juni 2010


Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi&Politik/EU30/06 17:18

Tolgfors avslöjar i Expressen idag att han anser att det nya frivilligförsvaret är ett utmärkt sätt för arbetslösa ungdomar att få jobb.1)

Jo tack, vi vet att det alltid varit de fattiga som skickats ut att kriga och riskera sina liv för de rikas ekonomiska intressen. Men att komma sig för med att säga detta i klartext, det måste vara höjden av aningslöshet, för att uttrycka det milt.

Det är kanske naturligt att man numer föredrar en legoarmé framför ett värnpliktsförsvar. Idag, då det blivit allt viktigare för de ekonomiska och politiska eliterna, som ökar sin utplundring av resten av mänskligheten, att förhindra folkliga protester och uppror, är en legoarmé givetvis att föredra. En sådan är lättare att styra och det är lättare att få legoknektar att skjuta även på den egna befolkningen. Dessutom är det ju, precis så som Tolgfors har mage att uttrycka i klartext, praktiskt att skicka in de arbetslösa och fattigaste att riskera och offra sina liv för de ekonomiska och politiska eliternas intressen (som väl är desamma egentligen). Dessa vill givetvis inte offra sina egna söner för det syftet.

Militären en ny  klass i USA

USA slopade sin allmänna och tre år långa värnplikt efter Vietnamkriget eftersom man fick problem med stora proteströrelser och med att många unga män vägrade att göra sin värnplikt och låta sig skickas utomlands för att dö.

Detta har, skriver Frank Schaffer i Huffington Post, lett till den dystra konsekvensen att militären och det civila samhället numer lever i skilda världar. För det första hamnar sällan medelklassens- och överklassens unga pojkar i försvaret, för det andra vet det civila samhället allt mindre om sitt försvar och vad som pågår där:

The real reason that Rolling Stone was able to quote so many highly placed military people’s disdain for members of the Obama administration is because the military sees itself as more moral and better — and certainly more conservative — than the types who serve in civilian roles today, especially within a Democratic administration. 2)

Militären har, menar Schaffer vidare, blivit mer konservativ än den var tidigare. Inställningen till militären och försvaret i det civila samhället har också förändrats. Stora delar av befolkningen ser inte längre militär och försvar som ett gemensamt samhällsansvar:

With the end of conscription, especially for the large segments of society who chose not to serve, military duty ceased to be something one did for a greater good — what the British call ”doing one’s bit.” Military service was no longer seen as a part of citizenship, seamlessly connected to other duties like paying taxes, respecting the rule of law, serving on a jury or voting. Now it was just another ”lifestyle choice.”

Today, the decision not to serve is also justified because service is seen through the lens of politics, and not citizenship. Many who choose not to serve — or who discourage their children from volunteering — seem to believe that they are even morally superior to those who do volunteer or who encourage their children to serve. 2)

Eftersom medelklass och överklass sällan finns i försvaret numer så kommer alltså försvaret dels att bli mer lättstyrt även av det skälet, dels har det civila samhället numer mycket mindre kunskaper om vad det handlar om:

And yet, increasingly, those most influential in making, supporting, or protesting defense policy have no direct experience with the military and no direct stake in getting it right. If they embroil us in some fiasco it is not their sons and daughters who will be shipped home in coffins. They have no personal stake, what has been called ”skin in the game.”

Miltitärledningens förakt för de politiker som de ska lyda och tjäna har inte, säger Schaffer, vuxit fram ur ingenting:

As I said, General McChrystal’s disdain for President Obama did not arise in a vacuum. The context is the long simmering resentment by the class of Americans who serve of those who don’t. Had Obama served the flavor of this debate would be different………

America needs to understand that we have a professional military that increasingly looks on the culture it serves as morally inferior……..

New recruits are increasingly second generation military. This is especially so in the officer class, a nation within a nation. We now have a military ”class.” And face it they don’t trust or like the people outside that class who tell them what to do but with no skin in the game. 2)

Är det detta vi svenskar önskar oss? Jag tror inte det. De som tänker igenom frågan inser att ett värnpliktsförsvar egentligen är en nödvändighet i en demokrati, som ju bör styras av människor med goda kunskaper om det man beslutar om. Detta gäller både aktiva politiker och väljare.

Men, som vanligt har en verkligt stor fråga bara beslutats sådär lite i lönndom. Politiker vet idag precis hur de, steg för steg, ska lura opinioner i deras fällor: Ta först bara en liten bit, så en liten bit till (koka grodan långsamt) och försäkra samtidigt väljarna att det lilla steget inte förändrar något, tills allihop är helt förändrat och utan att någon diskussion om de vidare implikationerna av förändringen har förekommit.

De rika eliterna har alltid känt sig hotade av det de kallar ”det demokratiska överskottet”. Nu kan de känna sig betydligt mindre hotade även i Sverige. Vi har förlorat det mesta av vår demokrati de senaste 20 åren.

/Kerstin

Länkar:
1) Sten Tolgfors: Unga är vinnarna på nya försvaret, Expressen
2) McChrystal’s Disdain: Symptom of a Mercenary Force With Few Ties to Civilian Leaders, F Schaffer, Huffington Post

Politik/ekonomi28/06 11:58

Nu förstår vi vad Alliansregeringen menar när man säger att privata företag alltid är bättre och effektivare än gemensamt ägda sådana. De menar förstås kort och gott ”effektivare vad gäller att höja priser och skinna oss vanliga människor på pengar”. Ja på att lura oss på alla upptänkliga sätt.

/Kerstin

Länkar:
- Avreglerad bilprovning: höjda priser, Alliansfritt Sverige

Internationell politik&Politik/ekonomi&Politik/EU27/06 00:56

Nu lägger jag in en länk till Democracy Now här på bloggen, under rubriken ”Länkar övrigt”. Det är TV-stationen som berättar det vi inte får veta genom andra TV-kanaler och därmed sällan får höra om här i Sverige. Det fina med kanalens sändningar är att de är lättillgängliga även för alla oss som har sämsta tänkbara bredband. Den snurrar en nerladdning en stund, men sedan löper programmet utan avbrott. (När Democracy Now kan, varför kan inte Svt?)

Den här nyhetssändningen handlar om G 20, syftet med mötet, och om demonstrationerna mot detsamma samt om hur urbefolkningar behandlas och vad de protesterar mot. Dessutom handlar den om hur säkerhetssystemet runt mötet ser ut.

Det är inte utan att man känner sig alltmer övertygad om att vi redan lever i en rent fascistisk tid, velourfascism som jag brukar kalla den, eftersom den går ut på att få folk att tro att de lever i en demokrati, alltmedan de politiker vi väljer inte är något annat än betalda marionetter styrda av de stora, giriga och totalt asociala multinationella företagen.

Det ska bli intressant att se om de som demonstrerar mot G 20 i Toronto kommer att råka ut för samma behandling som demonstranterna i Köpenhamn i vintras.

/Kerstin

Länkar för mer läsning om närliggande ämnen:
- Wall Street Reform: Politicians Lie, Media Applauds, America Suffers, Huffington Post
- EU Today, US Tomorrow. Europe’s Fiscal Dystopia: The New Austerity Road, M Hudson, counterpunch.org
- Europe Chooses Depression, Strangulation Economics, M Whitney, counterpunch.org
- Policy Conflicts Seen as Obama Arrives in Toronto, New York Times
- Intimidating Supporters of Palestine. US Fear Factory Kills Free Speech, Y Ridley, counterpunch.org
- Should we be surprised? The Retail Sales Slump, D Baker, counterpunch.org
- Is the US Next?  Deficit Terrorists Strike England, Ellen Brown, counterpunch.org
- From Union Carbide to Exxon to BP. What Bhopal Started, P Sainath, counterpunch org

Livsfrågor25/06 01:01

Midsommarafton – igen. Det var inte länge sedan vi hade 85 cm snö på tomten och då stod jag där och tänkte att ”tänk, om bara några månader kommer jag att stå här och sucka över att gräset växer alldeles för snabbt”. Det gjorde jag under eftermiddagen idag då vi med gemensamma krafter klippte hela eländet. Jag deltog i klippningen efter att jag hade skurat trägolven.

Det har sina fördelar att vara äldre, men även sina nackdelar. Midsommaraftonen var en magisk dag när man var 17-18 år. Det var förväntningarnas dag. Det var förberedelser för dansen, papiljotter i  håret på eftermiddagen, för att få till lockar i det spikraka håret (de där som raknade så fort jag kom utanför dörren till min stora förtvivlan). Det var den nya fina sommarklänningen och en väldig omsorg på den rätta make upen. Det var cyklandet till utedansbanan på kvällen och hoppet att bli uppbjuden av den där pojken man var hemligt förälskad i. Det var alltid varmt (fast inte i verkligheten). Det var den fantastiskt fina sommarljusa natten med bara någon halvtimme med skymning.

Idag är det aftonen när jag tycker att det är ganska skönt att veta att man inte behöver bli besviken eftersom man inte förväntar sig något särskilt den här dagen, skönt att livet inte stormar inom en längre och skönt att man inte firar den mer intensivt än genom att pina i sig lite matjessill (nej, jag är inte förtjust i sill men äter den för mannen i huset, som så gärna vill ha sill och färskpotatis den här aftonen och jag är för lat att laga två rätter). Numer bor jag dessutom längre söderut och här är midsommarnatten inte lika kort som den var i Södertälje, där jag bodde då. Här är det riktigt nermörkt en hel timme.

Eftersom tiden går så mycket fortare nu än när man var ung, så känns det snarast lite vemodigt: Nu har halva sommaren gått och snart är det höst igen.

Men, i morgon, ja på midsommaraftonen alltså som egentligen redan börjat, kommer dottern och det blir sill och potatis, som sagt, och sedan jordgubbar med grädde, och för övrigt precis samma sak som alla andra dagar.

Glad midsommar önskar jag alltså alla mina besökare, unga som äldre. För glad kan den ju vara på många olika sätt och av många olika anledningar. Jag ska sitta och njuta av min nyklippta gräsmatta, mina nyskurade golv och av mina blommor i trädgården och känna glädje över att jag har en underbar dotter, har haft och fortfarande har ett gott liv tillsammans med min fantastiska man och våra hundar.

Internationell politik&Politik/ekonomi&Politik/EU23/06 13:58

Carl Bildt är ett märkligt fenomen i svensk politik den evige pladdraren och storskrävlaren. Redan som tonåring utmärkte han sig som förrädare och strejkbrytare genom att ställa sig på arbetsgivarens sida under en lärarstrejk.1) Sedan har han bara fortsatt springa maktens ärenden (det verkar lönsamt så varför har inte jag gjort det?). Som studerande vid universitetet (där han aldrig avslutade sina studier) betalades han tydligen av Sahlénrederierna 2) samtidigt som han var anställd av studentkåren. Som ung politiker gjorde han sig ett namn på att skylla minkar i Hårsfjärden på ryssarna och deras U-båtar, 3) som lite äldre köpte han in sig i Vostok Nafta, eller köptes in där, och Lundin Oil/Petroleum köpte honom till styrelsen samtidigt som det pågick ett mycket otrevligt krig och en folkfördrivning i Sudan, för att Lundin skulle kunna utvinna olja där. Senare lät han sig köpas av amerikanska intressen till att lobba för européernas medverkan i ett anfall på Irak.

Så här står det  i Wikipedia om Bildt:

Under år 1983 reste Bildt till USA och diskuterade säkerhetspolitiska frågor med bland andra företrädare för CIA. Detta ledde till hård kritik från Olof Palme eftersom Sverige var involverat i en diplomatisk notväxling med Sovjetunionen angående den dåvarande Ubåtsskyddskommissionens slutsatser. Bildt försvarade sitt agerade och fick stöd av moderaterna; historien bidrog till att göra Bildt till en välkänd offentlig person.

…….

Förutom uppdrag i olika företagsstyrelser är han bland annat styrelseledamot i International Institute for Strategic Studies i London, European Policy Center i Bryssel, Apen Italia i Rom, Centre for European Reform i London och RAND Corporation i Washington och Santa Monica……..

Carl Bildt är medlem i Trilateral Commission (grundad av David Rockefeller), tillsammans med bland andra Urban Ahlin och Marcus Wallenberg. Han är hedersdoktor vid University of St. Andrews i Skottland, där han är medlem av rådet för Center for the study of Terrorism and Political Violence. Han har också ett engagemang i det slutna elitsällskapet Bilderberggruppen.[6] Han har även erhållit många dekorationer och hedersutmärkelser från flera länder. 4)

Man undrar förstås var Carl Bildt har sina lojaliteter, hos dessa amerikanska och icke-svenska organisationer och multinationella företag, varav somliga arbetar för amerikansk (läs: ”amerikanska multinationella företag”) överhöghet över resten av världen, eller hos det svenska folket? Eller är det framför allt sig själv och sin egen plånbok han är lojal med?

