Myrinvasioner – varför får man sådana?
På vårt förra ställe hade vi myror under verandatrappen och lite varstans i jorden runt huset. De svärmade, som myror plägar göra så här på högsommaren, någon stekhet dag, men de kom aldrig in i huset.
Här svärmar myrorna på samma sätt, men de har pippi på att ta sig ner genom skorstenens rökgångar när de gör det. Då finner man plötstlig en dag (det hände just idag – första gången denna sommar) 4.000 myror i köket eller i något av rummen. Inte kul alls. Det blir till att börja elda i eldstäderna, täppa till ventilationstrumman och börja dammsuga upp dem. Man har sysselsättning några timmar med detta, tid man kunde använda på roligare sätt.
Jag undrar om någon kan berätta varför just skorstenen drar till sig dessa svärmande myror? Beror det på att det luktar av bränt trä, så att de drar sig dit för att det liknar brända trän, som de kan gilla att bosätta sig i, eller varför? Om det beror på lukt av bränt trä, varför kom de aldrig ner genom skorstenen på vårt förra ställe, där vi också hade eldstäder som vi vedeldade? Beror detta på höjden på huset eller? Det hus vi har nu är betydligt lägre än det vi hade tidigare.
De myror som vi får in är både röda och svarta. Ibland svärmar dessa olika arter samma kväll och då kan det dessutom bli slagsmål mellan arterna, men oftast svärmar de lite olika dagar.
Berätta om det här för mig, den som kan området, och kan sedan någon komma med råd om hur man ska slippa eländet skulle jag bli väldigt glad.
Jag värnar mycket om de flesta djur vi har omkring oss, stora som små, men fästingarna, knotten och de myrsvärmar som invaderar vårt hus uppskattar jag inte, för att uttrycka det med ett understatement. De myror som inte försöker omvandla vårt hus till ett kollektivboende för båda människor och myror har jag däremot ingenting emot.
PS: Fast i ärlighetens namn är jag inte heller förtjust i vildsvinen som finns i omgivningarna, liksom inte heller i tanken på att det kanske finns en björn/björnar bara några kilometer från vårt hus.
29/07 11:04 at 11:04
När vi köpte vårt ställe i Öregrund, hade det inte varit permanent bebott sedan 1930-talet. I början hade vi också mängder av myrangrepp: längs en invändig farstuvägg, genom en glipa i köksgolvet, på ett par ytterväggar. Vi strödde ut Myrr och sprutade med något insektsmedel – jag har glömt vad. Sen dess har vi gjort en större renovering som också har inneburit byte av ytterpanel på de delar av ytterväggarna där jag minns att det fanns myrvägar. Modernisering, ommålning och rabatter längs ytterväggarna har säkert bidragit till att myrorna inte längre tycks känna sig hemma i huset och dess omedelbara närhet.
07/08 10:37 at 10:37
Hej
Flygmyresinvation brukar vi också ha i augusti. Tricket jag brukar använda, förutom att elda i värmen, är att sätta en lampa mot något vitt eller ljust på golvet, då flyger de dit och där står jag med dammsugaren i högsta hugg. Även hos mig svärmar de över skortstenen, men det är rena slumpen att de kommer just till mig. Det händer heller inte alla år.
Jag brukar kolla upp och se om svärmen är på gång, ser man det i tid kan man börja elda innan de kommer in. Jag eldar med blött papper och ved för att få rök så de inte ger sig ner i skorstenen och vidare in i huset.
Du behöver inte vara rädd för vare sig björn eller varg eller vildsvin. De är mer rädda för dig och sticker så fort de får nys om att du är i närheten. Sjung en sång så slipper du se några som helst vilddjur i naturen…:-)
07/08 11:41 at 11:41
Enn KoKK:
Det här huset var alldeles nyrennoverat när vi köpte det och flyttade in för några år sedan, och hos oss bygger jordmyrorna bon i rabatterna utmed husväggen :-(. När de kommer in så går de ju en säker död till mötes för
som
Lasse Strömberg rekommenderar:
så suger vi upp dem med dammsugaren. Enstaka sådana krossar jag grymt nog.
Dessutom är vi osympatiska nog att förstöra varje myrbo vi ser i rabatterna. Så vi har inga myror som bor i huset (vad vi vet).
Men hos oss kommer de in medan det är ljust, och då kan vi inte locka dem med den där lampan. Däremot börjar vi också elda i kaminerna när/om vi hinner ser hur myrorna börjar svärma ovanför skorstenen. Det dystra är ju att de ofta svärmar en riktigt varm dag – och då är det inte alls behagligt att elda i köksspis och kaminer.
Jag hade hoppats på tips om någon fantastisk besvärjelse som fungerade, men häxor och trollkarlar kanske inte läser den här bloggen :-).
Och Lasse: Jag är inte rädd för v-svin och björn, jag är bara inte förtjust i dem. Det har med mina hundar att göra, som dessvärre kan frestas att kolla upp dem om de finns i närheten, och de får vittring, och det önskar jag inte att de gör.