Apropå de senaste förslagen om det svenska försvaret (har vi något sådant förresten? Jag trodde det var skrotat redan.)

Vitsen med allmän värnplikt är att det är mycket svårt att få värnpliktiga att skjuta på den egna befolkningen.

Vitsen med legoknektar är att det är mycket lätt att få dem att skjuta på precis vem som helst, bara man betalar dem för det.

Faran med legoarméer är att de gör statskupper och tar över makten om de blir för stora och starka.

USA har idag drivit det här med det militärindustriella komplexet, som Eisenhower varnade för, till fulländning. Där har numer somliga yrkesmilitärer kommit att organisera sig i privata arméer, som i Blackwater ex. Rövarband som inte lyder under några lagar, varken hemlandet USA:s eller lagar i de länder där de verkar och drar fram, som i Irak just nu ex. där de hittills har kunnat mörda och skjuta vilt omkring hur som helst utan att riskera att bli ställda inför rätta någonstans.

I Tyskland kom återvändande soldater, efter första världskriget, de som inte klarade av att leva ett normalt liv efter kriget, att organiseras av Hitler i SA, en privatarmé från början alltså, som var mycket användbar för Hitler i hans kamp för att ta makten över Tyskland.

I Afrika ser vi hur f.d. krigande soldater fortsätter att kriga, bilda rövarband och starta slakter av människor etc. av det enkla skälet att de inte kan göra något annat och inte känner till något vettigt sätt att försörja sig på.

Det är helt enkelt vanvett att anlita och möjliggöra uppbyggandet av privata arméer av sådant slag som Blackwater m.fl. Vem säger att de kommer att gå att reglera och kontrollera i framtiden, och om politiker till äventyrs skulle vilja sluta kriga? Fast det vill de säker inte förstås, så bara de här legoarméerna börsnoteras (de kanske redan är börsnoterade förresten) så är det nog en god affär att satsa lite pengar i dem.

Läs Jan Guiollous inlägg på Aftonbladet kultur:
Mord som affärsidé. Guiollou, AB

Se även:
Ingen yrkesarmé tack!, Lasses blogg
Fler inlägg om saken på Motvallsbloggen