Enligt den här journalisten började israelerna skjuta skarpt och hade dödat två personer på den turkiska båten redan innan någon av soldaterna hade firats ner på däcket.

Tillägg 4/6 kl. 13.35:

Här en annan film med vittnesmål från Marmara och här en sida med nedskrivna vittnesmål.

Bilden börjar kanske klarna. Med fler vittnesmål till hands förefaller det alltså som om journalisten i filmen ovan missade en del och som om det troligen först kom en helikopter som försökte skrämma folk från däcket med ljudgranater och tårgas, innan man började fira ner soldater. De första tre som firades ner avväpnades och togs tillfånga av passagerare  och troligen var det detta som några minuter senare utlöste ett ohejdat skjutande med skarpa skott, kanske från en andra helikopter, det skjutande som dödade ett antal personer. Detta kan förklara det uppehåll på fem minuter som journalisten talar om. Först en helikopter som han inte observerade, och sedan kom den som började skjuta några minuter senare.

Men Israels påstående om hur det gick till stämmer inte. Därifrån har det tydligen hävdats att israelisk militär började skjuta först när det blivit vilt slagsmål på däck. Men detta kan vi inte tro på, för inte skjuter man ner i, eller in i ett vilt slagsmål där hälften av dem som slåss är de egna. Så den versionen får Israel nog ändra snart.

Det vilda slagsmål som den israeliska filmen visar, och som vi ser en del av ovan, förefaller också underligt. Man svänger inte så där lätt med tunga järnrör, och ingen av vittnena talar om massor med järnrör i ett vilt slagsmål, som filmen tycks visa. Med tanke på att Israel beslagtagit allt film- och bildmaterial som passagerarna hade, varför det inte finns någon annan filmad version än deras egen, som kan vara hur manipulerade som helst, så förtjänar deras filmer ingen tilltro.

/Kerstin

Länkar:
- Jag åker snart igen – med tolv skepp, AB
- Fasansfullt, blod överallt, AB
- Dror Feiler: Jag var rädd att bli lämnad kvar ensam, AB
- Uppgifter i turkiska medier: ”Dödsoffer skjöts på nära håll”, SvD
- USA försvarar Israels attack, SvD