Med anledning av Obamas besök i Moskva (som man förstås hoppas ska inleda en avspänning igen) rekommenderar jag radioprogrammet Putin och rysskräcken, delarna 1 och 2 . Reprisen gick i natt, och fortsättningen kommer på fredag, kl. 11.03 med repris söndag kl. 19.30 och natten mellan måndag och tisdag kl. 00.30. Kan även avlyssnas på nätet.

Programmet handlar om det man väl misstänkte när våra massmedia förvandlade Ryssland från en av de friaste demokratierna i världen (nåja men något ditåt i alla fall) till diktatur under Putin. Vi fick belägg för den åsikt jag framförde på bloggen, att denna helomvändning i våra makthavares syn på Ryssland i själva verket berodde på att Västvärlden (läs USA) plötsligt såg sig snuvad på kontrollen över de ryska gas- och oljetillgångarna. Så här, bl.a., skriver SR på sin hemsida om programmet:

Politiker, försvaret, ledarskribenter och krönikörer talar i dag om det ryska hotet ur olika perspektiv. Men är det verkligen vi som är hotade eller är det tvärtom?

Ja, jag vill hävda det senare. Och i det läget anser vår regering att vi ska vara med och hota Ryssland, helst också genom att gå med i NATO, vilket för övrigt även regeringen Göran Persson ansåg. Man tar sig för pannan.

Jag ser med spänning fram emot fortsättningen på programmet.

PS: Ännu en person som anses vara diktator fast han var vald i allmänna val, som alltså ansågs vara sådan för att han inte vill tillåta att gas- och oljevinsterna tillfaller USA.

Länkar:
Putin och Rysskräcken – del 1, SR
Putin och Rysskräcken – del 2, SR
Är Ryssland verkligen expansionistiskt?” Motvallsbloggen 21/8 2008
Apropå Ryssland och det nya Kalla Kriget, Motvallsbloggen 22/8 2008
Och Carl Bildt är en ren katastrof, Motvallsbloggen, 3/9 2008