Politik/ekonomi&Teknik/teknologi28/11 13:06

Fukushima Fear: Radiation rises, ’nobody really knows how to dodge disaster’ (utlagd 18/10 2013)

/Kerstin

Länkar:
RADIOACTIVE GROUNDWATER AT FUKUSHIMA NEARS PACIFIC, MARI YAMAGUCHI, AP 23/8 2013

Forskning/vetenskap&Politik/ekonomi&Teknik/teknologi17/09 17:00

Sedan några år har följer jag en kollektivblogg som heter The Oil Drum, TOD (1). Den har sysslat med ”Discussions about Energy and Our Future” för att bland annat öka medvetenheten om samhällets beroende av energi och om de problem som energibrist eller mycket höga energikostnader kan komma att medföra. Bloggpostningarna har haft varierat innehåll, från tekniska forskningsrapporter till mer samhällsinriktade debattinlägg.

Den tredje juli tillkännagav redaktionsteamet att de beslutat att TOD skulle läggas ned (2). Den 31 juli skulle webbsajten omvandlas till ett statiskt arkiv för de bloggposter som kommit in under de åtta år som TOD funnits till. Orsaken till beslutet var att driftkostnaderna var höga, att det ideella arbetet tog mycket tid, och att det blivit svårare att få in nya, kvalificerade artiklar.

Detta meddelande utlöste en flodvåg av mestadels mycket intressanta inlägg på temat ”My last TOD post”. Personer som medarbetat tidigare har försökt sammanfatta hur diskussionen på TOD har gett dem nya insikter om den framtida tillgången på olja och gas och hur samhället kommer att påverkas av bristen på lättillgänglig fossil energi. De flesta skribenterna kommer från USA, men flera är kanadensare och det finns också många britter och andra européer. Enstaka inlägg kommer från andra kontinenter. På grund av trycket från läsare och skribenter framflyttades sistadatum för inlägg på TOD till den 31 augusti, men fortfarande publiceras nya postningar och kommentarer.

Den intressantaste av dessa ”sista postningar” har rubriken Twenty Concepts I Wasn´t Taught in Business School (3). Det är en lång artikel och hittills har bara del 1 publicerats, med tio av de sanningar som författaren Nate Hagens (4) anser är grundläggande för att förstå ekonomin och samhället.

Nate Hagens börjar med att konstatera att de ekonomiska ”lagarna” skapades under en period i mänsklighetens historia som inte kan upprepas. Under några århundraden har människorna frigjort energi som lagrades upp i jordskorpan för drygt 20 miljoner år sedan. Detta plötsliga tillskott av energi har skapat den period av ”tillväxt” som vi nu lever vid slutet av. Men de ekonomiska teorierna utgår från att tillväxten ska vara för evigt. Hela texten är mycket läsvärd!

Jag kanske ska påpeka att Nate Hagens är ekonom från början och att han som ung hade en framgångsrik karriär inom finanssektorn, först på Salomon Brothers, och därefter på Lehman Brothers tills det företaget gick i konkurs (och utlöste finanskrisen).

Nate Hagens har också skrivit en postning där han inbjuder tidigare skribenter att berätta om vad de anser om den situation som samhället befinner sig i och vad de arbetar med. De beskriver också hur de har inrättat sin privata tillvaro och om den har påverkats av de kunskaper de har om energi, ekologi, ekonomi och samhälle (5). Det är intressant att läsa vad dessa högutbildade akademiker inom naturvetenskap, teknik och ekonomi anser om världens tillstånd och hur man kan förbereda sig för en situation där BAU (business-as-usual) övergår till den verkliga krisen eller katastrofen WTSHTF (when-the-shit-hits-the-fan). Påfallande många av dessa välbärgade professors och doctors berättar om hur de håller på att lära sig odla sin egen mat. Ett antal av dem har skaffat sig höns och installerat en kamin så att de kan värma sitt hus med ved.

När amerikanska specialister på oljeutvinning och naturresurser trappar ner på sitt lönearbete och börjar hugga ved och mata höns så kan det vara en fingervisning om vad som väntar i framtiden.

/Dan Gmark

1) The Oil Drum
2) An End to Eight Years of The Oil Drum
3) Twenty (Important ) Concepts I Wasn’t Taught in Business School – Part I, The Oil Drum 13/9
4) Nate Hagens, Post Carbon Institute
5) So, What Are You Doing? The Oil Drum 9/9

Ideologier/propaganda&Infrastruktur&Massmedia&Teknik/teknologi07/06 16:32
Radion rapporterar att ”elpriset i Danmark har nått en rekordnivå idag” och att detta beror på att vindkraften inte ger någon el på grund av att det blåser så lite just nu.

