Soldater i erövringsarméer är inga hjältar. De enda hjältarna i krig är de som försvarar sig och de sina mot angripare, erövrare och ockupanter.

Nu börjar de komma fram, amerikanska soldater som tjänstgjort i Irak eller Afghanistan, och berätta hur det verkligen är därborta – när de inte har inbäddade journalister med i trupperna.

De berättar om ett urskillningslöst dödande av civila, män, kvinnor och barn, om rädslan för allt och alla de möter, precis samma sak som vietnamsoldaterna berättade om. De vet aldrig vem som är vän och vem som är fiende och för att öka sina möjligheter att komma hem med livet i behåll producerar de hela tiden fler ”fiender”. Sedan de kommit hem, om de gör det, mår de uselt. Somliga av dem blir aldrig människor mer.

USA producerar alltså fler fiender och ”terrorister” (fast de borde kallas befrielsekämpar) runt om i världen, samtidigt som de producerar mängder av amerikanska vrak – men det gör ju inte så mycket. Vraken är ju inte de rikas barn, eller ens medelklassens idag.

Läs ”Vårt perspektiv på omvärlden” och gå till YouTube och titta på Winter Soldier, Mike Prysners lysande analys av situationen, men titta även på filmerna med de andra fd iraksoldaternas vittnesmål.

Ingen kan idag säga att ”Vi visste inte”. Alla vet som vill veta. De som inte vill veta och som inte tar klar ställning mot USA:s krig runtom i världen är medskyldiga.

Tack Pastey för länk till ”Winter Soldier”.