Klas Sandberg har gjort det igen, skrivit ett lysande blogginlägg, en kort men klargörande exposé över USA:s militärhistoria och dess beroende av det militärindustriella komplexet, men som gästskribent den här gången.

Läs den på bloggen Det progressiva USA, Gästinlägg: Klas Sandberg skriver om militärsvärmeriet och patriotismen i USA.

Det är ingen uppmuntrande läsning och om det ligger något i vad Klas Sandberg skriver, vilket jag är övertygad om att det gör, så kan vi nog utgå ifrån att USA håller på att rusta ihjäl sig. Ingen nation kan fortleva i oändlighet bara på att rusta upp och kriga ”lite smått” här och där, i synnerhet inte om hemmabefolkningens behov, och framför allt infrastrukturen, åsidosätts årtionde efter årtionde, som fallet är och har varit i USA under flera decennier nu.

Det verkligt dystra i sammanhanget är att när en sådan nation, som den USA har blivit, börjar falla samman, då har den en tendens att dra många andra länder med sig i fallet. I värsta fall rasar den ihop i alla tiders största storkrig, ett storkrig som är dess sista vanvettiga försök att inte falla samman och förlora kontrollen över det imperium den byggt upp. Ett sådant storkrig vill de allra flesta av oss inte ens tänka på som en möjlighet, ändå är ett sådant inget omöjligt framstidsscenario.