juni 2013


Ideologier/propaganda&Internationell politik&Massmedia23/06 19:32

Enligt den här mannen, med viss erfarenhet från krigen och upproren i MÖ och Afghanistan, skulle de stridande islamisterna i Syrien vara endera nyttiga idioter eller köpta av och samarbeta med CIA. Han är väl värd att lyssnas på.

EX AL QAEDA – Nabil Naim – The Syrian lie Al Nusra’s fake war

Mycket är inte vad det verkar vara.

/Kerstin

Rekommenderad läsning:
Syria, The View From The Other Side, Stephen Gowans. Global Research 23/6 2013
Angry mob kills at least 4 Shias in Giza village including leader, Zeinab El Gundy, ashram online 23/6 2013 (Och så här blev det i det nya demokratiska och befriade Egypten)
USA’s nederlag i Syrien nærmer sig, Vagn Rasmussen, Arbejderen 20/6 2013 (anm: Nu tror jag att författaren är väl optimistisk eftersom USA torde ha mycket svårt för att ge upp och man just bestämt sig för att skicka vapen till de s.k.”rebellerna” i Syrien. Är rädd att USA idag är så desperat att man är beredd att ta till precis vilka fula knep som helst för att bli av med eller mörda Assad.)
USA vill bryta sönder Syrien. Ökar stödet till de väpnade grupperna, Patrik Paulov, Proletären 18/6 2013

Internationell politik&Massmedia22/06 20:20

OBS: Tillägg 23/6 nederst i inlägget.

De rapporter vi får via svenska och utländska mainstream-media om situationen i Brasilien blir alltmer förvirrande. Jättelika demonstrationer äger rum i alla större städer i Brasilien, men vad är det man demonstrerar mot? Är det mot prishöjningar i lokaltrafiken, mot det dåliga utbildningssystemet, mot höga skatter, eller mot regeringen? Och hur kan presidenten säga att hon sympatiserar med demonstranterna och deras åsikter?

Med hjälp av brasilianska källor har vi försökt utröna vad det är som har hänt.1,2) Det började i São Paulo, som är en av världens största städer och Brasiliens ekonomiska och industriella centrum. Där finns sedan länge en organisation som arbetar för avgiftsfri kollektivtrafik, ungefär som planka.nu-rörelsen i Stockholm. Naturligtvis kallade de till demonstrationer när stadens styrande tillkännagav en kraftig prishöjning för kollektivtrafiken. De två första demonstrationerna ägde rum utan någon större publicitet. Den tredje demonstrationen slogs ned våldsamt av den halvmilitära specialpolisen och den fjärde demonstrationen möttes med ännu kraftigare våld. Media hurrade för den resoluta polisinsatsen. Demonstranterna beskrevs som extremvänster och vandaler som bara ville förstöra staden.

Men sedan vände det. De stora TV-bolagen förstod att demonstrationerna hade starkt stöd från allmänheten och började hävda i sina nyhetssändningar att protesterna själva verket handlade om mycket mer än kollektivtrafiktaxan. De radade upp hela listan på försummelser som högerpartierna sedan länge hade anklagat den socialliberala regeringen för. Inklusive att medborgarna var tvungna att betala alldeles för mycket i skatt. För att få stöd från utlandet för sin agenda producerade regeringens motståndare en engelskspråkig video som spreds via Youtube. 3)

Den femte demonstrationen blev större än någon av de tidigare. 65 000 ute på gatorna i São Paulo, kanske fler. Men denna gång var det inte ”vanliga människor”, det var medel- och överklass som demonstrerade och även högerextrema grupper. Deltagare från vänstergrupper trakasserades av dem som stod för den nya agendan. Protesterna riktade sig nu mot regeringen, som anklagades för korruption, höga skatter och de stora utgifterna för nästa års fotbolls-VM.

Nu övergick tidningarna till att glorifiera demonstranterna. São Paulos industriförening (en arbetsgivarförening) stödde protesterna. Vid nästa demonstration dök det upp mängder med brasilianska flaggor, som normalt bara extremhögern brukade vifta med ute på gatorna. I São Paulo eldade demonstranterna upp en skåpvagn som till hörde en TV-station. Den här gången stod poliserna bara och tittade på.

São Paulos styrande att det inte skulle bli någon höjning av priset på bussbiljetterna. De som startade de första demonstrationerna har därefter bett sina sympatisörer att inte delta i fler demonstrationer. Men nu har gatuprotesterna tagits över av krafter som idealiserar den militärdiktatur som styrde Brasilien från 1964 till 1986. Media samarbetar med demonstranterna och polisen tycks ha order att inte ingripa. 4)

På de Youtubefilmer och bilder som ligger ute på nätet ser man att de demonstrerande nästan bara är unga människor ur en välbärgad medelklass. En flicka håller fram ett plakat med texten ”Jag åker inte buss, men jag vill ha respekt”. Javisst, hon måste tala om att hon inte hör till den underklass som måste åka buss. 5)

På bilder från demonstrationerna ser man många svänger med eller är insvepta i den brasilianska flaggan. (Med valspråket ”Ordem e progreso”, Ordning och framsteg.) Många är klädda i gult och grönt, flaggans färger. Unga människor har målat sig i ansiktet med gula och gröna ränder. Det tycks finnas krafter som vill förvandla protesterna till en nationalistisk ”färgrevolution”. 6)

Och vad är det meningen att vi ska associera till när amerikanska media kallar det som händer i Brasilien ”Tropical Spring”? En egendomlig vår i så fall. São Paulo och Rio de Janeiro ligger på södra halvklotet och där går sommaren nu mot sitt slut.

Det finns stor risk för att brasilianarna kommer att få uppleva en höst även på det politiska planet. En höst som kan övergå i en iskall vinter i form av en ny militärdiktatur. Vi har anledning att noga följa vad som händer i Brasilien den närmaste tiden.

Tillägg 23/6 kl. 22.00
Sveriges Radio analyserar demonstrationerna i Brasilien
Sveriges Radios ”Gomorron Världen” inledde idag med ett försök till analys av ”de folkliga protesterna som har eskalerat i Turkiet och Brasilien”. Lars Palmgren, som fortfarande är radions latinamerikaexpert, sade att protesterna i Brasilien är förvirrande och att mycket är oklart. Det verkar alltså som om Palmgren inte förstår vad som händer. Men han kanske anar något. Han nämnde nämligen att när politiska partier försökt delta med sina symboler, så har de kastats ut från demonstrationerna. Han beskrev det som att det var en anti-parti-atmosfär. Så berättade han att medelklassungdomar som demonstrerade hade sagt att ”vi ska göra revolution”. Han hade också fått information om att protesterna ska fortsätta så länge den internationella fotbollscupen pågår, för ”det är viktigt att världen ser oss”.

Detta stämmer med vad våra källor inom den brasilianska vänstern rapporterar. De som nu leder demonstrationerna är inte intresserade av reformer inom systemet. De vill ha en högerrevolution, där ledarna för de partier som idag styr landet ställs inför rätta för ”korruption och förskingring av statens medel”. För att få acceptans för en ny högerdiktatur i Brasilien är det nödvändigt att ”informera” utlandet om hur den nuvarande administrationen ”missköter landet”.

Att det pågår en kampanj för att ”världen” ska få förståelse för den brasilianska högerns krav är mycket tydligt. Brasilianska studenter i Europa och Nordamerika anordnar sympatidemonstrationer i många städer. Inga stora demonstrationer, men välbevakade av massmedia. Brasilianska media rapporterar i sin tur om det starka stödet från olika håll i världen.

Att säga att demonstrationerna i Turkiet och Brasilien är av samma karaktär är korkat. Men det finns en obehaglig parallell mellan Turkiet och Brasilien som radion inte nämnde. Om protesterna övergår till allmän ”social oro” så är militären i bägge länderna beredd att genomföra en kupp för att ”skapa ordning”. Båda länderna har haft militärdiktatur för inte så länge sedan.

/Dan Gmark

Länkar:
1) Brazil’s protests have become fascist, Communism 21/6 2013 
2) En kommentar på ovanstående site, som är utförlig.
3) Change Brazil, You Tube (Videon som presenterade demonstranternas ”verkliga krav”.)
4)7) Military Police Officers Join Protesters In Brazil (VIDEO), Huff Post 20/6 (kallar händelserna ”Tropical Spring”)
5) 6) Se bildserien i underkanten av ovanstående artikel (68 bilder totalt)
Expressen den 21 juni (tror att det handlar om fotboll)
Sveriges Radio 22/6 (rapporterar att Dilma Roussef stöder demonstranternas krav, men publicerar också en bild på en av demonstranternas affischer, där Dilma har utrustats med djävulshorn)
Vad händer i Brasilien, Jorge Capelán, Orättvisa betraktelser. Från andra sidan jordklotet, 24/6 2013

Ideologier/propaganda&Internationell politik16/06 15:45

En f.d. urikesminister i Frankrike avslöjar att Storbritannien föreberedde krig mot Syrien redan flera år innan det väpnade upproret bröt ut. Se videon.

France’s Former Foreign Minister: UK Government Prepared War in Syria (utlagd 15/6 2013)

/Kerstin

PS: Ber tusen gånger om ursäkt för felet tidigare, som är rättat här.

Politik/ekonomi14/06 14:31

Jodå, jag har visat den här videon tidigare på bloggen. Med tanke på vad som händer nu, och att alltfler börjar se och kanske också förstå vad som händer, vill jag lägga in den en gång till (den är bara några minuter lång).

Olof Palme – Därför är jag demokratisk socialist

Och varför inte lägga in även denna videon en gång till, som är mycket aktuell just nu:

Palme avvisar vinstdrivande företag i offentlig sektor

Så rätt han hade Palme. De s.k förnyarna inom S borde skämmas.

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Infrastruktur&Massmedia&Teknik/teknologi07/06 16:32
Radion rapporterar att ”elpriset i Danmark har nått en rekordnivå idag” och att detta beror på att vindkraften inte ger någon el på grund av att det blåser så lite just nu.

Dagens Nyheter skriver att ”Vindbrist ger rekorddyr el i Danmark”. Intressant nyhet? Knappast. Dessa rapporter är nämligen inte riktigt sanna.

För det första gäller det höga priset inte landet Danmark, utan bara landsdelen Jylland. Köpenhamn, som ligger på Själland, har samma elpris som Sverige.

För det andra beror det höga elpriset naturligtvis inte på ”vindbrist”. Däremot beror det på akut elbrist, som i sin tur beror på att den kraftledning som ska överföra el mellan Tyskland och Danmark har havererat. Elpriset sätts på NordPool Spot, och vid akuta bristlägen upphör denna ”elbörs” att fungera. Priset tappar kontakten med produktionskostnaden och rusar i höjden tills det når det administrativt fastställda taket på 2000 euro per megawattimme, vilket är lika med 1723, 8 öre per kilowattimme. Men elförsörjningen fungerar även när elbörsen lägger av. Vi har inte fått någon rapport om totalt elavbrott på Jylland.

För det tredje gällde detta pris på 1723, 8 öre per kilowattimme bara under två timmar på förmiddagen idag. Dygnsmedelpriset idag är 376,1 öre och det är efter det genomsnittliga dygnsmedelpriset under månaden som elkunder med rörligt pris faktureras. Den enskilde jylländaren kan alltså inte spara pengar på att låta bli att köra torktumlaren idag, vilket DN tycks tro. Och i morgon kommer elpriset i hela Danmark att vara 31 öre/kWh på NordPool Spot, d.v.s. exakt samma som i Sverige.  

En sanningsenlig rubrik i DN hade alltså varit: ”Dåligt underhåll av tysk kraftledning i kombination med felkonstruerad elbörs ger egendomliga variationer i elpriset på Jylland”. Att de i stället satte en rubrik som handlar om vindkraften kan jag bara se som ett inslag i den ständigt pågående kampanjen mot vindkraft och för kärnkraft.

/Dan Gmark

Länk:
- Vindbrist ger rekorddyr el i Danmark, DN 7/6 2013 
–  Varför har elpriserna blivit så höga? Del 4. Motvallsbloggen 20/12 2010

Ideologier/propaganda&Internationell politik&Massmedia01/06 04:10

Inte för att jag tror att någon journalist läser den här bloggen, eller om någon gör det att denne skulle skriva på ett mer objektivt sätt om Syrien men nog vore det fantastiskt om våra media informerade istället för att föra politisk propaganda för nyimperalismens USA/Nato och dessas vidriga ageranden.

Här berättar Syster Mariam hur det ser ut i Syrien, vad som faktiskt händer där, och vad den s.k. Fria Syriska armén, de där som våra svenska journalister påstår kämpar för frihet och demokrati, verkligen gör och står för.

US-Backed ”Free” ”Syrian” ”Army” Terrorists are killing Christians & destroying Christian Churches (utlagd 12/8 2012)

/Kerstin


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster