Nu har Reinfeldt berättat det han aldrig talade om i någon valrörelse, att den som är sjuk eller arbetslös och blir utförsäkrad får väl släkten ta hand om.

Jag skrev om detta samhällssystem här på Motvallsbloggen 10/1 2011:

Det finns, i stort sett, två helt motsatta sätt att organisera ett samhälle. Endera får var och en ta vara på sig själv, själv betala för vad han/hon behöver av utbildning, sjukvård, äldrevård etc. eller så har man en gemensam välfärdstat där alla, via skatterna, är med och betalar till dem som behöver utbildning, sjukvård, pensioner eller annat ekonomiskt stöd.

I det egenfinansierade samhället blir alla människor beroende av att endera tjäna väldigt mycket pengar själva, vilket av naturliga skäl endast en mycket liten del av befolkningen kan göra, eller beroende av medmänniskorna i omgivningen, i första hand av släkten, i andra hand av grannar och vänner. I princip innebär detta ett klansamhälle, vilket är vad vi ser i det vi kallar U-länder.

I SvD läser vi att Reinfeldt, om hur utförsäkrade sjuka eller arbetslösa ska klara sig, säger:

– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor. Men den här situationen är inte ny med oss.

Jo, man kan få socialbidrag, försörjningsstöd som det ska heta numer, och kan då leva på nivån ur-hand-i- mun, dvs inte svälta ihjäl direkt, men inte mer och tänder att tugga med behöver man inte i den situationen anser regeringen.

När Reinfeldt alltså nu säger att de som inte klarar av att arbeta på grund av sjukdom eller som blir arbetslösa (på grund av en politik som handlar om att vi ska ha en viss arbetslöshet, fast det senare berättar han inte förstås,) får förlita sig på släkten för sin försörjning (underförstått: om de inte haft råd med privata försäkringar,) då berättar han om att vi nu är på väg in det medeltida klansamhället igen.

Detta innebär att de allra flesta förlorar stort på de nya moderaternas gammaldags politik. För vem inbillar sig att de flesta tjänar på de små skattesänkningar de fått de senaste åren om de samtidigt får mycket större försörjningsbördor, kanske under lång tid?

I själva verket  är skattefinaniserade trygghetssystem, som vi  haft tidigare och som Alliansen nu river ner, ett system för att fördela kostnaderna för livet över hela livet vilket gör livet tryggare för alla. Den som är frisk idag bidrar till andra som inte är det och har i gengäld haft en tämligen god ekonomisk trygghet om de själva blivit sjuka, eller om någon anhörig blivit det. Den situationen att man själv eller en nära anhörig blir sjuk eller arbetslös, för att inte tala om gammal och hjälpbehövande, hamnar de allra flesta i någon gång i livet fast man kanske inte inser det när man är 25 år, frisk och stark och ev. har jobb, och fortfarande har friska och starka föräldrar.

Med det medeltida system som nu införs, steg för steg, kommer istället varje sjukdom eller långtidsarbetslöshet i familjen att bli en ekonomisk smäll, vips så har olyckan ätit upp de få tusenlappar/år som man fått i skattesänkning av Alliansen – och lite till, medan de allra rikaste fått närmast otroliga skattesänkningar.

Kära medelklass, även om ni tjänar ganska bra idag, att ta hand om och försörja gamla mamma och eller pappa, en maka eller make, eller ett allvarligt vårdkrävande, sjukt eller arbetslöst vuxet barn eller syskon det kostar mycket pengar. Ni kan när som helst stå där i en total privatekonomisk katastrof trots att ni tycker att Alliansens politik varit så bra för er. Så gläd er över de tusenlappar ni fått nu. De kommer inte att räcka långt när det är er tur att börja försörja någon eller några vuxna släktingar. Ni klarar det kanske, men på en mycket lägre levnadsstandard.

Gläd er över era tusenlappar i sänkt skatt nu, för de är slut och borta den dagen ni står där själva och tvingas be släkten om stöd och hjälp. Anhöriga kommer inte att uppskatta att behöva ge er denna hjälp och ni kommer inte att må bra av att behöva be om den eller ta emot den.

Välkommen tillbaka du gamla usla klassamhälle.

/Kerstin

Länkar:
- Fem år med alliansen: Reinfeldtintervju, SvD 20/10 2011
- Politik som absurd och grym teater, Ett Hjärta Rött 24/10 2011
- Reinfeldts regering har osäkrat välfärden, Ett Hjärta Rött 20/10
- Reinfeldt tycker att anhöriga ska rycka in för sjuka och arbetslösa, Newsmill 22/10 2011
- Nyliberalismen – vägen mot medeltiden, Motvallsbloggen 30/1 2011
- Socialdemokratin skapade individualismens och frihetens samhälle, Motvallsbloggen 10/1 2011