Enligt AP har Ghadafitrogna tagit tillbaka staden Bani Walid, c:a 14 mil sydost om Tripoli. 99% av invånarna i Bani Walid är Ghadafilojalister säger man i artikeln. (1)

Man rapporterar också att NTC inte förmår upprätthålla ordningen i övriga Libyen heller. De olika milisgrupperna vägrar att lämna ifrån sig sina vapen och då och då utbryter strider mellan dem. Olika områden hålls av olika milisgrupper som alltså inte kommer överens.

Dessutom demonstrerade ilskna libyer mot NTC i Benghazi i lördags. De bröt sig in i NTC-högkvarteret och förstörde inredning, möbler och elektronik, samt kastade flaskor efter Jalil. De gav sig också på hans bil. Demonstranterna kräver snabbare reformer.

Libya:Protesters storm Benghazi HQ of new rulers [NTC]

NTC har svårigheter att regera, sägs i AP-artikeln, ”för att Ghadafi såg till att landet inte hade några institutioner”. På andra siter har man läst om hur rebellerna kräver att alla som arbetade för Ghadafis regim, vilket borde innebära att det fanns några slags institutioner, ska fängslas och straffas. Man har även läst om hur somliga av rebellerna systematiskt dödar dem som misstänks för att ha arbetat åt eller stött Ghadafi, så vad förväntar man sig? Att samhällssysslor ska sköta sig själva? Alltså hur var det, så att det inte fanns några institutioner eller så att det idag inte finns några att sköta dem?

/Kerstin

PS: Observera också att artikeln om Kissinger, som jag refererade i inslaget nedan, var Satir.

Länkar:
1) Gadhafi loyalists seize Libyan city, Rami Al-Shaheibi and Maggie Michael, Associated Press 24/1 2012
- Libya: Gaddafi Loyalists Seize Bani Walid, Huffington Post 24/1 2012