Har just sett filmen Undergången – Hitler och tredje rikets fall (Der Untergang – Hitler und das Ende des 3. Reichs) som sändes på TV2 sent i kväll (22/1). Huvudpersonen var Hitlers sekreterare Traudl Junge. Hon började som sekreterare åt Hitler 1942. Då var hon 22 år gammal. Hon överlevde kriget och i Nürnbergrättegången klarade hon sig genom att hon förklarades ovetande på grund av sin ungdom. Hon skrev senare sina memoarer, som väl delvis legat till grund för den här filmen. Hon avled först år 2002.

I filmen fick man se delar av en intervju med henne då hon var gammal. Sist i filmen förklarar hon att hon kände sig helt oskyldig länge eftersom hon inte hade vetat hur illa det var och att hon även själv skyllde sin okunskap och naivitet på sin ungdom. Men, säger hon: När jag så småningom såg en minnestavla över Sophie Scholl, som avrättades (för sitt motstånd mot Hitler och nazismen: min anm) ungefär vid den tiden då jag började arbeta för Hitler, och som var ungefär lika gammal som jag, insåg jag att jag hade kunnat ta reda på hur det förhöll sig och att min ungdom egentligen inte var någon ursäkt.

Tänkvärda tankar onekligen – och högst aktuella.

Tillägg: Syskonen Hans och Sophie Scholl avrättades 18 februari 1943. Sophie var då 25 år gammal.

Länkar:
Chomsky om Israels förtryck av palestinierna:
DelI
Del II
Del III
Del IV
Del V
Del VI
Del VII
Del VIII
Del IX
Del X
Del XI

Andra som skriver informerande om situationen:
Klas Sandberg, Vindskupan
Hampus Eckerman, Motbilder
”Exterminate all the Brutes”: Gaza 2009, Noam Chomsky, Znet

Rekommenderas också:
De fyra böcker jag visar bild på i ett tidgare inlägg.