Vad är det att gå andra staters ärenden?

Att Carl Bildt samarbetar med och går andra länders ärenden är tydligen helt i sin ordning, om man ska tro borgerliga media. Det ska jämföras med det hallå som utbröt i samma media, för några månader sedan, för att Jan Guillou pratade med någon ryss på 60-talet, när han var några och tjugo år, och skrev någon betald artikel åt dem. För detta stämplades Guillou som spion av allvarligaste slag i media.5) Han hade, fick man för sig när man läste tidningarna, gjort sig skyldig till ett värre landsförräderi än Wennerström. Carls Bildts personliga samarbete med ex. CIA och RAND Corporation, eller för attacken på Irak, däremot, anses tydligen fullt korrekt.

I själva verket är Carl Bildt en mycket tydlig representant för det nya amerikanskdominerade Sverige (ja amerikanskdominerade EU) vi just nu ser växa fram, ett Sverige där politiken börjar bli lika köpt här som den är i USA. Till skillnad från USA, där politiskt kunniga människor är fullt medvetna om att staten och kapitalet är ett och detsamma och där man som en självklarhet talar om ”the corporate state”, talas det i Sverige väldigt lite om vad som händer med vårt politiska system just nu, om den process som Carl Bildt är en ivrig tillskyndare av. Men det kanske inte ligger i svenska folkets intresse att känna till hur de stora företagen köper politiken och regimer runtom i världen, och även i Sverige.

Fast Bildt har, enligt Wikipedia, varit ”en stark kritiker av bristen på demokrati och kränkningar av mänskliga rättigheter i länder som Ryssland, Iran, Kina samt Kuba.” 4) Däremot minns jag inte att han någonsin fördömde apartheidregimen i Sydafrika, Francos diktatur i Spanien , Salazars i Portugal eller juntans i Grekland (meddela mig om jag har fel i den saken).

Myten om den kunnige Carl Bildt

Carl Bildt läste väl någon gång i sin ungdom ”läroboken” Livsmannaskap (Stephen Potter, sv övers. 1959), som var en introduktion i översitteriets ädla konst, och har sedan dess alltid låtit tvärsäker, hur korkade saker han än har vräkt ur sig. Precis som läroboken hävdar, låter sig folk luras av dem som verkar stöddiga och säkra, även om de griper data direkt ur luften, som Bildt tenderar att göra då och då. 6) Följaktligen har journalister backat undan och talat om hur ”otroligt kunnig” Carl Bildt är.7) Men för det mesta verkar han vägra att tala med media och föredrar att ”informera” på sin egen blogg, där han inte riskerar att blir motsagd eller avslöjad inför hela svenska folket.

Men nu försvarar han, i media, oljeutvinningen i Sudan, den som han själv  tjänat pengar på, den verksamhet vars förutsättning var folkmord och folkfördrivning, med att han arbetade för freden därstädes.7b) Undrar vad Bildts fredsarbete gick ut på? Att få folk att flytta frivilligt? Så att Lundin kunde utvinna olja utan föregående blodspillan, och när han så inte lyckades trots sin ”erkänt skickliga krishanteringsförmåga”, hur många miljoner tjänade han då på mördandet?

/Kerstin

Länkar:
1) 17-årig Carl Bildt, YouTube
2) Säljer porr och vapenoptioner, Jinges blogg (Jan Wiklund i kommetarfältet)
3) Ubåtskränkningar i Sverige, Wikipedia
4) Carl Bildt, Wikipedia
5) Jan Guillou hemlig agent åt Sovjet
6) Lundin Petrolium har något att dölja, AB
7) Att intervjua Carl Bildt, den där tomas
7b) Carl Bildt: ”Jag arbetade för fred”, SR
- Står FP fast vid automatisk time out vid förundersökningar, Alliansfritt Sverige
- Carl Bildt och Gangsterekonomin II, Nemokrati
- Carl Bildt – Besserwisser mot bättre vetande, Nemokrati

Massmedia&Politik/ekonomi20/06 02:45

Ingen har ju kunnat undgå att notera att det har varit ett väldigt hallå kring kronprisessbröllopet de senaste månaderna. Jag har undvikit att ta del av de tjatiga skriverierna och TV-programmen om tillställningen men idag kunde jag inte låta bli att glutta lite på festligheterna på TV. Det blev en väldigt hackig och konstig tillställning, där allt stannade av var femte sekund och stod stilla i konstiga rutor och ränder långa stunder.

