om just detta för ett antal medlemsländer. Enligt denna utredning gör Sverige en vinst på åtta miljarder kronor per år på sina invandrare.

Sammanfattningsvis är Ehrenbergs och Ljunggrens rapport ett värdefullt inlägg i invandringsdebatten som förtjänar att diskuteras i media och av våra politiker.
Läs den, och börja gärna diskussionen här!

/Dan Gmark

Länkar:
– Vad varje människa bör känna till om invandring, flyktingar och rasisternas lögner, Dagens ETC 3/3 2015 
Så avslöjas lögnerna om invandringen, Expressen 3/3 2015