Den svenska skolan försämras nu i allt snabbare takt vad det verkar. Segregeringen ökar och skillnaden på kvaliteten mellan skolorna likaså. Värst är det i områden med många barn till föräldrar med utländsk bakgrund. Dessa skolor har också färre examinerade lärare får vi höra på ekot idag.

Hipp, hipp, vi blir alltmer lika USA där skolorna i slumområdena, sådana vi också börjar få p.g.a. den nya bostads- och invandrarpolitiken, ofta är rent undermåliga. Det var väl detta de borgerliga ville åstadkomma, de där som alltid framhåller USA som föregångslandet i alla avseenden. De har alltså ingenting att klaga på socialdemokraterna på det här området heller.

Vidare får flickorna bättre betyg än pojkarna. Men det är inget nytt, så var det även i min barn- och ungdom men då kompenserade man pojkarna för detta genom att man kvoterade in dem till realskolor och gymnasier, där pojkar fick platser på lägre betyg än som krävdes för flickor. Pojkarna var ju, sade man, inte dummare än flickor, de bara mognade senare – och förresten var det ju pojkarna som skulle försörja familjerna så småningom. Då var det inte rimligt att flickor tog upp platser på den högre utbildningen som pojkarna behövde så mycket bättre.