december 2010


Livsfrågor&Politik/ekonomi31/12 02:16

Det är med stor sorg jag tagit del av informationen på Ekot om att Sören Wibe har gått bort, 64 år gammal. Vi behöver många fler av hans kaliber.

Så är nu 2010 slut, ett dystert slut, och ett nytt år påbörjas i morgon. Jag tror inte att det blir ett gott nytt år. Men hoppet är kanske det sista som överger oss så jag önskar, trots min dystra profetia, besökare på bloggen ett

GOTT NYTT ÅR!

/Kerstin

Länkar:
- Sören Wibe, Wikipedia
- Sören Wibe död, AB

Djur/natur&Politik/ekonomi26/12 20:48

Tillägg 30/12:
Så var då familjens samtliga hundar framfiltade och långhårscollien modifierad. Därmed är julpysseldagarna slut och dags att återvända till världens eländen. Just nu känner jag ingenting för allt detta elände dock. Ska börja med att läsa julklappsboken om Bilderberggruppen – jättekul. Gissar att det är dess medlemmar som framställer beställningar om lagstiftning runtom i väldens alla länder till USA:s regering, lagar som sedan länderna hotas att införa.

ullcollie

Tillägg 28/12:
Var ju tvungen att försöka göra även min andra hund, den blå kortisen Seaton. Så här blev han. Bara den trefärgade tiken kvar, så det blir nästa pysselprojekt. ullcollie

Riktigt skönt att strunta i regeringens senaste elakhet, för att inte säga dumhet, som att koppla bort läkare från sjukdomsbedömning i Försäkringskassan och avslöjandet att alla våra regeringar går helt i USA:s ledband och att det numer är USA som stiftar våra svenska lagar.

26/12:
Så var julaftonen över och klappar öppnade. Det brukar bli ett antal böcker som sedan upptar resten av min julhelg. Men i år innehöll ett av paketen (fast det var inte till mig) ett kit för nålfiltning, nål och ull i diverse färger. Kunde förstås inte låta bli att testa filtningsmetoden. Ingen som följt min blogg en längre tid har väl kunnat undgå att notera att jag har hundar, och speciellt collies, på hjärnan så så här blev den, min filtade ullcollie (c:a 15 cm upp till örontipparna).

ullcollie

ullcollie

Lite längre ner på sidan återfinns min förebild, spårande. Fast den exakta färgen fanns inte med i ullkitet, så den här filtcollien blev betydligt mörkare röd. Det är inte så vanligt att de är så här mörkt röda, men det finns en och annan som är det.

Nu ska jag övergå till en av böckerna dock :-).

En god fortsättning på helgen önskar

/Kerstin

Motvallstanten (animerad)23/12 14:15
knapp Årets animerade julkort från Motvallsbloggen ser man om man klickar på tomten.

För omkring 20 år sedan sade jag att jag inte ville höra talas om den stundande julen förrän en vecka före julaftonen. Idag vägrar jag tänka på den tills det bara är två dagar kvar.

Så nu ska jag ägna dagen åt julstök genom att först sätta en saffransbröddeg, övergå till att skura trägolven och sedan steka skinkan.

/Kerstin

Politik/ekonomi23/12 03:34

Erik Berg, på bloggen Approximation skriver den bästa analysen jag har sett av vad de köpta socialdemokraterna ställt och ställer till med. Läs den.

Tyder inte allting på att S borde göra en helt ny och alldeles självständig valanalys och fundera en gång till på varför man förlorade valet och backade så rejält, inte låta Svenskt Näringsliv föra partiets talan i den frågan?

Vem kan man nu lita på inom S?
Jag kan ju inte vara en enda som undrar vem man kan lita på inom S efter detta? Ingen enda vad det verkar. Mona Sahlins helomvändningar efter valet har ju inte gjort partiets trovärdighet större precis. Hon verkar ju också ha gått i Svenskt Näringslivs ledband. Den misstanken kommer man att hysa om varje socialdemokratisk politiker som håller med de borgerliga om någonting i fortsättningen. Ska bli intressant förresten att se var hon kommer att hamna efter att hon avgått. Var Göran Persson hamnade vet vi ju redan, liksom var de andra topparna inom S har hamnat efter att de avgått. I knäet på Svenskt Näringsliv.

Och vinnare är Alliansen och Svenskt Näringsliv, för den sidan vinner alltid på ökat politikerförakt och på att förvirring råder i landet och bland väljarna, i synnerhet om förvirringen huvudsakligen återfinns bland socialdemokratiska väljare.

/Kerstin

Länk:
- Socialdemokraterna är verkligen infiltrerade – precis som jag gissade, Motvallsbloggen 19/12 2010
- Förre metallbasens miljonknäck! Toxiska epistlar

Djur/natur23/12 01:42

I fredags hade Dan den stora turen att få se en vild varg, travande på vägen mellan Kinna och Svenljunga. Jag är otroligt avundsjuk på honom. Samma varg, troligen, iakttogs dagen innan i en annan del av kommunen, där en professionell vargspårare kunde konstatera att spåren verkligen var vargspår.

Ikväll såg jag TV-filmen om vargen Lobo (på Kunskapskanalen), den sista vargen i New Mexico som dödades av trappern Seton 1894. Det var en rörande och samtidigt en mycket sorglig historia, som många säkerligen skulle anse vara gravt överdriven vad gällde att tillskriva vargen Lobo klokhet och mänskliga egenskaper. Eftersom jag är hundmänniska sedan många år och har arbetat och tränat med hundar under tre decennier, och under den tiden fått en allt större respekt för hundens förmågor, så finner jag historien högst sannolik, bortsett från några av detaljerna i filmen som jag tror felförklarades av denne Seton, som var den som i en bok berättade historien om Lobos sista tid.

Seton menade att Lobo förstod vad vargfällor var och utlöste dem medvetet för att oskadliggöra dem. Det tror jag nog inte, utan här handlade det nog snarare om tur, att vargen krafsade runt fällorna, och råkade utlösa någon av dem på det sättet, eller att de flesta i verkligheten utlöstes av något annat än av Lobo även om vargens spår fanns runt de utlösta fällorna.

Vi fick sist i filmen se hur Lobo fångades med sådana fällor, och hade alla sin fyra ben i varsin fälla. Det hade knappast hänt om Lobo hade förstått vad en vargfälla var. Däremot förefaller det inte orimligt att tänka sig att han försökte ta sig till sin, av Seton dödade, ”äkta hälft”, som låg i uthuset där Seton logerade. Det var nog snarare så att Lobo, som alla vargar, var mycket uppmärksam och försiktig och hade fullt klart för sig att människor var farliga, och normalt blev han därför väldigt vaksam där det luktade människa. Men när han desperat ville komma till sin dödade partner, och Seton hade lagt ut mängder av fällor runt uthuset vid tilfället, då var driften att komma till partnern så stor att Lobo övervann sin rädsla för människolukter för nu befann han sig i ett område där det luktade människa överallt. Då gick han mycket riktigt i fyra fällor med kort mellanrum. Det hade han nog inte gjort om han förstått att det kunde finnas massor av sådana där.

Vidare var Seton väldigt naiv vad gällde sin tro att han kunde maskera sin lukt på olika sätt. Han lade gift i köttbitar och tog bara i köttet med vantar och slängde ut dessa med vantar på, men vargarna tog inte de förgiftade bitarna. Han lade ut fällor med vantar på och drog ett vargskinn över dem exempelvis, och trodde att han därmed inte avsatte någon människolukt på köttbitarna eller vid fällorna. Jag är lite förvånad att David Attenborough, som var speaker till programmet och som borde veta bättre, återgav Setons påståenden om att han maskerade sin lukt effektivt utan att, åtminstone i sitt tal efter filmen, tala om att detta inte dolde Setaons lukt även om Seton trodde det. Man kan nämligen inte dölja sin lukt för en hund på det sättet och säkert inte heller för en varg.

En varg torde inte ha sämre luktsinne än en hund och hundarnas luktsinne är så fantastiskt effektivt att vi knappast kan göra oss en föreställning ens om den luktvärld hunden lever i. Jag brukar säga att hundens luktsinne fungerar ungefär som vårt synsinne, den kan nämligen urskilja massor av olika dofter samtidigt, och en starkare lukt döljer inte en svagare för dem, som den gör för oss. Kommer vi in i ett rum med liljekonavaljer känner vi lukten från blommorna, men har man målat rummet strax innan med starkt luktande lackfärg så döljer färglukten blomlukten för oss. Så inte för hunden. Detta vet man eftersom man gjort massor av exeperiment med hundar och deras luktsinnen. Den kan urskilja många lukter samtidigt, både svagare och starkare.

Om spårtränade hundars förmåga
Vi människor tränar ibland våra hundar att spåra, jakthundar för att spåra jaktbyten, brukshundar (polishundar och väktarhundar ex.) för att spåra människor. Det handlar då inte om att lära hunden spåra, det kan den av födseln, utan om att lära den spåra det vi vill att den ska spåra och när vi vill att den gör det, att lära den använda sitt luktsinne på ett för oss människor nyttigt eller trevligt sätt.

fyrklöver

(Bilden: Jag tränar två av mina hundar att spåra människa)

I experiment har man kunnat visa att en tränad hund klarar av att spåra en människa även om man bränner av fältet som människan korsat. Man har kunnat visa att även om spårläggaren byter till ett par helt nya stövlar under utläggandet av spåret, så lurar det inte hunden.

Man tränade exempelvis några hundar att koppla ihop föremål med den person som hade tagit i föremålet. Sedan klippte man en hårlock från ett antal personer och lade ner hårtofsarna i varsin glasburk med formalin (som vi tycker luktar kraftigt), satte på locket, skrev hårlocksägarens namn på burkarna och ställde undan dem i tre år. Därefter tog man fram burkarna, öppnade dem och droppade några droppar av formalinet på en trätbit. Sedan fick en tränad hund lukta på träbiten och så skulle den visa vilken av ett antal personer i rummet som var den tidigare bäraren av hårlocken. Detta klarade de flesta av de tränade hundarna.

