Det sägs ständigt, och utan eftertanke, att planekonomi alltid bara skapar ofrihet, fattigdom och elände. Detta kan man inte veta, hävdar jag. Nu är jag inte någon hängiven förespråkare av ren planekonomi precis, men ändå anser jag att påståendet ifråga är en sanning med modifikation.

Det har nämligen inte funnits en enda ren planekonomi som inte motarbetats ekonomiskt (och på alla andra och tänkbara sätt också), av de kapitalistiska staterna. Man har exempelvis konsekvent utestängt de planekonomiska staterna från fri handel med alla andra stater (utom med de andra planekonomierna, som ju inte har varit så många), i synnerhet vad gäller avancerade tekniska produkter. De flesta hängivna råkapitalistälskare och marknadsfundamentalister, som annars alltid hävdar att endast frihandel kan skapa välstånd, borde rimligen därmed, och i konsekvensens namn, hävda att planekonomierna givetvis inte hade en chans att lyckas så bra eftersom resten av världen stängde ute dem från just det som skapar välstånd.

Att utan vidare döma ut planekonomierna som usla ekonomiska system, i sig, är som om man i ett samhälle började binda ihop fötterna på alla brunögda inför sprinterlopp och när de blåögda vinner loppen hävda, att därmed har man bevisat att brunögda är sämre på att springa fort än blåögda. Om man sedan lät publiken stå utmed sprinterbanan och slå efter de brunögda och hota dem på alla tänkbara sätt, så torde de brunögda lyckas ännu sämre i sådana tävlingslopp, om de ens ville ställa upp.

Faktum är att vi inte vet hur bra eller dåligt ett planekonomiskt system skulle kunna vara om det respekterades och behandlades likadant som kapitalistiska stater i Västvärlden behandlat varandra, vad gäller handel och andra mellanstatliga relationer. Vi har nämligen aldrig sett hur en sådan ekonomi skulle kunna fungera under goda omständigheter och definitivt aldrig sett dem fungera under de, enligt marknadsliberalerna, bästa och absolut nödvändigaste av alla villkor, med total frihandel med andra länder.

Sedan har vi förstås, och troligen tack och lov, aldrig sett någon ren marknadsekonomi heller men det är en annan historia.

– Inlägget ovan skrivet med anledning av inlägg som man kan läsa på Andreas Bryhns blogg Ekonomikommentarer och kommentarer till flera av hans senaste mycket intressanta och informativa inlägg.