arbetartävling

Fästet på bilden är ett gammalt sådant, som jag har några i lager och använder även till nyare lampor av den här sorten eftersom de fästen som skickas med numer är usla – på alla sätt och vis.
Dottern inhandlade en skrivbordslampa åt mig på IKEA i förrgår. Det var så att jag skämdes när jag betalade den. Jag hade varit beredd att betala 500 kr för den här lampan om den var av skaplig kvalitet och det tror jag att den är. Den kostade, hör och häpna, 84 79 kronor. Lampan är förstås tillverkad i Kina. Den är i plåt och jag har en exakt likadan sedan tidigare, som varit mycket bra. Det enda som är dåligt med de här modellerna numer är de plastfästen som man ersatte de äldre stålfästena med, som varken håller lampan eller i längden. Det här är en klassisk modell som tillverkats i minst 50 år, med minimala förändringar och modesvängningar, bortsett från hållarna.

Det kan helt enkelt inte vara vettigt att tillverka sådana här saker för ett spottstyver i Kina, vilket innebär att de som arbetar i tillverkningsindustrin där får usla löner, och sedan frakta prylarna runt halva jordklotet för att sälja dem här för struntsummor.

När det ekonomiska systemet fungerar på det sättet då har de som bestämmer hur detta system ska fungera inte fattat vad de håller på med. Då har de totalt missat det faktum att olja, som dels används för att tillverka lamporna dels används för att frakta dessa runt hela jorden, är en ändlig resurs som vi borde spara på och endast använda till det nödvändigaste idag, och det av flera skäl. Dels därför att oljan inte finns i oändlig mängd, dels för att förbränningen av den hotar att förändra klimatet på ett helt oförutsägbart men sannolikt katastrofalt sätt.

Istället väljer dessa våra styrande att kriga, och att döda miljontals människor, för att kunna lägga beslag på de sista dropparna olja för den egna snöda vinningens skull. Så säger somliga att människan är den mest intelligenta varelsen på jorden. Är hon det så måste det vara de allra ointelligentaste bland oss människor som styr världens öden. De som gör det verkar nämligen inte stå så värst mycket högre, vad gäller tankeförmåga och vilja att rädda vad som räddas kan på jorden, än kräldjuren.

Är det någon alls som bryr sig förresten? Hur många ungdomar, alltså människor under 40 (det där med vad som är ungdom är ju relativt) engagerar sig idag för en förnuftig och miljöhållbar utveckling? Inga alls? Eller är det bara så att massmedia inte bryr sig om att skriva om dem idag? På 70-talet var vi i alla fall många som kämpade för bevarandet av en god miljö. Idag verkar inte ens miljöpartiet ha något intresse av den saken.

Hela idén med ”globaliseringen”, att allting ska tillverkas där det är billigast (läs: där människor inte får anständigt betalt för sina arbetsinsatser), är fullkomligt vanvettig. Det är klart att om man värnar om jorden, om människorna och om allas vår framtid, då inser man att prylar, liksom mat, ska tillverkas så nära konsumenterna som möjligt och att prylar ska tillverkas med så god kvalitet att de håller länge, för att vi ska kunna avända så lite energi som möjligt både till produktion och till frakter och distribution.

PS: För övrigt anser jag att internetleverantörerna borde vara skyldiga att ersätta kunderna när vi varit avskurna från nätet mer än ett dygn, alltså samma regler som gäller för elbolagen. Vi betalar för den här servicen hela månaden och då ska vi inte behöva vara utan den ett dygn då och då utan att få nedsatt avgift för den tid tjänsten inte fungerar.