oktober 2006


Fackföreningar/företag30/10 00:40

För övrigt vill jag rekommendera läsning på Kurt Junesjös hemsida:

Arbetsorätten
Kurt Junesjös hemsida

Där hittar man massor med mycket viktigt material om hur arbetsgivare, privata, kommunala såväl som statliga, behandlar sina anställda och hur utsatta många människor är på arbetsmarknaden.

Länk till den här hemsidan finns även nedan till höger på den här bloggen.

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Politik/ekonomi29/10 21:23

Det där med obligatorisk a-kassa låter faktiskt riktigt spännande när man tänker efter, för hur ska den se ut?
Ska även de stora företagens VD:ar, som ju också är anställda, betala obligatorisk a-kasseavgift och i så fall, kommer de att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande när de blir arbetslösa?
Ska vi gissa att de inte kommer att ha lust att ta vilket jobb som helst för en lön på omkring 15.000/månad? Kommer de i så fall att uppskatta och acceptera att betala a-kasseavgiften?

Eller kommer den obligatoriska a-kassan i praktiken att bara bli obligatorisk för dem som har under en viss inkomst? I så fall, var ska gränsen gå? Och om det blir en gräns, hur obligatorisk är a-kassan då?

Alliansen gick ju till val på obligatorisk a-kassa så det blir spännande att se hur vår nya, förutseende och djupt tänkande regering fixar det här utan att förarga många av sina rikare väljare. En verkligt obligatorisk a-kassa hotar ju att bli en transferering från de allra rikaste till de mindre rika (om än en blygsam sådan), och sådant vill ju varken de konservativa eller de nyliberala veta av.

En inte helt okvalificerad gissning således: A-kassan blir i slutänden bara ”obligatorisk” för dem som har de lägre lönerna och de riktigt rika löntagarna slipper betala avgiften till densamma?

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi27/10 21:38

Regeringen, som tyckte att socialdemokraterna tillsatte för många socialdemokrater på olika poster, har just utsett Per Unckel till ny landshövding i Sockholms län. Men det är väl bara för att få mer politisk balans förstås.

Hur som helst så kan jag berätta att Per Unckel var mannen som gav ”trial-and-error-metoden” ett politiskt ansikte då han satt som högsta hönset för högskolor och universitet i den förra borgerliga regeringen i början av 90-talet.

På den tiden var jag vikarierande lektor och studierektor på dåvarande Institutionen för Vetenskapsteori på Göteborgs universitet, så jag fick en del officiella handlingar från överheten. Bland annat damp det en dag ner ett brev från ovan nämnde ljushuvud. Jag har brevet kvar (en kopia förstås, originalet borde finnas arkiverat på universitetet) men sedan flytten ligger det oåtkomligt i någon låda någonstans. Jag har för mig att det var ett brev skrivet som svar till OECD, som till den svenska regeringen hade uttryckt oro över vad den dåvarande borgerliga regeringen gjorde med den svenska vuxenutbildningen, som var allmänt beundrad utomlands. Jag var inte då, och är fortfarande inte säker på vem som skickade det Unckelska brevet till institutionerna, om det var ministern själv eller om det var någon på universitetet som reagerade surt på det och distribuerade det till alla institutionerna på universitetet. Då gissade jag på det senare.

Hur som helst så lade Unckel ut texten, om hur den nya regeringen tänkte regera. Brevet var skrivet på en usel engelska. Han tillhörde nämligen Sveriges genom tiderna mest kompetenta regering, enligt vad denna regering själv hävdade, så han behövde förstås ingen språkgranskning av det han skrev på engelska. Mottagarna torde ha dragit på munnen emellertid, för det gjorde hela Göteborgs universitet.

Exakt ordalydelse i brevet har jag förstås inte i minnet men innehållet var i alla fall, i sammandrag och helt solklart att: Förr i tiden lade regeringen fram förslag till nya lagar, utredde dem ordentligt, lät dem gå ut på remiss till berörda parter och experter och behandlade dem sedan i utskotten innan man gick till beslut i riksdagen. Det där hade den nya regeringen slopat. Nu beslutade man först och såg hur det gick, och fungerade det inte så fick man väl ändra lagarna igen.

Det vill säga den förra borgerliga regeringen använde sig av metoden att handla först och tänka sen.

Nu ska Unckel alltså styra Stockholms län. Bli inte förvånade stockholmare om mycket kommer att bli lite hipp som happ. Det blev det med den förra regeringen också och den nya borgerliga regeringen förefaller ju regera i enlighet med samma princip – principen om metodisk tanklöshet.

PS 28/10 kl. 02.07:
Ser på Magnus blogg att med detta blev det övervikt för borgerliga landshövdingar, nämligen 9 från de borgerliga partierna, 8 från s, v och mp samt 4 opolitiska. Så så var det med den borgerliga regeringens utnämningspolitik, som inte skulle handla om politiska meriter som socialdemokraterna alltid gick efter, enligt Reinfeldt & Co. Och eftersom moderaterna sagt att utnämningarna ska ske efter kompetens och inte efter politiska meriter, och vi vet hur moderaterna definierar kompetens, så förstår vi ju hur det kommer att se ut med utnämningarna framöver.

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Ideologier/propaganda&Internationell politik27/10 15:22

Mikael Nyberg skriver en mycket intressant artikel om Carl Bildts inblandning i kampanjen för att övertyga framför allt européer om det nödvändiga i att attackera Irak.

Randy Scheunemann, direktör vid Committe for the Liberation of Iraq och före detta rådgivare till försvarsminister Donald Rumsfeld, frågade Carl Bildt om han ville hjälpa till med krigskampanjen. Det ville Carl Bildt. I januari 2003 etablerade sig kommittén i Europa med ett internationellt rådgivande utskott.

Hela artikeln, och flera andra mycket läsvärda sådana, kan läsas på Mikael Nybergs hemsida, som det finns en länk till under ”övriga länkar” till höger här.

Den nya högerregeringen blir bara mer och mer skräckinjagande. Ska vi också snart få se svenska soldater i Irak, med uppgift att avlasta USA månne?

Det torde hur som helst bli lättare för regeringen att värva soldater för svenska krigsinsatser utomlands när man gör det svårare för folk att få arbeten med anständiga löner och dessutom för arbetarklassens barn och för människor som stampats ut från arbetsmarknaden, att studera vidare. Det är de fattiga som används som kanonmat för USA:s oljeintressen och för de rikas välfärd.

Länk
Mikael Nybergs artikel om Bildts engageman för USA:s krig i Irak

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Djur/natur27/10 01:03

Och nu friskar vinden i och lamporna börjar blinka, så nu är det väl bara en tidsfråga innan elen går och jag är avskuren från nätet och yttervärlden.

Vi har laddat upp. Tagit in ved, laddat kylen med lättlagad mat för flera dagar, tappat upp dricksvatten i en stor dunk, laddat batterier till pannlamporna som vi köpte in efter Gudrun och det åtta dygn långa elabrottet vi hade då, samt köpt stearinljus så det räcker för en vecka.

Nu hålljer jag bara tummarna för att förberedelserna inte ska bli behövda. Stänger ner nu dock.

God natt!

Tillägg 27/10 kl 12.15
Det ha bara varit några timmars elavbrott, än så länge. Fortfarande blåser det rätt bra, men det värsta kanske är över, ocvh vi har annars inte märkt så mycket av stormen.

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Ideologier/propaganda&Massmedia26/10 23:53

När regeringen går ut med smuts om motståndaren så fort den själv anklagas, eller smutskastas (se inlägget nedan), då är det Bushs taktik man tar till, då är det de amerikanska konsulternas inflytande man anar.

