Det tog inte lång tid efter att Frankrike och USA börjat bomba Libyen förrän det börjar se ut som om man nu har ett nytt Afghanistan- eller Irakkrig på halsen, och i ett land som verkar vara avsevärt mycket bättre militärt rustat än Irak och Afghanistan var.

Gadhafi hotar tillbaka, enligt Aftonbladet,(1) och ordentligt, så hur ska man nu fortsätta insatsen mot honom? Massivbomba Libyen tills det inte finns ett levande själ kvar där och rädda alla civila (som ju är syftet med attacken) på det sättet – till en lyckligare tillvaro ovan där. Eller kommer man att se sig tvingade att gå in med markstyrkor efter ett tag?

Som ett gammalt kinesiskt (tror jag) ordspråk säger: Lätt rida tiger, svårt kliva av.

/Kerstin

Länkar:
1) Gaddafi i natt: Vi ska anfalla civila, Aftonbladet
- Operation Odyssey Dawn: U.S. Launches Military Strikes In Libya. Huff. Post
- Wolfowitz in Bleep’s Clothing, Pen & Sword
- History of No-Fly Zones, Part I. Pen & Sword
- Vågen vänder, Vindskupan
- The Stench of Death. Libya and the Hypocrisy of Humanitarian Intervention, John V. Walsh, counterpunch.org
- Top Guns No More. What US Air Power Actually Does, Tom Engelhardt, counterpunch.org