Natten till idag tog sig israelisk militär ombord på det svenska fartyget Marianne som var lastat med medicinsk utrustning och solpaneler avsedda för ett sjukhus i Gaza. Kapningen ägde rum på internationellt vatten. Närmaste land var Egypten, avståndet till Gazaremsan var omkring 100 distansminuter (ca 180 km), avståndet till Israel något större.(1)

Fartyget förs nu av israelerna till hamnstaden Ashdod. Besättningen och passagerarna hålls förmodligen fängslade ombord för att sättas i israeliskt fängelse när de anländer till hamnen. Israeliska ”självförsvarsstyrkorna” har lagt ut en kommuniké på sin hemsida som är uppenbart lögnaktig.(2)

Det är dags för den svenska regeringen att agera. Det som hänt är ett fall av sjöröveri, men eftersom det är sanktionerat av en stat som påstår att den befinner sig i krig kan man använda uttrycket ”kapning”.

Vad man kan begära nu är att Sveriges utrikesminister kallar till sig den israeliske ambassadören och överlämnar en protest mot angreppet på och beslagtagandet av det svenska fartyget och fängslande av fartygets besättning och passagerare. Man skulle också kunna tänka sig att Sverige kallar hem sin ambassadör och inför någon form av sanktioner mot staten Israel för att understryka att vi som självständigt land inte accepterar att våra fartyg och våra medborgare utsätts för tvångsåtgärder utan laglig grund.

/Dan Gmark

Länkar:
1) Egypten, Gaza och Mariannes sista bekräftade position innan hon försvann, Ship to Gazas hemsida 2015-06-29
2)”Forces Visit and Search Vessel Attempting to Break Naval Blockade of Gaza”, Israel Defense Forces hemsida 2015-06-29 
– Ship to Gaza bordat av israelisk militär”, ETC 2015-06-29