Vi lever ju inte längre, som förr, i en tid när ”alla ska med”, vad gäller infrastrukturen, så vi är många ute i landet som bara kan se på TV i vackert väder och här regnade det mellan klockan tre på eftermiddagen och sex på kvällen varför mottagningen var mer än usel. Lika många är vi dessutom som inte har bredband som tillåter att man ser TV via dator med någon behållning.

Men jag kunde titta lite på bilderna från middagen på slottet, då det hade slutat regna här hemma. Det var en otrolig samling ”big people”, som väl Svanberg skulle ha sagt. Damernas kreationer var fantastiska. Herrarna såg förstås som vanligt ut som en samling pingviner, utom de där utklädda lakejerna som jag tycker ser ut som rena skämten. Frackarna är avgjort att föredra framför de där maskeraddräkterna.

Jag har kanske aldrig avslöjat på bloggen att jag är intresserad av kläder och tycker om vackra sådana. Själv har jag nu aldrig haft varken chans eller anledning att klä upp mig ordentligt någon gång men det hindrar ju inte att man kan tycka om att titta på andras vackra klänningar. Som sagt, mängder med hänförande kreationer – samtidigt som det var lite kväljande att se ståten när man vet att det idag finns människor i Sverige som knappt har råd att äta, för att inte tala om hur somliga lever i andra delar av världen.

Hur som helst, och trots att jag förvisso är republikan, måste jag säga att prinsessan Viktoria är en mycket charmig ung dam som man inte kan låta bli att tycka om – i alla fall inte så här på avstånd. Har sällan sett en person stråla så intensivt av lycka som hon gjorde de stunder jag tittade. Det var så att man blev lycklig själv bara av att se henne skina som en sol. Därmed har hon nog vägt upp en hel del av den avoghet som många börjat känna på grund av allt tjat om bröllopet de senaste månaderna. Jag gissar att kungahuset får ökat stöd igen vid nästa mätning.

Så slutade det alltså lyckligt med att ”den rekorderlige bondpojken” fick prinsessan och hela Västergötland.

Epilog
Om de sedan, som i sagorna, lever lyckliga i alla sina dar, det återstår förstås att se men antagande om en sådan varaktig lycka ska ju avsluta varje saga för när har man hört en riktig saga sluta med: ”Så fick han prinsessan och halva kungariket. Sedan levde de lyckliga i fyra år innan de separerade”.
Hur många miljoner var det kalaset kostade förresten?

/Kerstin

Politik/ekonomi&Teknik/teknologi18/06 00:02

Vi som var emot kärnkraft redan på 70-talet försökte också tala om vad kärnkraften skulle användas till, att den används till mycket som är miljöförstörande ex. nya kemiska och i grunden farliga ämnen.

Vi ansåg att staten skulle satsa stort på utvecklandet av andra energiproduktionsmetoder, bl.a talade vi om vindkraften. Men se här skulle det byggas kärnkraft, så vi fick världens största kärnkraftsprogram per innevånare i Sverige.

Vi menade att om Sverige satsade på att utveckla effektiva vindkraftverk, bl.a. så skulle landet ha en god exportprodukt om några årtionden, då allt fler länder skulle börja efterfråga sådana, liksom vi kunde ha goda exportprodukter om vi satsade på att ta fram energisnål teknik. Men här regerade den heliga kärnkraftsenfalden.

I folkomröstningen 1980, som följde på haveriet i kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg USA, lyckades man fixa till tre alternativ som allihop handlade om att avveckla med förnuft – ungefär (som om någon ansåg att man skulle avveckla maximalt oförnuftigt!). Trots att det utlovades att kärnkraften skulle vara avvecklad 2010 satsades inte speciellt mycket på forskning om och utvecklandet av alternativa energiproduktionsmetoder eller på energibesparande teknik. Dessutom byggde man i praktiken ut kärnkraften genom att man ökat reaktorernas kapacitet.

Och kan man tänka sig, trots att man bara några år senare avreglerade Sverige och slog in på den osynliga handens väg, satsade de privata företagen inte på utvecklandet av andra energikällor. Ytterst få privata företag visade något större intresse för saken. Mycket märkligt med tanke på att allting liksom fixar sig om staten bara avstår från att lägga sig i och slutar dra in skatter från företagen. Danmark däremot, som inte skaffade sig kärnkraft utan som satsade på vindkraft ((även om de inte enbart använder sådan), har idag en exportprodukt som heter duga – vindkraftverk!

Sedan avregleringarna från mitten av 80-talet och de stora privatiseringsvågorna hade svept över Sverige och världen en tid, har de stora företagen badat i pengar, som de inte hittat bättre användning för än att köpa upp sina egna aktier och dela ut fantasibonusar till direktörerna. Satsat för framtiden har de inte behagat göra. Så mycket för det fantastiska med det oreglerade samhället där staten inte lägger sig i.

Vad stort sker – det sker i tysthet numer

Idag beslutade alltså riksdagen, utan någon vidare offentlig diskussion om saken, att strunta i folkomröstningen och rösta igenom ett förslag om tillstånd att bygga nya kärnkraftreaktorer. Centern förklarar att det här är ett sätt att slippa kärnkraft och från det hållet hävdas att de företag som bygger kärnkraft ska stå för riskerna och själva betala kostnaderna om en olycka inträffar.

För det första – vem tror på det? Inte jag. För det andra, om det värsta inträffar, ett totalt reaktorhaveri (ett sådant som kunde ha inträffat i Forsmark för några år sedan), kan inte ersättas med pengar. Det lär vara så att ett område nästan lika stort som Belgien är obrukbart runt Tjernobyl. Om det värsta hände i Sverige skulle en yta stor som hela Sverige söder om Stockholm, kunna bli obrukbar och obeboelig.

Nejdå, det händer inte, säger optimisten. Jo, säger jag, det osannolika händer förr eller senare, och ofta mycket snabbare än de vackra beräkningarna antyder. Three Mile Island skulle inte hända men det hände. Tjernobyl skulle inte hända men det hände. Utsläppet i Mexikanska Golfen skulle heller aldrig hända men det hände, och det som förstörs där, liksom det som förstördes runt Tjernobyl,  kan inga pengar göra ogjort eller reparera. Det bästa som kan uppnås är att människor som drabbas får en rimlig ekonomisk ersättning – de som överlever alltså. Landskapet runt golfen, där oljan flyter iland eller blir liggande på bottnen, kommer troligen att behöva århundraden för att återhämta sig. Landskapet runt Tjernobyl, tja obrukbart tusentals år – minst. Vad är pengar då? Att tro att BP kan ersätta eländet är otroligt korkat. Att tro att pengar kan förändra det faktum att stora områden runt Tjernobyl är förorenade av radioaktivitet är ännu mer korkat.

.

Uranbrytning en mycket smutsig och miljöfarlig verksamhet

Det är dessutom inte bara kärnkraften som är problematisk. Uranbrytningen är också en otroligt förorenande verksamhet. Här kan man se ett bildspel (tack Nemokrati för länken) om hur sådan har påverkat stora områden i Tjeckien. Ovanpå detta kommer förvaringen av avfallet som fortfarande inte är tillfredsställande löst.

Grattis ungdomar – ni får ärva miljöproblem av oanade mått, värre sådana än någon generation före er har gjort. Men, vad jag förstår så vill ni gärna ha dem. Ni har ju inte protesterat.

Visst, hoppet finns, att det inte blir några  nya reaktorer för att de blir för dyra att producera. Men varför då besluta om att tillåta dem? Det kan ju trots detta finnas företag som är beredda att satsa på sådana och som gör det i den fasta förvissningen att staten kommer att ta hand om konsekvenserna av en rejäl olycka, precis som staten, alltså vi skattebetalare, tvingats betala den ekonomiska härdsmältan som de allt friare finanseliterna har förorsakat.

/Kerstin

Länkar:
- Avveckla kärnkraften, Greenpeace
- Kärnkraftens kostnader, Greenpeace
- ”Framtiden finns i förnybar energi – inte i kärnkraft”, DN
- Vår kärnkraft, andras olycka, GP
- Bildsök Tjernobyl, Google
- Forsmark lever inte upp till säkerhetskrav, DN
- Mörkläggningen i Forsmark, VA.se
- Incidenten i Forsmark allvarligaste i Sverige, Ekot, SR 2006
- Near-Meltdown incident in  Swedish reactor, Scoop Independent News
- Okänd incident på Forsmark, Svt
- Kärnkraft och olyckor, Strålskyddsinstitutet

Internationell politik&Politik/ekonomi15/06 02:21

USA:s galenskap accelererar, vad gäller försöken att lägga beslag på all världens resurser och att ta kontroll över resten av jordklotet.

I Sverige ska c:a 400 soldater stationeras i norra Sverige inför USA:s provbombningar i Norrland i sommar. Det är så bra, säger man, att öva bombning där för Norrland liknar Afghanistan.1)

Vem tror på det argumentet? Inte jag.

Vill man öva bombning i områden som liknar Afghanistan så har man massor av områden i hemlandet USA att öva bombning i, öknar och bergiga områden som är betydligt mer lika landskapen i Afghanistan än Norrland. Så varför Norrland? Jo, för att skaffa sig erfarenheter av bombningar och flygning vid Nordkalotten. Det handlar ganska säkert om en amerikansk planering för ett framtida krig mot Ryssland, om USA:s förhoppningar om att så småningom kunna lägga vantarna även på Rysslands naturresurser, gas och olja inte minst. När tillfälle erbjuds att slå till måste man ha baser, eller i varje fall erfarenheter även av krig och bombningar vid Nordkalotten.

Det skulle alltså inte alls förvåna mig om de där 400 amerikanska soldaterna utvecklas till en permanent amerikansk militärbas i norra Sverige. Ytterligare ett steg från USA:s sida mot den totala världsdominansen i så fall och ett definitivt steg för Sverige in i NATO.

Med detta steg, om det tas, kommer Sverige att ligga illa till om det blir en väpnad konflikt mellan USA och Ryssland, som det mycket väl kan bli, då ju Ryssland inte, som var tänkt när Sovjet bröt samma, är villigt att låta USA lägga vantarna på deras naturresurser. Genom att tillåta de här amerikanska övningsbombningarna utmanar vi alltså Ryssland och vår neutralitet har vi därmed gett på båten. Alltså kan vi räkna med att Sverige blir krigsskådeplats om USA och Ryssland råkar i luven på varandra.

Är detta i linje med svenska folkets önskningar? Jag tror inte det.

Men vad stort sker i politiken numer, det sker i tysthet och utan offentliga diskussioner. Folk är bara besvärliga och Carl Bildt, som ju länge arbetat som amerikansk agent utan att någon reagerar, anser givetvis, tillsammans med resten av Alliansregeringen och troligen med stöd av Socialdemokraterna, att det gäller att smida innan väljarna märker att järnet blivit varmt.

Alltmedan Sverige låter USA övningsbomba i Norrland skickar Sverige militär till Afghanistan för att stödja USA i dess världsomspännande nykoloniala projekt även där. Aningslösheten hos svenska folket, och kanske även hos våra politiker (såvida dessa inte vet precis vad de gör, och är mutade eller hotade att lyda USA,) är allvarligt dyster.

Dessa nykoloniala krig, som vi nu deltar i, följer dessutom precis samma mall som de tidigare kolonialkrigen, de där under 1800-talet . De påstås även denna gång föras enbart i syfte att befria de stackars förtrycka och olyckligt okunniga människorna i andra världsdelar. Då var det den sanna tron och frälsningen samt lite kunskap de skulle bibringas, idag är det det sanna politiska systemet, demokratin, och lite kunskaper de ska erbjudas, med hjälp av bombningar och dödande av miljoner människor.

2010 års Nobelfredspristagare, Barack Obama, tycks dessutom vara en värre hök än Bush i somliga avséenden. 2) I New York Times på nätet kan man läsa om hur han sanktionerar mord och andra aktioner i andra länder världen runt. Dessutom är det väl helt klart vid det här laget att USA förbereder en militär attack mot Iran. Iran har ju  olja gu’bevars, för någon aomtbomb har de uppenbarligen inte på lut.

The secret directive, signed in September by Gen. David H. Petraeus, authorizes the sending of American Special Operations troops to both friendly and hostile nations in the Middle East, Central Asia and the Horn of Africa to gather intelligence and build ties with local forces. Officials said the order also permits reconnaissance that could pave the way for possible military strikes in Iran if tensions over its nuclear ambitions escalate. 3)

Nu  hade Turkiet och Brasilien kommit överens med Iran om ett arrangemang som skulle omöjliggöra USA:s och Israels vidare ”oro” (läs. beskyllningar) för Irans atombombsambitioner, men se, det hjälpte inte ett dugg. Här ska atombombshotet från Iran skrämma USA:s befolkning och hela Västvärlden till accepterande av bombande och mördande av massor av oskyldiga iranier, för Iran ska bombas – också. Om Iran sedan tänker skaffa sig atombomber eller inte, det är av intet intresse i sammanhanget.

USA:s megalomami förebådar sannolikt dess sammanbrott, frågan är bara hur utdraget detta blir. Det dystra är dessutom att USA kommer att skapa krig och eländen runt hela världen på vägen dit och nu är Sverige, glatt och villigt, inordnat under USA:s vanvett. Vi kommer därmed också att få vår del av bedrövelsen.

Gratulerar alla svenskar som är unga idag. Ni kommer kanske att få uppleva vad ingen svensk upplevt sedan början av 1800-talet, ett ”uppfriskande och förädlande krig”, ett sånt som konservativa element i Sverige ville kasta in oss i på Hitlers sida, då det begav sig. De som överlever får väl slå sig för bröstet och känna sig stolta över att de var med och ”tog sitt ansvar”. Vi äldre svenskar och europeér har förhoppningsvis hunnit dö naturliga dödar innan det eländet brakar loss även här hemma.

Hur gick det till när stora delar av svenska folket, och framför allt av dem som är unga idag, förvandlades till grooming beauties? Jag förstår det inte.

/Kerstin

Länkar:
1) Bomberna över Norrbotten, Tendens
2) Torture Research And Experimentation:  Official Policy Under Bush And Obama,By Stephen Lendman, Counter Currents.org
3) US Is Said to Expand Secret Actions in Mideast, New York Times
3) Obama, Oil and War. Gimme Shelter, F Shor, counterpunch.org
- US imperialism, Counter Currents.org (länkar om ämnet)
- The New Socialist Realism, Watching the Pentagon Channel, C M Young, counterpunch.org
- Sanctifying War. Serving the Empire, Killing for Lies, S Richman, conterpunch.org
- Obamas Charade on Iran Sanctions Flynt Leverett & Hillary Mann Leverett, Counter Currents.org
- Why the Greens Failed. Iran’s Presidential Election One Year Later, Ismail Hossein- Zadeh, counterpunch.org
- Some CIA Officers Say Predator Strikes Helping Al Qaeda. Revolt of the Drone Operators, G Porter, counterpunch.org

Politik/ekonomi14/06 18:26

I många andra demokratiska länder skulle utrikesministern tvingas avgå efter avslöjandena om förhållanden i Sudan och Lundin Oils förehavanden därstädes, företaget där Bildt satt i styrelsen, och i synnerhet som bolaget hotade dem som ville rapportera om saken 2002. I Sverige däremot, sitter den inblandade i regeringen kvar och är chef för det organ som borde utreda saken, alltså ska den tydligen inte utredas.

Tydligare än så kan ingen minister vara köpt.

/Kerstin

Länkar:
- Något har hänt på UD – hur man slutade bekymra sig för Lundin Oil, Alliansfritt Sverige
- Carl Bildt och gangsterekonomin, Nemokrati

Politik/ekonomi11/06 15:11

Vi måste jobba längre, säger politikerna, från höger till vänster. Vad de egentligen menar är att nu är det dags att klämma åt oxarna lite mer, för de superrika vill ha det mesta för sig själva.

Det är ju närmast löjligt att tala om att vi måste jobba längre samtidigt som det inte finns arbeten för de yngre ens och samtidigt som en del människor är totalt utslitna redan i femtioårsåldern. För att inte tala om att vi idag kan producera mycket mer per person än på 70-talet, då pensionsåldern var lägre och då vi alltså skulle kunna leva gott och arbeta mindre allihop.

Det handlar alltså inte alls om att ”vi måste arbeta mer” för att ha råd, utan om att de där som slits ut, blir sjuka och gamla, de får i framtiden finna sig i att bli utsparkade, trampade på och att leva på existensminimum – punkt slut. Den rika eliten ska ha mer av samhällets produktion och resurser och den, och våra politiker, har inte lust att se till att alla får vara med och dela mer jämlikt på vad landet producerar och det handlar om att all solidaritet ska kastas överbord i framtiden.

/Kerstin

Rekommenderas till läsning:
- FK Regeringens valarbetare, Ett Hjärta Rött
- Statsskulden och nettotillgångarna igen, Ekonomikommentarer
- Skyhögt pris för missuppfattningen att högerpolitik är bra för storstaden, Storstad

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster