Hägglund vill ha en lag om skyldighet att uppvisa ”civilkurage”, säger han, en lag som gör oss skyldiga att ingripa om vi ser att andra människor skadas eller utsätts för våld ex.

Konstigt att vi har svenska politiker som inte ens kan sitt modersmål. Desto konstigare som de ständigt gnäller över invandrare som inte kan svenska. Eller handlar det bara om att använda språket för att förvilla människor?

Civilkurage innebär att man, trots risker för egen del (att förlora jobbet ex.), avslöjar oegentligheter inom de företag eller den offentliga myndighet som man arbetar för.

Vad Hägglund vill lagstifta om kallas ”mod”, inte ”civilkurage”. Alltså, vi ska enligt lag vara skyldiga att vara modiga. Ingen lagstiftning kan framtvinga denna egenskap dock. Att försöka lagstifta fram mod är ungefär lika smart som att lagstifta om att alla invånare i Sverige ska vara intelligenta.

Civil olydnad uppvisar man när man, som protest mot en lag man inte vill acceptera, medvetet bryter mot lagen – och offentligt deklarerar att man gör det, samt tar ev straff för försummelsen eller lagbrottet (ex. de som tog fängelsestraff för sin vapenvägan förr), för att bilda opinion mot lagen ifråga.

Vad borgerliga politiker och ministrar sysslat med med sitt skattefuskande är just skattefuskande, inte ”civil olydnad” alltså som de själva vill gör gällande och vilket Lasse Strömberg reder ut bra på sin blogg.

Länkar:

Hägglund vill ha lag om civilkurage, Ekot