Nu är det ju så att det här kan fungera i USA, där de mer objektiva nyhetskanalerna inte har så stor publik och det tokreligiösa TV-bolaget Fox News dominerar totalt. I det läget fungerar det att låta Fox News servera motattacker.

I Sverige, där vi har en Public Service, som åtminstone tills den nya psykopatregeringen tillträdde, var relativt självständig i förhållande till regeringen och den ekonomiska makten, går det inte lika bra. Det är förstås detta den här regeringen vill ändra på. Kan man inte privatisera Public Service totalt så kanske man i alla fall kan göra det så smalt att det tappar de allra flesta lyssnare och tittare. Då kan man sedan använda de privata kanalerna till att föra ut sådana här motattacker på ett mycket effektivare sätt. Då får man snart sin egen ”Fox News” i Sverige och då fungerar den här amerikanska propagandataktiken förhoppningsvis, ur regeringens synpunkt, lika effektivt som Fox News gör i USA.

Det ska bli intressant att se hur spaka journalisterna på Public Service har blivit, eller blir, av det hot som regeringen redan uttalat mot dem.

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi26/10 22:01

Idag är polisutredningen om folkpartiets dataintrång klar och läggs fram för åklagaren, talar man om i DN [1]. Det kan bli åtal mot sex personer, skriver man. Även i morgonens ekosändningar berättas detta [2].

Och vad gör regeringen? Jo den går ut med informationen till Rapport [3] om att man nu tillsatt Johan Hirschfeldt att undersöka banden som förhoppningsvis kan tala om vad Lars Danielsson gjorde den där dagen då Tsunamin inträffade. Nejdå, han har inte gjort något än, inte kommit fram till något än, men vi fick reda på vilken person som skulle handha undersökningen i alla fall – och rent tillfälligtvis samma dag som polisutredningen om ovannämnda dataintrång var klar.

Inser inte de där unga grabbarna, som vi dessvärre numer har som regeringsöverhuvuden, att de gör sig omåttligt löjliga med det här – för andra gången dessutom?

[1]DN, om polisutredningen om dataintrånget
[2]Ekot om polisutredningen om dataintrånget
[3]Rapport om Hirschfeldts uppdrag

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Alliansfusk/lögner&Politik/ekonomi26/10 14:04

Vi befinner oss nu, för första gången på 80 år, i en position där all makt ligger samlad hos kapitalet och dess lakejer. Idag sitter den lagstiftande, den dömande (våra domarkår är i hög grad konservativ), den tredje statsmakten (massmedia, som ägs av borgerliga kapitalister) och den ekonomiska makten (näringslivet), på samma tron och kramar varandra. Jag tror inte att en majoritet av väljarna hade räknat med detta, i synnerhet inte de som kastade bort sina röster på de småpartier som inte kom in i riksdagen och som just möjliggjorde för alliansen att få majoritet där.

Detta innebär att vi nu har bushismen och delvis även en putimism i högsätet. Vi har en regering som består av människoföraktande lögnare och bedragare, skattefuskare och fifflare och den sätter omedelbart igång med att riva Sverige och driva Sverige in i allvarliga ekonomiska kriser – vi som är äldre och mer erfarna har sett det förr.

Denna regering börjar med att hota Public Service (underförstått: ni får tre år på er att bli följsamma, för sedan ska vi bestämma om ert fortsatta öde, ett år före nästa val, som vi ska vinna det också – ingen allvarlig kritik av den här regeringen alltså – så ni vet det bara)
– fortsätter med att bryta sina löften till väljarna (den där tusenlappen i plånboken åt varje löntagare – ha gick ni på den enkla)
– går vidare med ordentliga råsopar mot facken, för att knäcka dem, och de mest utsatta människorna i landet, de arbetslösa, de sjuka och de av andra orsaker utslagna (ner i skiten med er bara – det är där ni i pöbeln hör hemma)
– och slutligen ökar den på arbetslösheten i ett par penndrag (genom att lägga ner ett antal institutioner och avsluta en massa åtgärder som har varit ägnade att hjälpa och stödja utsatta människor)

För att stöjda den nya regeringen beslutar riksbanken (som också är konservativ förstås) idag att höja räntan, vilket fungerar avkylande på investeringarna och därmed minskar antalet arbetstillfällen. Den anser sig numer, hörde vi på middagsekot, ha ännu en uppgift vid sidan om att hålla inflationen nere, som varit dess uppgift hittills, nämligen att ingripa om bostadsmarknaden blir vad den anser överhettad. (När beslutade regeringen om denna nya målsättning för riksbanken, och varför har massmedia inte rapporterat om detta beslut).

Hur allt detta kommer att inverka på konsumtionen inser förstås alla. Den kommer att minska – med effekten att förmodligen många, framför allt småföretagare, kommer att gå omkull.

En rivstart för rivning av Sverige med andra ord, precis som den förra borgerliga regeringen.

Länkar:
Knuff: Fler bloggar om A-kassan
ourcomments.org, det blev inte fler jobb i Tyskland pga sänkt a-kassa

PS: Om det blir tyst på Motvallsbloggen en tid efter den aviserade stormen, så beror det på att vi förlorat elen igen.

Protestera mot förändringarna av A-kassan -klicka och skriv på

Politik/ekonomi&Vård/omsorg25/10 17:36

Den här regeringen beslutar i rask takt att riva alla instanser och krossa alla institutioner som skapats för att hjälpa och skydda de mest utsatta i samhället.

Bredsidan mot facket, mot de arbetslösa och sjuka är ju redan känd.

Häromdagen gjorde man fingret för Arbetsmiljöverket. Det ska halveras – i första vändan anar man. Med detta säger man: Vad vi ska med ett sådant till? Vi, de stenrika, struntar väl i oxarnas arbetsmiljö. Varför ska vi bry oss om så lågt stående varelser som arbetare och andra anställda.

Det här är en klassisk överklassuppfattning om vanliga människor. Ingenting nytt alls. Däremot ligger uppfattningen så långt från det som Reinfeldt påstod om sitt nya parti före valet, att lögnaktigheten är rent monumental.

Nu ska Kilen [1 ] inte få mer statliga bidrag. Kilen är en organisation som informerar om läkemedelsberoende och som hjälper människor som drabbats allvarligt av sådant (beroende av bensodiazepiner mm), många gånger rent invalidiserande och helt utan egen förskyllan. De drabbade har bara litat på sina läkare.

Med indragningen av bidragen till Kilen hotas organisationen av nedläggning. Verksamheten ska övertas av läkemedelsverket, säger regeringen men hur detta verk fungerar, vad gäller de här problemen, vet vi som satt oss in i och verkat mot läkemedelsföretagens fullkomligt hänsynslösa profitjakt.

Kilen har en bank av erfarenheter och stor kunskap om hur läkemedelsboende drabbar och av att hjälpa människor som drabbats. Att krossa Kilen är att krossa viktig kompetens, kompetens som vi alla har nytta av – direkt eller indirekt. Kilen är desto mer viktigt idag som allt fler männskor förskrivs de här preparaten, och på ett mycket slarvigt och oansvarigt sätt [2 ].

Länkar;
[ 1]Kilen, information om bensoberoende
[2 ]Dagens GP, artikel om överförskrivning av sömnmedel, som är bensopreparat och starkt beroendeframkallande

UPPROP:
Tycker du att KILEN behövs så sänd brev, kort eller e-post till:
Socialutskottet, Sveriges Riksdag, 100 12
Stockholm. Eller direkt till de olika ledamöterna
i utskottet.

SOCIALMINISTER Göran Hägglund Socialdepartementet 103 33 Stockholm goran.hagglund(snabel-a här)riksdagen.se

SOCIALUTSKOTTETS LEDAMÖTER
Adress: Riksdagen. 100 12 Stockholm

Andersson , Magdalena magdalena.andersson(snabel-a här)riksdagen.se
Andersson , Jan R jan.r.andersson(snabel-a här)riksdagen.se
Arleklo , Ann ann.arleklo(snabel-a här)riksdagen.se
Axelsson , Lennart lennart.axelsson(snabel-a här)riksdagen.se
Bengtsson , Finn finn.bengtsson(snabel-a här)riksdagen.se
Bouveng , Helena helena.bouveng(snabel-a här)riksdagen.se
Bråkenhielm , Catharina catharina.brakenhielm(snabel-a här)riksdagen.se
Cederbratt , Mikael mikael.cederatt(snabel-a här)riksdagen.se
Engelhardt , Christer christer.engelhardt(snabel-a här)riksdagen.se
Engle , Kerstin kerstin.engle(snabel-a här)riksdagen.se
Ericson , Gunvor G gunvor.g.ericson(snabel-a här)riksdagen.se
Ericson , Lars-Ivar lars-ivar.ericson(snabel-a här)riksdagen.se
Gerdau , Mats mats.gerdau(snabel-a här)riksdagen.se
Granberg , Lars U larsu.granberg(snabel-a här)riksdagen.se
Härstedt , Kent kent.harstedt(snabel-a här)riksdagen.se
Johansson , Kenneth kenneth.johansson(snabel-a här)riksdagen.se
Johansson , Ylva ylva.johansson(snabel-a här)riksdagen.se
Kierkemann , Marianne marianne.kierkemann(snabel-a här)riksdagen.se
Kjellin , Margareta B margareta.b.kjellin(snabel-a här)riksdagen.se
Kornevik- Jakobsson , Maria maria.kornevik-jakobsson(snabel-a här)riksdagen.se
Levi , Lennart lennart.levi(snabel-a här)riksdagen.se
Liljevall , Désirée desiree.liljevall(snabel-a här)riksdagen.se
Linna , Elina elina.linna(snabel-a här)riksdagen.se
Nihlén , Thomas thomas.nihlen(snabel-a här)riksdagen.se
Nilsson , Mats G mats.g.nilsson(snabel-a här)riksdagen.se
Olofsson , Eva eva.olofsson(snabel-a här)riksdagen.se
Pehrson , Johan johan.pehrson(snabel-a här)riksdagen.se
Pettersson , Marina marina.pettersson(snabel-a här)riksdagen.se
Pålsson Ahlgren , Chatrine chatrine.palsson(snabel-a här)riksdagen.se
Runegrund , Rosita rosita.runegrund(snabel-a här)riksdagen.se
Sahlin , Mona mona.sahlin(snabel-a här)riksdagen.se
Svedberg , Per per.svedberg(snabel-a här)riksdagen.se
Westerholm , Barbro barbro.westerholm(snabel-a här)riksdagen.se
Widegren , Cecilia cecilia.widegren(snabel-a här)riksdagen.se

Protestera mot förändringarna av A-kassan

Politik/ekonomi24/10 23:21

Enligt Aftonbladet har handels sett en ökad medlemstillströmning och detta trots att handelsanställda hör till de sämst betalda.

Förbundets medlemmar hör till de sämst betalda på arbetsmarknaden. Många lever under existensminimum, trots att de jobbar. Otrygga anställningsförhållanden och dåliga arbetstider är vanliga.
Branschens anställda har därför pekats ut som förlorarna när den nya regeringens politik träder i kraft. Bland annat stiger avgiften till a-kassan från 97 till 364 kronor i månaden och avdragsrätten för a-kassa och fackavgift slopas.
– Vi ser en ökad medlemstillströmning, bilden är densamma över hela landet, säger Ella Niia.
– Förklaringen verkar vara att folk är förbannade och vill att vi ska göra något. Många är oroade över hur de ska klara sig nu

Ett strimma ljus i det politiska mörker som drabbat oss.

Länk:
AB, artikel om medlemstillströmning

Protestera mot förändringarna av A-kassan

Nästa sida »


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster