december 2011


Motvallstanten&Vem tipsar/vad skrivs?30/12 13:18

trender

Gott Nytt År!

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Internationell politik28/12 04:39

Så här under sista dagarna av nådens år 2011 kan det vara lämpligt att visa en video som sammanfattar vad FN och Nato, samt Sverige, har åstadkommit i Libyen och allt ont man drabbat den libyska befolkningen med under året (tack Stan för tipset). Att kalla det som hände i Libyen för ”att skydda civila” är en lögn som även Goebbels hade varit stolt över, ja kanske tom avundats Västalliansen.

Året har bjudit på den värsta krigspropaganda jag har upplevt i det här landet. Givetvis serveras vi den för att Sverige deltog i vidrigheterna i Libyen. Den här videon, som avslöjar en del av den falska rapportering vi bestods medan det pågick, borde varenda journalist på varenda svensk tidning samt alla reportrar från Sveriges Radio och TV se – och begrunda.

Det har inte varit speciellt svårt att få fram den här informationen medan det pågick, om man velat ha den. Jag har, på den här bloggen, skrivit om det mesta av det vi ser och hör om i filmen, liksom flera andra bloggare gjort på sina bloggar . Men västerländska journalister ville, eller fick tydligen inte ge oss svenskar korrekt information. Det kommer en dag dock, när det här blir allmänt känt och erkänt, på samma sätt som det idag är en erkänd sanning att Saddam Hussein aldrig hade några massförstörelsevapen. Skäms journalisterna inte nu kommer de att få göra det framöver?

Libyan Crisis: Events, Causes and Facts (Documentary) / 13/11 2011/

(Videon från bloggen Global Civilians for Peace in Libya)

Skäms inte Cecilia Uddén ex, som talar arabiska och som utan större problem hade kunnat servera oss något helt annat än den propagandasmörja som hon bestått oss med under året, inte bara från Libyen utan även från och om Syrien och om vad som händer där, där Västvärlden under nästan hela året, och i detta nu, försöker upprepa samma scenario som det vi såg i Libyen.(1)

Till råga på allt har Sveriges Radio mage att säga att man är stolt över att Bonniers stora journalistpris tilldelades just Cecilia Uddén för hennes rapporter från Mellersta Östern. (2)

Lögnaren och Fredspristagaren Barack Obama stod för några dagar sedan, i samband med att USA drog tillbaka en del av sina soldater från Irak, och sade att Irak nu var ett fritt och stabilt land. Sanningen är att situationen i Irak är eländig, ett inbördeskrig bryter sannolikt ut när som helst. Samhället fungerar inte, mängder dödade, torterade, sårade och mängder har flytt landet, och nu förefaller Libyen befinna sig i samma situation.(3) Ledarnas i Västvärlden lögner och skönmålningar är otroliga och media hjälper till att sprida dem, alltså är de medskyldiga till vad som händer, för om befolkningarna i USA och Europa fick reda på vad deras regeringar gör i deras namn, skulle de sannolikt bli ordentligt upprörda.

Det är dags nu för norska Nobelpriskommittén att ta ifrån Barack Obama Nobels fredspris och att i framtiden gå in för att tilldela dem priset som gjort en viktig insats för freden under året, såsom Alfred Nobel har önskat, istället för att använda priset för att uttrycka förhoppningar om framtida stordåd. Dessa har alltför ofta kommit på skam.

Här står hela EU vid ruinens brant (ja inte Tyskland förstås) men Nato/EU har råd att vräka ut bomber, död och förintelse över ett totalt oskyldigt folk i norra Afrika och man vill bomba även Syrien sönder och samman. Vi, som betalar bomberna ska inte få veta vad som sker emellertid. Vi har kommit ganska långt från demokrati när detta får och kan fortgå.

Jag är inte stolt numer för att jag är svensk.

/Kerstin

Källor:
1) The Manufacturing of the War on Syria, Christof Lehmann, nsnbc 15/12 2011
2) Stora Journalistpriset till Uddén. SR 24/11 2011
3) Iraq Trembles Amid Renewed Sectarian Violence, Patrick Cockburn, counterpunch.org 23-25/12 2011
- Cecilia Uddén, korrespondent i Mellanöstern, samlade MÖ-reportage, SR

Länkar övrigt:
- Syrien: varifrån kommer all information om Syrien? Mavera 27/12 2011 (Citat ur: All information, som de stora västerländska mediabolag refererar till, kommer från en enda punkt som ligger i London! Källan som alla världens stora medier hänvisar till och som i sin tur hänvisas till av svenska massmedier, kallas för Syrian Observatory for Human Rights.)
- Syrien: Hundratals av libyska rebeller är beredda att ta till vapen för att störta presidenten Assad, Mavera 26/12 2011
- I strid mot Nobels vilja, Nyhetsbanken 12/12 2011

Motvallstanten (animerad)23/12 13:34
knapp Årets animerade julkort från Motvallsbloggen ser man om man klickar på tomten.

Början är kanske bekant för den som såg förra årets julkort. Tiden var knapp i år.

Så ska jag ägna resten av dagen åt mitt vanliga dagen-före-julafton-stök, åka och handla lutfisk och lite annat, skura trägolven och sedan steka skinkan.

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Internationell politik22/12 05:28

Irak skulle befrias sades det när USA inledde sin invasion i Irak för nio år sen. Men vad befriades människorna i Irak från. Vilken skillnad gjorde det att Saddam hängdes? Befriarna har också ägnat sig åt dödande av oskyldiga, åt terrorstyre, åt att tortera mängder av människor, varav de flesta varit helt oskyldiga och dessutom har de bombat Irak sönder och samman.

Studio Ett hade ett inslag igår om hur det är i Irak idag, om det blev så bra som det var tänkt när USA anföll och invaderade i Irak. Två personer intervjuades. Urban Hamid och Abir Al Sahlani. Den senare riksdagsledamot för Centern. (1)

Vi fick höra att situationen är långtifrån bra i Irak, vilket förstås är en underdrift, och Urban Hamid nämnde att det fanns de i Irak som ansåg att det var bättre på Saddams tid. På en fråga om störtandet av Saddam var värt det pris irakierna har fått betala för att få honom hängd, svarade Abir Al Sahlani, till skillnad från Urban Hamid, att bortsett från att hon inte är för dödsstraff, så var det värt priset att bli av med Saddam Hussein och dessutom ansåg hon att hängningen av Saddam stabiliserade Irak!!

