Lyssnade på radion, som vanligt, och tror att det var kvällsreprisen av Naturmorgonprogrammet och en intervju med björnforskaren Sven Brunberg, som jag hörde med ett halvt öra. Det står om björnar och björnforskaren på SR:s hemsida för programmet, men radioinslaget hittar jag inte så jag är inte säker här.

Hur som helst, jag hörde en röst i radion förklara att björnhonans strategi för att inte få sina ungar dödade av björnhanarna i trakten är att para sig med så många som möjligt av dem, för då kan han inte veta säkert om han är eller inte är far till hennes ungar och då avstår han från att döda dem.

Milda makter, när fick björnar ett så välutvecklat intellekt att de började förstå sambandet mellan parning och avkomma, och dessutom insikten om genetiskt släktskap? Jag tror i min enfald att det bara är människan som hade förmågan att förstå så komplicerade samband och att spåra samband med så lång tid mellan orsak och verkan. Det var ju dessutom inte länge sedan människan började förstå det där med gener.

Men skämt åsido: Det är något grundläggande fel på de här teorin, som är mycket populär bland sciobiologer, hävdar jag, och bl.a. just för att däggdjurshanar, förutom den mänskliga hanen, inte har en aning om att parning resulterar i avkomma ett antal månader senare.

Jag diskuterar detta utförligare här och här

Länk:
Naturmorgon 9/8, P1

Tillägg: Radioinslaget om björnar finns i Del 2 av programmet. När del 1 är slut så byter nätversionen av programmet automatiskt till del 2 och i mitten av del 2 kan man höra inslaget om björnar. Direktlänk till programmet