juni 2011


Ideologier/propaganda&Internationell politik28/06 02:55

Man tycker ju att journalister skulle försöka att få fram sanningen om vad som skett och sker i Libyen, men så är inte fallet. De fortsätter sin Imperie-propaganda. Det är nästan osannolikt.

Men Sverige befinner sig numer i krig, något som vi svenskar inte varit vana vid och därför inte riktigt tycks inse konsekvenserna av. Krig leder alltid till lögner från regeringars sida och till av dem initierad eller påbjuden ohejdad och ensidig propaganda.

De flesta svenskar, ja människor i hela Västvärlden, har idag ingen aning om att de allra flesta tyskar under nazitiden var övertygade om att det var de andra som var angriparna och som var mot den fredlig samexistens som den fredligt sinnade Hitler förespråkade. Men så var det. Polen angrep dem å det skändligaste, trodde de efter att Hitler fejkat en polskt attack. England förklarade ju Tyskland krig efter att Tyskland försvarat sig mot Polens skändliga anfall – visste tyskarna, och det var förstås mer än skamligt av England. Sedan rullade propagandan på i Tyskland med kända konsekvenser.

Numer är det vi svenskar som tror att vi endast skyddar oss, när vi skickar soldater att kriga i andra länder, och att det är de där andra, de som vi krigar mot, som är angripare och farliga för oss. Från Afghanistan är det Al Qaida och Talibanerna som hotar oss, med terrorattacker a la 9/11. I Libyen, påstår man, medverkar vi i bombattacker för att skydda civila, bombattacker som dödar civila, och nu har målsättningen omärkligt glidit över i att avsätta Ghadafi, i själva verket att döda honom. Han påstås vara en vidrig diktator som vi måste rädda det libyska folket från. Men när han erbjuder sig att anställa fria val under FN-övervakning, då tiger våra media och regeringarna i Väst slår dövörat till och fortsätter att bomba – civila i Libyen. Om andra åsikter om honom får vi heller ingenting veta. Det gäller förstås att se till att det aldrig blir något val i Libyen för tänk om Ghadafi skulle vinna ett sådant.

Vi befinner oss uppenbarligen redan i det moras av lögner och bedrägerier som oundvikligen följer med krig. Kriget mot Libyen handlar inte om att skydda civila, lika lite som kriget i Irak gjorde det, eller kriget i Afghanistan handlade om att skapa bättre förhållanden för kvinnorna. Och i samtliga dessa fall har man skapat rena helveten för just dem som man påstår sig skydda och kriga för. Jag är rädd att vi från och med nu inte kan lita på ett enda ord som sägs och skrivs i våra svenska media eller som sägs från politikerhåll. Det är så det brukar bli i krigförande länder nämligen. Nu gäller det att undvika demonstrationer mot svenskt deltagande i dödande i andra länder och att få hela svenska folket att ställa upp bakom bombandet och dödandet i både Afghanistan och i Libyen.

Senast idag fick vi höra dessutom, att Iternationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) beslutat åtala Ghadafi för brott mot mänskligheten.(1) Nu talas det om att Nato-trupper ska gå in och arrestera honom.

– Man kan tolka FN-resolution 1973, om insatserna mot Libyen, som att Nato kan göra det. Det vore ju inte att ockupera landet. Om man skickar in marktrupper och griper Khaddafi kan det ses som att detta bidrar till att skydda civilbefolkningen, vilket resolutionen syftar till.

– Men en sådan insats kan vålla politisk strid. Ryssland och Kina och flera afrikanska länder i tredje världen kan vända sig emot en sådan tolkning och då riskerar enigheten bakom insatsen i Libyen att spricka.(säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan, DN.) (2)

Vadå ”enighet? Ryssland och Kina lade ner sina röster i säkerhetsrådet när FN röstade igenom resolution 1973 om att inrätta en överflygningsförbudzon i Libyen, och endast en tredjedel av staterna i arabförbundet var med och röstade för densamma och Tyskland vägrade att ställa upp på bombandet. Så någon verklig enighet har det aldrig varit. Dessutom har FN inte gett mandat att avsätta Ghadafi, det får FN inte göra, enligt sina egna stadgar. Hur vore det om Ove Bring klargjorde den saken istället för att tolka resolution 1973 propagandistiskt och som att det är OK att trupper går in och haffar honom.

Slutligen så har jag hittat en av filmerna som jag lade ut för några veckor sedan från YouTube, men som någon hade tagit bort därifrån. (3) Så jag lägger in den här igen. Nog verkar det snarare som om det är NATO och dess allierade i Libyen, de s.k. rebellerna, som skulle ställas inför denna domstol. Det är nu bara att konstatera att domstolen i Haag är rena humbugen.

Libyan Protestors and Rebels hang and behead soldier

Här finns fler filmer

Tillägg 30/6 2011 kl. 14.15:
Idag ser jag att videon, som legat ovan och som tagits från sidan med länken ovanför detta tillägg, plötsligt är försvunnen igen. Gick förstås in på sidan ”http://www.obamaslibya.com/” (Här finns fler filmer), där filmerna lagts ut efter nerstängningen på YouTube. Då möts jag av en helt vit sida med texten:Index/of”
Nu återstår att se om det är en tillfällig nerstängning eller om den är permanent. De närmaste dagarna kommer att visa hur det är med den saken.
1/7 kl. 00.45:
Nu möts jag av följande text på länken ifråga:
Not Found.
The requested URL / was not found on this server.
Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
Av det kan man kanske dra slutsatsen att filmsiten har stängts ner – av servern eller pga order från högre ort. Mycket intressant.
5) The Need to Broaden Torture Prosecutions, Avoiding Impunity, Marjorie Cohn, counterpunch.org

Tillägg 17/7 2011:
Och nu ser jag att sidan med videon är uppe igen.  

Och här kan man läsa vad Susan Lindauer har att säga om det som pågår i Libyen, och om vad hon anser sig veta om Ghadafi.(4)

Susan Lindauer är kvinnan som arbetat åt CIA under mer än omkring 10 år, med bl.a. Libyen som kontakt- och bevakningsområde och som försökte varna amerikanska politiker för vad som var på gång 9/11 varvid hon fängslades och sattes i fängelse under fem ett år utan rättegång innan hon släpptes – i det sååååå demokratiska och rättssäkra USA. Men, USA befinner sig i krig, liksom vi numer, och som alla vet, i krig är allting tillåtet. Enligt Patriot Act tycks det vara tillåtet att bete sig hur man vill mot sina egna medborgare, även att utsätta dem för tortyr, som man gör med Bradley Manning, som påstås ha lämnat ut hemliga dokument till Wikileaks, även om han troligen inte utsätts för den värsta sortens tortyr.(5) Inte heller han har ställts inför rätta efter mer än ett år. Det är så det blir till slut, i länder som befinner sig i krig. Vi känner igen det från ett annat land där ledarna för 65 år sedan greps av megalomani, ja från flera andra länder i den situationen. Demokratiskt kan sådant agerande från en statsmakt knappast kallas. Och denna sorts ”demokrati” ska nu spridas till alla världens länder!

Tillägg 28/6 kl. 14.15
I The Telegraph läser jag idag om varför alla ska tala med en röst när ett land är i krig:

But in a speech on major reforms to be introduced at the Ministry of Defence, that will include a purge of generals, Dr Fox gave a severe warning to senior officers.
“We must be very careful, those of us who have authority in defence, in discussing the sustainability of our mission. People’s lives are at stake. There can be only one message that goes out to Libya that is we have the military capability, political resolve and legal authority to the through what we started.” (6)

Vems/vilkas liv är det som riskeras, undrar man? Natopiloterna i Libyen som kan ramla ner eller libyernas som bombas? Eller handlar det kanske om de ”militära rådgivare” från Nato-länder som redan finns på marken och som tränar ”rebellerna”? Men uppmaningen är klar: Här ska endast talas med en röst.

Förr eller senare blir det, i sådana här fall, mer eller mindre farligt att försöka föra fram annat än de officiellt erkända ”sanningarna”, som fallet Susan Lindauer i USA visar och som vi sett i tidigare krigförande länder. I det skedet brukar journalisters och skribenters självcensur fungera alldeles utmärkt.(7) Den fungerar effektivt redan vid ett indirekt hot om avsked förresten. Ryggkrökarna är alltid ofantligt många fler än de rakryggade och det är ryggkrökarna som möjliggör angreppskrig. Utan dem skulle inga sådana vara möjliga.

/Kerstin

Länkar:
1) ICC arresterar Khadaffi, DN
1) Libyen avfärdar ICC-beslutet, DN
1) Libyen avfärdar arresteringsorder, GP
2) Natotrupper kan gripa Khadaffi, DN
2) Muammar Kadaffi efterlyst av ICC, SR
2) Åklagaren om arresteringsordern mot Kadaffi, SR
2) Libyen avfärdar arresteringsordern för Kadaffi,SR
2) Khadaffis buss sönderbombad, Expressen
3) Libyen sett ur ett annat perspektiv, Motvallsbloggen 9/6 2011
3) Fullt pådrag med propagandan för kriget i Libyen, Motvallsbloggen 18/5 2011
4) The Ugly Truth: Video of Libyan Rebel Beheading Gadhaffi Soldier and Other NATO War Crimes, Susan Lindauer, War Crimes International
5) Vem räddar menige Manning? Svd
5) The Need to Broaden Torture Prosecutions, Avoiding Impunity, Marjorie Cohn, counterpunch.org- USA stödde syrisk opposition i smyg, Corren.se
- “Rebels” are power-hungry terrorists, say Libyan refugees, RT
6) Liam Fox: outspoken military chiefs are putting lives at risk. The Telegraph
7) Sommarföljetong: ”Spelet bakom rubrikerna” av Hans Månson, del 1. Second Opinion
7) Syria: CIA, M16, French, Mossad, Saudi Involvement
Unreported In Imperialist Media, Jay Janson, countercurrents.org
- Hur få soldater att våga döda? Claes Engelbrand Nyhetsbanken 7/3 2011

Ideologier/propaganda&Internationell politik25/06 02:26

Och nu fortsätter dödandet i Libyen bl.a. Dags att diskutera USA:s internationella politik och var Sverige passar in i densamma, för att inte tala om varför vi har passats in denna politik.(1)

John Stockwell – CIA’s War on Humans

Om John Stockwell kan man, under filmen ovan på Information Clearing House, läsa:

John Stockwell, former CIA Station Chief in Angola in 1976, working for then Director of the CIA, George Bush. He spent 13 years in the agency. He gives a short history of CIA covert operations. He is a very compelling speaker and the highest level CIA officer to testify to the Congress about his actions. He estimates that over 6 million people have died in CIA covert actions, and this was in the late 1980’s.

Om det dödande av miljoner människor, som Stockwell talar om, kan man läsa i en längre artikel av John Stockwell med titeln:

The Secret Wars Of  The CIA. Americas Third World War.
How 6 Million People Were Killed In CIA Secret Wars Against Third World Countries

Varför är det här intressant? Jo först för att propagandan för USA som frihetens stamort på jorden är öronbedövande sedan några årtionden – och totalt falsk. För det andra för att Sverige numer, och utan att vi fått veta vad som hänt, blivit mer eller mindre en genuin del av och inordnad under det amerikanska militärindustriella komplex som Eisenhower så framsynt varnade för när han avgick som president  1961. Jag ska försöka återkomma till detta efter semestern, och om vad det här innebär för Sverige.

Här kan man man se ett antal videofilmer om USA:s agerande i tredje världen, det som John Stockwell talar om, filmer med rubriken: The War Against The Third World Part One, Two, Three etc., de aktiviteter som Sverige numer deltar i.

För en förteckning över USA:s krigsattacker de senaste 100 åren, se även Motvallsbloggen 8/5 2011

1) Tillägg 28/6 kl. 02.45
Läser nu ett kort inlägg i Corren.se om att Sverige, enligt Wikileaks, samarbetat med USA för att splittra de två starka männen i Ryssland, Medvedev och Putin. Ett belägg så gott som något att vi numer går USA:s ärenden och är en ren lydstat till det megalomana USA. Carl Bildt och Alliansen är helt enkelt livsfarliga.

/Kerstin

Länkar:
Fortfarande rekommenderas bloggarna Mavera, Third World och StAn, om vad som händer i Libyen.

Ideologier/propaganda&Internationell politik19/06 20:00

Nu börjar Ghadafisidan få komma fram i USA. Dags även för svenska media, hoppas vi, att också andra röster än ”rebellernas” i Libyen, samt de attackerande staternas överhuvuden, får höras mer. Här är det fortfarande nästan bara rebell- och Natopropagandan som förs ut i media.(1)

Nu har det uppstått en kritik i USA mot att Obama anfallit Libyen utan att bry sig om att skaffa sig stöd från kongressen, som han måste ha enligt amerikansk lag. Flera politiker försöker nu få Obama ställd inför domstol för attacken mot Libyen.(2) Själv försvarar han densamma, som jag skrivit om tidigare, med att det inte handlar om ett krig, vilket jag också redan har skrivit om.

Ska vi gissa att detta är orsaken till att CNN nu vågar berätta att det åtminstone finns en del libyer som stödjer Ghadafi och är emot Nato-insatsen, att andra sidan får komma  fram – äntligen. Eller handlar det bara om det faktum att idag kan inte ens maktens svansviftare, de stora media, lura alla hela tiden. Förr eller senare kommer andra röster fram på nätet, och till slut måste även de stora tidningarna och TV-kanalerna rapportera det deras makthavare och de själva försökt dölja.

Här visar CNN nu ett avsnitt med en demonstration för Ghadafi i Tripoli.

(Tack Mavera för länken)

Tillägg 15/10 2012:
Filmen ovan har tagits ner på YouTube. Istället lägger jag in en annan film med en pro-Ghadafidemonstration:

HUGE PRO GADDAFI RALLY in Tripoli – Raw Footage (utlagd 1/7 2011)

Slut på tillägg

De har dessutom redan skapat en ny bank i Libyen, inordnad under det internationella banksystemet, (4) som inte precis gynnat några länder som det lyckats slå klorna i, tidigare mest i Afrika, Asien och Sydamerika men på senare tid även i Europa, som vi ser just nu – i Grekland bl.a..

Ghadafi är profetisk, som en kommentator uttrycker saken
I det sammanhanget kan det också var intressant att se filmen nedan, där Ghadafi talar klarspråk inför arabförbundet, för några år sen. Han är förvisso excentrisk och inget under av diplomati och visar ingen fallenhet för det politiska hyckleri vi varit vana vid men är det ett bra skäl att inte tala med honom -plötsligt, det gick ju bra för bara några månader sen? Är det ett bra skäl att bomba civila i Tripoli och att göra allt man kan för att dödad honom? Naturligtvis inte.

Vi ser här Ghadaffi uttrycka sin misstro gentemot USA liksom sin besvikelse och irritation över att arabstaterna inte kan hålla ihop och stödja varandra, samt över att de inte ställde upp för palestinierna. Han har, som bekant, uttalat sig starkt kritiskt mot Israel och dess politik gentemot palestinierna.

Muammar al-Gaddafi Exposes the Puppet Hypocryte Arab Rulers

(Denna video är sannolikt från 2008. Titta på Bashar al-Assad, Syriens president som ses skrattande då och då, som sannolikt är utsatt för just det agerande idag som Ghadafi förutspådde, men orkestrerat från USA:s förbundna stat i MÖ, Saudiarabien (5): (Läs om hur ”Hilary Clinton, gav klartecken till Saudi Arabien att invadera Bahrain  och krosssa demokratirörelserna i sin omgivning – där oppositionen vill ha konstitutionell monarki, ett legitimt parlament, hederliga val, frihet från korruption – i utbyte mot ett “ja” från arabförundet till en överflygningsförbudszon i Libyen..” )

En sak visar Ghadafi här att han förstått, att ingen stat i den s.k. tredje världen, kan lita på USA eller de europeiska länderna. Endast de i modern historia allra okunnigaste i Väst kan hävda att han har fel i den saken.

Väst har under flera hundra år betett sig som svin (fast det nog är att förolämpa de där fyrbeningarna som grymtar och bökar runt i jord) i Afrika, Asien och Sydamerika, torterat, mördat, förrått, brutit löften, tillsatt förtryckande marionettregimer och stulit länders tillgångar – och man fortsätter på samma spår idag. Nu är ”vi” svenskar dessutom med och aktivt stödjer denna vidriga politik. ”Vi tar vårt ansvar” säger liberaler och konservativa, i sann Orwellskbeskriven anda, men även socialdemokrater. Vilket ansvar? Att försvara Västvärldens fortsatta utsugning av tredje världen. Knappast något att vara stolt över.

Sverige ut ur Afghanistan och Libyen!
Vad gäller Afghanistan så påstås ”vi” ju vara där för att befria kvinnorna och nu har vi varit med där, i den invasion som varat under snart tio år och Afghanistan är den osäkraste platsen på jorden för kvinnorna,(6) inte något vidare lyckat resultat alltså.

I Libyen hjälper vi till att bomba, skada och döda civila, de där som vi skulle vara med och skydda.

Alla anständiga svenskar borde skämmas för vad som numer görs i våra namn.(7)

Just nu meddelas också att man funnit ”dokument” (fast ibland är det filer i någon dator) som visar att Ghadafi har beordrat blodbad i Misurata.(8) Men fortfarande finner man ingenting om de lynchningar som ”rebellerna” har utsatt afrikanska gästarbetare för (och som låg ute på nätet till allmän beskådan tills de togs bort(9)) eller de ”löften” om blodbad av Ghadafianhängare som dessa har hotat med. (10) Vem tror att det är en tillfällighet? Är det måhända en förberedelse för en markinvasion?

Med tanke på den enorma propagandaflod vi  har utsatts för, så tror jag idag knappast på något som sägs i våra media om Libyen, vare sig det handlar om ena eller andra sidan. Men en sak vet jag, det är nästan alltid bättre att försöka lösa tvister utan blodspillan, och det tycks ju Ghadafi ha försökt, enligt samma media som hävdar att han vill ställa till blodbad. Med tanke på att han beskylldes för att ha bombat sin befolkning, vilket inte verkar vara sant (10), så är jag nog benägen att tro att de där ”dokumenten” är förfalskningar eller helt enkelt inte existerar. Men visst, säker kan man inte vara på något annat än att lögner staplas på varandra i en aldrig sinande ström just nu.

I det läget att man ljuger hejdlöst för oss borde ingen av oss stödja en krigsinsats i ett annat land.

/Kerstin

Länkar:
1) Sökresultat för Libyen, SR
1)”Krigsbrottsbevis gömda i Misrata”, DN
2) Lawmakers sue to end U.S. role in Libya fight, The Washington Times
2) Boehner gives Obama Friday deadline on Libya, The Washington Times
2 Obama, the new Ceasar. President’s claim on power to besiege Libya will not stand, The Washinton Times
2)A Remarkable Act of Chutzpah, Strange Definitions of War and Peace, Rep. Ron Paul, counterpunch.org
3) ”Khaddafi är villig att utlysa val”, DN
4) Ellen Brown om Libyen, StAn
5) The Middle East counter-revolution, Thierrya Meyssan, Voltairenet.org
6) Farligast för kvinnor i Afghanistan, säkerhetspolitik.se
7) Sverige behövs i fler konflikthärdar, Aleksander Gabelic, SvD
8.) ”Havet ska bli rött av blod”, AB
9) Fullt pådrag med propagandan för kriget i Libyen,Motvallsbloggen 18/6 2011
9) Lynch Law and Summary Executions in Rebel-Held Libya, Black Agenda Report
10) Bombandet i Libyen sett ur perspektivet ”Libyens historia”, Motvallsbloggen 22/5 2011
- NATO använder spionsatteliter i Libyen, Mavera
- Vänstern i Afrika: kriget är en strategi för att återkolonialisera, Oumar Mariko, Flamman

 

 

 

Third World fortsätter att rapportera om utvecklingen i Libyen, liksom StAn, rekommenderas

Djur/natur&Politik/ekonomi18/06 18:44

Här har vi ett par imponerande snabbtänkta chimpanser med superuppfattningsförmåga (tack Marcin för länken). Det skulle kanske bli ordning på världens finanser om de fick sköta Wall Street istället för de tröga och korttänkta människor som sköter finanssektorerna idag.

Chimpanzee Cognition: Beats humans at memory task

(Gör du om chimpansens sista prestation? Jag gör det inte.)

Inte nog med att de klarar sådana här komplexa operationer, de har, har man visat, ett klart sinne för rättvisa, vilket man inte kan beskylla banksters och finansvalpar för att ha. Så jag röstar på chimpanserna vid nästa val, bara några av dem ställer upp.

/Kerstin

Djur/natur17/06 02:04

Det är högsommar och då får jag väl vara lite personlig, som jag brukar vara på somrarna ibland. En del bloggläsare menar ju dessutom att man blir trevligare som bloggare om man är det. Så nu ska jag berätta om hur sommaren är i vårt hål i skogen. Eftersom några har klagat på att jag har för få foton, så kommer här några sådana också, från vårt lilla sommar- och vinterparadis.

torpet

Först lite om det praktiska
Det har hittills varit en lite hektisk sommar. Började med att taket lades om i maj. Den här gången, till skillnad från när vi var unga, energiska och köpte vårt förra ställe, som det också regnade in i när vi flyttade in, hyrde vi snickare att lägga om taket. Det blev lite rörigt med alla byggnadsställningar runt huset och det gick inte att koppla av riktigt medan arbetet pågick. Det tog några veckor och lastbilen som kom med takpannorna avsatte djupa och irriterande spår i gräsmattan, som vi nu sliter med, bit för bit, för att få det klippbart igen. Men resultatet på taket är fint. Det skinande nya taket med den nymålade skorstenen blev ett verkligt lyft för torpet. För att inte tala om hur skönt det kommer att bli i höst när höstregnen sätter in och taket – förhoppningsvis – håller helt tätt oavsett vilken riktning regnet piskar mot taket från.

torpet

Så till djurlivet, som är en viktig del av vårt liv
Vi var lite ängsliga att tornseglarna (tornsvalorna), som beräknades komma innan byggnadsställningarna var rivna, skulle välja att inte flytta in i sina holkar i år. Men det gjorde de. De brydde sig inte ett dugg om byggnadsställningarna. Vi flyttade ett bo från andra sidan verandan, som inget par velat bo i tidigare, veckan innan de kom, och satte det bredvid den gamla holken på samma sida. Och tänk, det flyttade genast in ett par även i den holken. Så nu har vi tre par som häckar i huset (jag har ringat in det tredje så att det ska synas  var det sitter).

holkar

Jag kommer just in efter att ha suttit en stund och iakttagit dem när de gör sina hisnande flyguppvisningar ovanför huset. Det blir antagligen fina uppvindar från trädgården så här på kvällskvisten så de får sannolikt goda fångster. Det är lite mäktigt när sex tornseglare svischar fram några meter över ens huvud och skriar samtidigt. Det går fort.

Sädesärlorna hade däremot problem med takläggarna när de skulle bygga bo och flyttade ett par gånger innan de bestämde sig för tornseglarholken på gaveln av huset (sitter vid andra hörnet på samma gavel som den inringade holken), som det förresten aldrig har bott några tornseglare i.

Tornseglarna kommer ju sent, sista veckan i maj eller första i juni, lite beroende på vädret, och börjar därför häcka senare än småfåglarna. Normalt brukar vi klistra för holköppningarna med silvertejp tidigt på våren och ta bort tejpen så fort vi ser de första tornseglarna, annars flyttar småfåglar in i holkarna.

Sädesärlorna har tidigare byggt under nockpannorna, men det här nya taket är så vist ordnat (fast jag tycker det är lite trist) att det har en tätande vågig plastribba under pannorna så att det är nära nog heltätt och ger inga krypinmöjligheter för fåglarna. Alltså blev det den fjärde tornseglarholken för dem till slut.

Lite om våra sädesärlor
Hur som helst, årets ärlor är väldigt trevliga. De kan vara ganska olika så det verkar inte vara samma par som kommer flera år i rad, fast det är det kanske ibland (förra sommaren hade vi inga som häckade hos oss). De här har varit helt orädda, både hanen och honan, och kunnat skutta runt och samla insekter så nära oss som 70 cm.

Ibland har man undrat om de velat säga något. För en tid sen satt jag i en stol utanför köksfarstun och dottern stod på kökstrappan. Framför mig på marken skuttade en bofinkhona omkring, orädd också hon, och samlade upp hundhår till sitt bo. Då kom Fru Sädesärla flygande, landade en bit från bofinken, hoppade beslutsamt fram mot fru Bofink och jag trodde ett ögonblick att hon tänkte försöka köra bort bofinkhonan. Men hon hejdade sig några decimeter från bofinken, som nonchalerade henne totalt. Då vände sig Fru Sädesärla mot oss, skuttade beslutsamt rakt fram mot farstutrappen, upp på översta trappsteget och satte sig där och kvittrade samtidigt som hon tittade omväxlande på mig och på dottern, som stod bara en halvmeter ifrån henne. Det var förstås bara ett infall, men nog är det lätt i en sådan situation att inbilla sig att hon ville säga något. Kan ju inte påstå att jag förstår vad det skulle ha varit i så fall, missnöje med Fru Bofinks närvaro?

I vilket fall som helst har det här sädesärleparet pratat lite med mig varje dag, medan de samlat insekter till sina ungar. Däremot har de varit noga med att vi inte skulle se var de hade ungarna – men vi har ju lite större hjärnor än småfåglar så vi klurade förstås ut det i alla fall.

Kan sädesärlor försöka påverka oss människor?
För några somrar sedan, då det var väldigt torrt en längre tid, ställde jag ut en vattenskål till hundarna att dricka ur när de var ute på gården. Det visade sig att sädesärlorna drack ur skålen också. En dag var det torrt i skålen varpå honan skuttade upp på kanten, tjattrade och kikade samtidigt på mig, som satt i en stol några meter därifrån. Jag tog skålen med mig in. Hon flög förstås iväg några meter då. Så fyllde jag skålen med vatten, ställde ut den igen och satte mig på stolen varpå sädesärlan omedelbart hoppade upp på kanten och drack, och hon drack en god stund. I en sådana situation får man ju för sig att fågeln signalerade medvetet, ”du jag vill ha vatten”. Men man vet ju aldrig vad som kan röra sig i huvudet på en sädesärla. Totalkorkade är de dock inte för de förmår lära sig en del. Det har jag kunnat konstatera, liksom att olika individer lär sig olika saker och har lite olika ”personlighet”.

Dags för det farliga livet utanför holken
För ett par dagar sedan flög i alla fall årets ungar ur boet. Jag begriper inte hur mamma och pappa kan hålla reda på dem. Den här kullen sprider ut sig över hela området och sitter minsann inte där föräldrarna har lämnat dem. Förrförra årets ärleungar höll däremot ihop i en liten flock flera dagar efter att de lämnat boet. De tillbringade mesta tiden pipande och tiggande på laduggårdstaket. De här piper och tjatar från alla hörn i trädgården och flyger runt som yra höns mellan träden och de olika taken. Jag har därmed inte lyckats lista ut hur många de är, vet bara att de är minst tre. Här sitter en och piper.

digitalis

(Ber om ursäkt för att bilden är suddig. Bilden är tagen på långt håll och kameran är inget underverk – inte fotografen heller för den delen.)

Nu blir det spännande att se om paret lägger en kull ägg till. Bofinkhonan är på gång med sin andra kull. Hon samlar just nu hundhår som besatt igen.

Koltrastar sjunger vid huset nu
I våras gnällde jag ju här på bloggen över att jag inte hade någon sjungande koltrast i närheten av huset. Det har vi nu, flera stycken. De sjunger inte alls lika mycket och ofta som min saknade Kålle Trast, men de sjungar i alla fall någon liten trudilutt i gryningen och på kvällskvisten. En viss tröst i saknaden efter Kålle.

Naturen är också grym ibland
Men det händer också små tragedier i vårt lilla hål i skogen. I förrgår satt jag på huk vid rabatten vid ena gaveln och rensade ogräs då det plötsligt small till mot fönstret ovanför mig och ner trillade en hackspett, bara en och halv meter ifrån mig. Den fladdrade till med vingarna ett par gånger och sedan var den stilla. Den hade flugit mot sovrumsfönstret och bröt förmodligen nacken direkt. Sådant gör mig alltid lite ledsen. Det är ju små liv det där också. Jag hoppas att det var en ungfågel så att den inte hade beroende ungar. Men den var fullt färdig i fjäderskruden.

Mina paddor är framme förstås och söker insekter runt kökstrappen varje kväll. Det här fotot tog jag för en stund sen. Jag har ljusat upp det en del, så i verkligheten är paddan mörkare. Den har en rent otroligt effektiv skyddsfärg, så jag får se mig för mycket noga när jag går ut på trappen i mörker, så att jag inte trampar på en. Läste någonstans att paddor kan bli uppåt 40 år gamla. Kan det var riktigt? Jag har under alla omständigheter ingen lust att korta deras liv, hur kort eller långt det än är normalt.

padda

Sommarplågorna
Men vi har sommareländena också, de där jag försöker tänka på när snöskottningen är som jobbigast mitt i vintern och trösta mig med att de i alla fall inte fördystrar livet för mig just då, fästingarna och knotten alltså. I år har det varit en torr vår så båda blodsugarna har varit sparsamt förkommande. Men så kom regnen för någon dryg vecka sen och nu kan man inte längre vara ute i skymningen för man blir helt uppäten av knotten. Och som de som besökt bloggen tidigare vet, så har jag blivit borreliasmittad i vår vilket jag märkte för ett par veckor sen.

Blommor och annat trevligt
Förutom allt pyssel med att få ordning på gräsmattan igen så att man kan klippa den, och att vi håller på att göra i ordning magasinet till en användbar och praktisk snickarbod, med ny skåpinredning, ny arbetsbänk (nåja. inköpt begagnat) och nymålade väggar och tak, så njuter vi av blomsterprakten och av att det är ganska soligt och fint väder – och väldigt tyst och fridfullt i vårt hål i skogen, bortsett från olika ljud från de vilda djuren, och från hundarna ibland.

Tranorna trumpetar ibland från ängen en bit bort och morkullorna sträcker över huset vid samma tider varenda kväll.

blommor

digitalis

Och över alltihop lyser vår gamle Banjo, nu tio år gammal, den äldste av våra tre hundar (ättling i rätt nedstigande led från min första collie, som kom till oss 1979). Han njuter fortfarande av livet och sommaren och ger ännu inte intryck av att vara urgammal även om det märks att han inte är  en unghund längre.

Banjo

Önskar så alla besökare en lika skön sommar som vi har just nu.

/Kerstin

Idéhistoria/filosofi&Ideologier/propaganda16/06 04:03

”Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka”, skrev George Orwell 1948 i sin bok 1984. Vi är inte i krig mot Libyen, säger Barack Obama, som fått mothåll från kongressen för att han inte begärt kongressens medgivande för USA:s bombande/krigande i Libyen, som USA:s konstitution kräver:

”We’re not engaged in sustained fighting. There’s been no exchange of fire with hostile forces. We don’t have troops on the ground. We don’t risk casualties to those troops. None of the factors … has risked the sort of escalation that Congress was concerned would impinge on its war-making power.” (White House to Congress: We Don’t Need Your Authorization On Libya, Huff.Post)

(Min övresättning: Vi är inte involverade i något utdraget krigande. Det har inte varit något utbyte av krigsaktiviteter mellan fientliga trupper. Vi har inga soldater på marken. Vi riskerar inga mänskliga förluster i dessa trupper. Ingen av faktorerna….. har riskerat den eskalering som kongressen varit orolig för skulle påverka styrkans krigsförmåga.)

I sanning en vansinnig värld vi lever i idag: Bombande är inte krig. Om inte några egna soldater dör så krigar man inte. Om det land vi krigar i inte besvarar vår eldgivning så är det inte krig. Om vi inte tänker bomba så länge så är det inte krig.

Kafkas värld börjar verka alltmer normal i jämförelse med den värld vi faktiskt lever i.

Eller som Motvallstanten uttryckte saken i en bloggpost 10 augusti 2006:

 

1984

/Kerstin

Rekommenderas idag:
– Inlärd hjälplöshet, ”shit happens” versus ”konspirationsteorier”, Ett nytt penningsystem

Länktillägg 19/6 kl. 13.50:
Idag hittar jag den här sidan på  på  The Washington Times, som tydligen skrevs samma dag som jag skrev detta inlägg. Två själar samma tanke kan man säga. Alltid skönt att finna att man inte är ensam om sina tankar. Där kan man bl.a. läsa:

This is postmodern humanitarian interventionism. According to the liberal apparatchiks in the White House, Mr. Obama can bypassCongress simply by redefining “hostilities.” War is no longer war. It is whatever Mr. Obama says it is – or isn’t. George Orwell warned that the perversion of language is the first step on the dark road to authoritarianism.

(min översättning: Detta är postmodern humanitär interventionism. Enligt liberala ”apparathcnikar” i Vita Huset, kan Mr Obama strunta i kongressen genom att  helt enkelt omdefiniera ”fientligheter”. Krig är inte längre krig. Det är vad än Obama säger att det är – eller inte är. George Orwell varnade för att preversionen av språket är det första steget på en mörk väg som leder till ett auktoritärt system (auktoritärianism).

Sen är det förstås dystert att det verkar vara en konservativ som kommit till denna insikt. Synd att de koservativa inte gjorde det redan när Bush lögnaktigt förklarade att Irak måste krossas för att man hade massförstörelsevapen och hävdade att Saddam låg bakom 9/11.

/DS

Idéhistoria/filosofi&Ideologier/propaganda16/06 00:05

När jag ser TV-programmet om Göteborgshändelserna, de där som i huvudsak provocerades fram av polisen, så undrar jag: Borde inte Nato ha bombat Sverige sönder och samman, av omtanke om civilbefolkningen i Sverige, med tanke på att Göran Persson sköt på sin egen befolkning?

/Kerstin

Länkar:
- Hannes Westberg: ”Jag ångrar bara att jag blev skjuten”, Uppdrag Granskning, Svt
- Kravallerna i Göteborg var så mycket mer än kastad gatsten, Uppdrag granskning, Svt
- Kravaller i blodigt tio-årsminne, DN

Ideologier/propaganda&Internationell politik14/06 02:31

Lizzie Cocker interviews Canadian woman living in Tripoli on refugees from Misurata

/Kerstin

Länkar:
- Military Escalation: ”Phase Two” of the War on Libya, Global Research
- America’s Next War Theater: Syria and Lebanon?
Washington’s War against the Resistance Bloc, Global Research
- Hopes for Democracy Fade as Civil Wars Grip the Arab World. Arab Spring … Is It Fall Already? Patrick Cokburn, counterpunch.org

Ideologier/propaganda&Internationell politik13/06 21:13

Enligt fredsforskaren Johan Galtung var attacken på Libyen planerad sedan länge. (Se även mitt inlägg här, med videon med Wesley Clark.) Så här skriver Johan Galtung bl.a.:

[3] The British and French signed a military agreement November 2 2010 and began planning the attack on Libya no later than January 30, 2011.  There is a series of military web-sites documenting this.
…….
[5] The US-Britain and France assured the CIA-created opposition that if they attacked the army of Libya, they on their side had a well developed plan to attack (a number of military web-sites specify the fighter planes to be used).

(Min översättning: [3] Britterna och fransmännen signerade en militäröverenskommelse i November 2010 och började planera attacken på Libyen inte senare än 30:e januari 2011. Det finns en serie militära web-sidor som dokumenterar detta.

[5] USA, Storbritannien och Frankrike försäkrade den CIA-skapade oppositionen att om denna attackerade Libyens armé, skulle de, å sin sida, ha en välutvecklad plan för att attackera (ett antal militära websidor specificerar de vilka attackplan som ska användas).

Kongressman Dennis Kucinich skickade ett meddelande till kollegerna i Kongressen baserat på denna information:

Congressman Dennis Kucinich (D-OH), twice presidential candidate, sent a letter March 29, 2011 to colleagues in the US Congress based on this information, pointing out that Obama had taken time for all the consultations with 28 NATO members, 22 Arab League members, 15 UNSC members, and for extensive coordination with France and Great Britain, but “no time to come to the United States Congress”, …..

(Min översättning: Kongressmannen Dennis Kucinich (D-OH), två gånger presidentkandidat, skickade ett brev 29:e mars 2011 till kollegerna i USA:s kongress som var baserat på den här informationen och påpkeade att Obama hade tagit sig tid till konsultationer med 28 Nato-länder, 22 medlemmar i Arabförbundet, 15 av UNSC:s medlemmar och för en extensiv koordination med Frankrike och Storbritannien, men ingen tid för att komma till Förenta Staternas kongress….  )

Men det här är inte allt. Hilary Clinton gav klartecken till Saudiarabien att gå in i bl. i Bahrain och krossa den begynnande demokratirörelsen mot att man röstade ja till öveflygningsförbudszon i Libyen

“Two diplomatic sources at the UN–a European and a member of the BRIC group–independently confirmed that Washington, via Secretary of State Hillary Clinton, gave the go-ahead for Saudi Arabia to invade Bahrain and crush the pro-democracy movement in their neighbor–the opposition wants constitutional monarchy, a legitimate parliament, fair elections, no corruption–in exchange for a “yes” vote by the Arab League for a non-fly zone over Libya.  The diplomats said that this was the reason for not voting for UNSC 1973; they argued that Libya-Bahrain-Yemen were similar.
Of the Arab League 22 members only 11 were present at the meeting.  Six of them were Gulf Cooperation Council members–the US-supported club of oil rich kingdoms/sheikhdoms.  Syria and Algeria were against.  Saudi Arabia only had to “seduce” three other members to get the vote.  There was the great 2011 Arab revolt.  Then, inexorably, came the US-Saudi counter-revolution.

(Min översättning: Två diplomatiska källor i FN – en europé och en från BRIC-gruppen har oberoende av varandra bekräftat att Washington, via utrikesminister Hilary Clinton, gav klartecken till Saudi Arabien att invadera Bahrain  och krosssa demokratirörelserna i sin omgivning – där oppositionen vill ha konstitutionell monarki, ett legitimt parlament, hederliga val, frihet från korruption – i utbyte mot ett ”ja” från arabförundet till en överflygningsförbudszon i Libyen. Diplomaterna sade att detta var orsaken till UNSC 1973; de menade att-Libyen-Bahrain-Yemen var likartade.
Av Arabförbundets 22 medlemsstater var endast 11 närvarande vid mötet. Sex av dem var Gulfstaternas samarbetsråd (Gulf Cooperation Council) USA:s sup porterklubb av rika kunga/sheikdömen. Syrien och Algeriet var emot. Saudiarabien blev tvunget att svika (förråda) tre andra medlemmar för att få rösten. Detta var den stora 2011 arabrevolte. Sen, obevekligt, kom den US-Saudiska motrevolten. )

Läs mer på Research Nexus.

Ju mer information man får fram, om man gräver lite, om attacken på Libyen, desto mer tyder på att det som vi fått presenterat oss, i våra media, som en resning i Libyen av ungefär samma slag som den i Tunisien och den i Egypten, i själva verket är en resning som initierats av Natos medlemsstater, med USA i spetsen, även om Frankrike har tagit på sig ett slags ”det är vi som vill bomba i Libyen – ansvar”.

I samband med den här artikeln av Johan Galtung vill jag rekommendera läsning av en artikel på Voltaire.net om Saudiarabiens historia, om dess, vad gäller antal personer, omfattande kungahus, varav somliga är inblandade i Libyeneländet, och om vad författaren kallar Mellanösterns kontrarevolution. På Third World kan man också läsa om problemen i Syrien, som av allt att döma är relaterade till Libyenattacken, och gå vidare till en diskussion, på Press TV, på engelska, om Syrien. Bloggen StAn skriver också mycket om Libyen, liksom Mavera (som läser ryska förresten och därför får tillgång till information från det hållet som vi andra kanske inte kan läsa), som båda rekommenderas.

/Kerstin

Länkar:
US-NATO AFRICOM bases in Libya? The Empire Hits Back, Johan Galtung, Research Nexus
– The Middle East Counter-revolution, Voltaire.net
– På Third World kan man läsa om problemen i Syrien och gå vidare till en diskussion, på engelska, om Syrien på Press TV.
- Tyskland erkänner rebellrådet i Libyen, SR
- Dödstrött på Kdaffiregimens propaganda, SR
- ”Inbördesstrider i syriska armén”, DN
- NATO’s ‘Alternate Universe’ in Libya, Wayne Madsen, COTO Report- NATO Extends Authorisation For Libya Bombardment To September, Patrick O’Connor, Countercurrents.org
– The Obama Doctrine: Lawless Imperial Aggression (Part II), Stephen Lendman, Countercurrents.org

Ideologier/propaganda&Internationell politik13/06 03:03

Orkar man inte skriva och det orkar jag inte just nu, så kan man lägga ut YouTube-filmer istället.

Första filmen handlar om en församling, bestående av ledarna för c:a 2.000 olika klaner i Libyen. De tycker uppenbarligen inte om Nato-attackerna och sönderbombandet av deras land. Konstigt att vi inte hör något om det. Konstigt också eftersom Nato och ”vi svenskar”, ju just nu räddar ”Libyens folk” – från Libyens folk, vad det verkar. Eller består ”rebellerna” av 3.000 klaner kanske? (Denna film hittade jag hos Third World, tack för tipset.)

2000 Libyan tribes against rebels and NATO (19/5 2011)

 

I nästa film talar Alexander Cockburn, som är en återkommande skribent i Counterpunch, om vad han anser om Natos agerande just nu och om hur det inte alls stämmer med vad FN sanktionerat.

Ingen svensk ska inbilla sig att Sverige idag deltar i operationen mot Libyen på uppdrag av FN. Sverige deltar på uppdrag av Nato.

’UN mandate on Libya stretched too far’ (21/5 2011)

Sist visar jag en mycket engelägen men ruskig film från corbett.com . Vad den intevjuade Paul Craig Roberts, som haft framstående poster i Washington genom åren, har att säga om USA:s utrikespolitik och vad denna syftar till, är verkligt otäckt, men ännu värre är vad den kan leda till i värsta fall.

Libya, Syria and the Road to World War III – Paul Craig Roberts on The Corbett Report (6/4 2011)

Man ska lägga märke till att Craig Roberts säger, som en självklarhet, att USA sysslar med destabiliseringspolitik i många länder runt hela världen och ligger bakom ett antal s.k. revolutioner och resningar, vars resultat oftast har blivit USA-styrda eller USA-vänliga regimer. Intervjun lades ut på YouTube 6 apr 2011, så lyssna också på vad Craig Roberts mumlar om Syrien.

Jag har mycket svårt att förstå den delen av vänstern som just nu hurrar för Natos bombande av Libyen och som så hängivet ställer upp på Natos sida i vad som är en vidrig verksamhet och vars målsättning de allra flesta i hela världen nog tar kraftigt avstånd från och inte vill se förverkligad. Vi kan bara hoppas att det inte går så illa som Craig Roberts förutspår.

Men en sak vet vi idag, Sverige har tagit ställning för USA:s världsdominans och beslutat att ställa upp och assistera USA i denna strävan. Jag hoppas att jag orkar återkomma till det.

/Kerstin

Länkar:
– Läs om hur  Libyen inte låg bakom Lockerbie-attentatet (Third World)
– Läs också om hur påstående om Ghadafiorder om våldtäkter tillbakavisats av en FN-tjänsteman som undersökt saken.
– Lyssna också på intervjun på Third World, med Cynthia Mc Kinney som är i Tripoli.

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster