Den som har pengar och som inte velat eller inte klarat av att ta en akademisk examen på normalt sätt, har alltid kunnat köpa sig en akademisk titel på något obskyrt universitet någonstans, om det inte gått att muta lärare i det vanliga utbildningssystemet, och under något årtionde kunde slöare och mindre hederliga studenter plagiera uppsatser från nätet utan större risk att bli upptäckta, något som man tydligen börjar vidta åtgärder mot idag.
Då återstår bara den dyraste vägen om man inte förmår klara sin akademiska grad själv. The Guardian berättar om denna väg. Idag annonserar företag om försäljning av unika akademiska uppsatser, för framläggande på högst respektabla universitet. Den som kan punga ut med sådär en 60.000 kronor kan köpa sig en Mastersuppsats hos exempelvis Easy Writer, en struntsumma för den vars pappa är multimiljonär eller miljardär!
Visst är det något högst sympatiskt med våra moderna valfrihetssystem, där var och en har friheten att köpa precis det han/hon vill ha!
23/11 17:13 at 17:13
Visst är det skrämmande…
Jag är benägen att hålla med Sten Andersson som skriver:
”Denna reproduktion av arvingar inom politik, media, affärsliv, konst, musik och så vidare – där det i sin tur sker korsbefruktningar mellan de olika sektorerna som när den store affärsmannens son eller dotter blir känd musiker eller författare – är en lömsk form av förtryck därför att det inte är synligt hur själva ’urvalsprocessen’ går till. Det enda vi ser är ’slutprodukten’ – att dessa personer hamnar i framträdande positioner inom de olika maktsfärerna. Saknar du det rätta sociala och kulturella kapitalet, och har du inte rätt habitus, så hjälper det inte att du är hundra gånger bättre än ’de andra’. Probgramledarjobbet på TV går ändå till elitens barn.” (ur Om vetenskapens gränser. Socialfilosofiska betraktelser. av Sten Andersson och Bokförlaget Daidalos AB, 2004, Gbg. sid. 112.)
GP observerade i dagarna också i en artikel som jag inte minns författaren till, att väldigt liten procent arbetarbarn blir intagna på t.ex. design- och konstlinjer vid högskolor. Det är de välbeställda som går på dessa linjer.
23/11 18:21 at 18:21
Jo så är det förvisso. Det verkar som om i den situationen när ett helt nytt område etableras ex. pga teknisk utveckling, som då radio och senare TV kom, öppnades en dörr för nya människor att ta sig in och utvecklas till en elit inom området. När området sedan är etabelart kommer dörren att stängas för nya människor, i princip och även om det alltid finns undantag.
24/11 21:07 at 21:07
Refat El Sayed hade kunnat köpa, varför gjorde han inte det?
Mja visst är det märkligt. Skulle det kännas skönt att ha ett diplom på väggen som man köpt? Sällsynt dumt.
Självförtroende kan inte köpas för pengar..
25/11 18:23 at 18:23
Jinge:
Ger akademiska titlar självförtroende`?
MVH
Eija
25/11 20:47 at 20:47
Vem vet, det kanske ger fördelar när man söker jobb? I varje fall för män.