Dagens Nyheter skriver att ”Vindbrist ger rekorddyr el i Danmark”. Intressant nyhet? Knappast. Dessa rapporter är nämligen inte riktigt sanna.

För det första gäller det höga priset inte landet Danmark, utan bara landsdelen Jylland. Köpenhamn, som ligger på Själland, har samma elpris som Sverige.

För det andra beror det höga elpriset naturligtvis inte på ”vindbrist”. Däremot beror det på akut elbrist, som i sin tur beror på att den kraftledning som ska överföra el mellan Tyskland och Danmark har havererat. Elpriset sätts på NordPool Spot, och vid akuta bristlägen upphör denna ”elbörs” att fungera. Priset tappar kontakten med produktionskostnaden och rusar i höjden tills det når det administrativt fastställda taket på 2000 euro per megawattimme, vilket är lika med 1723, 8 öre per kilowattimme. Men elförsörjningen fungerar även när elbörsen lägger av. Vi har inte fått någon rapport om totalt elavbrott på Jylland.

För det tredje gällde detta pris på 1723, 8 öre per kilowattimme bara under två timmar på förmiddagen idag. Dygnsmedelpriset idag är 376,1 öre och det är efter det genomsnittliga dygnsmedelpriset under månaden som elkunder med rörligt pris faktureras. Den enskilde jylländaren kan alltså inte spara pengar på att låta bli att köra torktumlaren idag, vilket DN tycks tro. Och i morgon kommer elpriset i hela Danmark att vara 31 öre/kWh på NordPool Spot, d.v.s. exakt samma som i Sverige.  

En sanningsenlig rubrik i DN hade alltså varit: ”Dåligt underhåll av tysk kraftledning i kombination med felkonstruerad elbörs ger egendomliga variationer i elpriset på Jylland”. Att de i stället satte en rubrik som handlar om vindkraften kan jag bara se som ett inslag i den ständigt pågående kampanjen mot vindkraft och för kärnkraft.

/Dan Gmark

Länk:
- Vindbrist ger rekorddyr el i Danmark, DN 7/6 2013 
–  Varför har elpriserna blivit så höga? Del 4. Motvallsbloggen 20/12 2010

Teknik/teknologi10/01 02:41

Plötsligt får jag upp denna text när jag försöker kommentera på en del andra Word Press-bloggar. Någon som kan berätta vad den betyder?

”You are being asked to login because (och här står min mejladress) is used by an account you are not logged into now.”

Jag begriper ingenting och är tacksam för svar.

/Kerstin

Teknik/teknologi18/12 22:28

Japp, det fungerade. Lyckades ladda ner en effektiv spamrensningsfunktion. Tror nästan inte att det är sant. Julen är räddad för vad mer kan jag önska mig? :-)

/Kerstin

Teknik/teknologi13/12 14:42

Eländet har ingen ände. Jag har under de senaste veckorna fått problem med spammen till bloggen. De ökar i antal. Tidigare hade jag omkring 3-500 spam/dag de senaste veckorna har de ökat enormt, till mellan 3- och 4.000 varje dag. Det tar mig flera timmar att gå igenom dem och sortera fram riktiga kommentarer bland spammen. Så här kan jag inte fortsätta. Man kan använda sina allt färre kvarvarande levnadsår till roligare saker än att gallra ut och radera tusentals spam varje dag.

Någon annan Word Press-bloggare som upplevt detta de senaste veckorna, eller handlar det här bara om Motvallsbloggen och i det senare fallet, någon som har en idé om orsaken?

Tacksam för svar och tips som kan hjälpa mig att lösa problemet är

/Kerstin

Teknik/teknologi11/12 18:01

Hämtade hem datorn idag, jätteglad att den var reparerad. Pluggade in den, samt en ny raouter, klickade ut mig på nätet, wow, det fungerade.

Men sen kom chocken. Inget enda av mina program fungerade. Inte Word, inte Dreamweaver, inte Photoshop, inte Flash, totalt c:a 9 program som inte gick att använda, vilket är alla program i datorn. När jag försökte öppna något av dem svarade datorn med att ”Programmet ”Microsoft Word” går inte att öppna eftersom Power PC-program inte längre stöds.”

Ridå, vad i h:vete är detta? Ringer Machuset och frågar.

Nu var det så att jag hade bett reparatören att titta på Word i samband med att de reparerade internetporten, som hade pajat och som var orsaken till att jag lämnade i datorn för reparation, eftersom jag tyckte att Word hade kommit upp segt i samband med att jag inte längre kunde komma ut på nätet med datorn, alltså den sista veckan. Och jodå, fick jag veta när jag ringde företaget igår och undrade om min dator inte var klar snart, både nätporten och Word fungerade perfekt. Inga problem, så nu kunde jag hämta datorn. ”Bra”, sade jag.

Att Word verkade segt kunde bero på att jag hade gamla program i datorn som störde, menade reparatören först när jag bad honom titta på Word i samband med att jag lämnade in datorn för två veckor sen. Visst, det hade jag ju, urgamla Claris-program som följt med in i mina nya datorer och som inte fungerade ens i den tidigare datorn, också en iMac med Intelprocessor (den som åskan tog för att par år sedan då jag köpte den jag har nu eftersom det inte lönade sig att reparera den åskförstörda datorn). Jag föreställde mig ju inte att Word-programmet störde Word-programmet plötsligt, efter att ha fungerat väl både i den tidigare iMacen och i den nuvarande.

Hur som helst, så menade reparatören igår att jag ju hade en gammal version, Leopard, och att jag kanske skulle fundera på att uppgradera till det senaste sytemet, Mountain Lion. ”Vad vinner jag på det då”, undrade jag och blev informerad om att jag får ett bättre och säkrare stystem med många nya och bra funktioner. Kunde ladda ner det själv, men eftersom jag inte har något Pay Pal att betala via, så kan jag inte betala för uppgraderingar från nätet, som hade blivit billigare. Istället  bestämde jag mig för att betala reparatören på Mac 900 kr för att göra denna fiffiga uppgradering åt mig. Så kom vi överens om den saken igår.

Idag körde vi de tre milen till Borås och hämtade datorn och nu sitter jag här och är chockad över konsekvenserna.

”Nej”, säger reparatören när jag ringer honom nu på eftermiddagen och undrar vad som har hänt, programmen fungerar inte för att du uppgraderat datorn.  Vadå informera mig om att samtidigt som datorn uppgraderas till bergslejon-versionen kommer inget av de program jag har i datorn att fungera längre?
– ”Jag kunde inte föreställa mig att du hade så gamla program, säger han nu, så det blev väl ett missförstånd.”
Det var liksom ett understatement. Så försökte han få det till att programmet var så gammalt och att Mac ju hade Intelprocessor nu och då fungerar inte gamla program längre. Vadå, den tidigare Macen, en iMac (20 tums) Core Duo, hade också intelprocessor liksom den här och alla dessa program hade fungerat till den här datorn också, med Leopard-versionen. Så där låg inte problemet.

Jag hävdade att han borde upplyst mig om att de här programmen inte skulle fungera om han uppgraderade systemet, men som sagt, att jag hade sååååååå gamla program det kunde han inte tänka sig, fast å andra sidan föreslog han ju tidigare, hävdade han, att jag hade gamla program i datorn. Detta skulle innebära att han menat att Word var så gammalt att det störde Word vilket är lätt absurt, i synnerhet som han ju igår förklarade att Word fungerade perfekt.

Jag var sur när jag ringde för att höra varför inga program fungerade längre, skällde inte på honom men menade lite vasst att han kunde informerat mig om bortfallet av möjligheten att använda samtliga program i datorn med uppgraderingen, varvid han tillrättavisade mig för han hade varit tillmötesgående och försökt vara vänlig, vilket förvisso var riktigt, upp till den här punkten där han absolut inte ville erkänna att han inte tänkt på att informera mig om att jag skulle bli tvungen att betala ganska många tusenlappar ytterligare för att få programmen att fungera igen. Nå, han erbjöd sig att sätta tillbaka det gamla systemet, Leoparden, gratis igen och det var ju vänligt, men det medför i så fall att jag måste göra ytterligare en resa till Borås och dessutom omsinstallera alla programmen igen. Hade jag fått veta detta hade jag inte beställt någon uppgradering av systemet.

Där står jag nu – och jag är inte glad. I synnerhet blir jag sur som killen hävdade att jag borde förstått det här för ingen kan begära att så gamla program som sådana som är sex år gamla ska fungera i nyare datorer. Men kära nån, jag har haft Mac sedan 1992 och bytt datorer flera gånger och har aldrig råkat ut för att program inte fungerat för att de  varit sex år gamla. Äldre program fungerade inte när Mac bytte processor till Intel och inte lyckades få den nya processorn att fungera tillsammans med sin gamla program och sitt gamla system, men annars har det aldrig sett ut på det sättet att nyare datorer inte varit kompatibla med äldre datorer. Och som sagt, det var intelprocessor även i min tidigare dator som alla dessa program köptes för och installerades i, för att inte tala om att processorn inte är bytt i den här. Har Mac bestämt sig för att eftersom det gick bra att snuva köparna på alla deras gamla program en gång, så kan de göra det till en vana att göra det vart 3:e till sjätte år och tjäna mycket mer pengar framöver.

Jag har alltså just nu en dator som bara fungerar för en sak, att surfa på nätet med och jag är inte glad, tvärtom är jag ursur.

Och just nu kommer Dan ner och berättar att måste jag köpa ett nytt Flash-program, om det inte går att uppdatera det gamla alltså, så kostar bara det 9.000. Det gör mig inte gladare. Jag är därmed inte ursur längre utan urförbannad.

Varför 17 börjar jag inte knyppla  istället?

Tillägg kl 20.30:
Så har jag fått en kommentar från Lasse U (tack för tipset Lasse) som kommer med den rätta förklaringen till det jag drabbats av: Det tycks vara så, kan man läsa sig till när man går ut på nätet, att när Mac introducerade sin nya Intelprocessor 2007, som var en nödlösning för att företaget inte lyckades få fram en egen processor, då kom Macägarnas program att bli oanvändbara. Men, och detta har förstås de klart för sig som följer med på området, vilket jag inte gör, den nya processorn kunde, med ett översättningsprogram, Rosetta, klara av Word m.fl. program även i Mac. Från och med Lion-versionerna fungerar inte Rosetta längre dock, alltså kan Mac 10.8 (Mountain Lion alltså), och några tidigare versioner, inte behandla program tillverkade för 6 år sen eller tidigare. Rosetta var en nödlösning således, när Intelprocessorn introducerades. Alla program blev inte direkt oanvändbara i Macarna även om somliga blev det, som Claris-programmet ex.

Då inställer sig frågan, och jag är tacksam för svar från någon som kan det här, om det var så att redan när 10.7 kom ut, vilket borde ha varit för några år sedan, så slogs även dessa, med Rosetta räddade program ut och blev oanvändbara trots att de då inte var så gamla som sex år ens.

Vilket som än var fallet så är detta förfarande en allvarlig nonchalans gentmot konsumenterna från Apples sida. När jag nu, pga Lasse U:s kommentar, läser lite om saken på nätet finner jag att alla varnar oss för att uppgradera från Leopard till Lejonversionerna om vi inte vill riskera att förlora en del av våra program. Varje reparatör borde därmed just informera Mac-ägare som har Leopard i sina datorer att de ska tänka sig för innan de uppgraderar från Leopard-versionen till någon av Lejonversionerna. Jag fick idag, då jag redan hade förlorat alla mina program, av reparatören höra att man bara inte kan begära att så gamla program som de som är sex år ska fungera fortfarande. Före uppgraderingen, dvs igår, tidig eftermiddag, fanns det dock bara fördelar med uppgraderingen, a 900 kr, för enligt telesamtal idag, Mac-reparatören kunde inte föreställa sig att jag hade så gamla program i datorn som 6-åriga sådana.

/Kerstin

Länkar:
Om man slår på orden ”Mountain Lion” och ”Rosetta” på Google får man upp mängder av artiklar där Mac-ägare varnas för att uppgradera till senare versioner från Leopard (som jag haft i datorn alltså), om de inte vill bli av med en del av sina program. Här är ett par av dem jag läst:
OS X Mountain Lion (10.8) Compatibility information (Eftersom Mountain Lion nämns, som är den senaste versionen, så torde den här varningen inte vara så gammal. Hittar dock inget datum på den)
– På detta Mac-forum kan man läsa att: At the end of the installation, Mountain Lion warned me I had some incompatible software on my system,” Av detta kan man kanske gissa att det borde kommit upp varningar även på min datorskärm, att det fanns mjukvara som var inkompatibel med Mountain Lion, när den uppgraderades – eller?
Nyhetsbanken om kursfall på Apple-aktier (Tänk, det förvånar mig inte. Jag bidrar gärna till att kursen  sjunker ytterligare. Köp inte en Mac-dator! Man vet inte om den fungerar om två år!)

Forskning/vetenskap&Infrastruktur&Miljövård&Teknik/teknologi15/11 01:25

När jag nu var inne på miljön, i förra inlägget, och vad våra styrande planerar åt oss, tycker jag att den här filmen kan passa, även om den inte handlar om fracking utan en annan energikälla. Den här kvinnan uttrycker precis vad jag känner:

Dr. Helen Caldicott – March 31, 2012 (Utlagd 25/4 2012)

Den som vill veta vad Helen Caldicot, som australiensiska förresten, talar om när hon uttalar sig om Hanford kan läsa om saken här.

Vill också tillägga att när hon är inne på att aggression och krigslust skulle vara en manlig biologiskt betingad åkomma så håller jag inte med henne. Den krigiskhet som amerikanska män uppvisar är kulturellt betingad och beror mer på den amerikanska macho- och hämndkulturen än på männens biologiskt betingade egenskaper. Vi behöver ju bara se till Hillary Clintons blodtörst för att övertygas om den saken.

/Kerstin

Länkar:
Nuke Power Plants Shut Down In Germany Generate Benefits, Countercurrents.org 13/11 2012

Internationell politik&Teknik/teknologi02/11 13:07

I sitt senaste inlägg länkar Kerstin till en artikel om misstänkt valfusk i det republikanska partiets primärval. Enligt artikelförfattaren var det manipulation av röstningsresultaten som ledde till att Mitt Romney blev republikansk presidentkandidat.

Artikeln påvisar sårbarheten i ett datoriserat valsystem, speciellt när privata företag tillverkar de dataprogram som används och sedan också sköter systemen under röstsammanräkningen. Då ska vi veta att elektronisk röstning används även i de ”riktiga” valen, t.ex. i presidentvalet nu på tisdag. I valet 2004 användes e-röstning av 29 procent av de röstande (1).

Det finns många forskare, bland annat på Tekniska Högskolan i Stockholm, som anser att e-röstning inte bör användas i allmänna val (2). Valresultatet kan manipuleras på olika sätt utan att man märker det. Det kan till och med vara svårt att i efterhand kontrollera om det har skett en otillbörlig manipulation. När man misstänkte fel i sammanräkningen vid det svenska valet 2010 gick det att göra en manuell omräkning av valsedlarna, men något liknande är svårt att genomföra vid e-röstning.

Hur stor del av de amerikanska väljarna i presidentvalet som kommer att använda sig av e-röstning vet jag inte. Men det kan bli intressant att jämföra röstsiffrorna från platser med e-röstning med platser som har andra röstningssystem och se om det finns någon tendens i skillnaderna. Jag hoppas att någon organisation i USA kommer att göra detta.

/Dan Gmark

Tillägg kl.20.25:
Lägger till en kommentar från Erik H (på förra inlägget) här:

Erik H säger:
Detta är naturligtvis förbjudet område för utländska valobservatörer. Alla kan ju lita blint på ett den vars namn duger på banken … eller hur …?
USA’s valsystem verkar vara något som i bästa fall kan kallas en slumpgenerator men det politiska utfallet blir ändå alltid detsamma: – Eländes elände, oavsett namnet på vinnaren och dennes “parti”.
De verkar nöja sig med att detta jippo upprepas vart fjärde år i tron att USA är det enda land på planeten med rättvisa val.
T o m ryssarna vet numera bättre: vilket man kan läsa om här.

Länkar:
1) Electronic voting, artikel i Wikipedia
2) Stora brister i elektroniska valsystem, KTH 2012-03-06

Djur/natur&Internationell politik&Miljövård&Teknik/teknologi01/11 02:34

Globalism is the #1 Risk Facing Humanity (utlagd 25/10 2012)

Men, så här skulle inga företag bete sig om det bara fick frihet att göra som de ville och slapp alla regleringar, enligt nyliberal ideologi.

Nämn något område där dessa nyliberaler och libertarianer har fått rätt? Jag kan inte komma på ett enda.

Men jag vet hur de försvarar sig mot anklagelser av den här typen (för jo vi är många som har hört undanflykterna,): ”Men, det där beror på att företagen inte har full frihet än, och att ekonomin inte är helt fri från skatter och regleringar.”

Vem inbillar sig att om företagen hade denna efterlysta frihet, då skulle alla företag börja städa upp efter sig istället för att förgifta världen och då skulle de sluta sprida gifter omkring sig. Då skulle deras styrelser och aktieägare inte tycka att vinstmaximering var så viktigt längre.

Man ska nog ha en intellektuell kapacitet något under en tvåårings för att tro på en sådan saga.

För att inte tala om att nyliberaler med sådana ursäkter som den ovan liknar företagsledningarna vid tvååringar i trotsåldern: ”Får jag inte göra som jag vill, då djävlas jag – så det så!”

/Kerstin

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster