Så här säger Björklund enligt DN:

– Man ska inte belönas för att man gör det man ska. Att uppföra sig respektfullt mot andra måste ju vara normalfallet, det låter konstigt att man ska få biobiljetter för det.

Jag har sysslat med hundträning i många år och tidigare alltid ansett att hundar måste lära sig vad ”nej” betyder, alltså – att om de inte lyder när man säger ”nej” då blir det obehagligt. Så får jag hand om en treårig tik för inte så länge sedan. Hon är väldigt trevlig mot alla utom mot vår gamla katta som hon mest verkar vilja döda.
Jag skäller på henne, tar henne i kragen, ger henne rejäla och ilskna avbasningar – ingen effekt alls – hon blir bara värre mot kattstackarn.

Då vänder jag på steken. Jag har ju testat den nya positiva klickerträningen i bruksträning med min andra hund och funnit att den är otroligt effektiv. Alltså mutar jag tiken med en korvbit varje gång katten kommer in. Inom ett par veckor har tiken lugnat ner sig. Varje gång katten kommer in kommer hon nu till mig och undrar om det inte är dags för en godbit ”för att” katten får vara i fred. Med tiden drar jag ner på godiset och nu har mötet mellan gammelkattan och tiken avdramatiserats avsevärt och det uppstår inte längre direkta överfallsssituationer.

Visst, vi människor är inte djur men ibland tror även jag, som annars är mycket negativ till att man jämför oss med djur, att vi kan lära en del av det som fungerar bra på djur, framför allt vad gäller inlärning.

Så jag anser att Björklund har alldeles fel. Man ska visst belöna rätt betéenden. Varken vi människor eller de högre stående däggdjuren har alla ”riktiga” beteenden medfödda. Vi måste lära oss dem och den positiva vägen är alltid effektivare än den negativa,

Länk:
Om Björklunds på militärdisciplin grundade åsikter