Såg programmet om krigsinvaliderna på TV i kväll.

27.000 amerikanska soldater har skadats allvarligt i Irak, vid sidan av de nära 4.000 som dödats (ja vid sidan av de förmodligen omkring 1 miljon irakier som dödats och lemlästats, men ”we don’t do body counts” förstås). Det tycks som om det i huvudsak är fjärrutlösta vägbomber som skadat och dödat alla dessa amerikaner.

Visst är det konstigt, att när man lyssnar på eller läser svenska nyheter från irakkriget så låter det nästan alltid som om irakierna egentligen bara krigar mot varandra. Vi får ständig information om hur självmordsbombare dödat si och så många civila irakier. Däremot hör vi väldigt sällan något om alla dessa amerikanska soldater som dödas och skadas. Skulle vi tro på våra nyhetsrapporteringar skulle det egentligen bara pågå ett inbördeskrig därnere, som de frihetsälskande och humanitärt arbetande amerikanerna försöker få stopp på. I själva verket riktas alltså det mesta av det våld som förekommer i Irak, från irakiernas sida, just mot de ockuperande makternas soldater.

Det här är helt i linje med den moderna trenden i ”nyhetsflödena”, att framställa strider och våld i länder utanför Europa som något fullkomligt irrationellt och som något som bara beror på de där ”underlägsna” människornas i Asien och Afrika, oförmåga att organisera sina länder rationellt och i enlighet med moderna, demokratiska och humanitära principer. Återigen, precis som för 100 år sedan, framställs afrikaner och andra i de s.k. u-länderna som omogna och oansvariga barn – människor som vi i Väst måste ta ansvar för – genom ”fredsframtvingande operationer”, ja det där som ”vi svenskar” ju numer måste vara med och ta vårt ansvar för och delta i.

I själva verket handlar det bara om kolonialismens smutsigheter (för att uttrycka det mycket milt) igen, nykolonialismen, som går hand i hand med nyliberalismen, den där ideologin som säger att det är de rikaste i Västvärlden som har rätt att ta för sig av jordens rikedomar varhelst de önskar göra det (frihandel kallar de det). Till sitt förfogande har de numer en hel kader av fattiga från Väst (framför allt från USA och England) som inte ser andra möjligheter till försörjning än att gå in i militären och riskera sina liv för den ekonomiska eliten i Väst, och dess intressen, eller som fått så dålig utbildning att den utan eftertanke köper den propaganda Västvärldens makthavande eliter producerar och sprider till oss.

Som sagt: Det är de rikas paradis men…..