Alla som intresserar sig för konflikten i Georgien, och för motsättningarna mellan USA/EU och Ryssland, rekommenderas läsning av Klas Sandbergs senaste inlägg på bloggen Vindskupan.

Som vanligt har han skrivit en noggrann och initierad analys av konflikten och dess förspel, mycket läsvärt alltså, som allt Klas Sandberg skriver. Jag rekommenderar just nu även hans tidigare inlägg om situationen i Afghanistan.

Sitt långa inlägg om Georgien och den pågående konflikten där, avslutar Klas Sandberg med följande:

Man skall naturligtvis inte glorifiera den ryska statsledningens roll i allt detta. De är knappast godare eller ädlare än sina motspelare i Tbilisi eller Washington, helt klart obehagligt förtjusta över att hävda sin luggslitna stormaktsprestige med militära medel. Det kan samtidigt vara värt att hålla i minnet att de många bedyranden från amerikanska kommentatorerna om att ryssarna i själva verket alltid varit krigslystna stämmer knappast.

De ville gärna pressa tillbaka de amerikanska framstötarna, det stämmer, men medlen för att göra det hade i det längsta varit diplomati.

Tänk, jag tycker mig ha sett samma sak flera gånger i historien.

Jag skulle även rekommendera Carl Bildt läsning av åtminstone inlägget om Georgien, om jag trodde att han någonsin läser något annat än sina egna alster. Annars mår en utrikesminister bra av att vara välinformerad, för att inte tala om hur bra hans land mår av han är det. Å andra sidan påpekar Sandberg att:

Saakasjvili hade en mycket bra lobbyorganisation i USA, ledd av Randall ”Randy” Scheuneman, chef för den republikanske presidentkandidaten John McCains utrikespolitiska stab.
………
Och i en fotnot:
Randy Scheunemann var förövrigt också Carl Bildts chef under lobbyarbetet inför Irakkriget 2002 – 2003.

Så Bildt kanske fått historien berättad för sig och vet precis vad han gör (hans huvudlösa agerande just nu kanske är bra för hans personliga ekonomi dessutom), vilket är synnerligen olyckligt för hans land och dess innevånare.