Visst är det konstigt att stora amerikanska banker och gigantiskt stora försäkringsbolag plötsligt står på ruinens brant och endera kursar eller räddas av amerikanska staten. De styrs ju av så otroligt kompetent folk, folk som på grund av sin ofantliga kompetens, sin extraordinära superintelligens och sina otroliga meriter får tiotals eller t.o.m. hundratals miljoner dollar i årslöner.

Vari består deras kompetens undrar man? I att inbilla världen att de är genier av megaformat, fast de inte är det? I att lura av andra en massa pengar?

Nu, om inte förr, förstår man emellertid vem den osynliga handen fixar allt till det bästa för, för VD:arna i kraschande banker och konkursmässiga försäkringsbolag.

Det är väl bara att sucka, när ens egna jobb, spar- och pensionspengar försvinner i katastroferna, och samtidigt konstatera att ”helt outgrundliga är den osynliga handens vägar inte”.

Vi har sett det förr – liksom.

Tillägg 18/9 kl. 15.30
Så hör jag på radion idag att VD:arna i Lehman Brothers har betalat ut 2008 års bonusar i förskott. Sådant kunde man förstås inte förvänta sig av dessa superhederliga superhjärnor till ivriga nyliberaler.

Länkar:
Största konkurserna i USA, DN
Underkänt Swedbank”, DN
Så länge håller krisen i sig, DN
Nu tycks det dra ihop sig igen – till djup ekonomisk kris, Motvallsbloggen 30/3 2008