Skördetid och fortfarande blomsterglädje i trädgården
Jag ligger inte direkt åt det husliga hållet, trots att jag har gått på lanthushållskola en gång i min ungdom. Det är dock inte så mycket inte kunna som inte vilja. Men då och då tar jag fram husligheten. Ikväll blev det lingonsylt på de två hinkar lingon vi plockade på eftermiddagarna igår och i förrgår och som jag rensade under eftermiddagen idag. Det var 22 liter orensat, 20 liter rensat och blev 13 liter sylt i slutänden.
Sylten hälls på krukor och ställs ner i stenkällaren i morgon och räcker sen förhoppningsvis i två år. De gamle sade alltid att man skulle laga lingonsylt så att det räckte så länge, och det gjorde mitt förra kok för just två år sen. Förra året var ett dåligt lingonår nämligen, så då blev det inga lingon.
Sommaren lider ju mot sitt slut nu. Den försvann fort men det har blivit en del gjort på stället även om jag hade tänkt göra mycket mer. Bland annat målade jag verandan i år. Nytt tak fick den förra året. Dessutom kan vi fortfarande njuta av lite blomsterprakt i trädgården, som liljorna nedan och rudbeckiorna (bilden under liljorna) som blommar just nu, liksom höstfloxen och malvorna som inte blommat ut än.
Tillagd kl 14.25: Så här ser några av de andra liljorna ut just nu.
Så väntar jag bara på att höstastern, som står i förgrunden ovan och som jag fick av en snäll granne i våras, ska slå ut också. Jag vet inte om man kan köpa sådana idag. Det är ju en gammaldags blomma som tål frost och som kan stå och blomma till sent i november ibland. Jag hade en stor sådan på vårt förra ställe och var väldigt glad i den. Det var en fröjd att kunna ta in färska blommor från trädgården så sent på året och när höstmörkret började bli dystert. Nu gläds jag förstås över att äntligen ha fått en höstaster även här. De första knopparna börjar öppna sig just nu.
Några av gladiolerna har också slagit ut – äntligen men jag undrar om alla knoppar hinner göra det innan frosten tar dem.
Vi har hittills förskonats från mördarsniglarna så jag är väldigt noga med att inte ta in växter från människor som har sådana i sin trädgård. Får väl börja dra upp perenner själv nästa år, nu då vi har ”hangaren”, växthuset alltså. Jag vill ha tåliga, frodiga blommor i trädgården, som kommer med riklig bladmassa tidigt på våren och täcker över det ogräs jag inte har lust att rensa. Mitt trädgårdsintresse sträcker sig egentligen inte längre än att jag vill kunna njuta av blommorna. Arbetet med trädgården är jag inte så frälst på och gräsklippningen är hemsk. Den är morgondagens tretimmarssyssla. Hoppas det blir sista gången i år.
Slutligen vill jag ha en lite vackrare brittsommar än sommaren varit.
/Kerstin
Tillägg kl 19.20:
Gräsmattan är klippt och på det blev det en fredagsmiddag. Kom på att den förstås ska beskrivas sålunda (så att jag låter mycket husligare än jag är):
– Fransk omelett med chilikryddade stekta pumpaskivor på en bädd av smörstekta kantareller i grädde. Därtill en sallad med hemodlade pastatomater på en botten av finskuren isbergssallad med vinägerdressing.
Slut på husligheten.
/DS
07/09 11:26 at 11:26
En glädjande påminnelse om er livskvalité på landet som förtränger bitterheten med att behöva mejsla ned plastblommor i den numera asfalterade blomlådan på balkongen…
Tack Kerstin för att du delar med dig i de vackra bilderna!
07/09 12:58 at 12:58
Erik H:
Varje gång jag klipper gräs funderar jag på att asfaltera trädgården, så aldrig är man riktigt nöjd
07/09 13:23 at 13:23
Det var trevligt att se hur du bor. Jag har en dotter i Göteborg och vi hyrde en stuga mellan Hindås och Bollebygd i augusti.Vacker trakt. Ägaren hade ett hus på samma tomt och de hade 5 höns och en tupp plus en liten apparat som hette Kermit som åkte runt och klippte gräset av sig själv. Om man kör den sent på kvällen eller natten så tar den också mördarsniglar har jag hört. September är annars en av årets bästa månader med klar luft och både tranor och gäss passerar på väg söderut. Dessutom fina grönsaker på torget.
07/09 14:38 at 14:38
Lars Jansson:
Hindås/Bollebygd är ju inte så långt från vår hemby. Och visst är det fint, både i Viskadalen, där vi bodde tidigare, och i Ätradalen, där vi bor nu. Enda tristessen är knotten. De har försvunnit nu, men nu börjar det ju bli lite sent att sitta ute och njuta av fina sommarkvällar, som man aldrig kan göra här, om det till äventyrs blir några sådana någon sommar.
Vad gäller automatisk gräsklippare så tror jag inte en sådan fungerar för vår gräsmatta. Vi har nämligen en mullvad på tomten, så gräsmattan är ganska ojämn. Tror att en Kermit skulle ställa sig på näsan här och där på vår gräsmatta.
Och det är omöjligt att göra tomten mullvadsfri. Det vill vi nog inte heller för vi har en känsla av att mullvaden, som ju är insekts/köttätare, håller efter sork,käkar upp ev. sorkungar. För vi har inte sork här. Så vi tror att Mulle vaktar vår potatis, våra jordärtskockor och våra morötter och rödbetor. Dem fick vi uppätna på det förra stället när vi fick en explosion av sork på tomten i och med EU:s jordbrukspolitik. Dessutom åt de upp rötterna på våra två tio år gamla äppelträn, just när de började ge lite frukt. Det blev vi inte glada över, så vi välsignar vår mullvad här och svär och svettas över gräsklipparen istället.
07/09 14:38 at 14:38
Hej Kerstin! Så vackra bilder! Underbara liljor och jag hoppas att du lägger ut en bild på höstastern också när den väl blommar. Förra året ännu hade jag en aster som aldrig hann att blomma innan snön täckte marken så jag grävde upp astern i besvikelsen och slängde den. Det måste finnas flera sorter av samma växt. Din hör tydligen till den tåliga sorten :). Vet du dess vetenskapliga namn?
07/09 14:44 at 14:44
Hej Eija:
Ska försöka visa den när den börjar blomma ordentligt. Det var nog synd att du slängde astern för det kan ju ha hängt ihop med att snön kom tidigt. Annars finns det ju fler sorters höstastrar. Du får se senare om du slängde samma aster som den jag har här.
Förresten, fast det är för sent nu pga hennes arbete, så hade jag tänkt ta med mig dottern för att visa henne ditt fina ställe och din trädgård. Hon är en stor trädgårdsentusiast, till skillnad från mig som visserligen gillar vackra trädgårdar men inte älskar att krypa på knäna i rabatterna. Men sommaren liksom bara försvann, i regn och med en allt snabbare tickande klocka.
07/09 17:48 at 17:48
Lika mycket lingonsylt kokade vi förra veckan. Gott med sylt med mycket bär.
Själv har jag funderat på att asfaltera gräsmattan och måla den grön…
07/09 19:07 at 19:07
Lasse Strömberg:
Japp, enligt min kokbok ska man ha en liter vatten till 6 liter lingon!! Jag gör som min mamma lärde mig, sköljer lingonen, skakar ur dem i en kökssil och ner i kastrullen utan extra vatten. Det blir lingonsylt, inte gele med lite lingon i.
Det där med att grönmåla asfalten var ingen dum idé. Den ska jag lägga på minnet.