Nu var det tydligen ett folkmord som man utförde på armenierna (jag är ingalunda väl bevandrad i denna historia), framför allt åren 1915 – 1923 (1)men det var några år sedan så varför ska man just nu ”stipulera” att Turkiet begick detta folkmord och fördöma Turkiet för detta? Dels är samtliga av dem som var ansvariga då döda idag, dels är Turkiet ingalunda ensamt om att ha genomfört folkmord i historien. För vad ska man kalla amerikanernas slakt och fördrivning av indianerna, som pågick under flera hundra år och tills bara några decennier före det armeniska folkmordet? Varför kommer ingen nation på att hävda att denna utrotning och fördrivning ska stämplas som ”folkmord” och varför kräver man inte en officiell ursäkt, inför hela världen, från USA:s regering för de illdåd som begicks mot den amerikanska ursprungsbefolkningen?

Naturligtvis kräver man inte detta av världens mäktigaste nation, en nation som sedan Sovjets sammanbrott gripits av hybris och som idag kräver total lydnad och underkastelse från alla världens stater och länder, som beslutat sig för att man ska lägga alla jordens länder under sig och själv ta hand om all världens naturresurser.

Sedan den moderna armeniska staten bildades 1990 (erkändes 1991), efter Sovjets sammanbrott har armenier kämpat för att få turkarnas mord på mängder av armenier (uppskattas att c:a 800.000 armenier mördades men siffrorna är oklara) erkänt som folkmord. De som kämpar för detta är tydligen nationalistiska grupper.

Ett USA-utskott har alltså beslutat att morden på armenier ska betecknas som ett ”folkmord”. Armenierna, berättar AB, välkomnar beslutet genom att säga:

Detta är ytterligare ett bevis för det engagemang som det amerikanska folket har för grundläggande mänskliga värden, och det är ett viktigt steg mot förebyggandet av brott mot mänskligheten (2)

Men som sagt, amerikanerna är inte lika engagerade vad gäller mördandet av sin egen urbefolkning. Vad exakt är det som USA vill uppnå nu alltså, med sin press på Turkiet? Ska vi gissa att det handlar om Turkiets fördömande av Israels politik i Gaza och schismen mellan Turkiet och USA på grund av detta? Eller handlar det om att USA vill knyta Armenien starkare till sig, ha fler militärbaser där ex.?

Vad den verkliga orsaken än är, så inte handlar det om ren omtanke om minnet av de mördade armenierna utan det handlar om dagsaktuell storpolitik och om politisk utpressning gentemot, eller bestraffning av Turkiet och då sannolikt bl.a. på grund av Turkiets förfömande av Israels behandling av befolkningen i Gaza:

Spänningen mellan de två länderna ökade under Israels militäroffensiv mot Gaza i vintras. Turkiet fördömde i januari starkt det 22 dagar långa angreppet på Gazaremsan, vilket skulle bemöta palestinska raketangrepp på Israel. ……

Förhållandet försämrades ytterligare förra veckan när Turkiet inte som vanligt lät Israel delta i en gemensam årlig militärövning. Detta ledde till att USA gav Ankara en tillrättavisning.

De senaste dagarna har Israel kritiserat turkarna för en tv-serie som utpekar israeliska soldater för att avsiktligt döda palestinska barn. (3)

Dessutom har Turkiet begärt/föreslagit att Israel ska uteslutas ur FN på grund av dess eviga brott mot FN:s beslut och resolutioner.(4)

Så här skriver SvD:

Turkiet har länge varit Israels främsta vän i den muslimska världen och de båda länderna har haft ett nära militärt samarbete. Men denna strategiska allians är i gungning, medan Turkiet i ökande grad orienterar sig mot sina arabiska grannländer, Syrien och Irak. (5)

Det tycks alltså bl.a. vara vad man uppfattar som en islamisering av Turkiet som man bestraffar idag, vad mera handlar det om? (6)

Och den svenska regeringen riksdagen dansar snällt efter USA:s pipa. (7)

Det är förvisso hedervärt att ta avstånd från folkmord, men det mindre hedervärda, för att inte säga utpräglade hyckleriet vad gäller vilka som ska kritiseras för folkmord och vilka massmord som ska stämplas som Folkmord, är långt ifrån hedervärt.

Alla som följer med någotsånär i den internationella politiken vet att det finns andra stater som sysslar med folkmord – just nu, men som inte fördöms av stormakterna för detta, inte tvingas sluta med eller be om ursäkt för sina illdåd mot nu levande människor, vilket väl borde vara mer angeläget än att utpeka stater för illdåd som begicks för 100 år sedan och än att skuldbelägga och smutskasta nu levande politiska ledare för sådant de personligen inte är skyldiga till.

/Kerstin

PS kl 20.55: Så får jag via Larrys kommentar till den här posten information om att Obama har bett den amerikanska ursprungsbefolkningen om ursäkt (tack Larry):

President Barack Obama signed the first public admission of remorse to Native Americans into law on Monday, December 21.  ”The resolution seeks reconciliation and offers an official apology to Native peoples for the poor choices the federal government made in the past,” said Brownback. (8)

Ett framsteg är detta förstås, som tydligen gått världen förbi, men det är inte detsamma som att ha fått behandlingen klassad som Folkmord.

Och som sagt – sen då?

/Kerstin

Länkar:
1) Armeniska folkmordet, Wikipedia
2) USA-utskott: Folkmord på armenier, AB 5/3 2010
3) Turkiet: Israel en förföljare, Privata Affärer.se, 18/10 2009
4) Turkiet vill utesluta Israel ur FN
5) Turkiet vänder sig till nya vänner, SvD 17/10 2009
6) Turkiet alltmer islamistiskt, Newsmill 16/10 2009
7) Turkiets ambassadör hemkallad, GP
8.) Apology accepted, Reserve our cultural resources
- Riskerar att skada försoningsprocessen, AB
- Gammal debatt med storpolitiska följder, AB