På nyheterna hör jag just att Saif al-Islam, Ghadafis son, har flytt Libyen och nu vill ge sig till ICC men inte hittar något sätt att ge sig till domstolen. Man undrar förstås först om detta är sant eftersom han för bara några dagar sedan lät meddela att han tänkte kämpa vidare och hämnas sin far eller om det är så att Belhadj har varit och hälsat på på Al Jazeera igen.

Och vadå? Kan inte hitta något sätt att ge sig till ICC? Det är väl bara för ICC, eller någon av Natostaterna, att skicka ner ett flygplan och hämta honom i så fall (han är väl också efterlyst av ICC). Nato har ju gott om flygplan. Gör man inte det, i det fall nyheten är korrekt, så visar man att man inte vill ha honom levande för att man för död och pina inte vill höra vad han har att berätta i en internationell domstol. Det kunde bli lika obehagligt för Nato och FN som det hade blivit för USA m.fl. västländer om Saddam hade ställts inför ICC.

Hämtar man honom inte visar man dessutom att ICC:s huvudsakliga uppgift är att se till att USA och Nato får kriga, mörda och demolera så mycket som möjligt.

Det här att ICC rycker ut varenda gång USA/Nato får för sig att mörda ett misshagligt statsöverhuvud är nämligen ett bra sätt att få den efterlyste att inte ge sig, att istället välja att kriga och behålla friheten så länge som möjligt. Det är mums det, för krigsmaterieltillverkarna och en tragedi för de människor som råkar ha en hemsk diktator eller bara en ledare som ogillas av USA/Nato.

/Kerstin