För att fortsätta på temat ”propaganda”. Det är med ord våra styrande bedrar oss. Det är trutförlängarna i media som bistår dem i detta värv. Så har man de senaste 20 åren avskaffat allt vad befrielserörelser heter. Sådana finns inte idag, underligt nog, trots att många människor förtrycks av Västvärldens militärapparater. De afghaner som bekrigar de västerländska ockupationsmakterna kallas istället ”terrorister”. När somliga slår till i Västvärlden, med bombattacker så kallas detta ”terrorism”. De här bombattackerna är nålstick i jämförelse med det bombardemang och den terror som Västvärlden utsätter befolkningarna i Afghanistan, Irak och i en del andra länder för, med ”våra” s.k. ”fredsframtvingande” åtgärder. Varför blir vi inte mäkta upprörda över alla som dödas av Väst i dessa krig?

Det här är det moderna kriget. De länder som bekrigas är fattiga, deras befolkningar har inte resurser att sätta emot västerländsk militär så de tar till vad de har, bl.a. små bombattacker, mot västerlänningar. Vi ska nog sluta inbilla oss att vi kan vara med och bedriva kolonialkrig lika ostraffat som man gjorde under tidigare århundraden. Istället får vi räkna med sådana här ”nålstick”, det där som våra politiker vill att vi ska betrakta som ”terroattacker”, så länge vi krigar runtom i världen. Vi är faktiskt i krig och i krig finns minst två aktörer som bekämpar varandra. Så varför ska vi vara förvånade, eller upprörda, när vi råkar ut för bombattacker från dem vi bekrigar? Vi borde ta motattacker för givna. Ingen tycker det var konstigt att England bombade Tyskland en gång. Det berodde på att Tyskland hade startat ett krig. Det fick den tyska befolkningen känna på så småningom. Skalan var bara ofantligt mycket värre än de mycket få bombattacker som Västvärlden har varit utsatta för som svar från dem ”vi” angripit och börjat bomba, döda och tortera.

”De hatar vår demokrati och vårt öppna samhälle” rapar propagandister både härhemma och i USA. Det är så dumt att man tror inte det är sant. De hatar inte alls vårt demokratiska system eller vår öppenhet (om vi nu hade en sådan vilket Wikileak visat inte är fallet), utan de hatar Väst för att vi bombar deras hemländer, deras släktingar, deras trosfränder, för att vi är med och torterar deras bröder och landsmän och för att vi inte sällan är med och understödjer korrumperade och förtryckande krigsherrar. I vissa, men få fall hatas vi också för att vi behandlar de muslimer som bor bland oss som vore de sämre människor. Detta är inte svårare att förstå än att varje normal människa som har två sammankopplade hjärnceller kan inse det.

Det är inte genom mer FRA-spaning vi blir tryggare. Det blir vi inte, tvärtom. Det är inte med högre beredskap vi blir tryggare – tvärtom. Det bästa och förnuftigaste sättet att göra Sverige tryggt för självmordsbombare, eller andra attacker från människor från andra länder, är att ta hem soldaterna från Afghanistan och avstå från att delta i övriga av USA:s grymma neokoloniala krig. Då skulle våra styrande dessutom inte behöva montera ner demokratin och kontrollera varenda en av oss, fast det är kanske precis det de önskar kunna göra.

Kan någon tala om för mig, slutligen, när vår regering (och den förra) gavs tillstånd av svenska folket att starta krig i vårt namn? Det är i ditt och mitt namn svenska soldater nu dödar afghaner i ett krig mot dem. Jag har aldrig gett mitt bifall till detta. Har du? Jag har aldrig röstat på ett parti som lovat att kasta in Sverige i ett kolonialkrig på NATO:s, dvs USA:s sida. Har du?

Var finns öppenheten? Var finns demokratin?

John Pilger: Western terrorism 1 (Tyvärr är synkroniseringen dålig)

John Pilger: Western terrorism 2

Vem är stolt över att Sverige idag står sida vid sida med USA, i NATO, i sådana här operationer?
Jag är det inte. Jag skäms numer för att jag är svensk.

/Kerstin

Länkar:
- Ulf Bjereld (som, med kommentarer, inspirerade till det här inlägget)
- Smashing Plato’s Cave. Unlocking Uncle Sam’s House of Horrors, R Neville, counterpunch.org
- ”A Corpse Decomposing”. How Afghanistan Became a War for NATO, G Porter, counterpunch.org
- What About the Others? Bradley Manning, Solitary Confinement and Selective Outrage, J Casella & J Ridgeway, counterpunch.org
- Obama’s Plan for Indefinite Detentions. Detention and Torture, J Van Bergen & D Valentine, counterpunch.org
- Former CIA Spook Calls for Covert Action Against Wikileaks, Get Assange, S Ross, counterpunch.org