Vi, liksom djuren, avsätter smörsyremolekyler på allt vi kommer i beröring med, och de är lika personliga som våra fingeravtryck. De här molekylerna tränger igenom gummisulor på nolltid. Dessutom faller det sådana molekyler omkring oss när vi går omkring. Så nej, det räckte med att vargen Lobo hade fullt klart för sig att han skulle akta sig som pest för människor, så visste han precis vilka områden han skulle undvika. Och vilda vargar är normalt väldigt skygga. Även om de föds upp i fångenskap så blir de sällan lika trygga med främmande människor som våra tamhundar oftast är.

De här smörsyremolekylerna finns dessutom kvar väldigt länge och hunden kan urskilja otroligt små koncentrationer, bara några enstaka molekyler, som man förstår efter att ha läst om de här nämnda experimenten. Man lät i ett experiment en tränad blodhund spåra en människa som hade gått rakt igenom Reyjkavik, en vecka efter att personen gått där, och det klarade hunden trots att tusentals människor hade gått på samma gator under veckan.

Smörsyremolekylerna dunstar dock bort så småningom, och därför är det fler sådana i det färskaste fotspåret ex. Den här skillnaden i luktstyrka kan hunden urskilja och därför veta i vilken riktning spårläggaren gått. Alltså, den kan känna skillnad i intensitet i lukten mellan varje fotsteg. Man hisnar nästan när man tänker på saken.

Så nej, Seton maskerade inte sin lukt genom att ha handskar eller vantar på sig när han tog i den förgiftade åteln, eller när han drog vargskinn över de nergrävda fällorna. Och nej, jag tror inte att Lobo visste hur han skulle oskadliggöra vargfällor även om hundar ibland kan vara förvånansvärt listiga när det gäller att nå något de vill komma åt.

Våra älskade hundar är inga människor men de har mycket mer kapacitet än de flesta hundägare inser
För de flesta hundägare är familjens hund bara ett trevligt husdjur, ofta väldigt älskat för dess tillgivenhet och för dess glada upptåg kanske, men det är först när man systematiskt tränar hunden för olika uppgifter som man blir medveten om vilken enorm kapacitet hunden har, förutsatt att man försöker förstå hur hunden fungerar i inlärningssituationen.

fyrklöver

Som sagt, trettio års träning med hundar, träning i spårarbete, sökarbete (att leta upp saker som man gömt i skogen, eller faktiskt tappat ex) eller att leta reda på människor i skogen och tala om för sin hundförare var människorna finns, samt lydnadsträning mm, har gett mig en tilltagande respekt för hunden som varelse. Hundar är inte människor och de tänker inte som vi, men att de tänker, på något sätt och på sådant som ligger i deras hundliga intressen att tänka på, det betvivlar jag inte idag. De kan aldrig förstå sig på oss människor egentligen men de kan lära sig våra vanor och ibland verka som om de vet vad vi tänker. Det beror på att de är otroligt uppmärksamma och ser varenda liten detalj i våra rörelsemönster, ofta sådana små gester och rörelser som vi inte är medvetna om att vi har för oss.

Hundar lär sig dessutom genom erfarenhet och de är olika som individer och spontanlär sig ofta helt olika saker. Jag har tre hundar just nu. En av dem, men inte de andra två, har lärt sig att iaktta datorskärmen vid den tiden då det börjar bli dags att stänga datorn och ge hundarna mat. Då sitter han bredvid mig på golvet och stirrar stint på skärmen och så fort ikonerna försvinner från densamma börjar han springa mellan mig och köket och skäller gärna dessutom för nu ska det vankas käk. Jag har testat med att stänga av datorn och ändå verka fullt upptagen av datorn, som om jag inte alls stänger av den, men det lurar honom inte. Han vet att när ikonerna försvinner, då kommer jag strax att ge dem alla tre mat.

Min första tik, som jag pratade mycket med och tränade dessutom, kunde, konstaterade jag, förstå c:a 240 ord, lydnadskommandon inräknade. Hon var väldigt glad i min mamma, som hälsade på två gånger per år. När jag lät min mamma prata med tiken i telefonen, höll telefonluren intill hennes öra, så blev hon alldeles vild. Hon kände klart igen mammas röst men det där med fjärrkommunikation förstod hon sig inte på. Så hon rusade direkt och vilt gladskällande runt huset och hoppa upp i alla fönster, uppenbarligen för att se om mamma var på ingående. ”Hon måste vara i närheten” måste ha varit tikens ”tanke”.

Jag skulle kunna skriva en hel bok om vad mina hundar har lärt mig – om hundar. Det blir väl aldrig något av den saken, men jag har skrivit ner en del små berättelser på min hundhemsida och kanske blir det fler så småningom.

Och varghatet – det förstår jag mig inte på.
Även om jag inte skulle bli glad om någon av mina hundar blev vargriven så anser jag att vi ska värna om vargen i svensk natur. Det är ju min sak att se till att hunden inte utsätts för den risken, och den kan faktiskt, om jag inte är vaksam, bli illa skadad och tom dödad av en annan hund. Så låt oss acceptera en inhemsk vargstam och låt oss inse att vargen fyller sin funktion i naturen, precis som alla andra djur.

Skriv på uppropet för vargens bevarande i Sverige

/Kerstin

Litteratur:

– L. Wilson Davis, Go Find! Training Your Dog to Track, 1974

Politik/ekonomi&Teknik/teknologi20/12 21:33

De senaste dagarna har vi kunnat notera nya pristoppar på elpriset, med spotpriser på elbörsen Nord Pool som under flera dagar legat en bra bit över produktionskostnaden för elen (1). I förra veckan tog Rottneros Bruk konsekvenserna av detta och stängde av halva sin produktion, eftersom det inte lönar sig att producera pappersmassa med det elpris de just nu betalar. Därefter har SCA Ortviken (2) och Vargön Alloys, bland andra, stängt av delar av sin produktion på grund av högt elpris. Vi vanliga konsumenter kan inte lika enkelt sänka vår elförbrukning. Vi måste betala de elräkningar som just nu är särskilt höga på grund av kyla och mörker.

Vi känner igen problemen från förra vintern. Varför har då regeringen, och de myndigheter som ska se till att elförsörjningen fungerar, inte gjort någonting sedan dess? I det följande ska jag försöka besvara den frågan. Om du tycker att något är obegripligt eller om du har en annan åsikt, skriv en kommentar, så ska jag utveckla mitt resonemang. Detsamma gäller även för de tre föregående postningarna i denna serie om elpriserna. Här är en lista på de tidigare avsnitten:

Varför har elpriserna blivit så höga? Del 1
Varför har elpriserna blivit så höga? Del 2
Varför har elpriserna blivit så höga? Del 3

Det hade varit möjligt att undvika de högsta pristopparna denna vinter
Det hade egentligen bara behövts att regeringen eller dess tillsynsmyndigheter hade brytt sig om de utredningar som tvingades fram av protesterna mot den förra vinterns höga elpriser. I dem finns nämligen flera goda förslag till åtgärder.

Energimarknadsinspektionens halvårsrapport (3) har jag nämnt redan i Del 2. Den konstaterar att inga produktionsanläggningar har marginalkostnader som motsvarar de timpriser som noterades. Orsaken till timpriser på 20 gånger normalpriset måste i stället vara att vissa industrier stoppade produktionen och sålde tillbaka el som de inte behövde på börsen, och därmed lyckades pressa upp priset. Om denna förklaring till pristopparna är korrekt så innebär det att en del företag har kommit på att de kan tjäna mer pengar på att spekulera med sin redan inköpta el på elbörsen än på att använda elen för att t.ex. producera stål eller pappersmassa. Är det kanske detta som är den nya ekonomin? Ett industriföretag som ökar vinsten genom att inte producera?

I september kom en rapport ”on the issues that went wrong” från NordREG (4), de nordiska energimyndigheternas samarbetsorgan. Rapportförfattarna konstaterar att prisstegringar i bristsituationer är oundvikliga resultat av marknadens funktion, men att vi måste undvika omotiverade pristoppar som beror på dåligt regelsystem, felaktiga prognoser eller manipulation.

Övervakning och transparens på elmarknaden(5) med underrubriken ”Åtgärder för att öka förtroendet för elmarknaden” kallas den rapport som blev resultatet av att regeringen i juni gav Energimarknadsinspektionen EMI i uppdrag att ”analysera om det finns behov av förändringar beträffande information till företag och konsumenter om elproduktion och prisutveckling”. Förordet inleds med en lojalitetsdeklaration: ”Elmarknaden är en utvecklad och väl fungerande marknad.” På de följande sidorna behandlar man i sju punkter vad det är som gör att elmarknaden inte fungerar väl, och man kommer med ett antal förslag till reformer. Redan från början har man dock ålagt sig en avgränsning för utredningsuppdraget: Alla analyser och förslag till förändringar utgår från dagens marknadsmodell.

Ibland lyser det ändå igenom att dagens marknadsmodell inte är perfekt. Man berättar om Konkurrensverkets utredning om eventuella brott mot konkurrensreglerna av kärnkraftverkens ägare och konstaterar: ”Även om den tidigare samordningen beträffande produktion skulle ha varit i strid med konkurrensreglerna, innebar gällande preskriptionsregler att det saknades förutsättningar för Konkurrensverket att föra ärendet vidare till domstol.”

I stället för att genomföra kraftfulla åtgärder mot det oligopol som styr elpriset har EMI och de stora elproducenterna ”enats om gemensamma branschetiska regler för hantering av information”. Eon, Fortum och Vattenfall torde vara nöjda.

Så har vi rapporten från Nord Pool Spot, Handling of the peak load reserves in the spot market (6),  undertecknad av elbörschefen själv, Mikael Lundin. Den är mindre pratig och mer koncis än övriga rapporter. Även Nord Pool Spot utgår naturligtvis från att elmarknaden i grunden är sund, att det bara är ett antal detaljer som måste rättas till först. En sådan detalj är  prissättningen för ”the peak load reserves”, effektreserven, när den sätts in. Mikael Lundin beskriver hur det med den prissättningsmodell som finns idag är möjligt för en spelare på marknaden att, när det är risk för akut elbrist, manipulera upp priset på elbörsen till tio eller tjugo gånger produktionskostnaden.

Lundin lägger sedan fram några blygsamma förslag. Ett av dem är att  ”hanteringen av effektreserven bör inte öka risken för manipulering av marknaden” (min översättning). När vd för Nord Pool Spot uttrycker sig på det viset innebär det att han vet att Nord Pool Spot manipuleras när det är elbrist. Han summerar: ”Hanteringen av effektreserven har många brister.” Och: ”Dessa brister är allvarliga och det är därför av högsta vikt att hanteringen av effektreserven förbättras så snart som möjligt.” Tyvärr ser denna hantering likadan ut nu som förra vintern.

Vad säger de ansvariga?
Ansvarig för hanteringen av den svenska effektreserven är generaldirektören för Svenska Kraftnät Mikael Odenberg (7). Låt oss se vad han tänker om de allvarliga brister i elmarknadens funktion, som utredningarna har påvisat, och speciellt då hanteringen av effektreserven.

Den 25 januari, efter att två av förra vinterns pristoppar inträffat,  ansåg han att vi levde i den bästa av alla världar. Då hade han bildat en trojka tillsammans med generaldirektörerna för Energiverket och Energimarknadsinspektionen och i en debattartikel i Dagens Nyheter (8) hävdade de att allt var under kontroll och att ingen behövde bekymra sig. DN satte rubriken ”Tillfälliga pristoppar visar att elmarknaden fungerar” och det sammanfattar ganska väl vad de säger med många ord i artikeln.

Även efter februari, den månad som blev till bekymmer för många hushåll och industrier och till glädje för de stora elbolagen, fortsatte Odenberg att hävda att inget behövde ändras, annat än möjligen konsumenternas beteende. I en ny artikel på DN Debatt (9) gick han till attack mot alla som har ”vildsinta idéer” om hur prisbildningen på elmarknaden ska förändras. Artikeln avslutas med en deklaration som klargör att Odenberg inte vill ha några förändringar över huvud taget: ”I stället för att söka efter en ordning som reducerar betydelsen av marknadens prissignaler borde vi diskutera hur vi kan etablera mätmetoder och avtalsformer som ökar konsumenternas möjligheter att anpassa sig efter dem.”

Om vi skalar av det ekonomistiska fikonspråket så innebär detta: Marknaden har alltid rätt och den elmarknad vi har styr alltid allt till det bästa för människorna. Om det ändå inte skulle bli bra för människorna, så har marknaden fortfarande rätt och det är människorna som måste ändra sitt sätt att leva och anpassa sig bättre efter marknadens sätt att fungera.

Sammanfattning
När den svenska elmarknaden skapades genom ett riksdagsbeslut 1995 trodde politikerna att konkurrensutsättningen skulle leda till effektiviseringar så att elpriset skulle sjunka. Men något gick fel. Årsmedelpriset för el har ökat med 300 procent på de senaste tio åren, medan priset på andra varor har ökat med femton procent under samma tid.

Egentligen är det inte så konstigt. En marknad där produktionen kontrolleras av tre stora företag kan lätt manipuleras av dessa, även om en ”börs” med en sorts auktionsförfarande är inblandad. Försvårande i detta fall är att även de flesta köparna på  börsen, elhandelsföretagen, kontrolleras av dessa tre stora företag. När de personer som säljer och de som köper arbetar för samma ägare blir konkurrensen inte särskilt effektiv.

Inte nog med detta. De tre stora utbyter hela tiden information med varandra om driften av sina produktionsanläggningar, om översyner och ombyggnader och andra produktionsbegränsningar. Om det vore en annan bransch skulle det kallas en kartell och vara olagligt. För 2010 kom kärnkraftverkens ägare överens om att låta de flesta reaktorerna gå för fullt under sommaren. Överskottselen exporterades med god förtjänst. Sedan måste aggregaten stängas av för översyn, vilket skedde under hösten. Planeringen var att högst tre kärnreaktorer skulle vara avstängda samtidigt och att allt skulle vara klart den 10 november. Ägarna måste ha vetat att avstängda kärnreaktorer under hösten skulle sänka nivån i vattenmagasinen för vattenkraftverken och därmed höja elpriset för hela vintern. En elbörs reagerar ju på det viset och nu har Nord Pool funnits i femton år. De måste också ha varit medvetna om att reparationer kan dra ut på tiden och att vintern ibland kan komma redan i november. Detta var vad som inträffade detta år och därmed har elpriset drivits upp ytterligare.

Den svenska elförsörjningen fungerade väl före 1996. Det fanns inget behov av en ”fri marknad” med en ”elbörs” och ”frihet att välja” mellan en låtsasmångfald av elhandelsbolag, som säljer exakt samma vara till ständigt varierande priser.

Införandet av en liberaliserad, konkurrensutsatt elmarknad är ett totalt misslyckande. Hushållen har fått högre kostnader. Industrin drabbas av plötsliga, oförutsägbara prissvängningar som framtvingar avstängningar av pappersmaskiner och smältverk som annars skulle drivas kontinuerligt 365 dagar om året. Detta är slöseri med resurser och innebär en kostnad för hela samhället.

Men om vår nuvarande regering skulle erkänna att ”avregleringen” av elförsörjningen var ett misslyckande så skulle de därmed ifrågasätta själva grundbulten i den nyliberala ideologin. Avreglering och konkurrensutsättning måste ju alltid vara bra.  Det är därför som näringsministern och  generaldirektörerna för Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen rycker ut till försvar så fort någon börjar tala om problemen med de höga elpriserna.

Mikael Odenberg var moderaternas ekonomiskpolitiska talesman i riksdagen och en av skaparna av ”de nya moderaternas” ekonomiska politik innan han blev först försvarsminister och sedan GD för Svenska Kraftnät. Yvonne Fredriksson på Energimarknadsinspektionen är också tillsatt av alliansregeringen och arbetade tidigare på Näringsdepartementet och Finansdepartementet.

Dessa personer sitter nu som chefer för de statliga verk som har till uppgift att se till att elförsörjningen fungerar på ett sätt som är bra för hushållen, för industrin och för landet  som helhet. Men i stället för att försöka göra något åt situationen så ägnar sig generaldirektörerna åt bortförklaringar och påståenden om att det är konsumenternas fel att elpriset är högt. Tron på ”marknaden” och ”den osynliga handen” har ersatt förnuftet. För detta betalar vi ett högt pris.

/Dan Gmark

Länkar:
1)   Systempris på Nord Pool Spot varje dag 2010
2)   SCA stänger av papperstillverkning
3)   Energimarknadsinspektionens halvårsrapport
4)   NordREG memo to EMG on the price peaks
5)   Övervakning och transparens på elmarknaden
6)   Handling of the peak load reserves in the spot market
7)   Wikipedia om Mikael Odenberg
8)   ”Tillfälliga pristoppar visar att elmarknaden fungerar”
9)   Manipulera inte elpriset – hjälp konsumenterna att anpassa sig
– På Youtube: Magnus Askaner talar om elpriset

Ideologier/propaganda&Politik/ekonomi19/12 02:55

När jag för några inlägg sedan skrev att man skulle kunna tro att det Socialdemokratiska partiet är infiltrerat av borgerligheten så var det inte så allvarligt menat, bara som en elak släng åt partiet för att det har blivit nära nog en blåkopia av  Moderaterna. Men det var alltså precis så det var.  Inte underligt att somliga av de ledande Socialdemokraterna låter som Moderaterna när de låter Svenskt Näringsliv skriva sina debattartiklar, som Aftonbladet avslöjar nu. Man häpnar inte, man baxnar.

Hade jag inte redan bestämt mig för att inte längre betrakta mig som (vänster)socialdemokrat så hade jag bestämt mig för det nu. Detta anser jag vara det slutliga förräderiet mot de socialdemokratiska väljarna. Å andra sidan har jag ju en längre tid insett att vad som är normalt i USA, att kapitalet köper politikerna och den lagstiftning man vill ha, börjar bli normalt även i Sverige. Den första som fick mig att inse vart vi var på väg var GP, när han avgick och anställdes som konsult på en av högerns PR-firmor. Och nu ser vi hur svensk politik chanserar i allt snabbare takt.

Det förvånar mig inte heller att det är Ilija Batljan som skrivit en artikel i enlighet med SN:s anvisningar, via den PR-byrå som betalas av SN för att lobba inom S för borgerligare idéer. Den mannen har ingen aning om vad socialdemokrati är. Han valde, av allt att döma, att gå in i det största partiet när han kom till Sverige, eller började intressera sig för politik här, för att försöka göra karriär där, och helt utan några som helst ideologiska skäl. Men det förefaller överlag klent både med den ideologiska skolningen och historiekunskaperna inom S-partiet.

