oktober 2011


Internationell politik28/10 01:17

På nyheterna hör jag just att Saif al-Islam, Ghadafis son, har flytt Libyen och nu vill ge sig till ICC men inte hittar något sätt att ge sig till domstolen. Man undrar förstås först om detta är sant eftersom han för bara några dagar sedan lät meddela att han tänkte kämpa vidare och hämnas sin far eller om det är så att Belhadj har varit och hälsat på på Al Jazeera igen.

Och vadå? Kan inte hitta något sätt att ge sig till ICC? Det är väl bara för ICC, eller någon av Natostaterna, att skicka ner ett flygplan och hämta honom i så fall (han är väl också efterlyst av ICC). Nato har ju gott om flygplan. Gör man inte det, i det fall nyheten är korrekt, så visar man att man inte vill ha honom levande för att man för död och pina inte vill höra vad han har att berätta i en internationell domstol. Det kunde bli lika obehagligt för Nato och FN som det hade blivit för USA m.fl. västländer om Saddam hade ställts inför ICC.

Hämtar man honom inte visar man dessutom att ICC:s huvudsakliga uppgift är att se till att USA och Nato får kriga, mörda och demolera så mycket som möjligt.

Det här att ICC rycker ut varenda gång USA/Nato får för sig att mörda ett misshagligt statsöverhuvud är nämligen ett bra sätt att få den efterlyste att inte ge sig, att istället välja att kriga och behålla friheten så länge som möjligt. Det är mums det, för krigsmaterieltillverkarna och en tragedi för de människor som råkar ha en hemsk diktator eller bara en ledare som ogillas av USA/Nato.

/Kerstin

Internationell politik27/10 04:10

Goldman Sachs Rips Off Libya, Donald Trump Admits Screwing Gaddafi

Did John Bolton Just Admit All These Wars Are For Oil?

/Kerstin

Politik/ekonomi25/10 20:55

Nu har Reinfeldt berättat det han aldrig talade om i någon valrörelse, att den som är sjuk eller arbetslös och blir utförsäkrad får väl släkten ta hand om.

Jag skrev om detta samhällssystem här på Motvallsbloggen 10/1 2011:

Det finns, i stort sett, två helt motsatta sätt att organisera ett samhälle. Endera får var och en ta vara på sig själv, själv betala för vad han/hon behöver av utbildning, sjukvård, äldrevård etc. eller så har man en gemensam välfärdstat där alla, via skatterna, är med och betalar till dem som behöver utbildning, sjukvård, pensioner eller annat ekonomiskt stöd.

I det egenfinansierade samhället blir alla människor beroende av att endera tjäna väldigt mycket pengar själva, vilket av naturliga skäl endast en mycket liten del av befolkningen kan göra, eller beroende av medmänniskorna i omgivningen, i första hand av släkten, i andra hand av grannar och vänner. I princip innebär detta ett klansamhälle, vilket är vad vi ser i det vi kallar U-länder.

I SvD läser vi att Reinfeldt, om hur utförsäkrade sjuka eller arbetslösa ska klara sig, säger:

– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor. Men den här situationen är inte ny med oss.

Jo, man kan få socialbidrag, försörjningsstöd som det ska heta numer, och kan då leva på nivån ur-hand-i- mun, dvs inte svälta ihjäl direkt, men inte mer och tänder att tugga med behöver man inte i den situationen anser regeringen.

När Reinfeldt alltså nu säger att de som inte klarar av att arbeta på grund av sjukdom eller som blir arbetslösa (på grund av en politik som handlar om att vi ska ha en viss arbetslöshet, fast det senare berättar han inte förstås,) får förlita sig på släkten för sin försörjning (underförstått: om de inte haft råd med privata försäkringar,) då berättar han om att vi nu är på väg in det medeltida klansamhället igen.

Detta innebär att de allra flesta förlorar stort på de nya moderaternas gammaldags politik. För vem inbillar sig att de flesta tjänar på de små skattesänkningar de fått de senaste åren om de samtidigt får mycket större försörjningsbördor, kanske under lång tid?

I själva verket  är skattefinaniserade trygghetssystem, som vi  haft tidigare och som Alliansen nu river ner, ett system för att fördela kostnaderna för livet över hela livet vilket gör livet tryggare för alla. Den som är frisk idag bidrar till andra som inte är det och har i gengäld haft en tämligen god ekonomisk trygghet om de själva blivit sjuka, eller om någon anhörig blivit det. Den situationen att man själv eller en nära anhörig blir sjuk eller arbetslös, för att inte tala om gammal och hjälpbehövande, hamnar de allra flesta i någon gång i livet fast man kanske inte inser det när man är 25 år, frisk och stark och ev. har jobb, och fortfarande har friska och starka föräldrar.

Med det medeltida system som nu införs, steg för steg, kommer istället varje sjukdom eller långtidsarbetslöshet i familjen att bli en ekonomisk smäll, vips så har olyckan ätit upp de få tusenlappar/år som man fått i skattesänkning av Alliansen – och lite till, medan de allra rikaste fått närmast otroliga skattesänkningar.

Kära medelklass, även om ni tjänar ganska bra idag, att ta hand om och försörja gamla mamma och eller pappa, en maka eller make, eller ett allvarligt vårdkrävande, sjukt eller arbetslöst vuxet barn eller syskon det kostar mycket pengar. Ni kan när som helst stå där i en total privatekonomisk katastrof trots att ni tycker att Alliansens politik varit så bra för er. Så gläd er över de tusenlappar ni fått nu. De kommer inte att räcka långt när det är er tur att börja försörja någon eller några vuxna släktingar. Ni klarar det kanske, men på en mycket lägre levnadsstandard.

Gläd er över era tusenlappar i sänkt skatt nu, för de är slut och borta den dagen ni står där själva och tvingas be släkten om stöd och hjälp. Anhöriga kommer inte att uppskatta att behöva ge er denna hjälp och ni kommer inte att må bra av att behöva be om den eller ta emot den.

Välkommen tillbaka du gamla usla klassamhälle.

/Kerstin

Länkar:
- Fem år med alliansen: Reinfeldtintervju, SvD 20/10 2011
- Politik som absurd och grym teater, Ett Hjärta Rött 24/10 2011
- Reinfeldts regering har osäkrat välfärden, Ett Hjärta Rött 20/10
- Reinfeldt tycker att anhöriga ska rycka in för sjuka och arbetslösa, Newsmill 22/10 2011
- Nyliberalismen – vägen mot medeltiden, Motvallsbloggen 30/1 2011
- Socialdemokratin skapade individualismens och frihetens samhälle, Motvallsbloggen 10/1 2011

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi25/10 04:29

Läser i Svenska dagbladet att Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, inte kan sitt partis historia. Hon hävdade i en intervju för DN, om partiets nya ”idéprogram” att hennes parti varit med och infört allmän och lika rösträtt. I idéprogrammet skriver DN, står följande att läsa:

”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.” (DN)

Läs artikeln i DN, den är obetalbar. Andra talade alltså om för Arkelsten att det där var fel för så här var det skriver SvD:

Allmän och lika rösträtt var den största politiska stridsfrågan i Sverige i början av 1900-talet. Demokratikraven kom från liberalerna och socialdemokraterna. Motståndet främst från förstakammarhögern (allmänna valmansförbundet).

