Publicerade den här Motvallstanten på bloggen 10/8 2006. Den är liksom lika aktuell idag.

1984

Nu ska vi kontrolleras in i detalj, allt vi gör på nätet ska lagras, och Orwells samhälle är här, visserligen c:a 20 år senare än Orwell spådde, och visserligen lite mer beslöjat, en velourfascism – än så länge.

Annars är det precis som i Orwells 1984 idag. Där förde man det eviga kriget, som fick tjäna som grund för kontroll av alla medborgare. Idag har vi ”kriget mot terrorismen” som aldrig kan vinnas och som får tjäna som argument för detaljerad kontroll av varenda medborgare.

Och visst är det underligt, de borgerliga, och alla dessa unga frälsta nyliberaler och libertarianer, har skällt på det socialdemokratiska storebrorssamhället och antytt att med en borgerlig regering skulle det bli sååååå mycket bättre.
– Idag vet vi hur det blev. Inte ett dugg bättre, utan värre.
– Idag vet vi att den frihet, som alliansens företrädare talade om, var bara de ekonomiska eliternas frihet, deras frihet att göra som de behagar och att slippa betala skatt efter förmåga, medan folket skulle hållas nere i alla avséenden och kontrolleras på alla tänkbara sätt.

Det går knappast en dag numer utan att jag gläds över att jag har min framtid bakom mig. Det var en bra framtid, så länge den varade.

Jag undrar sååå om de som är yngre verkligen vill leva i det här samhället? Så tänker jag efter lite och så antar jag att det vill de nog eftersom protesterna är nästan obefintliga. Hade detta varit i min ungdom, och handlat om min generations framtid, hade vi demonstrerat varenda dag, i tusentals och åter tusentals. Idag är det på sin höjd några som skriver några rader på några bloggar.

Länkar:
Datalagringsdirektivet och dess kostnader, alliansfritt Sverige
Snokarna är på G, Alliansupproret
Om dataövervakningens historia, frend Från Henrik-Alexandersson.se

PS: Så har Klas Sandberg publicerat en fortsättning på sitt blogginlägg om Obamas kommande utrikespolitik (del 2 alltså) . Läsvärt som vanligt, rekommenderas alltså.