Så här skriver  alltså AB om saken:

Men Aftonbladet kan i dag visa att man även använt sig av aktiva socialdemokrater på hög nivå. Ett par veckor före valet undertecknade Ilija Batljan, nu oppositionslandstingsråd
i Stockholm, en debattartikel i Dagens Industri tillsammans med gamle Metallordföranden Göran Johnsson och finansmannen Carl Bennet. Rubriken lyder ”Vi kan göra Stockholm till en attraktiv framtidsregion”.
…………………..(några rader längre ner)
Problemet är bara att det inte är de som har skrivit artikeln. Artikeln i Dagens Industri följer i det närmaste ord för ord en text skriven av Prime som Aftonbladet fått tillgång till.
I Primes uppdrag åt Svenskt näringsliv ingick bland annat att ge ”stöd till S-debattörer med artiklar och texter”. (1)

Vidare: Jag har hört S tala om nödvändigheten av ekonomisk tillväxt sedan jag var barn – ungefär, och hur den var nödvändig för att det skulle finnas något att fördela, för jämlikheten alltså. Det där lät ju plausibelt på den tiden alla i landet fick det allt bättre, infrastrukturen byggdes upp och skola och vård gjordes tillgänglig för alla och lönerna steg för alla. De senaste 25 åren har ju somliga fått det allt sämre, emellertid, ju mer tillväxt vi har haft och idag har vi rent fattiga människor i Sverige igen samtidigt som Sverige som nation är rikare än någonsin. Så idag är det där ett tämligen korkat påstående även om ordet ”jämlikhet” har bytts ut mot ”bevara välfärden” på senare tid, eftersom man varit sysselsatt med att riva denna de senaste 20 åren, och från båda blockens sida. Men jag tyckte att jag hörde något i den där stilen från Mona Sahlin för bara några dagar sen. För att inte tala om att jag också hörde henne mumla något om att ”nej klassamhället ville hon inte avskaffa, bara göra det möjligt för dem som ville att byta klass”.

Det blir numer helt enkelt inte mer jämlikt i landet och välfärden varken bevaras eller förbättras för att BNP ökar. Det vet vi nu. Sedan 20 år är det bara de allra rikaste som blir omåttligt mycket rikare och de välbeställda mer välbeställda på grund av den ekonomiska tillväxten samtidigt som välfärden monteras ner. Så den där klyschan kan S slänga på sophögen idag. Den är helt enkelt inte aktuell längre det vet varenda tänkande människa i landet, utom möjligen somliga S-toppar. Och i synnerhet är den inte aktuell när SN får bestämma den Socialdemokratiska politiken.

Politik är att vilja, sade Palme en gång. Nu vet vi i alla fall vad dagens socialdemokratiska ledare vill och det är inte ett jämlikt, eller ens ett jämlikare samhälle.

Så läser jag vidare i AB och får veta att: ”Flera tunga socialdemokrater rasar nu över pr-byrån Primes inblandning i S-debatten”. Och gissa varför.  Jo:

– Här tror jag att jag talar med partikamrater när jag i själva verket pratar med folk som representerar Svenskt näringsliv. Det är helt oacceptabelt, säger han.
Ygeman tycker att det nu krävs lagstiftning för att komma till rätta med lobbyverksamheten.
– Lobbyisterna måste berätta vilka det är de representerar. Man får inte utge sig för att vara något man inte är. (2)

Men kära nån, förmår man inte skilja mellan socialdemokratiska åsikter och borgerliga sådana, eller Svenskt Näringslivs, då är man så dåligt ideologiskt skolad att man nog borde göra en av två ting, sluta med politiken direkt eller sätta sig in i både ideologin och partiets historia samt lära sig lite om kritiskt tänkande, ägna sig åt ett par års studier alltså, innan man ånyo engagerar sig som politiker.

Kan man det här, då låter man sig nämligen inte luras av lobbyister att tycka något annat än det som är i linje med ideologin. Då märker man direkt om man talar med en förrädare.

Och lagstiftning? Vad ska man lagstifta mot, försök att övertyga andra om att de har fel? Även detta är så ogenomtänkt att man blir övertygad om att S behöver byta ut stora delar av sina aktiva politiker mot några som kan tänka åtminstone några klara tankar – åtminstone ibland.

/Kerstin

Länkar:
- Fyra miljoner för kampanjhjälp från ex-sossar, AB
- Betalar för ny S-politik, AB
- Ledande sossar rasar efter Aftonbladets avslöjande
1) Byrån skrev hans artikel, S-politikern fick sin text om tillväxt från Svenskt näringsliv, AB
2) S-ledamot: Det är helt åt helvete, AB

Alliansfusk/lögner&Fackföreningar/företag&Ideologier/propaganda&Massmedia18/12 01:43

Man förstår att Alliansens inpiskare, Moderaterna, har kastat avundsjuka blickar på Berlusconi och hans nästan totala makt över media i Italien, som möjliggjort för honom att sitta kvar vid makten så länge.

SR och SVT ska i fortsättningen inte få konkurrera med de kommersiella kanalerna, säger man nu, och bestämmer att båda företagen måste be pappa regeringen om lov innan man startar  nya program. 1)  I DN läser vi nämligen att:

Anledningen till att införa förhandsprövning formulerar kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) så här i ett pressmeddelande:
– Det är viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden. 1)

Vad blir nästa steg?

Det faktum att vi har något som bra nära liknar monopol på den kommersiella mediesidan vägrar Alliansen att göra något åt däremot, trots att mångfald på mediesidan är en förutsättning för en fungerande demokrati. Måhända beror det på att de som innehar detta ”bra-nära-monopol” stöder den borgerliga regeringen, eller är det värre än så? Detta förslag från Alliansregeringen är nämligen alldeles oerhört och ännu ett steg för att tysta minoritetsröster. Det är bra likt en statlig censur av det som en gång var fristående radio och TV.

Det står allt klarare, för oss som varit med ett tag, att Frankfurtskolan hade alldeles rätt när man hävdade att liberalism var ett förstadium till fascism. Makten är nämligen inte så mycket för mångfald i denna ”liberala” tid. Steg för steg inskränker  de styrande yttrandefriheten och människors möjlighet att ta del av andra röster än dem som talar för och gynnar Alliansen.

Har någon beställt den här lagen undrar man vidare, och betalat för den? Ja se det vill inte Alliansen tala om eftersom man vägrar tala om varifrån man får sina pengar. Misstankarna om korruption i det här fallet  är oundvikliga, så länge Alliansen, och SD, inte vill redovisa varifrån man får sina pengar. Men visst, det kan handla om vanlig enkel maktgalenskap från Alliansens sida och en önskan att kväva alla fria röster för att kunna behålla makten, att gå Berlusconis väg alltså.

Goebbels kom på sin tid på att om tyskarna bara fick höra en röst så kunde denna röst leda Tyskland vart den ville. I Tyskland ledde han med rösten landet ner i rena avgrunden och det totala vanvettet. Berlusconi har också insett den saken och beträder dessutom just nu samma väg som Tyskarna vek in på när de började förfölja fackföreningsfolk,  judar – och romer m.fl., på 30-talet.

Bit för bit äter ”den fria företagsamhetens” banérförare, Alliansen,  upp oss allihop, fast det lovade man inte före valet. Snart har vi inte en enda fri röst i offentligheten längre, bara Alliansens trutförlängare och de multinationella företagens röst och snart kan vi inte yttra ett enda ord längre utan att överheten avlyssnar oss.

/Kerstin

PS: Och ovanpå detta elände hörde jag på Ekot att Birgitta Olsson (Fp) tycker att vi har en hel att lära av Danmark om hur man kommer tillrätta med islamisk extremism! 2) DS

PS2: Så läser jag i AB att Svenskt Näringsliv  håller på att köpa S. Man betalar socialdemokrater för att påverka och förändra S i borgerlig riktning. Hur länge har denna infiltration (som jag nyligen misstänkte att S var utsatt för) pågått, undrar man. Redan för ett år sedan, under förra årets Nobelfest, tyckte ju Mona Sahlin att det inte var någon större skillnad mellan hennes och Marcus Wallenbergs åsikter. Vad kostade den åsiktsöverensstämmelsen och vem hade övertygat henne, undrar man således nu? 3)

Länkar:
1) ”Regeringen bryter mot grundlagen”, DN
1) Regeringen tänker granska alla nya programidéer, Alliansfritt Sverige
2) ”Extremister bör hanteras efter dansk modell”, Ekot
3) Fyra miljoner för kampanjhjälp från ex-sossar, AB
3) Betalar för ny S-politik, AB
3) Ledande sossar rasar efter Aftonbladets avslöjande
3) Byrån skrev hans artikel, S-politikern fick sin text om tillväxt från Svenskt näringsliv, AB

Internationell politik&Rättsväsendet17/12 05:06

Vår alldeles egen terrorist hade man inte lyckats ringa in i förväg och skydda oss mot trots omfattande avlyssningar och andra kontrollverksamheter. Men på grund av självmordsprängningen vill nu nästan alla politiker ha mer FRA och ännu mer FRA, ja massor av FRA. Det beror väl på ett det är där ljuset finns, alltså tekniken finns  – men den är uppenbarligen lika effektiv för att fånga in terrorister och förebygga terroristattacker som det är effektivt att leta efter en tioöring under gatlyktan fast man vet att man har tappat pengen någon annanstans.

Men signalspaning är kul i alla fall.

/Kerstin

Internationell politik&Politik/ekonomi14/12 14:25

Tja, vem hade trott annat än att vi förr eller senare skulle få se en galning genomföra en islamistisk terrorattack i Sverige. Vi är ju liksom i krig – mot islam. Dels krigar vi i Afghanistan dels besköts ju muslimer i Sverige, av en svensk galning för lite sen.

Det är med hjälp av propaganda som man startar allvarliga motsättningar mellan olika grupper. Sådan propaganda triggar först igång labila och sjuka människor samt galna extremister på båda sidor, och hur det sedan går beror på hur samhället agerar och reagerar.

Men nu kan vi ju känna oss trygga eftersom vi har fått hit sju män från FBI! Varhelst amerikanerna lägger sig i blir ju allting mycket bättre. Amerikanska ”rådgivare” brukar ju skapa fred, harmoni och idyll. Eller?

/Kerstin

PS kl. 17.00: Så har S ändrat sig vad gäller FRA och går med Alliansen. Man börjar ju bli van vid att S säger en sak och sedan gör en helt annan. Vem litar sen på att S menar vad man säger?

Länkar:
- Säpo får hjälp av FBI, Ekot
- S släpper krav på att riva upp FRA-lagen, Ekot

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster