Hämtade hem datorn idag, jätteglad att den var reparerad. Pluggade in den, samt en ny raouter, klickade ut mig på nätet, wow, det fungerade.

Men sen kom chocken. Inget enda av mina program fungerade. Inte Word, inte Dreamweaver, inte Photoshop, inte Flash, totalt c:a 9 program som inte gick att använda, vilket är alla program i datorn. När jag försökte öppna något av dem svarade datorn med att ”Programmet ”Microsoft Word” går inte att öppna eftersom Power PC-program inte längre stöds.”

Ridå, vad i h:vete är detta? Ringer Machuset och frågar.

Nu var det så att jag hade bett reparatören att titta på Word i samband med att de reparerade internetporten, som hade pajat och som var orsaken till att jag lämnade i datorn för reparation, eftersom jag tyckte att Word hade kommit upp segt i samband med att jag inte längre kunde komma ut på nätet med datorn, alltså den sista veckan. Och jodå, fick jag veta när jag ringde företaget igår och undrade om min dator inte var klar snart, både nätporten och Word fungerade perfekt. Inga problem, så nu kunde jag hämta datorn. ”Bra”, sade jag.

Att Word verkade segt kunde bero på att jag hade gamla program i datorn som störde, menade reparatören först när jag bad honom titta på Word i samband med att jag lämnade in datorn för två veckor sen. Visst, det hade jag ju, urgamla Claris-program som följt med in i mina nya datorer och som inte fungerade ens i den tidigare datorn, också en iMac med Intelprocessor (den som åskan tog för att par år sedan då jag köpte den jag har nu eftersom det inte lönade sig att reparera den åskförstörda datorn). Jag föreställde mig ju inte att Word-programmet störde Word-programmet plötsligt, efter att ha fungerat väl både i den tidigare iMacen och i den nuvarande.

Hur som helst, så menade reparatören igår att jag ju hade en gammal version, Leopard, och att jag kanske skulle fundera på att uppgradera till det senaste sytemet, Mountain Lion. ”Vad vinner jag på det då”, undrade jag och blev informerad om att jag får ett bättre och säkrare stystem med många nya och bra funktioner. Kunde ladda ner det själv, men eftersom jag inte har något Pay Pal att betala via, så kan jag inte betala för uppgraderingar från nätet, som hade blivit billigare. Istället  bestämde jag mig för att betala reparatören på Mac 900 kr för att göra denna fiffiga uppgradering åt mig. Så kom vi överens om den saken igår.

Idag körde vi de tre milen till Borås och hämtade datorn och nu sitter jag här och är chockad över konsekvenserna.

”Nej”, säger reparatören när jag ringer honom nu på eftermiddagen och undrar vad som har hänt, programmen fungerar inte för att du uppgraderat datorn.  Vadå informera mig om att samtidigt som datorn uppgraderas till bergslejon-versionen kommer inget av de program jag har i datorn att fungera längre?
– ”Jag kunde inte föreställa mig att du hade så gamla program, säger han nu, så det blev väl ett missförstånd.”
Det var liksom ett understatement. Så försökte han få det till att programmet var så gammalt och att Mac ju hade Intelprocessor nu och då fungerar inte gamla program längre. Vadå, den tidigare Macen, en iMac (20 tums) Core Duo, hade också intelprocessor liksom den här och alla dessa program hade fungerat till den här datorn också, med Leopard-versionen. Så där låg inte problemet.

Jag hävdade att han borde upplyst mig om att de här programmen inte skulle fungera om han uppgraderade systemet, men som sagt, att jag hade sååååååå gamla program det kunde han inte tänka sig, fast å andra sidan föreslog han ju tidigare, hävdade han, att jag hade gamla program i datorn. Detta skulle innebära att han menat att Word var så gammalt att det störde Word vilket är lätt absurt, i synnerhet som han ju igår förklarade att Word fungerade perfekt.

Jag var sur när jag ringde för att höra varför inga program fungerade längre, skällde inte på honom men menade lite vasst att han kunde informerat mig om bortfallet av möjligheten att använda samtliga program i datorn med uppgraderingen, varvid han tillrättavisade mig för han hade varit tillmötesgående och försökt vara vänlig, vilket förvisso var riktigt, upp till den här punkten där han absolut inte ville erkänna att han inte tänkt på att informera mig om att jag skulle bli tvungen att betala ganska många tusenlappar ytterligare för att få programmen att fungera igen. Nå, han erbjöd sig att sätta tillbaka det gamla systemet, Leoparden, gratis igen och det var ju vänligt, men det medför i så fall att jag måste göra ytterligare en resa till Borås och dessutom omsinstallera alla programmen igen. Hade jag fått veta detta hade jag inte beställt någon uppgradering av systemet.

Där står jag nu – och jag är inte glad. I synnerhet blir jag sur som killen hävdade att jag borde förstått det här för ingen kan begära att så gamla program som sådana som är sex år gamla ska fungera i nyare datorer. Men kära nån, jag har haft Mac sedan 1992 och bytt datorer flera gånger och har aldrig råkat ut för att program inte fungerat för att de  varit sex år gamla. Äldre program fungerade inte när Mac bytte processor till Intel och inte lyckades få den nya processorn att fungera tillsammans med sin gamla program och sitt gamla system, men annars har det aldrig sett ut på det sättet att nyare datorer inte varit kompatibla med äldre datorer. Och som sagt, det var intelprocessor även i min tidigare dator som alla dessa program köptes för och installerades i, för att inte tala om att processorn inte är bytt i den här. Har Mac bestämt sig för att eftersom det gick bra att snuva köparna på alla deras gamla program en gång, så kan de göra det till en vana att göra det vart 3:e till sjätte år och tjäna mycket mer pengar framöver.

Jag har alltså just nu en dator som bara fungerar för en sak, att surfa på nätet med och jag är inte glad, tvärtom är jag ursur.

Och just nu kommer Dan ner och berättar att måste jag köpa ett nytt Flash-program, om det inte går att uppdatera det gamla alltså, så kostar bara det 9.000. Det gör mig inte gladare. Jag är därmed inte ursur längre utan urförbannad.

Varför 17 börjar jag inte knyppla  istället?

Tillägg kl 20.30:
Så har jag fått en kommentar från Lasse U (tack för tipset Lasse) som kommer med den rätta förklaringen till det jag drabbats av: Det tycks vara så, kan man läsa sig till när man går ut på nätet, att när Mac introducerade sin nya Intelprocessor 2007, som var en nödlösning för att företaget inte lyckades få fram en egen processor, då kom Macägarnas program att bli oanvändbara. Men, och detta har förstås de klart för sig som följer med på området, vilket jag inte gör, den nya processorn kunde, med ett översättningsprogram, Rosetta, klara av Word m.fl. program även i Mac. Från och med Lion-versionerna fungerar inte Rosetta längre dock, alltså kan Mac 10.8 (Mountain Lion alltså), och några tidigare versioner, inte behandla program tillverkade för 6 år sen eller tidigare. Rosetta var en nödlösning således, när Intelprocessorn introducerades. Alla program blev inte direkt oanvändbara i Macarna även om somliga blev det, som Claris-programmet ex.

Då inställer sig frågan, och jag är tacksam för svar från någon som kan det här, om det var så att redan när 10.7 kom ut, vilket borde ha varit för några år sedan, så slogs även dessa, med Rosetta räddade program ut och blev oanvändbara trots att de då inte var så gamla som sex år ens.

Vilket som än var fallet så är detta förfarande en allvarlig nonchalans gentmot konsumenterna från Apples sida. När jag nu, pga Lasse U:s kommentar, läser lite om saken på nätet finner jag att alla varnar oss för att uppgradera från Leopard till Lejonversionerna om vi inte vill riskera att förlora en del av våra program. Varje reparatör borde därmed just informera Mac-ägare som har Leopard i sina datorer att de ska tänka sig för innan de uppgraderar från Leopard-versionen till någon av Lejonversionerna. Jag fick idag, då jag redan hade förlorat alla mina program, av reparatören höra att man bara inte kan begära att så gamla program som de som är sex år ska fungera fortfarande. Före uppgraderingen, dvs igår, tidig eftermiddag, fanns det dock bara fördelar med uppgraderingen, a 900 kr, för enligt telesamtal idag, Mac-reparatören kunde inte föreställa sig att jag hade så gamla program i datorn som 6-åriga sådana.

/Kerstin

Länkar:
Om man slår på orden ”Mountain Lion” och ”Rosetta” på Google får man upp mängder av artiklar där Mac-ägare varnas för att uppgradera till senare versioner från Leopard (som jag haft i datorn alltså), om de inte vill bli av med en del av sina program. Här är ett par av dem jag läst:
OS X Mountain Lion (10.8) Compatibility information (Eftersom Mountain Lion nämns, som är den senaste versionen, så torde den här varningen inte vara så gammal. Hittar dock inget datum på den)
– På detta Mac-forum kan man läsa att: At the end of the installation, Mountain Lion warned me I had some incompatible software on my system,” Av detta kan man kanske gissa att det borde kommit upp varningar även på min datorskärm, att det fanns mjukvara som var inkompatibel med Mountain Lion, när den uppgraderades – eller?
Nyhetsbanken om kursfall på Apple-aktier (Tänk, det förvånar mig inte. Jag bidrar gärna till att kursen  sjunker ytterligare. Köp inte en Mac-dator! Man vet inte om den fungerar om två år!)