Så har då USA skaffat sig ett fantastiskt verktyg för att öva utpressening på andra statschefer, i synnerhet på dem i länder med allmänna val: Avlyssning av alla och envar.

Gör väl inget att man blir avlyssnad, säger de naiva, om man har vitt mjöl i påsen. Problemet är att ingen enda vuxen människa är snövit, även om somliga tror att de är det. Varenda en av oss har små hemligheter i vårt bagage som vi inte skulle vilja få uthängda för världen. Dessa små hemligheter må vara tämligen oskyldiga, men den dagen media får fatt i dem (dvs någon läcker dem till media) och vill göra en höna av en fjäder, eller en rejäl skandal av dem, så brukar det gå illa, oavsett hur liten synden är som den utpekade begått. Avsättningen av Juholt var ett utmärkt exempel på den saken. Men visst, den som utses för sådan behandling måste kännas hotfull för någon eller några andra politiker.

Att skaffa sig mängder av information om politiker ger alltså utmärkta möjligheter till utpressning ”Om du inte gör som vi begär, ja då kan du räkna med att bli skandaliserad och avsatt.” I synnerhet är det här en risk om man inte befinner sig i mediamogulernas vänkrets. Eller så slår USA bara till mot en politiker och visar andra politiker vad som händer en sådan som inte går vackert i USA:s ledband.

För att inte tala om vilka möjligheter en sådan avlyssning ger avlyssnaren att spela ut olika staschefer och/eller politiker mot varandra och styra världen på det sättet.

Frihetens stamort på jorden värnar verkligen om sina egna politikers frihet. Nu har detta ”föregångsland” fått det perfekta verktyget. Mot detta fungerar bara skrivmaskinen, som man tydligen kom på i Ryssland.

Att sedan Reinfeldt inte reagerat, i varje fall inte så att vi andra har hört det, kan innebära att han alltid går i USA:s ledband redan, eller att han inbillar sig att USA alltid vill just honom väl. Sen kan det ju också hända att han inte förmår inse konsekvenserna av USA:s avlyssning. Vi får välja att tro det som passar oss.

/Kerstin

Länkar:
Obama godkände avlyssningen av Merkel, SvD 27/10 2013( Citat: Dokumenten som Der Spiegel kommit över ger ytterligare detaljer kring hur NSA riktat in sig på europeiska stater. En avdelning med namnet Special Collection Services vid USA:s ambassad i Berlin ska ha varit ansvariga för övervakningen av tyska regeringsmedlemmar……Enligt tidningens källa, som beskrivs som en person inom den amerikanska underrättelsetjänsten, ska Obama dessutom ha beordrat NSA att ta fram så mycket information som möjligt om den tyska förbundskanslern. Orsaken ska ha varit att Barack Obama inte litade på henne och ville veta så mycket som möjligt om henne. Att relationerna mellan de båda inte varit de bästa har varit känt sedan tidigare.)