Inför avslöjandena på Ekot idag, om hur Anna Lind försökte få till stånd ett rättsligt förfarande, vilket ju hedrade henne, för att få sätta upp misstänkta på FN:s lista över terroristmisstänka, borde alla ”rent-mjöl-i-påsen-förspråkare” sätta i halsen. USA, frihetens stamort på jorden (ja inte för urinvånarna förstås) uppmanade andra stater att rösta nej till det svenska förslaget.

I Synnerhet borde ”rent-mjöl-i-påsen-förspråkare” känna sig oroade när de läser om hur amerikanska säkerhetstjästen börjar muttra om att Al Qaida nu försöker engagera människor med europiskt utséende. Det förebådar framtida svartlistning, gripanden och frakt till tortyr även av blonda och blåögda personer.

Ahmed Yusuf, som uppenbarligen är oskyldig men som satts upp på denna lista, kommer att få stå kvar på listan så länge han lever vad det verkar, om inte amerikaner har den goda smaken att välja en mer demokratiskt sinnad president nästa gång, en som inser var den nuvarande regimen har hamnat på den politiska skalan.

På Sveriges radios hemsida (länken ovan) kan man läsa att:

Listan grundar sig än i dag på bedömningar gjorda av amerikanska säkerhetsorgan som aldrig fått prövas i domstol.
………….
Men enligt Dagens Nyheter försökte dåvarande utrikesminister Anna Lindh vintern 2002 förmå säkerhetsrådet att göra en slags brottmålsutredning innan någon fördes in på listan.
Men det motsatte sig den amerikanska regeringen, eftersom den ansåg att det efter terrorattentaten den 11 september 2001 rådde en exceptionell situation.

Enligt artikeln behandlades frågan i största hemlighet på utrikesministeriet i Stockholm och:

Svensksomaliern Ahmed Yusuf finns fortfarande med på listan, och har bland annat fått sina tillgångar frysta. I september slog EG-domstolen fast i en dom att det är korrekt att frysa tillgångar för enskilda medborgare när terrorismen ska bekämpas.

Som sagt: Välkommen du sköna nya värld.