Såg programmet om vietnamkrigets slut på TV ikväll, hur man evakuerade en massa människor med helikoptrar i slutskedet och när Nordvietnams armé närmade sig Saigon. Vad vi såg var säkert en del av sanningen, men hela programmet, som var amerikanskt, var ett utmärkt exempel på ”hurra vad vi var bra” i Vietnam. Ett perfekt exempel på historieförfalskning. Man kan ljuga häftigt bara genom att utelämna somligt som är viktigt för att förstå historien. Det gjorde den här filmen.

r hade man kommit överens om fred, och så fortsatte nordvietnameserna kriget och gick in i Sydvietnam när de flesta amerikanerna redan lämnat området. De som var kvar, c:a 7 000, var högst moraliska och hjälpsamma mot vietnameserna som hade arbetat för USA och gjorde vad de kunde för att rädda dessa och deras familjer från de hemska kommunisterna från Norvietnam.

Ingenting om hur kriget började, ingenting om hur det hade förts, ingenting om den totala hänsynslöshet med vilken amerikanska soldater dödade vietnameser, ingenting om den plågsamma död som napalmbomberna förorsakade. Ingenting om hur amerikanerna brände upp odlingar för att svälta vietnameserna eller om hur de sprutade Agent Orange över landet för att avlöva det så att gerillan inte skulle kunna gömma sig i grönskan. Ingenting om hur man brände ner byarna. Ingenting om hur sydvietnamesiska regimen torterade misstänkta vietnameser och ingenting om tigerburarna. Däremot fick man i eftertexterna läsa om hur många som nordvietnameserna satte i fängelse, eller omskolningsläger, efter att de intagit Sydvietnam, och hur många som torterades. Det var förstås en bråkdel av dem som dödats av amerikanerna,

Detta var en historia för sagoboken.

Hur många dog i kriget då, och bör sättas upp på listan över kapitalismens offer? Så här står det i Wikipedia om saken:

”Hur många vietnameser som dödades under kriget var länge oklart. Den lägsta uppskattningen gjordes av den vietnamesiska regeringen några år efter krigets slut. Här uppskattades antalet döda till cirka två miljoner vietnameser totalt, inklusive både civila och militära dödsoffer på båda sidorna. Uppskattningar från bland annat FN och USA uppskattade att cirka 4–5 miljoner vietnameser hade dött under kriget. Enligt ett uttalande av den vietnamesiska regeringen 1995 uppskattar man att 5,2 miljoner, eller var åttonde invånare, hade dödats under inbördeskriget – den tidigare lägre siffran hade publicerats för att inte demoralisera befolkningen.”

/Kerstin