Politik/ekonomi22/11 03:44
En rolig paragraf i brottsbalken
Jag hittade en så rolig paragraf ur brottsbalken på Rune Lanestrands blogg:
19 kap. §1, brottsbalken, om högförräderi:
”Den som, med uppsåt att riket eller del därav skall, med våldsamma eller eljest lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket skall sålunda lösryckas, företager handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, dömes för högförräderi till fängelse i tio år eller på livstid eller, om faran var ringa, i lägst fyra och högst tio år.”
Länk:
Högförrädarna vann slaget om Lissabonfördraget, R.Lanestrands blogg
23/11 05:12 at 05:12
De 243 högförrädarna har alltså med riksdagsbelutet uppsåtligen förverkligat och, med utländskt bistånd, bringat vårt land i beroende av främmande makt.
Tyvärr kan de väl inte åtalas och dömas efter fd svensk lagstifting längre då EG-rätten står över alla nationella lagar och avtal. :-/
23/11 13:58 at 13:58
Mr Biz:
Fast fördraget är väl inte underskrivet än, eller?
Å andra sidan är ju svenska lagar ingenting som våra politiker bryr sig om numer.
24/11 10:45 at 10:45
Skitsnack !
Om man väljer att tolka fördraget på möjligt värsta sätt så är det nattsvart.
Läser man den egentligen texten så blir situationen iaf mycket bättre än idag !
Inskrivning om att man faktsikt då kan gå ur unionen sa,t texter om offentlighetsprincip och öppenhet är väl knappast högförräderi !?
Tyvärr innebär ju demokrati, även i EU-format, att svagare parter måste underkasta sig majoritetens beslut. Och eftersom inte ens små länder skall ha veto (vilket ju är sunt – det vore ju ungefär som att alla partier i riksdagen skulel ha vetorätt) så måste vi framöver driva våra frågor tillsammans med andra länder – varför inte Norge, Danmark och i många fall Tyskland tex som vi har en del gemensamt med…
/K
24/11 15:27 at 15:27
Jag håller delvis med Klas här. Frågan om det är EU eller svenska staten som bestämmer ditt och datt torde för närvarande vara akademisk då de är eniga om nästan allt.
Allvarligare är väl att vi i och med Lissabonfördraget glider ännu djupare in i lagstadgad nyliberalism – detta i en tid då denna dogm redan har diskrediterats t.o.m. inför världens makthavare såsom dysfunktionell.
25/11 03:34 at 03:34
Klas:
Det dystra med att vi kommer att tvingas anpassa oss till Sydeuropa, är att vår demokratitradition skiljer sig väldigt mycket från den man har där, bl.a.
Jan Wilund:
Precis, och det har varit mitt huvudskäl att vara emot Lissabonfördraget. Det är nämligen inte klokt att skriva in vilken politik som ska föras i det som ska vara en slags grundlag. Sedan finns ju inget skäl att rösta längre.