När man hör detta undrar man hur somliga människor tänker. Menar Abir Al Sahlani verkligen vad hon säger? Ja, det där med stabilitet i Irak pga av avlivningen av Saddam, det menade hon uppenbarligen inte, eftersom hon strax därpå hävdade att nu är det stor risk för inbördeskrig för att situationen är så instabil och hon ansåg att USA skulle stannat längre. Så var det alltså med den stabiliteten. Hon skyllde dessutom instabiliteten på att gränserna öppnades för terrorister. Vad hon inte sade var att Saddam var mycket hård mot terrorister och var det något han motarbetade, och som alla vet, med alla medel, så var det religiös fanatism och terrorister.

Saddam hade visserligen avlivat och torterat en hel del människor och hans gasattacker på kurderna var förstås förfärliga, men  1 – 1 1/2 miljön döda, en miljon flyktingar och en totalförstörd infrastruktur, för att inte tala om ganska många torterade även av USA och ovanpå detta spridandet av utarmat uran över Irak, som sägs förorsaka en hel del missbildade barn idag – var det verkligen ett pris värt att betala? Saddam Hussein hade inte mördat lika många människor under hela sin diktatorstid och det är väl tveksamt om han  torterade fler än amerikanerna har gjort, eller tillåtit de nya irakiska makthavarana att tortera. Saddam Hussein var till åren kommen så han hade inte haft så väldigt många år kvar och han hade med mycket stor  sannolikhet inte dödat mellan 1 och 1 1/2 miljon människor och lyckats driva en miljon ur landet under resten av sitt liv.

Man undrar ju dessutom om Abir Sahlani, som alltså ansåg att man inte hade betalat ett för högt pris för att bli av med Saddam, hade egna släktingar och vänner som mördats och/eller torterats av Saddam Hussein och om detta inte lett till någon medkänsla med alla dem som förlorat anhöriga i kriget, eller som torterats de här åren sedan invasionen? Total empatibefrielse kallar jag sådana resonemang. Den som säger så kan bara inte förstå vad det är man säger. Men visst, Al Sahlani var av samma uppfattning som Madeleine Fulbright, tidigare USA:s utrikesminister, som också tyckte att en massa dödande av oskyldiga barn var ett pris värt att betala (för andra märk väl).

Det är lätt att skära breda remmar ur andras läder, som min pappa brukade säga, att i det här fallet anse att andras död är ett lågt eller acceptabelt pris att betala – och betala för vad? Risken, menade man i radioprogrammet, att det blossar upp ordentliga inbördeskrig när de flesta amerikanerna (men långtifrån alla som man låtsas idag) lämnar Irak.

Vidare menade Abir Al Sahlani att Saddam hade försummat att modernisera infrastrukturen under flera årtionden och att Irak före kriget inte hade en bättre infrastruktur än man har nu efter kriget. Detta torde inte vara riktigt sant. Dessutom, hur illa man än tycker om Saddam, så måste man erkänna att en av orsakerna till att infrastrukturen eventuellt blev eftersatt var de ekonomiska sanktionerna och det ständiga terrorbombandet av Irak under de 10 åren innan USA invaderade landet.

Jag funderade på allt detta när jag såg filmen Gazas Tårar på TV igår, om kriget mot befolkningen i Gaza, enligt filmaren en antikrigsfilm.(2) Det var en mycket stark film och när jag såg den tänkte jag på att ungefär så måste det ha varit även i de städer i Libyen som bombades intensivt av Nato, Bani Walid och Sirte bl.a., liksom i vissa delar av Irak i början av kriget, i Faludja exempelvis.

Det var så förfärligt att se scener från Gazakriget att man inte kan förstå att någon vill få sitt land sönderbombat av Nato, som somliga syrier idag tycks önska sig för Syriens del också. Tänker de som ber om samma aktion mot Syrien som Nato och andra arabstater utsatte Libyen för inte alls? Förstår de inte vad det är de ber om? Saknar de helt empati och insikter om vilket lidande sådant ställer till med? Önskar de verkligen se sina släktingar bombade och kanske sina barn dödade? Önskar de få sitt lands ekosystem förstört av utarmat uran som fnns kvar och som är farligt i årtusenden?

Och nog ser det redan ut som om situationen i Libyen blir  densamma som i Irak. Läs på bloggen Klassperspektiv om situationen där just nu.(3) Inte verkar det lugnt och fredligt och som om alla är nöjda och belåtna med NTC och den nuvarande situationen. Det är ju märkligt med tanke på att alla, NTC själva, Nato, EU, de stora media över hela Västvärlden, försäkrade oss om att hela det libyska folket stod bakom NTC. Om det hade varit fallet hade Ghadafi bara haft att tacka och gå senast på dag tre av upproret – men så var det ju inte, som alla som tänker till lite inser.

/Kerstin

Källor:

1) USA lämnar Irak, Studio Ett 21/12 2011
2) Gazas tårar, SvT 20/12 2011
3) Libyen: Revolution mot ”rebell”-miliserna och NTC, Klassperspektiv, 20/12 2011
3) Libyen: Revolution mot ”rebell”-miliserna och NTC, Klassperspektiv 20/12 2011
- Obama at Fort Bragg: A hypocritical embrace of a criminal war, Bill Van Auken, Global Research 14/12 2011 (Citat ur: Obama referred to the “heavy cost of this war,” citing the nearly 4,500 US troops killed and the more than 30,000 wounded. Yet, he suggested, it was worth it, because nearly nine years of war had led to a “moment of success.”…..Missing from this narrative was any reference to the cost that the US war imposed on its unwilling victims, the Iraqi people. According to credible estimates, these costs include a million Iraqi lives. Some four million people were driven from their homes, forced to flee the country or become internal refugees. Basic infrastructure was smashed, leaving masses of the population without adequate access to electricity, clean water and other basic necessities of life.
A country of 30 million has been left with 4.5 million orphans, some 600,000 of them living in the streets. There are an estimated 1.5 million widows in the country, 10 percent of Iraq’s female population. The poverty rate has risen from 15 percent before the war and occupation to 55 percent today, with a quarter of the population living in extreme poverty. The United Nations gives the unemployment rate at 28 percent, while others suggest that the share of the population without real jobs is closer to 50 percent.
“Because you sacrificed so much for a people that you had never met, Iraqis have a chance to forge their own destiny,” he said. “That’s part of what makes us special as Americans. Unlike the old empires, we don’t make these sacrifices for territory or for resources. We do it because it’s right.”
The lying and glorification of the Iraq war—which gave the world the horrors of Abu Ghraib, the siege of Fallujah, the massacre in Haditha and countless other war crimes—is not just a matter of electoral calculations. Obama is compelled to defend this war because its original aims—the use of military might to offset the decline of American capitalism through the armed occupation of the world’s key energy producing regions—are still pursued by the US ruling elite.)
- Colonial Iraq: The Reality behind ”the End of the Iraq War”
U.S. retains thousands of troops, Brian Becker, Global Research 19/12 2011

Infrastruktur&Politik/ekonomi&Teknik/teknologi20/12 23:49

Risken att skadas eller omkomma när man åker tåg är utomordentligt låg statistiskt sett. 2010 hade det gått 20 år sedan den senaste olyckan när en resande omkom ombord på ett tåg i Sverige. Men den 12 september slog slumpen till. Eller var det bara slumpen?

Vid Kimstad mellan Norrköping och Linköping höll man på med banarbete. Arbetet skulle utföras på natten och vid halvåttatiden på kvällen var en av arbetsmaskinerna, en tung spårgående traktorgrävare, på väg ut till arbetsplatsen. Det var ju dubbelspår, så det skulle inte vara något problem att arbeta på det ena spåret medan tågen gick på det andra. När föraren skulle köra upp maskinen på spåret halkade traktordäcken av rälsen innan spårföljarhjulen hade fällts ned. När traktorföraren sedan vred fordonet för att komma upp på spåret igen, kom ett tåg på det andra spåret, ett X2000 från Stockholm till Malmö. Lokföraren hann precis uppfatta att det stod någonting alldeles för nära det spår som tåget kom på, innan smällen kom. Traktorgrävarens frontskopa rev upp hela sidan på tågets drivenhet och när sedan grävaren snurrade runt, slog den upp stora hål i vagnsidorna utefter hela tåget. Traktorgrävarens förare kastades ur sitt fordon och fick inga svårare skador. Men på tåget skadades 18 personer, två av dem svårt, varav en avled på sjukhuset.

Hur kunde något sådant inträffa? Trafikverkets utredning av händelsen har en lista på bakomliggande orsaker. Traktorföraren saknade erfarenhet av ”arbete i spårmiljö”. Han hade inte heller läst säkerhetsinstruktionerna för spårgående arbetsmaskiner. Tillsyningsmannen, som skulle ansvara för säkerheten på platsen, fanns på en annan plats. Entreprenören hade inte uppmärksammat risken för ” intrång i säkerhetszonen” vid sin säkerhetsplanering.

Men bakom de bakomliggande orsakerna finns andra bakomliggande orsaker. Det är Trafikverket som ansvarar för banan, men detta verk har numera ingen personal för att utföra praktiskt arbete på spåret. Allt sådant läggs ut på anbud. Företaget som hade fått entreprenaden för just detta arbete hette Strukton Rail. Strukton Rail lejde i sin tur ut jobbet till ett annat företag, Svensk Järnvägsteknik. Men traktorföraren var inte anställd på det företaget, han var inhyrd från en firma i Vänersborg. Det är kanske inte så konstigt att ”detaljer” som säkerhetsplanering och personalutbildning tappas bort när varje företag i entreprenadhierarkin har vunnit sitt anbud med lägsta pris och det därefter gäller att även pressa lite vinst ur affären. Med så många parter inblandade är det naturligtvis också svårt att hitta vilket företag som är ansvarigt för olyckan.

I Storbritannien har man av tradition haft stort förtroende för järnvägen och människor har känt sig trygga när de åkt tåg. Detta har ändrat sig. Efter privatiseringarna 1996 inträffade en serie svåra olyckor: Southall 1997, med sju döda; Ladbroke Grove 1999, två döda; Hatfield år 2000, 4 döda; Potters Bar 2002.

I järnvägsolyckan vid Potters Bar den 10 maj 2002 omkom 7 personer och skadades 76. Olyckan orsakades av att ett stag som förbinder växeltungorna (de rörliga delarna) i en växel hade lossnat. Det ledde till att den bakre delen av den sista vagnen i tåget styrdes in på ett annat spår och att hela vagnen slungades upp och blev liggande på tvären över en perrong på stationen. Tåget höll 150 km/t vid olyckstillfället.

Det var muttrarna som håller staget på plats som hade gängat upp sig på grund av vibrationerna när tågen passerar. Vid kontroll efter olyckan hittade man fler växlar i samma område med liknande defekter. Om inspektion och underhåll av växlarna hade fungerat så borde den typen av fel ha avhjälpts långt innan de kunde orsaka en olycka.

Tågkraschen vid Potters Bar 2002 fick långtgående verkningar.  2003 tillkännagav Network Rail, det brittiska ”Banverket”, att de i fortsättningen skulle sköta allt spårunderhåll i egen regi.

I boken Det stora tågrånet redogör Mikael Nyberg för en rad svenska järnvägsolyckor som kan kopplas till avregleringen och privatiseringen. Kimstadolyckan är en av dem. Hur många fler olyckor måste det inträffa innan ett sammanhållet system för banunderhåll, med yrkesfolk som har utbildning och erfarenhet, återinförs i Sverige?

/Dan Gmark

Källor:
– Mikael Nyberg, Det stora tågrånet, s. 119
- Ur spår till marknadspris, Brendan Martin, Clarté nr 3/2010, s. 30 (Förkortad version på nätet)
- Utredningsrapport, Trafikverket 8/2 2011 (Om Kimstadolyckan)
- Potters Bar rail accidents (Wikipedia om olyckan i Potters Bar)
- Potters Bar crash investigation reopens as inquest blames unsafe points, Guardian 30/7 2010 (Citat: ”Basic failures of inspection and of maintenance, driven by the greed and fragmentation of rail privatisation, led us to Potters Bar. Those responsible for creating that lethal culture – the politicians and their business associates – will never share the pain of the victims of their gross mismanagement.”)
- Network Rail fined £3m over Potters Bar crash, Guardian 13/5 2011
- Miljoner i bonus trots tågkaos, SR Ekot 19 december
- Stora brister i Trafikverkets uppföljning, SR Ekot 19 december
-Trafikverkets datafel ligger bakom miljonregn, SR Ekot 19 december

Ej kategoriserad&Fackföreningar/företag&Infrastruktur&Miljövård&Politik/ekonomi&Teknik/teknologi16/12 19:50
boksida Den 21 februari 2010 skrev jag en artikel på denna blogg om orsakerna till ”snökaoset” på de svenska järnvägarna.(1) Rubriken ”En avreglerad och konkurrensutsatt snövinter” antyder vad jag ansåg låg bakom järnvägens vinterproblem. Detta blogginlägg, om snöplogloken som skrotades, bearbetade jag sedan till artiklar för några olika tidskrifter som visat intresse. En av de tidskriftsredaktörer som hörde av sig var Mikael Nyberg på Clarté. Rubriken på min artikel i Clarté blev ”Tågen står i marknadens spår”.(2)

Nu har Mikael Nyberg kommit ut med Det stora tågrånet, en bok där han samlat vad han kommit fram till efter ett års grundlig undersökning av den svenska järnvägssektorn. (Redan hösten 2010 skrev han en artikel i Aftonbladet med samma titel.)(3) I boken kartlägger han det mygel och det hemlighetsmakeri som möjliggjorde uppsplittringen av SJ och utförsäljningen av centrala delar av järnvägsverksamheten till riskkapitalbolag. Han jämför med andra samhällssektorer som utsatts för ”marknadsanpassning” och privatisering. Mikael Nyberg vidgar även perspektivet och ser på utvecklingen i marknadsliberala länder som USA och Storbritannien. Han jämför med Frankrike och Tyskland, där man har insett att spåren och tågen som rullar på dem är ett system, där en uppsplittring minskar effektiviteten och hotar säkerheten.

Vilka är då orsakerna till att så mycket blivit fel med den svenska järnvägen idag? Grundorsaken är att så många hade en övertro på Marknaden, på dess förmåga att allokera resurserna rätt, minimera byråkratin och att leverera just det som medborgarna behöver och vill ha. Inom det som var offentlig sektor skulle marknadskrafterna bringas att verka genom den frälsningslära som benämndes New Public Management. Offentliga verksamheter skulle enligt denna doktrin delas upp i smådelar, där chefen för varje del skulle ha ansvar för att budgeten för just denna del gick ihop, utan att behöva ta några ”ovidkommande hänsyn”. När en sådan uppdelning var gjord, kunde de små delarna lätt säljas ut.

Boken Det stora tågrånet är till stor del baserad på intervjuer med personer som arbetar inom de olika bitarna av den svenska järnvägen. Vi kan läsa om usel arbetsmiljö, om ständiga omorganisationer och slöseri med resurserna, framför allt de mänskliga. Intervjuerna med de män som var med och styckade och sålde ut SJ är också intressanta. De trodde nog att resultatet skulle bli en bättre järnväg till lägre kostnader. Nu har en del av dem kommit fram till att styckningen av SJ kanske inte var så lyckad. Citat: ”Vi öppnade bara marknaden, vi trodde att marknaden fixar det här. Men avreglering kräver väldigt mycket reglering. Vi var kanske lite naiva.”

Efter genomgången av alla fel och brister med det nuvarande sättet att sköta den del av infrastrukturen som är järnvägen, kommer Mikael Nyberg fram till att det inte går att fortsätta på den inslagna vägen. Radikala reformer måste till om vi ska ha en fungerande järnväg i framtiden, när brist på fossila bränslen och tvånget att minska utsläppen av växthusgaser gör järnvägen viktigare än någonsin. Så här lyder sammanfattningen av vad som måste göras:

”Tre saker är alldeles klara:
Vi tar oss inte ur klimatkrisen utan en planmässig omställning av samhället och dess transportsystem.
Vi avstyr inte kalabaliken i spåren utan en rekonstruktion av någon form av planhushållning inom järnvägen.
Vi behöver omfattande statliga investeringar i underhåll och ny kapacitet på spåren.”

Vi är ett antal personer som kommit fram till samma slutsatser. För att något ska ske måste emellertid politiker och andra beslutsfattare komma till samma insikt. Boken Det stora tågrånet skulle kunna bidra till detta. Jag rekommenderar den till alla som är intresserade av vad som händer med järnvägen, eller posten, apoteken, skolan, äldreomsorgen etc. Vi kan se samma mönster i många sektorer.

/Dan Gmark

Länkar:
(1) En avreglerad och konkurrensutsatt snövinter, Motvallsbloggen 21/2 2010
(2) Tågen står i marknadens spår, Dan Gunnemark, Clarté 23/7 2010
(3) Det stora tågrånet, Mikael Nyberg, Aftonbladet 28/9 2010
- Det stora Tågrånet, en utförlig presentation på Karneval förlag (halva priset 160 kr för den som beställer boken före jul)
- Vinsten först! Carl Tham recenserar, Aftonbladet 9/11 2011

Ideologier/propaganda&Internationell politik13/12 03:21

Före intervjun med Syriens president Bashar al-Assad bara en rekommendation att läsa Clas Sandbergs lysande inlägg om Sveriges deltagande i Afghanistankriget

Därmed över till Syriens president. Via Mavera fick jag länken till videon nedan, som är fantastisk.

Det är lite svårt att veta om Assad inte har riktigt klart för sig hur propagandan mot hans land går i Väst, eller om han vet och konsekvent vägrar att gå in på diskussionen på de premisser som intervjuaren försöker ge honom, Jag gissar på det senare dock. Jag tycker att han gör ett strålande framträdande. Så här kommer intervjun, lyssna på den, den är mycket intressant (man vänjer sig snart vid Assads brytning, som verkar lite besvärlig de första minuterna):

Full Interview President Bashar al-Assad with Barbara Walters from ABC News

Han har helt rätt när han hävdar att man inte dömer folk utifrån rykten, att man tar reda på hur det förhåller sig först. Han har rätt i att man inte utan vidare kan lasta en regering eller en statschef för vad varje enskild individ i statsapparaten, eller i ett land, gör. Ingen i Sverige anser att det var Göran Persson som direkt beordrade en polis att skjuta på Hannes Westfeldt i Göteborg. Det var inte statsministern i Sverige som beordrade ett par poliser att hantera Osmo Vallo på ett sådant sätt att han dog av hanteringen. I Libyens och nu Syriens fall impliceras i all propaganda att Ghadafi och Assad är med överallt och ger order om precis allt som händer i deras länder. Så är det naturligtvis inte – inte någonstans.

Men, och just detta betonar Assad, det är regeringens, eller någon institutions inom statsapparaten skyldighet att undersöka om allvarliga fel begås av statens maktapparat. Intervjuaren däremot utgår ifrån att Assad måste ha beordrat avlossandet av varje skott i oroligheterna i Homs. Dessutom utgår hon från att det var militären som sköt oskyldiga hela tiden, vilket nog inte kan tas för givet även om vår mediapropaganda säger det. I det avseendet förefaller Assad inte riktigt förstå vart intervjuaren vill komma, sannolikt för att de har helt olika bilder av hur det hela började.

Undersökningarna av fallet Osmo Vallo var bedrövligt illa skötta, undersökningen av skjutningen på Hannes Westfeldt avslöjade en hel del fusk från polisens sida. Hur undersökningar har sett ut i Syrien vet jag inte, men i rättssaken har Assad rätt oavsett resultatet av undersökningarna.

/Kerstin

Rekommenderas till läsning:

- Biden Relocates Baku in Iraq! Wars Without Victory; America Without Influence, Patrick Cockburn, counterpunch.org 12/12 2011 (Om försvarsminister Joe Bidens besök i Bagdad, inför tillbakadragandet, och hans skryt om allt gott USA gjort i Irak: Mr Biden’s performance sounded comically inept. “….Mr Biden even tried to win the hearts of Iraqis by referring to the US achievement in building hospitals in Baku, the capital of Azerbaijan on the Caspian Sea, a city he apparently believes is located somewhere in Iraq./ och vidare: …and even highlights ‘Iraq’s emerging, inclusive political culture … as the ultimate guarantor of stability’, he is simply making things up.” Sadly, Iraq is a much divided wreck of a country.)
- Making Repression Our Business.Did the Pentagon Help Strangle the Arab Spring? Nick Turse, counterpunch.org 13/12 2011

Ideologier/propaganda&Internationell politik11/12 17:21

Många dödade i sammandrabbningar i Syrien, säger man på Dagens Eko, och det är kanske sant. Men det samtidiga påståendet om att det är avhoppade soldater från den reguljära armén som strider och att minst 60 människor har dödats under helgen, underförstått av den syriska armén, kan vara en ren skröna.(1) Man ska lägga märke till Ekots sätt att berätta om saken ”det påstås”, ”det sägs” etc. i enighet med den nya slappa journalistiken som säger att man bara rapporterar som det är, och detta ”sägs” ju verkligen, så vad man rapporterar är ju sant. Tanken att det ska finnas en verklighetsgrund för vad som sägs, tycks inte vara en del av den moderna journalistikens paradigm.

Uppgifterna, säger SR, kommer från ”Syran Observatory for Human Rights”, baserad i Storbritannien. Dessa organisationer för ”Human Rights”, som växer upp som svampar ur jorden i de länder som USA sedan länge beslutat att ”ta ner”, som Wesley Clark uttryckte saken, är långtifrån några tillförlitliga sanningsvittnen.

Eftersom de traditionella propagandamedia, inklusive Sveriges radio och TV, upprepar samma ogrundade påståenden om situationen i MÖ gång på gång, vilket är vad de måste göra för att alla ska ta till sig dem, så får jag väl göra samma sak. Vi tar alltså den här en gång till:

The Plan — according to U.S. General Wesley Clark (Ret.)

I Libyen uppstod också en s.k. Human Rights-organisation”, “the Libyan League for Human Rights”. Det var den som informerade Västvärlden om hur Ghadafi bombade sin egen befolkning från flygplan, nästan direkt efter att demonstrationerna mot honom hade utbrutit. Senare undersökningar har visat att detta var lögn.(2) Inte nog med det, ledaren för organisationen har erkänt att han inte hade några belägg för dessa påståenden och dessutom att organisationen i stort sett bestod av medlemmar i NTC, den övergångsregim som Väst bestämde sig för att stödja bara några veckor efter att oroligheterna bröt ut i Libyen.

Så vi tar även dessa filmer en gång till, filmerna med vittnesmålet om bluffen med the Libyan League for Human Rights:

Lies behind the ”Humanitarian War” in Libya: There is no evidence! (Part 1), NATO Crimes In Libya.

Länk till YouTube Part 2 (som jag inte lyckas ta in på bloggen):
Lies behind the ”Humanitarian War” in Libya: There is no evidence! (Part 2), NATO Crimes In Libya.

I andra delen erkänner Soliman Bouchuiguir, ledaren för ”The Libyan League for Human Rights”, att han inte hade några belägg för vad han rapporterade till FN, vilket var precis de påståenden som Västmakterna och FN lade till grund för att besluta om bombkampanjen mot Libyen. Vi vet alltså idag att Libyen bombades sönder och samman av Nato, c:a 50.000 människor dödades och mängder av människor lynchades till döds, på grundval av en gigantisk LÖGN. Precis samma fall som Irakkriget alltså, där man påstod att Saddam hotade resten av världen med massförstörelsevapen – fast den amerikanska regeringen hade fullt klart för sig att detta var en LÖGN, att Saddam inte hade några sådana vapen.(3)

Jag tar även fram denna film en gång till för att belägga vad jag skriver här:

END WAR: Pentagon Admits No Proof Of Airstrkes, No-Fly-Zone Problems & Ships Send On Aid

Man ska också lägga märke till att de personer som Väst utser som övergångsregimer, eller som ”lagliga” regimer, tidigare i Libyen nu i Syrien, åtminstone delvis består av personer som bott i eller tillbringat många år i Storbritannien eller USA och somliga av dem har t.om. varit CIA-agenter. Den syriska ”Human Rights-organisationen” består dessutom av anonyma personer, utom ledaren tydligen som verkar ha ett namn, så frågan är om den överhuvudtaget existerar? Det kan vi inte vara säkra på.

Och ovanpå allt detta ljugande är krigspropagandan mot Iran i full gång, den som ska få befolkningarna i USA och EU att inte bara acceptera utan att hurra för en militär attack också på Iran.(4) Mycket tyder dessutom på att USA har igång liknande aktioner mot regimerna i Venezuela och Bolivia. (5)

Det börjar bli dags för oss svenskar att lära oss att lita lika lite på medias information i politiska frågor som befolkningen i Sovjet litade på sina media och på sin television, eftersom Sverige numer är en geniun del av den Västerländska nyimperialistiska sammanslutningen och våra styrande dessutom för krig för denna sammanslutning, styrd av USA via Nato och EU. Påståendet att ”kriges första offer är sanningen” är nämligen helt korrekt och det gäller även för det numer krigförande Sverige.

Vad som verkligen händer i Syrien just nu kan vi inte veta med säkerhet men med tanke på att preludiet ser nästan exakt likadant ut nu, som i upptakten till bombattackerna mot Libyen, har vi all anledning i världen att ställa oss synnerligen skeptiska till allt som rapporteras i våra media om situationen i Syrien och om orsakerna till den och betrakta det som ren krigspropaganda.

/Kerstin

Källor:
1) - Många dödade i sammandrabbningar i Syrien. Ekot 11/12 2011 kl. 15.00
2 Libya: Human rights imposters used to spawn NATO*s fraudulent war, Mahdi Darius Nazemroaya, Voltairenet.org 17/10 2011 (Om hur HRW agerar för USA:s koloniala intressen)
2) Libya: An Uncertain Future. Report on a Fact finding Mission t Assess Both Sides of The Libyan Conflict, International Center for the Study and Research into Terrorism and assistance to the victims of Terrorism et.al. Maj 2011 (om hur upproret i Libyen började.)3)  Libya War Lies Worse Than Iraq, Thomas C. Mountain, Information Cleraring House, 23/7 2011
4) The Clock Is Ticking: ”Shadow War” Heating Up. War With Iran: A Provocation Away? Tom Burghardt, Global Research 5/11 2011
5) The Corrupting Influence of the NED. The AFL-CIO’s Covert Ops in Venezuela, Alberto C. Ruiz, counterpunch.org 9/11 2011 (Här, liksom nu i Ryssland, har USA finanserat aktivist-och propagandaorganisationer för att störta regimerna med hjälp av inhemska oppositionella, som givetvis finns i alla länder men som inte har någon majoritet av befolkningarna bakom sig.)

Fler länkar till artiklar om området:
- Nato Suspends military plans to wage all-out war against Syria, Thierry Meissan, voltairenet.org 10/12 2011
- Media War. Lies and Truth about Syria, Therriy Meissan, voltairenet.org 28/11 2011
- A ”Limited NATO operation in Preparation in Syria, voltairenet.org 30/11 2011

Ideologier/propaganda&Internationell politik07/12 03:27

Costly Ambition: ’With sanctions on Iran oil, US chokes own economy’

Dessutom har styret av Europas ekonomi tagits över framför allt av amerikanska jättebanken Goldman & Sachs, åtminstone indirekt. Det som händer just nu är mycket värre än jag någonsin kunnat föreställa mig, ens om USA, trots att jag har varit mycket kritisk till USA:s utrikespolitik sedan början av 70-talet och inte hyst speciellt höga tankar om dess politiker och styrande eliter.

Så här skriver Paul Craig Roberts om saken:

Who will rule the New Europe? Obviously, the private European banks and Goldman Sachs.

The new president of the European Central Bank is Mario Draghi. This person was Vice Chairman and Managing Director of Goldman Sachs International and a member of Goldman Sachs’ Management Committee. Draghi was also Italian Executive Director of the World Bank, Governor of the Bank of Italy, a member of the governing council of the European Central Bank, a member of the board of directors of the Bank for International Settlements, and a member of the boards of governors of the International Bank for Reconstruction and Development and the Asian Development Bank, and Chairman of the Financial Stability Board.
Obviously, Draghi is going to protect the power of bankers.

Italy’s new prime minister, who was appointed not elected, was a member of Goldman Sachs Board of International Advisers. Mario Monti was appointed to the European Commission, one of the governing organizations of the EU. Monti is European Chairman of the Trilateral Commission, a US organization that advances American hegemony over the world. Monti is a member of the Bilderberg group and a founding member of the Spinelli group, an organization created in September 2010 to facilitate integration within the EU.
Just as an unelected banker was installed as prime minister of Italy, an unelected banker was installed as prime minister of Greece. Obviously, they are intended to produce the bankers’ solution to the sovereign debt crisis.

Greece’s new appointed prime minister, Lucas Papademos, was Governor of the Bank of Greece. From 2002-2010. He was Vice President of the European Central Bank. He, also, is a member of America’s Trilateral Commission.(1)

Ovanpå detta tyder allting på att USA försöker destabilisera Ryssland, med hjälp av betalda demonstranter och USA:finansierade organisationer inne i Ryssland. Detta konstaterat utan att ha någon uppfattning om det förekom valfusk, som påstås, eller inte.

Den organisation, Golos, som Ekot presenterat som en oberoende valobservatör, är i själva verket USA-finaniserad. NED finansierar 52 olika organisationer i Ryssland enl. egna uppgifter.(2) Sådant kunde mycket väl kallas att gå ett annat lands ärende. Betänk vad svenska media skulle sagt om Sovjet hade haft 25 organisationer i Sverige som verkade mot Sveriges regering. Det hade blivit ett ramaskri. Men när nu Ryssland, och många andra länder, råkar ut för att USA bygger upp aktivist- och propagandaorganisationer inom deras gränser, då framställs alltid den regering, som USA vill ha avsatt, som diktatorisk och ruskig i media. Det är den visserligen ibland, men observera att det är bara diktatoriska regimer (liksom demokratiska sådana) som inte går i USA:s ledband som USA försöker avsätta och som svenska media framställer som just diktatoriska. De lydiga regimerna, som exempelvis Saudiarabiens, kan vara hur vidriga som helst utan att USA lyfte ett finger för att hindra dem från att döda sina egna medborgare och utan att våra media bryr sig speciellt mycket.

Det mesta tyder alltså på att USA nu försöker framkalla samma sorts kupp i Ryssland som man lyckades med i Georgien och i Ukraina för några år sedan,(3) för att kunna tillsätta en USA-vänlig regim. Putin har helt enkelt inte varit tillräckligt följsam gentemot USA. Han ogillar att USA bygger alltfler militära anläggningar runt alla Rysslands gränser bl.a. och nyligen deklarerade han att Ryssland skulle lägga in veto mot inrättandet av en överflygningsförudszon i Syrien. Återigen har Ryssland anledning att ställa sig misstänksamt gentemot Väst. Inte första gången.

Så här skriver Tony Cartalucci:

What would Americans say if they found their polling stations and certain political parties entirely infiltrated by Chinese money, Chinese observers, and Chinese-backed candidates promoting China’s interests in an AMERICAN election? The answer ranges from incarceration, to trials featuring charges ranging from fraud, to sedition and even treason with sentences ranging from decades to life in prison, perhaps even death, as well as possible military action for what could easily be considered an act of war.

Indeed, the attempted subversion of a foreign nation and/or meddling in its elections are acts of war, an act of war the United States government through its various ”Non-Governmental Organizations” (NGOs) have been committing on and off for decades around the globe. In fact, the very ”Arab Spring” is a geopolitical conflagration tipped off by this vast network of Western backed NGOs.

In Russia’s neighboring country and ally, Belarus, this network of US-funded NGOs have attempted to start a ”Belarusian Spring” to overthrow leader Alexander Lukashenko, who has adamently opposed NATO’s creep toward its, and Russia’s borders. And now Russia itself has just rooted out a plot by these very same NGOs creeping in and around the nation’s political institutions, in an attempt to subvert and replace them. (4)

Det ruskiga med USA:s nya strategi för att tillsätta nickedockor i alla världens länder, är att de länder som drabbas numer är mycket medvetna om vad som händer och vilka krafter som ligger bakom det som händer och för att skydda sig från det amerikanska intrånget och amerikanskstyrda kupper blir de drabbade länderna avsevärt mycket mer repressiva än de annars skulle vara. Därmed spelar de, eller tvingas de att spela den amerikanska imperialismens propaganda i händerna.

Police arrest 300 at another opposition protest in Moscow

Framtiden ser verkligen mycket mörk ut för tillfället, mörk på alla fronter, vad gäller Europas, ja hela världens ekonomi och vad gäller den militära situationen i världen. Huvudskyldig till denna mörka framtidsutsikt är USA. Amerikanska ledare har definitivt drabbats av hybris. Man vill tydligen skaffa sig total makt över hela världen – NU.

/Kerstin

Källor
1) Bankers have seized Europe: Goldman Sachs Has Taken Over, Paul Craig Roberts, Global Research 26/11 2011
2) National Endowments for Democracy (NED). A Unique Institution(USA;s stora satsning på propaganda världen över. Jag räknar till 52 USA-finaniserade propaganda- och aktivistorganisationern iRyssland.
Citat ur: NED is a unique institution. The Endowment’s nongovernmental character gives it a flexibility that makes it possible to work in some of the world’s most difficult circumstances, and to respond quickly when there is an opportunity for political change.
Om Golos: Regional Civic Organization in Defense of Democratic Rights and Liberties “GOLOS”
$65,000 (bidrag från US Konggress)
To carry out a detailed analysis of the autumn 2010 and spring 2011 election cycles in Russia, which will include press monitoring, monitoring of political agita­tion, activity of electoral commissions, and other aspects of the application of elec­toral legislation in the long-term run-up to the elections. GOLOS will hold local and national press conferences and publish reports on its findings, as well as pro­vide detailed methodological advice to its monitors and other monitoring agencies.)
3) Orange Revolution, Wikipedia (Citat ur: Activists in each of these movements were funded and trained in tactics of political organization and nonviolent resistance by a coalition of Western pollsters and professional consultants funded by a range of Western government and non-government agencies. According to The Guardian, these include the U.S. State Department and USAID along with the National Democratic Institute for International Affairs, the International Republican Institute, the NGO Freedom House and George Soros’s Open Society Institute. The National Endowment for Democracy, a foundation supported by the U.S. government, has supported non-governmental democracy-building efforts in Ukraine since 1988. Writings on nonviolent struggle by Gene Sharp formed the strategic basis of the student campaigns.)
3) Georgien – öst eller väst? Mikael Bergstrand & Kristian Nordberg
4) BOMBSHELL: US Caught Meddling in Russian Elections! Putin compares US funded NGOs to Judas the betrayer,  Tony Cartalucci, Global Research 6/12 2011

Länkar till fler viktiga artiklar om USA:
- The Obama Regime Has No Constitutional Scruples. Misreading the Fight Over Military Detention, Pual Craig Roberts, counterpunch.org 5/12 2011
- S 1867: Killing The Bill of Rights and Declaring War On Americans, Tim Gatto, Countercurrents.org 3/12, 2011 (Om en lag som just antagits av senaten men ännu inte i representanthuset: Citat: If the House of Representatives passes its version and the President then puts his signature on it and turning it into law, almost every right under the Bill of Rights will be stripped away from the people of the United States. This will be the final nail in the coffin of democracy in America. We will become a military police state and cease to be a democracy or a representative republic or whatever else it has been called. According to the definition under this amendment to the military appropriations bill, the nation will become a part of a world-wide “battle zone”.” If this is signed into law, it will shred the remaining tenants of the Bill of Rights and unleash upon America a total military dictatorship, complete with secret arrests, secret prisons, unlawful interrogations and indefinite detainment without people ever being charged with a crime. It will cause the torture of Americans and even the ”legitimate assassination” of U.S. citizens overseas and also right here on American soil!)
- Tunnels Without End. Washington Post Boosts Obama’s Declaration of War on China, John V. Walsh, counterpunch.org 6/12 2011
- Further Destruction Of Iraq’s Higher Education: Blazing Fires, Forged Degrees And Silencer Guns, Dirk Adriaensens, Countercurrents.org 2/12 2011 (ett resultat av USA:s attack på och krig i Irak)
- Epitaph for an Old Bitch Gone in the Teeth, For a Botched Civilisation…The Decline of Imperial America, Dough Dowd, counterpunch.org 6/12 2011 (Om hur farligt USA är för freden och säkerheten i världen)
- Incompetence in the Eurozone. Wrecking the World Economy, Dean Baker, counterpunch.org 6/12 2011

Ideologier/propaganda&Internationell politik06/12 00:24

Amnesty International har undersökt och påtalat Saudiarabiens förtryck av sina egna medborgare. Det har förekommit demonstrationer för demokrati i Saudiarabien sedan februari men Västvärldens media har inte intresserat sig för Saudiarabiens förryck i samband med dessa, säger man.

The report has received very little coverage and almost no in-depth analysis in the Western media, with a virtual blackout of its damning findings in the major US newspapers and broadcasters. (1)
(min översättning: Rapporten har visats mycket lite intresse och nästan ingen mer djupgående analys i Västvärldens media, med en nästan totalt mörkande av rapportens förfärande upptäckter i de större amerikanska tidningarna och sändningarna.)

Därpå följer, i artikeln, ett antal exempel på ingripanden mot saudiska medborgare som inte kan anses vara varken demokratiska eller i enlighet med de mänskliga rättigheterna, för att uttrycka det milt.

Det förvånar förstås inte den som följt det senaste årets händelser i arabstaterna att media inte skriver om detta förtryck, eftersom Saudiarabien just nu används av USA/Nato som auktoritet och föredöme vad gäller mänskliga rättigheter i Syrien, och tidigare i Libyen. I båda fallen har denna stat infört sanktioner och förordat överflygningsförbudszoner på grund av brott mot mänskligheten, grymhet mot de egna medborgarna alltså.

Saudiarabien slog ner fredliga demonstrationer i Bahrain med stor brutalitet och belönades förstås för denna Gudi behagliga gärning (USA har ju militärbaser i Bahrain).

Saudi Arabia was rewarded for this act of repression, in which dozens of Bahrainis were killed and hundreds more wounded or detained, with renewed cooperation from the Western powers. In July, the German parliament approved the sale of 200 Leopard tanks to Saudi Arabia in a deal worth €1.7 billion. Not to be outdone, the United States is currently fulfilling a $60 billion arms deal with Riyadh—signed last year, it is the largest military supply contract in US history.

Expressing the close relations between Washington and Saudi Arabia, in October President Barack Obama warmly welcomed the appointment of 78-year old Prince Naif as crown prince and heir apparent to the throne of King Abdullah, aged 87 and in poor health. “We in the United States know and respect [Crown Prince Naif] for his strong commitment to combating terrorism and supporting regional peace and security,” a statement from Obama read.(1)
(min översättning: Saudiarabien belönades för denna våldsakt, i vilken dussintals bahrainier dödades och hundrals sårade och fängslade, med förnyat samarbete med Västmakterna. I juli gav det tysa parlamentet tillstånd att sälja 200 Leopard tanks till Saudiarabien, en affär värd 1,7 miljarder Euro. För att inte bli överglänst uppfyller USA just nu en 60 miljarders vapenaffär med Riad – som signerades förra året, det största vapenförsäljningskontraktet i USA:s historia.

För att uttrycka de nära relationerna mellan Washington och Saudiarabien välkomnade president Barack Obama varmt den till kronprins utnämnde 78-årige prins Naif, arvtagaren till kung Abdullahs tron, nu 87 år gammal och vid dåliga hälsa. ”Vi i Förenta Staterna respekterar  [kronprins Naif] för hans hängivna bekämpande av terrorism och stöd till regional fred och säkerhet,” som ett påstående från Obama löd.)

Denne prins Naif har varit högste anvarige för det våld som Amnesty belägger i sin rapport.  Obama kan travestera Franklin D Roosevelt genom att säga: May be they are sons af bitches but they are our sons of bitches.

Till och med i sin egen rapportering påpekar USA:s State dempartment att de mänskliga rättigheterna kränks i Saudiarabien. (2)

Kan USA:s hyckleri nå högre höjder? Kanske, men det får blir nästa inlägg.

/Kerstin

Källor:
1) Report exposes brutality of Saudi Arabian regime, Niall Green, wsws.org 5/12 2011
2) Gulf allies: A record of repression and torture, Kate Randall, wsws.org 20/4 2011

Fler länkar om området:
- Arabförbundet ökar pressen på Syrien, SR 5/12 2011

Rekommenderad läsning om hur det står till i Libyen just nu:
- ”Irhal” – försvinn! – ropas det åt militären i Kairo och åt ”rebellerna” i Tripoli, Klassperspektiv 4/12 2011
- Libyen: De väpnade männen vid makten – terrorväldet fortsätter, Klassperspektiv 3/12 2011

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster