Före intervjun med Syriens president Bashar al-Assad bara en rekommendation att läsa Clas Sandbergs lysande inlägg om Sveriges deltagande i Afghanistankriget

Därmed över till Syriens president. Via Mavera fick jag länken till videon nedan, som är fantastisk.

Det är lite svårt att veta om Assad inte har riktigt klart för sig hur propagandan mot hans land går i Väst, eller om han vet och konsekvent vägrar att gå in på diskussionen på de premisser som intervjuaren försöker ge honom, Jag gissar på det senare dock. Jag tycker att han gör ett strålande framträdande. Så här kommer intervjun, lyssna på den, den är mycket intressant (man vänjer sig snart vid Assads brytning, som verkar lite besvärlig de första minuterna):

Full Interview President Bashar al-Assad with Barbara Walters from ABC News

Han har helt rätt när han hävdar att man inte dömer folk utifrån rykten, att man tar reda på hur det förhåller sig först. Han har rätt i att man inte utan vidare kan lasta en regering eller en statschef för vad varje enskild individ i statsapparaten, eller i ett land, gör. Ingen i Sverige anser att det var Göran Persson som direkt beordrade en polis att skjuta på Hannes Westfeldt i Göteborg. Det var inte statsministern i Sverige som beordrade ett par poliser att hantera Osmo Vallo på ett sådant sätt att han dog av hanteringen. I Libyens och nu Syriens fall impliceras i all propaganda att Ghadafi och Assad är med överallt och ger order om precis allt som händer i deras länder. Så är det naturligtvis inte – inte någonstans.

Men, och just detta betonar Assad, det är regeringens, eller någon institutions inom statsapparaten skyldighet att undersöka om allvarliga fel begås av statens maktapparat. Intervjuaren däremot utgår ifrån att Assad måste ha beordrat avlossandet av varje skott i oroligheterna i Homs. Dessutom utgår hon från att det var militären som sköt oskyldiga hela tiden, vilket nog inte kan tas för givet även om vår mediapropaganda säger det. I det avseendet förefaller Assad inte riktigt förstå vart intervjuaren vill komma, sannolikt för att de har helt olika bilder av hur det hela började.

Undersökningarna av fallet Osmo Vallo var bedrövligt illa skötta, undersökningen av skjutningen på Hannes Westfeldt avslöjade en hel del fusk från polisens sida. Hur undersökningar har sett ut i Syrien vet jag inte, men i rättssaken har Assad rätt oavsett resultatet av undersökningarna.

/Kerstin

Rekommenderas till läsning:

- Biden Relocates Baku in Iraq! Wars Without Victory; America Without Influence, Patrick Cockburn, counterpunch.org 12/12 2011 (Om försvarsminister Joe Bidens besök i Bagdad, inför tillbakadragandet, och hans skryt om allt gott USA gjort i Irak: Mr Biden’s performance sounded comically inept. “….Mr Biden even tried to win the hearts of Iraqis by referring to the US achievement in building hospitals in Baku, the capital of Azerbaijan on the Caspian Sea, a city he apparently believes is located somewhere in Iraq./ och vidare: …and even highlights ‘Iraq’s emerging, inclusive political culture … as the ultimate guarantor of stability’, he is simply making things up.” Sadly, Iraq is a much divided wreck of a country.)
- Making Repression Our Business.Did the Pentagon Help Strangle the Arab Spring? Nick Turse, counterpunch.org 13/12 2011