Analytiker prickade inte in finanskrisen
Analytiker prickade inte in finanskrisen, läser jag i GP. Konstigt, det gjorde de inte de tidigare gångerna heller. Hur kan ekonomiskt kunnigt folk, i varje fall hävdar de ju att de har enorm kompetens på området, värda mångmiljonbonusar varje år, lyckas med att inte förstå någonting?
Vid fastighetskraschen i början av 90-talet ställde sig hela ekonomkåren upp och förklarade att det här, det kunde man inte ha förutsett. Vadå, jag med mina mycket begränsade kunskaper om företags- och nationalekonomi, förutsåg densamma.
Vi satt vid frukostbordet någon gång i slutet av 80-talet, kanske var det 1989. Jag fördjupade mig i DN:s ekonomisidor, något jag inte brukade göra, och drabbades av en plötslig insikt. De här fastighetsaffärerna var en bubbla av gigantiska mått och den var dömd att spricka. Jag kunde förstås inte säga exakt när men förstod att det inte kunde dröja alltför länge.
Det här var på den tiden då svenska spekulanter köpte upp halva Europas fastighetsbestånd, och bl.a. halva Londons. Vi hade nyligen varit i London och sett nybyggda halvtomma lyxbyggen utmed Temsen, där affärslokalerna utmed gatorna stod tomma. Jag hade varit i Norrköping nyligen, för första gången på många år, och sett hur massor av skyltfönster i centrum var förklistrade med brunpapper, en rent deprimerande syn. Det var ju klart, när fastigheterna till slut blivit så dyra att hyrorna inte längre var överkomliga för affärsinnehavarna eller andra hyresgäster, då skulle någon förr eller senare inse att de glada investeringarna i dessa fastigheter, för lånade pengar, inte lönade sig och då skulle hela korthuset rasa samman.
När detta redan hade hänt hävdade alltså de ekonomiska experterna att ”ingen kunde ha förutsett detta”.
Jag behövde bara lite vanligt bondförnuft, ytliga kunskaper om kraschen 1929 och en viss förmåga att koppla ihop det ena med det andra, för att inse hur det där hejdlösa fastighetsspekulerandet skulle sluta.
Nu är vi där igen. Så här sade några ekonomianalytiker, enligt GP (18/10, hittar inte artikeln på nätet):
Klas Eklund, SEB:s senioranalytiker efter en studieresa till USA för omkring ett år sedan:
Problemen på subprimemarknaden består ytterligare något år, men spridningseffekten till primemarknaden blir relativt små. Kreditoron bedarrar efter hand.
Hubert Fromlet. fd. chefsekonom på Swedbank 30/11 2007:
Vi kommer att komma in i ett lugnare läge, det kommer även de flesta andra länder i världen att göra. Jag tycker det är viktigt att påpeka att ekonomin inte utvecklas dåligt, den bara dämpas.
Riksbankens bedömning efter höjningen av styrräntan i oktober 2007:
Avmattningen i bland annat USA väntas, tillsammans med oron på de finansiella marknaderna under senare tid, leda till att tillväxten i Sverige mattas något.
Crister Gardell trodde, enligt DI, på köpläge i januari i år:
Mitt grundscenario är att den överdrivna oron för kreditkrisen kommer att lägga sig. Den globala tillväxten 2008 kommer att bli omkring 5%. Jag tror att vi kommer att se ett uppställ på kurserna på 20%.
Sedan dess har Stockholmsbörsen gått ner omkring 40%:
Ann Grevelius, förvaltare Handelsbanken 31 mars 2008:
Vi har en positiv syn på börsen och tror att vi har det värsta bakom oss.
Björn Danegårdh, förvaltare DK Fonder till DI 31 mars 2008:
Jag tror att vi under eller efter sommaren får se tecken på att den amerikanska ekonomin är mer robust än vad många väntar sig.
Johanna Möllerström, aktiestrateg på Kaupthing, en isländsk bank, kraschad och uppköpt sedan dess (!), 31 mars 2008:
Det kommer att vara fortsatt stökigt, men vi väntar oss inga större ytterligare nergångar.
En ekonom verkar ha hästminne (!), lite kunskaper i ekonomi eller i ekonomisk historia, nämligen Tomas Nilsson, regionchef på SEB i Västsverige, som redan 2006 yttrade:
Det ser bedrägligt bra ut därute.
Så här skrev jag på Motvallsbloggen 30/3 2008, under rubriken Nu tycks det dra ihop sig igen – till djup ekonomisk kris:
Nog verkar det som om det drar ihop sig igen, till att alla vi vanliga småknegare och småföretagare, kollektivt (hur hatat detta ord än är inom den ekonomiska eliten och bland dennas trogna mopsar), får rycka ut ännu en gång och rädda kapitalet från katastrof och se till att aktieägarna inte förlorar något på det finansiella vanvett storföretag och banker ägnar sig åt. Varningstecknen finns där – allihop.
Nå, kan man invända. De här prickarna har betalt för att vara optimister och inte bara det, de är helt beroende av att folk satsar sina pengar på spekulationsbörserna. Men ändå, om de förstod men teg, vilken grad av hederlighet ska man i det fallet tillskriva dem? Om de inte förstod, vilken kompetens ska man då tillskriva dem?
Eller är det till och med så att de får bra betalat just för att luras?
Sedan kan det ju vara värt att påpeka att det var efter fastighetskraschen som VD:arna började belönas rent oanständigt för sin brist på kunskaper alternativt för sitt lurendrejeri. Som jag sade då: ”Hade jag vetat att man kunde få 6-10 miljoner för att kvadda en bank, då hade jag erbjudit mig att fixa den saken för länge sen – för det har jag definitivt kompetens för”.
19/10 18:01 at 18:01
Egentligen är det väl bara Riksbanken, på din lista över knasiga uttalanden ovan, som kan räknas som någorlunda oberoende. Resten av gänget ser ut att vara avlönade av kommersiella företag och är väl inte mer värda än de ”personliga bankmän” som jag ser till att inte beblanda mig med. Med andra ord personer som påstår att de håller på med ”rådgivning” men försöker pracka på dig bankens mer eller mindre tvivelaktiga produkter. Jag gick aldrig på det där med att ”spara i fonder”.
Gardell tillhör en annan kategori, han borde nog klassas som bolagsplundrare. Dessutom lär han ha fått ekonomiskt stryk av den nuvarande krisen.
Hur oberoende Riksbanken verkligen är vet jag inte, men formellt skall man väl vara oberoende av det mesta som vanligt folk kallar ”verkligheten”.
Jag upprepar mitt gamla förslag: du utnämner dig till Madam Kerstin och slår upp ett tält utanför Börshuset i Stockholm. Där kan du mot lämplig betalning spå den framtida ekonomin i kaffesump, abborrfenor, kristallkulor eller andra högteknologiska hjälpmedel. Det kan ju inte bli sämre än vad gänget ovan presterat i alla fall, och de får ju bra betalt för sina tankemödor!
19/10 18:28 at 18:28
..du utnämner dig till Madam Kerstin och slår upp ett tält utanför Börshuset i Stockholm.
Att jag inte har tänkt på det förut. Men jag misstänker att det knappast lönar sig. Bättre vore väl att starta som ekonomisk konsult i kritstrecksrandigt och knytblus :-).
Bortsett från det så kan man ändå fundera på varför aktie- och fondförsäljare får lova vad som helst om varan, utan att det betraktas som bedrägeri, medan en försäljare av bilar inte får göra det? De där lugnande beskeden må ha getts i välmening, men felaktiga var de lika förtvivlat. Och just liknande felaktig information bidrar till att blåsa upp aktie- och spekulationsbubblor. Så de här gubbarna och kvinnorna är dubbelt skyldiga.
PS: Jag gick heller aldrig på de där bluffarna, inte ens teliaaktierna :-). Å andra sidan försatt jag mina chanser att bli betydligt mycket rikare på andra satsningar. Det var kanske lite korkat.
19/10 20:49 at 20:49
Tack för den sammanställningen. Det är stor humor.
19/10 22:02 at 22:02
Lasse Strömberg:
Visst är det humor, för bra för att förbehållas västsvenskarna :-).
19/10 22:51 at 22:51
Snyggt uppsnappat och grävt, men inte alls förvånande…
20/10 00:31 at 00:31
Andreas:
Inte något stort arbete när GP låg på köksbordet :-). Det enda jobbiga var att jag inte kunde kopiera texterna bara utan fick skriva av dem, eftersom jag inte lyckades hitta artikeln på nät-GP.
20/10 01:20 at 01:20
Ingen glädje är som skadeglädje
20/10 01:48 at 01:48
Erik Berg:
Nej förvisso är det så – ibland, men här tror jag att skadeglädjen är bedräglig, som jag skriver i nästa bloggpost :-(.
20/10 10:57 at 10:57
Problemet med finansvärlden är väl flockbeteendet ?
Allting bygger på att man uppfattar signaler från de egna leden så tidigt som möjligt – men inte för tidigt.
Så om tillräcklitg många börjar sälja -så hakar snart felr på osv – tills det är fyndläge och några börjar köpa…
Och därigenom blir det bergochdalbana på börsen – innan en konjuktur slår igenom (lågkonjuktur i detta fallet) och börsen i mer moderat takt dalar – tills det kollektiva psyket är på topp igen och allt börjar gå uppåt…
Att en lågkonjuktur har varit på väg sedan 2006 tycker jag mig också ha känt av, som du säger ”bland fotfolket”. Men det tillhör väl lite finanselitens domän att förneka det in i det sista eftersom det innebär dåliga tider för dom och deras kunder…
Slutsats: lyssna gärna på andra – men också på dig själv ?
/K
20/10 13:48 at 13:48
Klas:
Eller så är det som Galbraith skriver, att alla börsras/krascher börjar med den ”verkliga” ekonomin, en konjunkturnedgång med förväntat lägre konsumtion. Det verkar ju vara fallet nu också.
21/10 08:59 at 08:59
Kerstin: det är också en teori värd att tänka på.
Du (Galbraith) menar att den verkliga ekonomin tickar på i en ”lagom” takt, men att när förväntingarna blåses upp så är det av ren spekulation – och sedan när flertalet ”nyktrar” till och synar korten så inträfar en lågkonjuktur – inte sällan med en inledande krasch ?!
Det är tänkvärt – å andra sidan så är det mänskliga sinnet variernade, så jag tror inte att man varken vill ell skall försöka få til len ”konstant” ekonomi. Däremot skulle det vara bra med mindre tvära kast
/K
21/10 23:34 at 23:34
De där finansanalytikerna och banknissarna gör ju bara sitt jobb, de kan ju inte säga att det kommer att gå dåligt för då kommer det att gå dåligt. IMF t.ex. har mig veterligen ALDRIG varnat för någon ekonomisk kris. Så går det när intresset styr.
Men för oss andra så har det ju varit självklart att bubblan skulle spricka snart, hur länge till hade det kunna hålla? Har ju varit på uppbyggnad i över 30 år nu.
22/10 12:51 at 12:51
Alex: elelr nåja sedan förra krisen 2001 iaf – så inte 30 men väl 7 år
/K