Mustafa Abdul Jalil, en av NTC-rådets ledare och medlem i Muslimska Brödraskapet, har framträtt och sagt att nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla. Sen ska vi bygga en ny stat på sharialagar men först ska folket få välja den församling som ska skriva de här sharialagarna, eller tolka Koranen eller vad det nu kan handla om. Koranen ska i alla fall läggas till grund för det nya lyckliga Libyen.

Övergångsrådet NTC:s ordförande Jalil har lovat en riktig övergångsregering inom en månad, förhoppningen är att man sedan ska kunna hålla val till en församling som skriver en konstitution inom åtta månader.

Mustafa Abdel Jalil uppmanade i sitt tal i Benghazi alla libyer att förlåta, vara toleranta och söka försoning.

Han sa också att han vill att sharialagar utgör grunden i den nya konstitutionen, knappast kontroversiellt i ett land med en starkt troende befolkning.

Säger Sveriges Radiosom inte tycks känna till att Libyen varit en icke-religiös statsbildning under Ghadafi och inte heller vad det kan komma att innebära att landet nu ska styras utifrån sharialagar.

Jag är långtifrån någon expert på vad sharia-lagar innebär, men om det är ett lagsystem liknande det man har Saudiarabien förefaller det inte så framstegsvänligt precis och framför allt riskerar kvinnorna att bli mycket mindre fria i Libyens shariaframtid än de varit hittills. Libyens kvinnor har haft betydligt fler rättigheter än kvinnor i andra muslimska länder. Alla libyska kvinnor blir kanske inte överlyckliga över att de befrias från sin frihet.

Sharias fem grundläggande målsättningar är, enligt Wikipedia: värnande om 1) livet, 2) förnuftet, 3) religionen, 4) egendomen och 5) fortplantningen. Länder som säger sig tillämpa sharia har ibland skilda åsikter om vad lagen innebär, läser jag. Så vad den kommer att innebära i Libyen återstår att se.

Jag har inte hört talas om att fria fackföreningar finns i något av de länder som styrs enligt sharia-lagar (rätta mig om jag har fel). Har heller aldrig hört att ett shariastyrt land är socialistiskt. Återstår alltså, om jag inte har fel, också att se om det framtida sharia-styrda Libyen blir första sharia-stat med rätten att bilda fria fackföreningar.

Göteborgsposten oroar sig dock trots den lyckliga utgången av kriget mot Libyen:

Trots den libyska glädjedagen finns flera hot mot freden. Med sex miljoner människor och stora oljefyndigheter har Libyen förutsättningar att bli ett rikt land. Men de regionala motsättningarna kan leda till nya sammanstötningar.

Va? Jag hade fått för mig att Libyen varit ett rikt land ett bra tag och inbillar mig att det nu kommer att bli ett betydligt fattigare land. Dels har landet bombats sönder och samman, dels kan vi nog ta för givet att en stor del av oljeinkomsterna i framtiden kommer att hamna någon annanstans än i Libyen. Misstänker också att de frysta pengarna kommer att gå till Nato-länderna som betalning för hjälpen att skapa den nya friheten. Blir det något över tro? Verkade inte som om Hillary Clonton trodde det eftersom hon erbjöd Libyen ekonomisk hjälp när hon var där häromdagen. Det borde man ju inte behöva om Libyen har de enorma (frysta just nu) tillgångar utomlands, som det har talats om och just eftersom landet är rikt på högklassig olja. Men vem vet, USA och övriga nerfrysare har kanske tappat bort Libyens pengar.

Men IMF har erbjudit sig att komma till Libyen för att ge råd inför framtiden. Man vill kanske lära libyerna att från och med nu måste alla ta lån om de behöver en bostad eller skaffa sig kapitalvaror och därmed sätta sig i skuld och betala räntor. Räntor är ju en lönsam affär – för bankerna. Undrar förresten om sharia tillåter tagande av ränta? Berätta den som vet.

Har IMF tur så slutar det hela med att Libyen fått en gigantisk skuld som ger IMF möjlighet att ”råda” Libyen att skära ner på alla offentliga utgifter, dvs ta bort rätten både till fri högskoleutbildning och fri sjukvård, så att libyerna inte har det bättre i dessa avseenden än människorna i USA.

Men nu ska vi inte vara pessimistiska. Överallt där USA/Nato beslutat att medelst massivbombning införa demokrati har det ju gått strålan… nej visst nej. Men nu gör det säkert det. Nån gång ska det väl lyckas. Försöker man gå på vatten tillräckligt många gånger så ska det nog gå till slut.

För övrigt har jag aldrig tidigare i mitt liv sett ett exempel på så uselt politikeromdöme som detta, som väl de flesta sett redan:

Hillary ClintonLaughs About Gadhafi’s Death…

Hillary on Gaddafi – ”we came, we saw, he died.” laughing?

Ja, sen har vi ju risken att inbördeskriget fortsätter. Vad gör Nato då? Låter libyerna reda ut saken själva, nu när man lyckats döda Ghadafi? Skulle inte tro det. Man vill förstås ha säkerhet kring oljeutvinningen och utfraktandet av oljan.

Tillägg kl 03.35:
Så har vi fått ännu en version om hur det gick till när man tillfångatog och mördade Ghadafi. 

/Kerstin

Länkar:
- Mustafa Abdul Jalil, Wikipedia (graduating from the department of Shari’a and Law in the Arabic Language and Islamic Studies faculty of University of Libya in 1975)
- How to Deal with Terrorists? Opinion Notes (The world, especially Europe and Obama, did not realize that for some 30 years there had been an ongoing civil war in Libya, between al-Gaddafi and his „revolutionary“ Arabs on one side, and the Muslim Brotherhood-controlled Eastern parts of the country on the other. This civil war was no result at all from recent events in Tunisia.
But here in Libya, the Brotherhood gained its strongest victory. European countries provide military help, to a terrorist organization, to gain control of a country!)
- Sharia,Wikipedia
-Libyen har i dag deklarerat sin frihet SR, 23/10 2011
- Sharia är ett sätt att kontrollera kvinnans sexualitet Sindi Gould, Amnesty Press tema, 22/9 2011
- Oro över skrärpta sharialagar i Sudan,SR 4/4 2011
- Sharialagar föreslås i Libyen, GP 23/10 2011
- IMF says prepared to aid Libya,uppdat, 13/9 2011
- IMF to send mission to Libya to assess country’s economy, 20/10 2011
- Libya recolonised. Libya is the first country that the Euro-American consortium has invaded exclusively on the pretext of human rights violations, Aijaz Ahmad, Frontline vol. 28