På vårt förra ställe hade vi myror under verandatrappen och lite varstans i jorden runt huset. De svärmade, som myror plägar göra så här på högsommaren, någon stekhet dag, men de kom aldrig in i huset.

Här svärmar myrorna på samma sätt, men de har pippi på att ta sig ner genom skorstenens rökgångar när de gör det. Då finner man plötstlig en dag (det hände just idag – första gången denna sommar) 4.000 myror i köket eller i något av rummen. Inte kul alls. Det blir till att börja elda i eldstäderna, täppa till ventilationstrumman och börja dammsuga upp dem. Man har sysselsättning några timmar med detta, tid man kunde använda på roligare sätt.

Jag undrar om någon kan berätta varför just skorstenen drar till sig dessa svärmande myror? Beror det på att det luktar av bränt trä, så att de drar sig dit för att det liknar brända trän, som de kan gilla att bosätta sig i, eller varför? Om det beror på lukt av bränt trä, varför kom de aldrig ner genom skorstenen på vårt förra ställe, där vi också hade eldstäder som vi vedeldade? Beror detta på höjden på huset eller? Det hus vi har nu är betydligt lägre än det vi hade tidigare.

De myror som vi får in är både röda och svarta. Ibland svärmar dessa olika arter samma kväll och då kan det dessutom bli slagsmål mellan arterna, men oftast svärmar de lite olika dagar.

Berätta om det här för mig, den som kan området, och kan sedan någon komma med råd om hur man ska slippa eländet skulle jag bli väldigt glad.

Jag värnar mycket om de flesta djur vi har omkring oss, stora som små, men fästingarna, knotten och de myrsvärmar som invaderar vårt hus uppskattar jag inte, för att uttrycka det med ett understatement. De myror som inte försöker omvandla vårt hus till ett kollektivboende för båda människor och myror har jag däremot ingenting emot.

PS: Fast i ärlighetens namn är jag inte heller förtjust i vildsvinen som finns i omgivningarna, liksom inte heller i tanken på att det kanske finns en björn/björnar bara några kilometer från vårt hus.