Undrar just om Israel tänker slå till i nattens mörker mot årets konvoj till Gaza, för att slippa att avslöjande bilder av illdådet sprids över världen?

31/5 kl. 12.45: Minst 19 dödade hittills och ännu fler skadade, och tänk, alla möjligheter att bevisa Israels oskuld har omintetgjorts, förstörts och/eller förbjudits – av Israel.

kl. 16.30: Gör mig just klar för att åka in till Borås och delta i demonstrationen mot Israels agerande. Den går av stapeln på Stora torget kl. 18.00.

1/6 kl. 11.45: Och nu är man från Israels sida i full gång med att fabricera sina ”bevis”. Det var givetvis viktigt att stänga ner all information från folket på båtarna, så att man själv kunde pumpa ut de första versionerna av vad som hände. De får alltid större genomslag än senare  sådana.

Man hade förstås inte behövt fabricera sådana om man inte stängt av informationsflödet från båtarna direkt efter bordningen, och då hade man ju  haft perfekta belägg för hur fantastiskt artigt och hövligt de israeliska soldaterna uppträdde och hur mordiska hjälparbetarna var. Trovärdigheten, åtminstone för tänkande människor, hade varit betydligt starkare i det fallet.

kl. 15.55: Och nu är det 9 döda, enligt israeliska källor, sägs på ekot 15.45.

2/6 kl 12.45: Just nu ser vi hur det går till när en stat, Israel, mörkar information om vad den gör och effekterna av denna stats propagandaspinn. Dessutom håller man kvar några som gisslan.

Här lyfter jag fram Dan Gmarks kommentar om saken:

Israels regering är medveten om internets betydelse. Det är därför de har tagit alla kameror, datorer och mobiltelefoner samt alla andra tillhörigheter från passagerarna och besättningsmedlemmarna på fartygen. Ingen ska få möjlighet att smuggla ut minsta lilla bild som motsäger Israels propaganda.
Israels propagandaministerium har däremot fått tillgång till ett rikt bild- och filmmaterial att klippa och klistra med och skicka ut i manipulerade versioner till världens media. /Dan Gmark

Resultatet är också att Israel får ut sin version över hela världen innan hjälparbetarna får ut sina vittnesmål om vad som hände, och många är de som låter sig luras, precis som var fallet när Bush med anhang påstod att Irak  hade massförstörelsevapen. Det spelar sedan ingen roll om andra sidans information kommer ut så småningom. När Israel redan har haft tid på sig att pumpa ut sin version kommer många att sedan anse att ”sanningen ligger nog någonstans mitt emellan”, vilket är den bekväma ståndpunkten när man inte ids sätta sig in bakgrunden till konflikten i Mellersta Östern. Denna slöhet är orsaken till att våra makthavare för det mesta kan ljuga hur mycket som helst för oss utan att det får några konsekvenser för dem.

/Kerstin