Av en ren slump råkade vi i förrgår höra på TV att rutan skulle bli svart den 15:e. Vi har ju inte kunnat titta på TV de senaste veckorna pga det eviga regnandet så det var en överraskande nyhet. Idag tänkte vi så försöka få fart på eländet och se om det var bild i apparaten idag, men då var det ju det där med ominstallation av boxen. Vi hade hört på TV att det fanns anvisningar på SVT:s hemsida om hur man skulle göra. Innan jag hittade den sida som löste problemet ramlade jag in på en sida med följande information – för otekniska. Fast jag tycker förstås mer den verkar vara en informationssida för idioter (dvs för pensionärer):

Tips till otekniska
Det brukar alltid finnas hjälpsamma människor i ens närhet – barn, barnbarn, snälla grannar m fl. Be om hjälp!


Ta med boxen till den tv-handlare som du köpte den av (om du bor relativt nära). Skriv upp, eller rita, hur du kopplade ur den så du kan koppla in den igen…
Bor inte släkt eller vänner nära? Då kanske det ändå går med hjälp per telefon?
Det finns några saker man måste veta innan man börjar.
1) Man får upp menyn med hjälp av boxens fjärrkontroll. Tryck på knappen ”meny”!
2) När menyn med olika val kommit upp på tv-rutan så manövrerar man sig sedan fram med hjälp av fjärrkontrollen och de fyra pilarna på den (höger/vänster samt upp/ner) till det man vill göra. (De knapparna sitter oftast i ring och används också för att byta program eller reglera ljudvolymen). Man trycker på ”OK”- eller ”Enter”-knappen när man vill bekräfta ett val.
3) Nu vet du tillräckligt för att få hjälp per telefon.
4) Ring din operatörs kundtjänst (eller någon snäll och teknisk medmänniska) när du sitter framför tv:n så brukar de kunna guida dig rätt!
Det finns förstås också tekniker som gör hembesök för en avgift. Tala med din tv-handlare!

(Obs: Den fetstilade texten ovan är exakt återgiven från SVT:S hemsida.)

Jag fick i alla fall klart för mig att vi inte är rena idioter för vi hade, redan innan jag läste detta, listat ut att om vi inte klarade av ominstallationen själva (vilket vi gjorde så småningom) så skulle vi bli tvungna att kontakta radiohandlaren (eftersom vi varken har tekniska barn eller barnbarn och en bra bit till närmaste granne vars skicklighet vad gäller teknik vi inte vet något alls om) :-).