Vid riksdagarna 1907-1909 beslutades om allmän rösträtt för män över 24 år vid andrakammarval. Förslaget kom från Arvid Lindmans högerregering.

Allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor vid riksdagsval och kommunala val infördes i Sverige 1918-21. Propositionen kom från den liberal-socialdemokratiska regeringen.

Och som DN påpekar, liberal då är närmast vänster idag.

Stackars Arkelsten blev nu tvungen att retirera. Man misstänker att hon gick till någon ”kunnigare” partikamrat och frågade och fick fel svar även från denne, vem det nu kan ha varit. Så här skriver SvD om retirerandet:

Bara någon timme senare tog hon tillbaka uttalandet men hänvisade till att Allmänna valmansförbundet var med och röstade igenom beslutet.

Dystert nog, för henne, tvingades hon ta tillbaka även detta påstående:

I ett mejl till TT, skickat via en pressekreterare, skriver Arkelsten:

”När det gäller frågan om rösträtt tidigare i dag var mitt svar förhastat och det blev fel. Jag är ledsen för det”. (SvD)

Dessutom har jag inget minne av att Moderaterna motarbetade aparheid, tvärtom, och inte heller att de arbetat för jämställdhet eller mot diskriminering tidigare och just nu motarbetar de jämställdheten igen både direkt och indirekt.

Arkelsten är förstås inte den första moderaten som visat upp en sådan okunnighet om sitt partis historia. För sex år sedan kunde man ana att inte heller hennes partiledare kände till sitt partis historia, fast den gången trodde jag bara att han ljög eller försökte hålla god min i elakt spel. Nu förstår jag att han nog bara var lika okunnig som Arkelsten. Så här skrev jag på G:a Motvallsbloggen den gången:

Moderatledare utan kunskaper om sitt partis historia
Den moderate partiledare, som i riksdagen igår undrade hur en partiledare för V kunde ha mage att, utan att skämmas, tala om demokrati då denne krävde folkomröstning om EU:s nya författning, är inte vidare kunnig om sitt eget partis smutsigt odemokratiska historia. 

Är man ledare för ett parti som motarbetade införandet av allmän rösträtt, som motarbetade kvinnlig rösträtt, ja som motarbetat allt det som gjorde att vanliga arbetande människor, de där som skapar välstånd genom att praktiskt producera livsförnödenheterna, fick anständiga levnadsförhållanden under 1900-talet, och som stött mängder av fascistiska diktaturer världen över, ska man kanske inte ta munnen så full. (Motvallsbloggen 30/4 2005)

Kanske dags att upprepa listan över allt det som moderaterna (som hette Allmänna valmansförbundet de första åren av 1900-talet och sedan Högerpartiet fram till 1969), var emot under 1900-talet, i synnerhet som de förefaller vara emot nästan allt det här fortfarande. Så här kommer listan i repris:

Från Motvallsbloggen 26/7 2010 

De  gamla Moderaterna/Högerpartiet röstade:

 • 1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
 • 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
 • 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
 • 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
 • 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
 • 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
 • 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
 • 1927: Nej till folkskolereform.
 • 1931: Nej till sjukkassan.
 • 1933: Nej till beredskapsarbete.
 • 1934: Nej till a–kassa.
 • 1935: Nej till höjda folkpensioner.
 • 1938: Nej till två veckors semester.
 • 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
 • 1946: Nej till fria skolmåltider.
 • 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
 • 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
 • 1951: Nej till tre veckors semester.
 • 1953: Nej till fri sjukvård.
 • 1959: Nej till ATP.
 • 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
 • 1963: Nej till fyra veckors semester.
 • 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
 • 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
 • 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
 • 1976: Nej till femte semesterveckan.
 • 1983: Nej till löntagarfonderna.
 • 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
 • 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
 • 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
 • 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.

De Nya Moderaterna/Det Nya Arbetarpartiet röstade:

 • 2006: Nej till gröna jobb.
 • 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
 • 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
 • 2006: Nej till höjd a- kassa.
 • 2006: Ja till sänkt a-kassa.
 • 2006: Nej till höjd sjukersättning.
 • 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
 • Vidare har man fördyrat medlemskap i A-kassan i första hand för dem som tjänar minst.
 • Man har också satt en bortre gräns för hur länge människor får vara sjuka (dvs få sjukersättning) och sett till att det är lättare för företagare att avskeda sjukskrivna
 • Man har sänkt skatter, men allra mest för de rikaste
 • och fler för de flesta, eller många svenskar negativa beslut har tagits sedan 2007

Jag gissar att Arkelsten inte läser Motvallsbloggen men någon annan som gör det kanske kan skriva ut den här listan och ge den till henne som hemläxa så slipper hon göra bort sig på sitt partis historia någon mer gång, även Reinfeldt och Borg kanske kan behöva läsa listan.

/Kerstin

Länkar:

Tillägg 27/10 kl. 03.45
- Rösträttens utveckling i Sverige, Wikipedia (Här finns en bra uppställning på rösträtts-och valbarhetsvillkoren och förändringarna av dessa. Men beskrivningen av rösträttskampen är tämligen lam och förenklad. Det framgår inte klart hur högern/de konservativa kämpade emot i det längsta innan de gick med på den allmänna och lika rösträtten 1917 (men med vissa undantag) och varför de gjorde det. De oenigheter om systemets utforming och implikationerna av alternativa system berörs nästan inte alls. Men de hade stor betydelse för var makten skulle komma att ligga och därför hade man svårt att komma överens. I denna kamp var det hela tiden de konservativa som bromsade. Kampen om allmän rösträtt pågick under omkring 30 år, och hade de konservativa, numer Moderaterna, varit föregångare så hade Sverige fått allmän rösträtt betydligt tidigare. Den första motionen i frågan lades 1889 men avslogs, här hade de förstås hängt på om de alltid varit för allmän och lika rösträtt.)
Ideologier/propaganda&Internationell politik24/10 02:00

Mustafa Abdul Jalil, en av NTC-rådets ledare och medlem i Muslimska Brödraskapet, har framträtt och sagt att nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla. Sen ska vi bygga en ny stat på sharialagar men först ska folket få välja den församling som ska skriva de här sharialagarna, eller tolka Koranen eller vad det nu kan handla om. Koranen ska i alla fall läggas till grund för det nya lyckliga Libyen.

Övergångsrådet NTC:s ordförande Jalil har lovat en riktig övergångsregering inom en månad, förhoppningen är att man sedan ska kunna hålla val till en församling som skriver en konstitution inom åtta månader.

Mustafa Abdel Jalil uppmanade i sitt tal i Benghazi alla libyer att förlåta, vara toleranta och söka försoning.

Han sa också att han vill att sharialagar utgör grunden i den nya konstitutionen, knappast kontroversiellt i ett land med en starkt troende befolkning.

Säger Sveriges Radiosom inte tycks känna till att Libyen varit en icke-religiös statsbildning under Ghadafi och inte heller vad det kan komma att innebära att landet nu ska styras utifrån sharialagar.

Jag är långtifrån någon expert på vad sharia-lagar innebär, men om det är ett lagsystem liknande det man har Saudiarabien förefaller det inte så framstegsvänligt precis och framför allt riskerar kvinnorna att bli mycket mindre fria i Libyens shariaframtid än de varit hittills. Libyens kvinnor har haft betydligt fler rättigheter än kvinnor i andra muslimska länder. Alla libyska kvinnor blir kanske inte överlyckliga över att de befrias från sin frihet.

Sharias fem grundläggande målsättningar är, enligt Wikipedia: värnande om 1) livet, 2) förnuftet, 3) religionen, 4) egendomen och 5) fortplantningen. Länder som säger sig tillämpa sharia har ibland skilda åsikter om vad lagen innebär, läser jag. Så vad den kommer att innebära i Libyen återstår att se.

Jag har inte hört talas om att fria fackföreningar finns i något av de länder som styrs enligt sharia-lagar (rätta mig om jag har fel). Har heller aldrig hört att ett shariastyrt land är socialistiskt. Återstår alltså, om jag inte har fel, också att se om det framtida sharia-styrda Libyen blir första sharia-stat med rätten att bilda fria fackföreningar.

Göteborgsposten oroar sig dock trots den lyckliga utgången av kriget mot Libyen:

Trots den libyska glädjedagen finns flera hot mot freden. Med sex miljoner människor och stora oljefyndigheter har Libyen förutsättningar att bli ett rikt land. Men de regionala motsättningarna kan leda till nya sammanstötningar.

Va? Jag hade fått för mig att Libyen varit ett rikt land ett bra tag och inbillar mig att det nu kommer att bli ett betydligt fattigare land. Dels har landet bombats sönder och samman, dels kan vi nog ta för givet att en stor del av oljeinkomsterna i framtiden kommer att hamna någon annanstans än i Libyen. Misstänker också att de frysta pengarna kommer att gå till Nato-länderna som betalning för hjälpen att skapa den nya friheten. Blir det något över tro? Verkade inte som om Hillary Clonton trodde det eftersom hon erbjöd Libyen ekonomisk hjälp när hon var där häromdagen. Det borde man ju inte behöva om Libyen har de enorma (frysta just nu) tillgångar utomlands, som det har talats om och just eftersom landet är rikt på högklassig olja. Men vem vet, USA och övriga nerfrysare har kanske tappat bort Libyens pengar.

Men IMF har erbjudit sig att komma till Libyen för att ge råd inför framtiden. Man vill kanske lära libyerna att från och med nu måste alla ta lån om de behöver en bostad eller skaffa sig kapitalvaror och därmed sätta sig i skuld och betala räntor. Räntor är ju en lönsam affär – för bankerna. Undrar förresten om sharia tillåter tagande av ränta? Berätta den som vet.

Har IMF tur så slutar det hela med att Libyen fått en gigantisk skuld som ger IMF möjlighet att ”råda” Libyen att skära ner på alla offentliga utgifter, dvs ta bort rätten både till fri högskoleutbildning och fri sjukvård, så att libyerna inte har det bättre i dessa avseenden än människorna i USA.

Men nu ska vi inte vara pessimistiska. Överallt där USA/Nato beslutat att medelst massivbombning införa demokrati har det ju gått strålan… nej visst nej. Men nu gör det säkert det. Nån gång ska det väl lyckas. Försöker man gå på vatten tillräckligt många gånger så ska det nog gå till slut.

För övrigt har jag aldrig tidigare i mitt liv sett ett exempel på så uselt politikeromdöme som detta, som väl de flesta sett redan:

Hillary ClintonLaughs About Gadhafi’s Death…

Hillary on Gaddafi – ”we came, we saw, he died.” laughing?

Ja, sen har vi ju risken att inbördeskriget fortsätter. Vad gör Nato då? Låter libyerna reda ut saken själva, nu när man lyckats döda Ghadafi? Skulle inte tro det. Man vill förstås ha säkerhet kring oljeutvinningen och utfraktandet av oljan.

Tillägg kl 03.35:
Så har vi fått ännu en version om hur det gick till när man tillfångatog och mördade Ghadafi. 

/Kerstin

Länkar:
- Mustafa Abdul Jalil, Wikipedia (graduating from the department of Shari’a and Law in the Arabic Language and Islamic Studies faculty of University of Libya in 1975)
- How to Deal with Terrorists? Opinion Notes (The world, especially Europe and Obama, did not realize that for some 30 years there had been an ongoing civil war in Libya, between al-Gaddafi and his „revolutionary“ Arabs on one side, and the Muslim Brotherhood-controlled Eastern parts of the country on the other. This civil war was no result at all from recent events in Tunisia.
But here in Libya, the Brotherhood gained its strongest victory. European countries provide military help, to a terrorist organization, to gain control of a country!)
- Sharia,Wikipedia
-Libyen har i dag deklarerat sin frihet SR, 23/10 2011
- Sharia är ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet Sindi Gould, Amnesty Press tema, 22/9 2011
- Oro över skrärpta sharialagar i Sudan,SR 4/4 2011
- Sharialagar föreslås i Libyen, GP 23/10 2011
- IMF says prepared to aid Libya,uppdat, 13/9 2011
- IMF to send mission to Libya to assess country’s economy, 20/10 2011
- Libya recolonised. Libya is the first country that the Euro-American consortium has invaded exclusively on the pretext of human rights violations, Aijaz Ahmad, Frontline vol. 28

Ideologier/propaganda&Internationell politik20/10 23:47

Det har gått rykten på nätet under dagen att påståendet att Ghadafi är död inte är sant. Men bilderna och filmen på den här sidan på Mail Online kan man inte missta sig på. Ghadafi är alltså och säkert död. Han fångades tydligen levande och sköts sedan till döds. En ren avrättning. Han ska nu begravas i hemlighet.

Så nu borde bombandet av oskyldiga civila vara slut i alla fall. Jag misstänker att vi nu kommer att få se en orgie i förföljelse och dödande av alla som anses ha varit Ghadafianhängare och som stöttat honom. Dem kommer inte Nato att anse att man måste bomba för att skydda. Dessutom kommer vi nog att få se en tilltagande flyktingström från Libyen.

Vem tror att libyerna någonsin mer kommer att få leva i ett land med ett sådant materiellt välstånd som de fick uppleva under den hemska diktatorn Ghadafis tid?

Nästa områden för bombning för Fredspristagaren Barack Obama kan vi läsa om i artikeln på länk nr 1 nedan. Nu ligger Afrika helt öppet. Iran kanske får vänta lite trots allt.

/Kerstin

Länkar:
1) The Son of Africa Claims a Continent’s Crown Jewels, Information Clearing House, 19/10 2011

citat ur: For more than a decade the US has tried to establish a command on the continent of Africa, AFRICOM, but has been rebuffed by governments, fearful of the regional tensions this would cause. Libya, and now Uganda, South Sudan and Congo, provide the main chance. As WikiLeaks cables and the US National Strategy for Counter-terrorism reveal, American plans for Africa are part of a global design in which 60,000 special forces, including death squads, already operate in 75 countries, soon to be 120. As Dick Cheney pointed out in his 1990s “defence strategy” plan, America simply wishes to rule the world.)

- Israel in Libya: Preparing Africa for the “Clash of Civilizations”, Mahdi Darius Nazemroaya, Dissident Voice 13/10 2011
- Muammar Gaddafi Killed in Libya as Interim Government Seizes Last Regime Stronghold, Democracy Now 20/10 2011
- In Tripoli, Libya’s Interim Leader Says He Is Quitting, Time 19/10 2011
- NATO conquers Libya.The summary execution of Muammar Gaddafi, Liberation
- In Egypt, corruption cases had an American root. James V. Grimaldi and Robert O’Harrow Jr., The Wahington Post, 20/10 2011 (I Libyen påbörjades privatiseringarna under Ghadafis sista år av Saif al-Islam, med assistans av Jibril och Jalil de två i regeringen so sedan var med och bildade NTC, rebellrådet. Jibril säger att han ska avgå.)

Ideologier/propaganda&Internationell politik20/10 17:44

Nu lovsjungs Natobombningen av Libyen i alla tonarter i Västmedia. Ghadafi är död, uppgiften avslutad och äntligen kan det bli fred i Libyen, säger man. En lyckad insats, tycker makthavarna i Väst. Vi har hört den förut.

Jag tror alltså inte för ett ögonblick att det blir fred i Libyen även om man lyckades med det uppdrag FN gav Nato, att döda Ghadafi, för det var väl det som stod i FN-resolutionen 1973: Gör allt för att döda Ghadafi och för att lägga beslag på Libyens naturresurser – eller? Det var i alla fall så US/Nato uppfattade resolutionen.

Så här spår jag att det kommer att bli:
Först kommer de västerländska gamarna att försöka roffa åt sig vad de kan av oljetillgångarna samtidigt som NTC-rådet begär att nu få ut de frusna tillgångarna.

Vidare kommer inbördeskriget att fortsätta, om än på en annan nivå, se ut på samma sätt i Libyen som i Irak, som fortfarande är ett land i kaos, snart nio år efter ”befrielsen” och där de överlevande och kvarboende människornas liv förvandlats till rena helveten sedan USA m.fl. invaderade.

Dels kommer klanerna att strida med varandra om makten i Libyen, dels kommer med stor sannolikhet de islamiska jihadisterna, Belhadj ex., som är militär överbefälhavare över rebellstyrkorna i Tripoli, att försöka ta makten för att förvandla Libyen till en hårt styrd islamistisk stat, av samma typ som man har i Saudiarabien, med den ofrihet som en sådan innebär, inte minst för kvinnorna.

Dels kommer många libyer på båda sidorna, jihadisterna å ena sidan och de gröna å den andra, att bekämpa utländska företag och utländska försök att kontrollera landet. Det sannolika är, att hur det än går i dessa strider så kommer situationen för libyerna att fortsätta att vara förfärlig och i de områden som kommer att domineras av Belhadj och hans islamistiska anhang, kommer friheten att bli mycket mindre för människorna än den var under Ghadafi.

Det skulle dessutom förvåna mig mycket om Jalil och Jibril finns kvar i landet om något år. De kommer att utsättas för fler mordförsök och endera försöka gå under jorden eller fly utomlands, även om man kan tänka sig att man bygger dem en skyddande ”grön zon” av samma slag som USA byggt i Bagdad.

Så den lyckade insatsen i Libyen kommer troligen inte att föra något gott med sig. Den har hittills förorsakat ofantligt mänskligt lidande, mellan 30-100.000 döda, många fler skadade och en hel del torterade och misshandlade människor, varav de flesta varit civila. Landets infrastruktur har bombats sönder och samman. Den kommer inte att byggas upp i första taget om någonsin, liksom inte heller förstörda bostäder.

Nå framtiden får utvisa vilka som haft rätt, de som under den här tiden föreställt sig att bara rebellerna vinner kriget i Libyen så kommer folket att kunna leva i lycklig frihet och att kunna bilda fria fackföreningar, eller vi som gissat  på ungefär det scenario som jag målar upp ovan.

Jag kan under alla omständigheter bara fortsätta att skämmas över att Sverige har varit en del av detta mördande och denna förstörelse, för man hade troligen inte alls behövt mörda mängder av människor på det här sättet om man velat undvika det och försökt förhandla fram en annan utveckling i Libyen istället.

Så nu, när Nato anser att man lyckats så bra i Libyen, väntar vi bara på att bombanfallet mot Iran inleds, för att mörda Irans ledare. Det är ju väl förberett i propagandan redan, sedan ganska många år. De enda som skulle kunna stoppa detta nu är att Ryssland och Kina agerar. Att dessa länder säger ifrån en gång till, men det är inte en ofarlig situation – för någon.

/Kerstin

Ideologier/propaganda&Internationell politik20/10 03:14

Som jag skrivit redan, så har vi utsatts för en intensiv propaganda mot Ghadaffi under 40 år. Det är inte konstigt. Varje statschef, demokratiskt vald sådan eller som gjort sig till ledare på odemokratisk väg, som ju Ghadafi gjorde 1969, som förstatligat utlandsägda naturresurser inom sitt lands gränser, eller som vägrar att sälja ut dem till multinationella amerikanska bolag, har utsatts för en intensiv smutskastningspropaganda. Vi såg en sådan mot Allende på sin tid, som nationaliserade landets koppargruvor ex. Vi såg en mot Saddam, som nationaliserade oljan i Irak och vi har sett den mot Ghadafi som både nationaliserade Libyens olja och tvingade USA och Storbritannien att stänga ner sina militärbaser i Libyen.

Sedan flera år ser vi också en intensiv propaganda mot Chavez i Venezuela, som inte sällan tom kallas diktator av Sveriges Radios reporter från Sydamerika, trots att Chavez är vald i ett antal demokratiska val och med god majoritet. Han nationaliserade Venezuelas olja, kan man tänka.

Vi ser samma kampanj mot den likaledes folkvalde Evo Morales i Bolivia, som också nationaliserade sitt lands oljeresurser. Båda har använt inkomsterna från oljan till att förbättra levnadsförhållandena för sina länders invånare, bättre skolor för alla, bättre sjukvård ex. som för övrigt både Saddam Hussein och Moammar Ghadafi gjorde. Dessa ledares, demokratiskt valda eller diktatoriska, sätt att använda sina länders oljeinkomster kan jämföras med hur Nigerias ledare agerar. I Nigeria har folket inte fått något med av inkomsterna och landet har drabbats av en fruktansvärd miljöförstöring på grund av en fullkomligt hänsynslös oljeutvinning (franska bolag), som visades i programmet Dokument utifrån* för några dagar sen.

Allende, som också var demokratiskt vald och socialdemokrat, utsattes för en destabiliseringskampanj, där de konservativa i landet samarbetade med CIA och till slut, efter att ha skapat kaos i landet, lyckades störta Allende och ev också mörda honom 1973. Därefter organiserade Pinochet, som ledde kuppen mot Allende med CIA:s stöd, en orgie i dödande av alla som stött Allende. Sverige fick då ta emot en stor mängd flyktingar från Chile. Det var den första flyktingströmmen hit sedan andra världskriget och den första från andra världsdelar. USA:s krigande runtom i världen har sedan dess fört hit ganska många fler flyktingar.

Venezuelas folkvalde president, Chavez, har utsatts för mordförsök och CIA verkar intensivt i landet för att destablisera det för att kunna avsätta honom genom en kupp. Man lyckades nästan för ett antal år sedan men sedan militären, som beordrades att fängsla honom, insåg vad det handlade om släppte de honom. Sedan dessa har han vunnit flera val. Men propagandan mot honom är intensiv, så vi som varit med en tid, vi inser förstås att en kupp och avsättande av Chavez står på USA:s dagordning.

Evo Morales råkar ut för samma sak, svartmålas i Västerländska media och CIA försöker även avsätta honom, trots att han är demokratiskt vald av folket i Bolivia, tre gånger med ständigt ökande väljarstöd. Även i Bolivia försöker CIA, med hjälp av konservativa grupper, destabilisera landet för att kunna organisera en kupp för att avsätta Morales. Och även här har Human Rights Watch agerat springsjas åt CIA och hävdat att Bolivias värnande om de mänskliga rättigheterna försvagats under Morales tid. (Se förra inlägget, filmerna om HRW.) Både han och Chavez är socialister, närmast av samma kaliber som socialdemokraterna i Sverige var fram till mordet på Olof Palme. (Det tål ju att funderas en del över.)

Så har vi en äldre historia, den om den iranske demokratiskt valde presidenten Mossadeq, som förbättrade levnadsförhållandena för iranierna under sin tid (1951-1953) och som också nationaliserade sitt lands oljeresurser.  Han avsattes genom en statskupp orkestrerad av brittiska MI6 och CIA och i hans ställe satte USA och Storbritannien in shahen Mohammad Reza Pahlavi.

Därefter följer de diktatorer som nationaliserat sitt lands olje- eller andra resurser, som drabbats av samma öde, mordförsök och avsättning med hjälp av CIA och destabiliseringskampanjer, Fidel Castro på Cuba, Saddam Hussein och nu senast Moammar Ghadafi. Syriens president skulle avsättas på samma sätt, men här satte Ryssland och Kina P för FN att utfärda tillstånd att börja bomba Syrien. Ryssland, som också står på listan över länder som USA vill sätta klorna i, har sin enda militärbas vid Medelhavet i just Syrien. Sen får vi se vart det tar vägen.

På tur står som sagt de sydamerikanska staterna samt Pakistan och Iran, som man just i dagarna har ljugit ihop en historia om för att få en chans att attackera och bomba landet med det amerikanska folkets entusiastiska stöd. Det har legat i pipe linen länge så det återstår bara att se hur lång tid det tar innan USA angriper Iran med bombplan. Man har redan, som man brukar göra, inrättat vissa blockader mot Iran

Vi som levt några år har varit med om och minns alla de här amerikanska angreppen på andra och suveräna stater. De är fler än dem jag räknat upp ovan, Korea, Vietnam, Guatemala, Honduras, Haiti, Nicaragua ex. Dessutom har USA, CIA och de rika eliterna i USA, haft fingrar med i spelet i de s.k. färgrevolutionerna i de f.d. sovjetiska republikerna.

Jag har, under mina femtio år som politiskt intresserad, sett dels de där väl förberedda ingripandena/attackerna som föregåtts av en längre tids svartmålning och propaganda mot ledaren och av handelsblockader, dels de där som gått snabbt och effektivt och som det inte talats så mycket om, varken före eller efter attackerna.

Taktiken går alltså ut på att försöka skapa kaos i länderna som man, USA och Storbritanninen, och numer även Frankrike igen, vill lägga under sig och kontrollera. Sedan går man in med militär för att återställa ordningen. Idag kallar man det ”humanitära insatser”, som den i Libyen. Tidigare skedde ingreppen för att stoppa den hemska kommunismens utbredning och kommunismen hade varenda amerikan, med hjälp av en intensiv propaganda, lärt sig frukta mer än allt annat. Ja även jag växte upp i en era av enorm antikommunistisk propaganda och med en intensiv indoktrinering om det fantastiska och fria USA.

Det senaste, eftersom det kan uppröra hemmaopinionerna om alltför många egna soldater dör i de här nykoloniala krigen, är att man hyr in legosoldater att föra krigen på marken, tränar dem och utrustar dem med moderna vapen skickar in dem i ett land och låter dem starta väpnade uppror där, som regimen till slut tvingas ta till vapen mot. USA, Storbritannien och Frankrike, som så ingriper för att rädda civila, ägnar sig sedan i huvudsak åt att bomba väg för de inhyrda lagoknektarna och de frivilliga inhemska våldsmännen eller krigarna, även om man också sätter in militära rådgivare som samordnare på marken. Det kallas R2P (Responsibility to Protect). Det låter bra och med denna vackra omskrivning får man människor i USA och Europa att ställa upp och att stötta de angrepp man inleder och genomför och slipper det man fick i samband med Vietnamkriget, stora protestaktioner runt hela världen. Hemma i USA resulterade Vietnamkriget dessutom i vapenvägran, att unga pojkar som skulle kallas in, man hade allmän värnplikt i USA på den tiden, vägrade eller helt enkelt emigrerade för att slippa skickas ut som kanonmat till Vietnam. Resultatet blev att man efter Vietnamnkriget avskaffade den allmänna värnplikten och istället inrättade ett frivilligförsvar, legoknektar som jag envisas med att kalla dem. Dem bryr sig hemmaopinionen inte så mycket om. Det ställer ju upp frivilligt och dessutom är det mestadels fattiga unga män som låter värva sig, de där utan framtidsutsikter och utbildning.

Så man kan ju gissa varför Sverige idag, snabbt och kvickt och utan vidare diskussion avskaffade den allmänna värnplikten och inrättade legotrupper istället, specialförband kallade, ”som med kort varsel ska kunna sändas iväg och sättas in var som helst i världen.” Det som tidigare kallades ”Sverges krigsmakt”, har nu, passande nog döpts om till ”Sveriges försvar”. Vi ska alltså inbillas att de svenska legoknektarna försvarar Sverige. Hur hotade exempelvis Ghadafi Sverige? Eller talibanerna i Afghanistan?

Vi  kommer att få se många fler operationer, som den i Libyen, i Afrika i en nära framtid och jag gissar att svenska legoknektar, såväl som media, villigt kommer att ställa upp även framöver. I Afrika pågår destabiliseringskampanjer redan inom vissa områden, som i Somalia ex.

Analytiker med gedignare kunskaper om ämnet än jag har, menar att angreppet på Libyen handlar om att få en bas i norra Afrika för det för några år sedan bildade US/AFRICOM, som inrättats för att ta ett fastare grepp om Afrikas alla naturresurser och för att se till att Kina inte får en chans att grabba åt sig för mycket av Afrikas rikedomar. Kriget i Libyen ska därför ses som en början på en mycket större kampanj, ett mycket mer omfattande krigande mot befolkningarna i Afrika. Om detta sedan går så bra som USA och Storbritannien tänker sig, det är en annan sak. Men skicka in mängder av obemannade bombplan går ju alltid bra och fungerar det inte som det var tänkt, så dödar de ju i alla fall en massa människor och sätter skräck i övriga.

Det fredsälskande och fredskämpande Sverige som jag växte upp i och varit stolt över att leva i och vara en del av, har vips och bakom svenskarnas, som är gedigna anhängare av fredspolitik och neutralitet, ryggar förvandlats till ett litet men dock redskap i USA:s/Storbritanniens nya världsomspännande kolonialkrig. Undrar vad det kan komma sig?

Vad var det han sade Bush efter 9/11, ”den som inte är med oss är emot oss,” och hur brukar det gå för länder som är emot USA?

I nästa inlägg ska jag diskutera de diktatorer som man avsätter på det här sättet och hur man ska eller kan se på sådana operationer och förhålla sig till dessa. Dessa ingrepp kan ju uppfattas på helt olika sätt.

Tillägg kl 13.50:
Och just nu rapporterar radion att Ghadafi gripits, är skadad i båda benen men andas.

Tillägg 2, kl 14.45:
Och nu sägs att Ghadafi dödats i Sirte.

/Kerstin

Länkar:
Om länderna och kupperna som nämns ovan: Se Wikipedia
- Libya: Human rights imposters used to spawn NATO*s fraudulent war, Mahdi Darius Nazemroaya, Voltairenet.org 17/10 2011 (Om hur HRW agerar för USA:s koloniala intressen)
- Libyan War Sp(OIL)s In The Hands Of British Mercenaries, Mathaba 2011/10/19 (Om hur hjälpsamma länders oljebolag nu börjar drägla över Libyens olja)
- NATO exterminates 2 percent of a populated city, Mathaba 19/10
- USA skickar trupper till Uganda, Hans Öhrn, Nyhetsbanken 17/10 2011(Citat ur: Samtidigt såg en rad så kallade humanitära organisationer, som Save Dafur, Enough Project, Invisble Children och Resolve Uganda, dagens ljus i Washington.
Dessa organisationer har använts, och används, av USA för att underlätta militära aktioner, så kallade humanitära interventioner i Afrika.)
* Nigerias blod, Dokument utifrån, SvT 16/10

Ideologier/propaganda&Internationell politik18/10 21:56

Att vi alla har utsatts för en fullständigt osannolik propaganda mot Ghadafi det senaste halvåret, (egentligen under 40 år, från och till,) har de flesta tänkande människor insett. De som ägnat en del tid åt att försöka ta reda på om alla de påståenden som gjorts om honom under det senaste halvåret har fog för sig har kunnat konstatera att det mesta varit lögn. Det har avslöjats i utländsk press eller på utländska nättidskrifter. Våra svenska media har däremot varit sparsamma med att publicera avslöjandena om lögnaktigheten i de påståenden om honom som de gladeligen hjälpt till att sprida.

– Han hade inte bombat sin egen befolkning, som påstods och som var skäl till att FN beslutade tillåta USA och Nato att bomba Libyen tillbaka till stenåldern. (10 +se videos nedan)
– Han hade inte delat ut Viagra och uppmanat sina anhängare att massvåldta motståndarnas kvinnor.(1)
– De funna massgravarna innehöll inte människoben utan kamel- och andra djurben.(2)
– Ghadafis söner var inte tillfångatagna, som påstods.(3)

Nu har vi just fått höra på Dagens Eko (4) och läst i DN,(5) om ett hemligt bårhus där Ghadafi påstås ha gömt undan 17 lik efter skjutna fienden. Denna nyhet kablas ut över hela världen just nu. Dessa lik har, säger den vakne svenske SR-korrespondenten i Tripoli, Johan-Mattias Sommarström, legat i ett hemligt kylrum under ett sjukhus i Tripoli i 27 år. Där har de fått ligga under alla dessa år för att anhöriga inte skulle kunna begrava dem, vilket är en grov, och förstår vi, medveten förolämpning både mot de döda och mot deras anhöriga. Under tiden, säger man, har liken vaktats av Ghadafis militär.

Den här nyheten kommer tydligen från Reuters som hade an artikel om saken 16/10.(6) I denna artikel får vi veta att det tycks handla om en bårhusavdelning på ett sjukhus i Tripoli som handhades av fängelseledningen på fängelset Abu Salim. Dit fraktades döda och fördes även bort ibland. Bårhuset vaktades av vaktpersonal. ”Vi hade inte,” säger en läkare, ”tillträde till den här avdelningen.” Men denne läkare vet en hel del om det han inte skulle få veta något om. Dels kunde han berätta att liken som lades in där rensades från allt som gjorde det möjligt att identifiera dem och att avdelningen hölls skinande ren hela tiden, samt att liken, som inkluderade en baby, hade skotthål i huvudena. De påstås i artikeln  härstamma från personer som dödats efter ett försök att störta Ghadafi på 80-talet.

Så vad ska man säga om historien (om den alls är sann) om den här bårhusavdelningen, där somliga lik var i långt framskridet stadium av sönderfall och förtorkning? Först kan man fråga sig var fängelser i andra länder med dödsstraff, som exempelvis USA, gör av sina döda och avrättade? Om de inte lägger dem i bårhus en period? Dessutom kan man fråga sig hur det är möjligt att veta exakt vilka de här personerna är då de alla hade avidentifierats, enligt läkaren som intervjuades. Vidare kan man fråga sig om alla faktiskt är avrättade på direkt order från Ghadafi.

Vi ska dessutom komma ihåg att högste ansvarige för rättsystemet i Libyen sedan 2007, var Abdel Jalil, som nu leder NTC-rådet och som alltså var den senast ansvarige för detta bårhus.
”Han kanske inte visste”, kan ju någon hävda och kanske med rätta. Styrande vet inte alltid vad varje underordnad har för sig. Så samma sak kan man hävda om Ghadafi. I propagandan får man det att låta som om Ghadafi var med överallt och var personligt inblandad i alla illdåd som myndigheter begick under hans tid, ja i alla andras också. Ska man hävda detta då får man hävda att Göran Persson sköt Hannes Westfeldt i Göteborg, att vår dåvarande statsminister dödade Osmo Vallo, att de amerikanska presidenter som suttit samtidigt som amerikansk polis har skjutit och dödat ett inte ringa antal oskyldiga personer, har mördat massor av människor etc. etc. Det är naturligtvis absurt och det är lika absurt att skylla alla illdåd,  mord och försvinnanden i Libyen på Ghadafi personligen.

Varje libysk familj, säger läkaren vidare, saknar någon försvunnen person. Det kan mycket väl vara fallet, men med tanke på den maffia som fanns i Benghazi och som sysslade med trafficking och människohandel (7) och som dessutom utgjorde kärnan i upproret i Benghazi och rebellrörelsen, kanske man inte kan utgå från att varenda försvunnen person i Libyen har mördats av Ghadafi. Varenda mördad eller försvunnen amerikan är ju inte mördad av den amerikanske presidenten. Varenda mördad eller försvunnen svensk är inte mördad av våra statsministrar, inte en enda av dem är jag övertygad om. Med några mördade och försvunna amerikaner kan det dock förhålla sig annorlunda. Annars förhåller det sig så att 6-7000 personer anmäls försvunna varje år i Sverige. De flesta kommer tillrätta men 25-35 personer/år återfinns aldrig. (8) Det gör c:a 1000 personer under en 30-årsperiod. Det finns nu ingen anledning att anta att dessa undanskaffats av våra regeringar. Samma sak gäller naturligtvis för Libyen, en massa människor försvinner även där utan att regimen hade något med saken att göra.

Men eftersom man passar på varje tillfälle att berätta om hur galen, mentalsjuk, Ghadafi är, så ska vi utan vidare acceptera det här ”avslöjandet” som ännu ett utslag av denna galenskap. Själv anser jag inte att det finns något som tyder på att Ghadafi är galen eller mentalsjuk. Vad eller hurdan Ghadafi faktiskt är, det har jag ingen aning om idag. Tidigare hade jag också svalt propagandan mot honom men efter vad jag hört och läst på senare tid, hur den ena lögnen om honom efter den andra avslöjats, börjar jag betvivla även tidigare propaganda mot honom eller i varje fall tro att en hel av den var överdrifter eller grova sådana.

Efter att under det senaste halvåret ha läst det mesta jag hittat på nätet om Libyen och om Ghadafi och lyssnat på ett antal videos där Ghadafi framträder och talar, finner jag idag ingenting som tyder att mannen är galen. Excentrisk, i våra ögon – ja, fullständigt rak och uppriktig och helt fri från fallenhet för diplomatiska skönmålningar verkar han vara, vilket nog inte är så lyckat i storpolitiken alla gånger, men galen – nej.

Alltså har varje förnuftig person svårt att tro att Ghadafi dödat tusentals människor, som påstås, för att sedan ha sparat 17 stycken av dem, lagt dem i ett kylrum, där de givetvis sönderfaller ganska snart och sedan satt soldater att bevaka de ruttnande kropparna under 27 års tid. Det ska till en fullkomligt sinnessjuk person för att göra något sådant. Varje ”normal” människa skulle gräva ner eventuellt skjutna fiender någonstans – i hemlighet. Var har han gjort av alla de andra tusentals personerna som han sägs ha mördat undrar man alltså, och varför har dessa 17 personer, varav en är ett lite barn, ja en baby enligt Reuters, inte försvunnit på samma sätt och till samma ställe som alla de andra?

Ovanpå detta har vi idag all anledning i världen att inte lita på någonting som rebellerna eller NTC-anhängare säger. De har ljugit hejdlöst hela tiden sedan upproret startade i Libyen och dessutom har rebeller erkänt att de torterar människor för att dessa ska ”erkänna”.(9) Sannolikt  torterar NTC-rebeller också icke-anhängare för att få dem att berätta vad man vill att dessa ska berätta. Påstående om ett planerat ”massdödande” från Ghadafis sida, som ju användes som argument för attacken på Libyen för att skydda civila, är också en lögn producerad av NTC och NTC-folk.

Lies behind the ”Humanitarian War” in Libya: There is no evidence! (Part 1), NATO Crimes In Libya.

2 The Lies behind The Evil Humanitarian War on Libya ’No Evidence’, NATO Crimes In Libya


(Länk om Soliman Bouchuiguir sist bland länkarna)

OBS Tillägg 15/2 2012:
Igår noterade jag att del 2 av de här filmerna med intervju med Soliman Bouchuiguir har tagits ner från YouTube, med argumentet om något upphovsrättsproblem. Det är märkligt av flera skäl. För det första, varför gäller inte samma upprättsvillkor för del ett av samma intervju? För det andra, det är i den del som tagits ner som Soliman Bouchuiguir  erkänner, rätt upp och ner, att hans organisation bara hittade på det där om att Ghadafi bombade och massmördade sitt eget folk och avslöjar att bombandet av Libyen motiverades med rena lögner – precis som fallet var med invasionen i Irak alltså.

USA:s dåvarande utrikesminister Gates erkänner dessutom att någon kontroll av dessa påståenden, om att Ghadafi hade bombat sin befolkning, inte gjordes utan att USA:s regering, och FN hade ”läst” i tidningar och agerade utifrån vad de sett där! Någon som tror på detta? Inte jag.

END WAR: Pentagon Admits No Proof Of Airstrkes, No-Fly-Zone Problems & Ships Send On Aid

Man använde bara dessa lögner för att kunna genomföra ett sedan längre tid tillbaka planerat angrepp på Libyen för att få kontroll över Libyens territorium, Libyens banksystem och landets olja.

Men vi har förstås också anledning att ta dagens rapporter från Ghadafisidan med en stor nypa salt, när dessa påstår att de i stort sett redan återtagit kontrollen över nästan hela Libyen. Vad som är sant i allt vi hör om situationen i Libyen idag kan vi helt enkelt inte bedöma idag. I varje fall kan inte jag göra det – hur mycket jag än läser om saken och försöker få en objektiv bild av den.

Det enda vi kan vara helt säkra på just nu är att båda sidor gör propaganda för egna syften, att Nato har gigantiska resurser att föra ut sin propaganda medan Gahadafisidan har mycket begränsade resurser för sin propaganda eller för att få ut vad de råkar ut för, samt att svenska media ljuger ohejdat för att stötta det NTC-råd som Nato (med svensk medverkan) bombat väg för sedan mer än ett halvår och att media just nu, förtalar Ghadafisidan och förtiger NTC-sidans illdåd.

Här ska vi uppröras över 17 lik som varit lik i 27 år och som vi egentligen inte vet något alls om, samtidigt som journalisten inte säger ett ord om alla dem som dör just nu, på grund av Natos bombande och rebellernas skjutande, misshandel och tortyr, samt på grund av den ruskiga belägringen av Sirte.

Just nu måste Nato- och NTC-sidan dessutom mata media och allmänheten i Väst med nya ”bevis” för Ghadafis hemskhet och galenskap eftersom det börjar komma fram, även i vanliga media, åtminstone utomlands, vad Nato och NTC-rebellerna sysslar med. Men i svenska media, nästan inte ett ord om hur NTC-rebellerna agerar, hur de plundrar, bränner, mördar och torterar, samt att många av rebellerna i själva verket är legosoldater från helt andra länder, och vilka enorma lidanden för civilbefolkningen som Natos bombningar åstadkommer.

Det börjar bli dags även för oss svenskar att betrakta vad som sägs i media med samma skepticism och misstänksamhet som folket i de gamla Öststaterna gjorde. Vi kan inte längre ta för givet att våra media försöker rapportera någotsånär objektivt om världens händelser till oss. De är idag inspunna i nätverk vars spindlar har helt andra målsättningar än att ge oss, allmänhet och väljare, så korrekt information som möjligt.

/Kerstin

PS: För undvikande av missförstånd: Med detta vill jag inte säga att Ghadafi är en ängel, bara att jag inte alls är säker på att han är fullt så hemsk, i jämförelse med andra arabledare, som han framställts som.

Länkar:
1) Libya War Lies Worse Than Iraq, Thomas C. Mountain, Information Celaring House 23/7 2011
2) Libya transitional council believes mass grave found, CNN 25/9 2011 (här berättas det om massgraven, samma sak rapporterades i media över hela Västvärlden).
2) Alleged Qaddafi-era mass grave turns out to contain camel bones,InfoWars, Ireland 30/9 2011 (om att massgraven innehöll djurben)
3) Qaddafi plea: ’Save Libya'; Seif Al Islam captured, eldest son surrenders to rebels, Al Arabiya News 22/8 2011 (här påstås Ghadafis äldste son ha tillfångatagits)
3) Rebels say Gaddafi son Saif Al-Islam captured, Huffington Post, 21/8 2011(här sägs samma sak)
3) Saif al-Islam Gaddafi has not been captured,The Telegraph 23/8 2011 (här får vi veta att han inte hade tillfångatagits)
4) Kadaffis offer från 1980-talet hittade i kylrum, Johan-Mattias Sommarström, Ekot 17/10 2011
5) Khaddafis hemliga bårhus avslöjat, Clas Svahn, DN 16/10 2011
6) Libyans say they uncover secret Gaddafi-era morgue, Reuters 16/10 2011
7) Benghazi human traffickers back in business, Thomas C. Muntain, Intrepid Report 21/4 2011
7) Libya An Uncertain Future, Report on a Fact Finding Mission to Assess Both Sides of the Libyan Conflict, International Center for the Study and Research into Terrorism, maj 2011
8 ) Brottsförebyggande rådet, 2005
9) Libya: Cease Arbitrary Arrests, Abuse of Detainees. Thousands Arrested Without Review in Tripoli, Human Rights Watch, 30/9 2011 (om förhållandena i rebellernas fängelser)
9) MI6 knew I was tortured, says Libyan rebel leader
Abdul Hakim Belhaj says MI6 helped CIA arrest him and send him to Libya for torture, Teh Guardian 5/9 2011
(så en artikel om MI6-inblandning i totyr av Belhadj)
9) Libyan rebels abuse, torture prisoners, rights group says, by Hannah Allam, World Wires 12/10 2011 (”At least two guards in two different detention facilities admitted to Amnesty International that they beat detainees in order to extract ’confessions’ more quickly,” the report said.)
10)  Hidden behind propaganda a giant crime against Libya is fact. Mein Parteibuch Zweitblog, 4/4 2011 (As the Russian military revealed on March 1st, the ymonitored the airspace over Libya closely via satellites, and they found out that such airstrikes did not happen. Interestingly, one can be sure, that NATO states also monitored the Libyan airspace closely, and they just were mute. They didn’t give any evidence for the claim, and they did neither say that it was a wrong claim made. The allegation, that the Libyan government used „high-caliber, perhaps even anti-aircraft guns on protesters“, is also totally unsubstantiated.)

Två länkar om spelet bakom kulisserna, om vilka som drar i trådarna i Libyen:
- Libya: Human rights imposters used to spawn NATO*s fraudulent war, Mahdi Darius Nazemroaya, Voltairenet.org 17/10 2011
- Tiny Kingdom’s Huge Role in Libya Draws Concern, By Sam Dagher and Charles Levinson in Tripoli and Margaret Coker in Doha, Wall Stree Journal 17/10 2011

Livsfrågor&Teknik/teknologi18/10 13:13

Så är bloggen ute på nätet igen. Hälsar besökare välkomna tillbaka.

Vill fortsätta med att tacka  för all omtanke som besökare till bloggen har visat mig, genom att ringa eller mejla mig för att få besked om varför bloggen plötsligt försvann.

Både bloggen och Alba har varit nere några dagar på grund av teknisk omorganisation. Ledsen att jag inte kunde meddela detta i förväg men det kom lite plötsligt även för mig.

Eftersom jag numer skaffat mig ett Facebook-konto så meddelade jag orsaken till bloggens plötsliga försvinnande där och att den skulle vara tillbaka snart igen. Jag kommer inte att vara speciellt aktiv på Facebook men om något händer här, som gör att jag inte kan skriva på bloggen, så kommer jag att meddela orsaken där.

Så nu gäller det bara att kavla upp ärmarna igen och sätta igång. Vet bara inte var jag ska börja.

/Kerstin

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster