Orkar man inte skriva och det orkar jag inte just nu, så kan man lägga ut YouTube-filmer istället.

Första filmen handlar om en församling, bestående av ledarna för c:a 2.000 olika klaner i Libyen. De tycker uppenbarligen inte om Nato-attackerna och sönderbombandet av deras land. Konstigt att vi inte hör något om det. Konstigt också eftersom Nato och ”vi svenskar”, ju just nu räddar ”Libyens folk” – från Libyens folk, vad det verkar. Eller består ”rebellerna” av 3.000 klaner kanske? (Denna film hittade jag hos Third World, tack för tipset.)

2000 Libyan tribes against rebels and NATO (19/5 2011)

 

I nästa film talar Alexander Cockburn, som är en återkommande skribent i Counterpunch, om vad han anser om Natos agerande just nu och om hur det inte alls stämmer med vad FN sanktionerat.

Ingen svensk ska inbilla sig att Sverige idag deltar i operationen mot Libyen på uppdrag av FN. Sverige deltar på uppdrag av Nato.

’UN mandate on Libya stretched too far’ (21/5 2011)

Sist visar jag en mycket engelägen men ruskig film från corbett.com . Vad den intevjuade Paul Craig Roberts, som haft framstående poster i Washington genom åren, har att säga om USA:s utrikespolitik och vad denna syftar till, är verkligt otäckt, men ännu värre är vad den kan leda till i värsta fall.

Libya, Syria and the Road to World War III – Paul Craig Roberts on The Corbett Report (6/4 2011)

Man ska lägga märke till att Craig Roberts säger, som en självklarhet, att USA sysslar med destabiliseringspolitik i många länder runt hela världen och ligger bakom ett antal s.k. revolutioner och resningar, vars resultat oftast har blivit USA-styrda eller USA-vänliga regimer. Intervjun lades ut på YouTube 6 apr 2011, så lyssna också på vad Craig Roberts mumlar om Syrien.

Jag har mycket svårt att förstå den delen av vänstern som just nu hurrar för Natos bombande av Libyen och som så hängivet ställer upp på Natos sida i vad som är en vidrig verksamhet och vars målsättning de allra flesta i hela världen nog tar kraftigt avstånd från och inte vill se förverkligad. Vi kan bara hoppas att det inte går så illa som Craig Roberts förutspår.

Men en sak vet vi idag, Sverige har tagit ställning för USA:s världsdominans och beslutat att ställa upp och assistera USA i denna strävan. Jag hoppas att jag orkar återkomma till det.

/Kerstin

Länkar:
– Läs om hur  Libyen inte låg bakom Lockerbie-attentatet (Third World)
– Läs också om hur påstående om Ghadafiorder om våldtäkter tillbakavisats av en FN-tjänsteman som undersökt saken.
– Lyssna också på intervjun på Third World, med Cynthia Mc Kinney som är i Tripoli.