Jag har ofta skrivit om propaganda på bloggen, eftersom jag vet, både hur effektiv sådan är och att större delen av svenska folket är grundlurad just av maktens propaganda. När jag så ramlar över den här videon på YouTube, producerad av journalisten John Pilger, så kan jag inte låta bli att lägga ut den.

Vi får höra journalister berätta om hur de skäms över vad de skrev före angreppet på Irak men vi får också höra andra journalister som försöker försvara sin medverkan i den lögnaktiga propagandan som föregick angreppet, som försöker ursäkta och försvara vad de skrev och gjorde, med att ” de bara rapporterar som det är” så här sade regeringen och det är deras uppgift att rapportera just det. Så vet vi då, media rapporterar vad makten säger åt dem att rapportera och journalister förmår inte skilja mellan påståenden och fakta. Vad makten säger och sanningen är ofta nog inte alls samma sak nämligen.

Även om det varit modernt ett antal år nu att hävda att det inte finns någon sanning så är det ändå så att det finns fakta då och då, som att Saddam Hussein inte hade några massförstörelsevapen och dessutom att USA visste detta, att Bush och Blair ljög för befolkningarna i Väst för att få acceptans för deras attacker, för tortyren och för dödandet av ett ofantligt antal oskyldiga människor.

Lyssna dessutom speciellt på vad mannen som talar för den amerikanska regeringen säger mot slutet av filmen. Han säger, mer eller mindre i klartext, att USA ämnar föra det eviga kriget. Ni som är unga idag kommer alltså att leva i den eviga ekonomiska krisens, såväl som i det eviga krigets tidevarv – och kriget är planerat, av regeringarna i Väst, med USA i spetsen, och inte alls bara en sorglig tillfällighet.

Det finns dessutom bara en sak som är farligare än ett sårat lejon, det är en hotad stormakt.

The War You Don’t See, John Pilger

SVERIGE  UT UR AFGHANISTAN – NU!

/Kerstin

Länk:
- johnpilger.com